Архив

Календар

август 2019
П В С Ч П С Н
« юли   сеп »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Трагедията на общите блага

Трагедията на общите блага е икономическата теория, която описва ситуацията в рамките на една система на споделени ресурси, в която индивидите, действащи независимо според собствените си интереси, с поведението си застрашават общото за всички индивиди благо, като го изчерпват или влошават качеството му посредством колективните си действия.

Доверието и щедростта са от решаващо значение за разграничаването на успешните групи от неуспешните. Ако всички се поддават и жертват, за да помогнат на групата, всеки трябва да има полза. Когато това поведение се разрушава, самото понятие за обществено благо изчезва и всеки страда.

Идеята, че личностните действия могат да увредят колективно общите им интереси – ние дадохме пари на няколко хиляди субекта за използване в няколко кръга онлайн игра. Във всеки кръг на участниците беше казано, че могат или да запазят парите си, или да дарят част или цялото количество на своите съседи. Ако направят дарение, ние ще го съчетаем, удвоявайки парите, които техните съседи са получили.

В началото на мача две трети от играчите действаха алтруистично. В края на краищата те осъзнаха, че щедростта към съседите си в един кръг може да подкани съседите им да бъдат щедри към тях в следващия, установявайки норма на реципрочност и получават пари от съседите си.

В този експеримент установихме, че като добавим само няколко бота (представяйки се за човешки играчи), които се държат по егоистичен, свободен начин, можем да накараме групата да се държи по подобен начин. В крайна сметка човешките играчи престанаха да си сътрудничат. По този начин ботовете превръщат група щедри хора в егоистични движения.

Училищната среда е точно отражение на тази теория. Тя позволява на определено малцинство да действа по собствени егоистични правила и в резултат не получава необходимата порция наказателно възмездие. Тогава цялата система започва да работи на този принцип и в крайна сметка се разрушава в отрицателна обратна връзка. Добрите ученици се превръщат в такива, неспазващи правилата. Системата ги принуждава.

от интернет

Подобни публикации: