Архив

Календар

януари 2019
П В С Ч П С Н
« дек   фев »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  

Как да използвам Office365 в обучението на учениците

Споделяне и OneDrive : споделянето е два вида – с възможност за преглеждане и с възможност за редактиране. Променя се от първия ред след като сте избрали опцията СПОДЕЛИ, с премахване или добавяне на отметката от следващият отворен прозорец настройка на връзката.

Възможности : 

Създаване на обща папка на класа, в която са поставени всички уроци, задачи и ресурси в дигитален вид. Папката е в режим преглед и учениците нямат право да я променят и редактират.

Създаване на папка  в режим на редактиране, в която да се поставят задания, в която учениците да връщат решен вариант, и в която учителите да качват проверено и оценено копие на изпратеното от учениците.

Вариант на папка в режим на редактиране с подпапки на всеки ученик, когато идеята е учениците да следят идеите на съучениците и да взаимстват, развиват и допълват идеите си от видяното. Задачите са разделени на части и се предават в определени времеви срокове. Има и периоди между решаването на отделните части на задачата, в които всеки трябва да даде идеи на съучениците си как да продължат и какво да променят в техните решения.

Вариант на общ документ, споделен за редактиране, в който учениците работят по текстово задание в реално време. Учениците може да следят работата на съучениците си и да използват техните идеи. Учениците може да снимат екраните си при готов етап от задачата и да го качват в собствена папка в режим на редактиране или да го споделят с акаунт на учител, който го верифицира..

Задача с продължение – учениците работят върху споделен общ документ, като всеки следващ ученик трябва да продължи направеното от предишния ученик. Или вариант, при който всеки трябва да създаде различна част от общата задача. Като всички ползват коментарите към споделеният документ, за да предлагат идеи към всички други свои съученици, ако имат такива. Коментар може да се прави върху маркиран текст, местоположение в документ, слайд. Учител също може да насочва изпълнението на задачата и да прави рецензия на изпълненото във вид на коментар.

Задача тест – класът да направи тест въз основа на  взетите предишни няколко уроци. Всеки ученик трябва да измисли въпрос и възможни отговори, свързани с темата. Може да се редактира общ документ или да се създава формуляр, във вид на тест в режим на редактиране.

Общ документ, използван за проверка на знанията в реално време– споделеният документ за редактиране служи като бяла дъска, където учителят пише въпросите, а посочен ученик отговаря след въпроса. Вариант 2 – с много кратко време за отговор, след старт от учител, учениците  пишат отговор в коментарите, като изпращат коментара в зададеното от учителя време. Може да се използва мултимедия като екран и телефони за изпращане на отговорите.

Класна стая Class Notebook – учителят създава класната стая и кани учениците в нея. Ако предварително са създадени акаунти в системата на училището, имената на учениците ще се появяват като избор за добавяне, ако започнете да пишете първите им букви. Можете да добавите и други учители, като собственици на класната стая и да определите кои раздели да останат. Обикновено имате библиотека, в която поставяте вашите материали в режим на преглед за учениците и място за съвместна работа, в режим на редактиране, където всеки може да променя създадените секции и страници. Последната зона е бележникът на всеки ученик. Само той и учителят може да го виждат и променят.

Учител може да разпространи материали, ресурси и задачи до всеки ученик в секцията домашни работи, или ученикът може да си направи копие от страница, секция в библиотеката. След това директно да го реши в страницата, или да качи връзка към създаден от него онлайн файл с решение, с опция за редактиране, за да може учителят да направи директно поправките и забележките си в него. Когато задачата е в страница от секцията на бележника на ученика, учителят може да използва инструментите за рисуване и да поправя грешките. Най-добрите решения може да се поставят в специална секция на библиотеката. В секция тестове ще се появяват онлайн варианти за тестуване от няколко въпроса, с подходящи описания при всеки грешен отговор, с преглед на верните отговори след попълване на теста.

Пространството за съвместна работа се използва за работа в екип. Опцията за редактиране позволява всеки да променя съдържанието. Използва се когато се изисква бързина и работата се разпределя между учениците в екип, които работят паралелно. Екипът може да остави един свободен ученик, който да следи всички, да търси грешки и да дава идеи в коментарен стил или директно да променя. Това редактиране може да се прави от всички. За да не става директно преписване  се дават различен тип задачи, които се разменят последователно следващите седмици. Така учениците ще са запознати с работата на другите, ще знаят препоръките на учителя и ще се съобразяват с тях. Ще доразвиват идеите на съучениците си, които също ще се радват да научат нещата, които са пропуснали.

Microsoft Teams – приложение за сътрудничество и работа в екипи. Опитва се да обедини всички инструменти за работа, познати ни в Office365 на едно място. Отново учител трябва да създаде ЕКИП, като покани своите ученици чрез системата. Тук има и друг метод  – използване на код, който се генерира от учител и се показва на учениците. Така не се налага да се канят един по един. Екипите може да се организират в тематични канали. В началото има само един общ канал.

Веднъж създаден, собственикът на канала притежава следните способности – може да организира разговори, да споделя файлове за общо редактиране, да създава бележник на класа, ако вече не е бил създаден и да създава задачи за учениците. Каналите притежават система за търсене, позволяват да се следят всички активности, свързани с членовете на екипите, да се отбелязват и споменават тези членове в разговорите, да се организират срещи и събрания. Разговорите може да са лични, или само между няколко ученици от класа.

В разговорите директно може да се пускат линкове към материали и външни ресурси. Може да се организира дискусия по определен проблем. Линковете, поставени преди урок, във вид на текстова информация и видеоклип, може да са последвани от задача да се попълнят пропуските във вид на текст. Също така да се постави задача за участие в чат за събиране на идеи от екипа и задължително участие в дискусия по видяното и прочетеното в предварително зададен час.

Качените или създадените файлове са споделени за редактиране и може да се използват по начина, предложен в точка 1. Освен това Teams предоставя възможност  за организиране на среща, на която учителят е отворил презентация, или друг файл и говори по нея, а учениците слушат, застанали пред екраните на телефоните си, където и да се намират. Нещо като консултация с отдалечен достъп.  Едновременно с това се прави запис на срещата и след това може да се преглежда отново и отново.  Може да се споделя  и екран на компютър.

Assignments е инструмент за учители за създаване, разпределяне, следене и преглеждане на работата на учениците. Учениците използват инструмента, за да следят крайните срокове, да предават работите си и да преглеждат обратната връзка. Задачите може да са във вид на предварително зададен тест или задача във текстов вариант. Към задачата може да се прикачат допълнителни ресурси, да се определи краен срок на предаване и начало на появяване.  Може да присъстват инструкции  за това как се оценява и колко точки се получава за решението и. Учениците получават задачата в техният Teams, Assignment.

Подобни публикации: