Архив

Календар

февруари 2019
П В С Ч П С Н
« яну   мар »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728  

Как да превърнем текст в звук и обратно и да ги използваме в час

Как да накараме оffice365 да чете текст и да го превърне в аудио звук .

1.Влезте във вашият акаунт в office 365.

2.Качете уроците си или избран от вас MS Word документ в OneDrive.

3.Отворете документа в online Word и преминете от меню Изглед в режим Концентриран четец.

4.От бутон Предпочитания за четене, горе вдясно включете Фокус върху редовете.

5.От бутон Настройки на глас, до бутона Play, изберете желаната от вас скорост на четене.

От останалите бутони може да настроите големината на буквите, разстоянието между тях, шрифт на буквите. Дори можете да включите опция за аудио и текстов превод.

Как може да го използваме :

По лесният вариант е да запишем само аудио вариант с диктофон или от този сайт – https://www.apowersoft.com/free-audio-recorder-online. Може да пуснем на по-бърза скорост на четене, за да спестим време. За записване на екрана може да използваме - https://www.apowersoft.com/free-online-screen-recorder и да запишем  процеса на четене във видео. Когато имаме фокус върху редовете прочетените думи потъмняват.

Така може да направим аудиото на уроците и да предоставим още един вариант на ученическите мозъци за възприемане на информация. Уроци, стоящи в телефоните и готови за използване във всеки един момент. А видеото с течащ текст и аудио като фон може и да усили възприемането му. Често трябва да се чете материал по зададена тема и при наличието му в mp3 вариант, той ще остане след това за самостоятелно ползване/примерно час на класа/.

Как да накараме Google  да превърне звук в текст

Мястото е https://www.google.com/intl/en/chrome/demos/speech.html

  1.    Избираме език – български и разрешаваме на Google да използва микрофон.
  2.    Започваме да четем, като когато има запетайки, точки и тирета ги изговаряме като думи.
  3.    Копираме готовият текст в Word документ и използваме Home, Replace за да заместим примерно точка с .

Съществува и вариант да използвате директно акаунта си в Google, да отворите Google документи и от меню Инструменти, Печатане с глас да разрешите микрофон, изберете език и да започнете диктовката. Имате автоматичен запис в документа, но след това трябва да заместите препинателните знаци. Така може да извлечете и текст от многобройните аудиопрограми в мрежата.

Как може да го използваме :

Опцията е рай за тези, които мразят писането на дълги текстове. Можете да диктувате мислите си и след това да ги дооформите и изчистите текстово. Или директно да прочетете цитати, мисли и фрази от книги, учебници или други хартиени документи. При наличие на стари дискусии, записани във видео или аудио файл може да ги превърнете в текст. Ако имате PDF файл, създаден чрез сканиране, това е добър вариант да извлечете текста. Ако сте загубили дигиталният вариант и притежавате само хартиен, просто трябва да накарате всеки ученик да прочете по-няколко страници и да прехвърли текста в общ споделен документ.

Вариант 2https://convertio.co/ocr/bulgarian/ за да превърнете директно снимка или pdf от изображение в текст, но ако притежавате документ, върху който се писали с химикал или сте задрасквали и подчертавали, това ще затрудни конвертирането.

Подобни публикации: