Архив

Календар

ноември 2018
П В С Ч П С Н
« окт   дек »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Ще достигнем ли професионализма на немците

logoo

На 11 ноември 2018г. се завърнаха 13 ученици от 12 клас от специалностите „Селски туризъм“, „Организация на туризма и свободното време” и „Контрол на качеството по безопасност на храни и напитки” и техните ръководители. Те проведоха своята двуседмична производствена практика по проект „Професионализъм чрез европейски опит“, и програмата Еразъм+, КД 1 „Образователна мобилност на граждани”   в отбрани хотели, заведения за хранене и развлечение в  третия по големина град на област Саксония-Кемниц, Германия.

По този  начин  Земеделска професионална гимназия „Климент Тимирязев” затвърди традицията престижното училище да изпраща свои възпитаници на практика в чужбина. Дейностите на  проекта  имат за цел да подкрепят обучаемите в него гимназисти в процеса на придобиване на ключови компетентности, с цел подобряване на тяхното личностно развитие и работоспособност на европейския пазар на труда.

Образователната мобилност се проведе от 28.10.18г до 11.11.18г. в изискани  хотели, заведения за хранене и развлечение в гр. Кемниц, след сключването на договори с тях: Restaurant Brazil OGH, Hotel Alte Spinnerei Burgst?dt, Restaurant Kellerhaus,  B?ckerei Voigt Kekshaus, B?ckerei  Voigt Bernsdorfer Strasse,  Hotel Biendo,  Business Hotel Artes. По време на 14 дневната практика учениците бяха ангажирани по 6 часа всеки ден с професионално обучение в реална работна среда. Бяха обхванати теми от  здравословните и безопасни условия на труд, хранителните технологии и производството  на екологично чисти  храни и напитки.

След приключване на обучението си участниците  ще имат възможността да приложат придобитите умения  на практика в България. Учениците, които работиха в FG Sachsen GmbH, имаха възможността да се обогатят в културен аспект, като обмениха информация за това, как двете нации празнуват Коледа- храните, които се консумират и традициите, които се спазват.

Освен многото придобити знания, умения и новости, учениците получиха уроци по дисциплинираност и точност за това, как трябва да протече един нормален работен ден и как трябва да се изпълняват поставените задачи, да се ориентират и справят сами.

Така бяха постигнати някои от предварително поставените цели като- осъзнаване привлекателността на избраната професия, усъвършенстване на знанията им в сферата на тяхната професия и езикови компетенции, възможност за обучение по дуалната система, придобиване на личен опит за начина на живот в друга страна, различна от България.

Благодарение на тази мобилност учениците смятат, че са развили своите умения, по-добре се справят с вземането на самостоятелни решения, до голяма степен са преодолели езиковата бариера. Чувстват, че са придобили европейско съзнание и са по-мотивирани да учат през целия си живот.

От българска страна мониторингът бе осъществен от Директора на Земеделска професионална гимназия ,,Кл.Тимирязев” Емил Терзийски и зам.директора Х. Гълъбова, а от немска от представител на организацията F+U.

Освен шестчасовата си ангажираност в съответните заведения, където усвоиха тънкостите на професията, учениците участваха в спортни, а през уикендите и в културни мероприятия. Това стана възможно благодарение на базата, с която разполага организацията домакин, и сътрудничеството и с други организации. В Кемниц посетиха църквите Св.Петър и Св.Яков, музея на съвременното изкуство, а също така видяха операта, кметството, паметника на Карл Маркс и червената кула.

През уикенда на първата седмица групата съвместно с екскурзовод посети и направи разходка из историческата част на столицата на Саксония, Дрезден-църквите Дева Мария, Света Троица, музей на транспорта, музей на магнитите, стената, на която е изобразена 800 годишната история на монархията и Zwinger.

През втората седмица ученици и ръководители се забавляваха като играха заедно боулинг, а през следващия уикенд разгледаха забележителностите в Лайпциг, който е център на изкуството, музиката и културата. Екскурзоводът ни разказа за най-важните събития и личности от историята на града и ни показа забележителностите, с които се гордеят-паметниците на Ричард Вагнер, Йохан Волфганг Гъоте и Йохан Себастиан Бах, сградата на операта, концертната зала, Лайпцигския университет, в който са учили видни личности като германският канцлер Ангела Меркел, Вагнер и Гъоте,  църквите Св.Николай и Св.Тома, кметството и др.

На въпроса „Какво ви хареса най-много в Германия?” учениците от всички потоци до сега отговарят: надеждността на транспортната система и точността, с коята се движат превозните средства, спокойствието, почивката в неделя и качеството на стоките.

Накрая, след успешно проведената образователна мобилност, учениците получиха декларации за участие и Europass Mobility Certificates. Разделихме се с  любезните домакини с много положителни емоции и очаквания за още по-ползотворна съвместна работа със следващия поток ученици от специалност „Производство на кулинарни изделия и напитки”, който ще осъществи своята производствена практика през месец юли 2019г.

От участниците в мобилността

Този проект е финансиран с подкрепата на Европейската комисия. Тази публикация [съобщение] отразява само личните виждания на нейния автор и от Комисията не може да бъде търсена отговорност за използването на съдържащата се в нея информация.

Подобни публикации: