Архив

Календар

декември 2019
П В С Ч П С Н
« ное   яну »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Живях ли достойно? Човек ли бях днес?

- Какво е за теб болката? – ме попитаха веднъж.

- За мен ли? – отговорих. – За мен тя е всеки един празен поглед, всяка една сълза. Всяко едно разбито сърце, всеки един тежък спомен. Болката е низ от сълзи, от поуки, от вяра, от любов… Тя е естественото човешко чувство. Чувството, слагащо СТОП на забързания начин на живот.

Училището не е само институция, която налива знания в главите на младите хора. По-важни са нещата, които получаваме завинаги. Знанията са нетрайни, уменията свързани с комуникации , личностно и емоционално развитие са тези, които си струват усилията.

Никол Парапанова от 12В клас е ученик на годината в ЗПГ за 2019, но истинското признание за нея беше една друга награда, получена под патронажа на Н.В. Симеон Сакскобурготски и учредена от фехтовална академия”Етрополски”!

Номинацията отново е на Емил Терзийски, директор на училището ни, а наградата е получена в конкуренцията на над 100 номинации от цялата страна! Никол Парапанова е носител на националната младежка награда за благородство и доблест!!!

Няма по-подходящ човек за тази награда, защото в последните няколко години инициативата “Помогни без причина” съществува благодарение на нейните свръхусилия!!! Думите са извадени от есе, написано от една деветокласничка през 2016 година. И няколкото изречения показват в какво вярва Никол , а делата и през тези 4 години са доказателство за това, че да помагаш на другите и да се раздаваш за тях е една от най-силните мотивиращи идеи в живота на хората.

Както сподели една госпожа в емоционалните коментари под снимката от връчването на наградата – тя е олицетворение на ДОБРОТО !!!

И още коментари – Прекрасно момиче с огроооомно сърце! Ти си любов! И е толкова хубаво и истинско, че я раздаваш… Няма по-подходяща награда за теб, доброто ти сърце, неуморния труд и всеотдайност към каузите на доброто…

Тогава споделихме препоръката към г-н Терзийски да добави номинация за цялостен принос и заслуги към училището в своите награди, защото ако се замисли Никол просто винаги е там, където има нужда от нея … Учениците и учителите в ЗПГ потвърдиха това наше прозрение и я откроиха като една от най-запомнящите се личности, преминали през територията на училището ни.

Да не можеш да изразяваш никакви чувства и емоции, това според мен е едно от най-големите наказания на Земята. Мога с ръка на сърцето да кажа, че такъв живот за мен, е невъзможен!

Ако трябва да я опишем с две думи – тя е човек, търсещ и живеещ чрез емоциите. Тя много добре е разбрала, че емоциите са онова нещо, което бута хората напред, променя ги. С цялата осъзнатост на това, че всички емоции са важни, и че липсата на емоции и задържането им означава застой.

Театърът е нещо, което те променя, което ти влияе на усещанията, на чувствата, на реакциите. Навлезеш ли веднъж в тази магия, оставаш там, то остава в теб завинаги. Промени ме, започнах да мисля по доста по-различен начин. Успях да се чувствам по-свободна и по-спокойна пред публика и да намирам себе си във всяка една пиеса.

Къде може да намери тези емоционални преживявания. Сред хората. Емоциите са налице там, където има много хора. Каква по-добра среда да преодолееш страховете си и да бъдеш себе си. Да се изправиш пред всички. На сцената и да бъдеш себе си.

Това и прави Никол вече 4 години, като един от най-добрите актьори в театралната ни група Тийнкомеди. Избрала е най-краткия път за да преодолее началните бариери. След това е лесно, без страх и с много упоритост и тренировки. Постепенно ставаш все по-добър и уверен в себе си. Когато правиш нещо, в което виждаш смисъл, тогава и усилията ти не са бреме, а радост и удоволствие . Никол е от хората, които сякаш разцъфтяват в положителната атмосфера на емоционално гостоприемство.

Разбрахме, че можем да постигнем много, но за да се изкачваме все по-нагоре, трябва да полагаме не просто усилия, а огромни усилия!

Момент, в който подлагаш на изпитание личностните си знания, но и работиш в екип с други ученици, които не си срещал преди.

Но и главната цел, която, според мен, всички си бяхме поставили, бе това да работим в екип, да бъдем заедно. Като по този начин доказваме, че първоначалните цели на ЕС все още съществуват и са в действие, а именно: Единство, толерантност и подкрепа!

С една дума: Предизвикателство.Да покажеш себе си и възможностите си. Никол винаги е била от най-добрите ученици. Дори когато я избраха за ученик на годината, електронен дневник ШКОЛО, показваше, че е в челната тройка на най-силните ученици в ЗПГ.

Само, че това е не е най-важното за нея, и тя никога не се е стремяла само към подобни постижения. Важните думички за Никол идват на емоционално ниво – ЗАЕДНО, ЕДИНСТВО,ТОЛЕРАНТНОСТ,ПОДКРЕПА. За нея емоционалните печалби са много по-важни. Затова и пътуванията в живота и, са толкова значимо събитие- те са нови възможности за запознанства и емоционални преживявания.

Ах, хубаво е да си бъдеш вкъщи! Но спомените, приятелствата, знанията, емоциите, които преживяхме и изградихме ще останат в сърцата ни за цял живот.

Да, по неописуем начин тази седмица някак ни направи по-добри, по-топли, по-усмихнати. Успяхме да видим света от друг ъгъл. Усъвършенствахме приятелствата си, научихме се да мечтаем, смело.

Но най-важното: Научихме се да работим в екип, да се подкрепяме, да си помагаме, да тъжим и да се смеем, да падаме и ставаме, да не се отказваме, да не се обезсърчаваме при допусната грешка, да се уважаваме и всеки връх да покоряваме заедно!

Щастието, с което се прибрахме не може да бъде описано с думи, а изпитано само със сърце!

Тя е страхотно момиче и разностранна личност – пише удивително, може да пее, отличен актьор е . Съвсем спокойно може да я прикачим към онази рядка порода от хора, които владеят еднакво добре изразяването на емоциите си в писмен , и говорим вид. Цитатите от написаното 1  2  3 и театралните и изяви го доказват. Да вложиш емоции в изговорените думи не е лесна работа.

Сега ще кажете какво още може да се очаква от нея. Ами покрай доброто и сърце и доброволческата инициатива, тя ръководи от началото до края, всяка стъпка и процес, осъществяващ и довеждащ до успешен край идеята. Една кауза като „Помогни без причина” не затихва и заради лидерските умения на Никол .

С две думи, тя може да влезе в ролята на мениджър и управител в бизнес начинание и вече го е правила неведнъж. Каква ирония нали – за да направиш добро, трябва да събираш пари. Чистото и страдащо сърце в ролята на бизнес-лидер, неочаквано решение за една добра кауза, работеща като типично бизнес начинание. Клиентите дават парите си, защото получават доста неща в замяна – кауза и забавление в едно. Или емоционалната и сърдечна Никол влиза в ролята на строгия и упорит мениджър.

Кой и как и е успял да се изгради този характер в сърцето на деца, като Никол?

Факторите са два , като започнем от страхотните им родители, които стоят непрекъснато зад тях и ги подкрепят с всички сили. Родители, които се гордеят с успехите на децата си. Родители, дали началния тласък и накарали децата си да заобичат знанието, както и изградили най-важното –ЕМОЦИОНАЛНАТА ИНТЕЛИГЕНТНОСТ в тях. Родители, които са раздавали любовта си към тях и не са били скъперници в показването на емоциите си.

Можем да отличим и учителите в началните класове запалили и най-вече поддържали тази искра. Това е трудна работа в среда на тотално отричане на ролята на училището, в зона на екстремно облъчване от медии и приятелска завера. Едната думичка на учител в онзи период може да прекърши крехката детска психика иле да създаде трайна мотивация в нея. Както и едни други гимназиални учители, дали им възможност да продължат в правилната посока, подкрепили ги с думи и действия.

ДА, Никол е имала късмета да порасне в правилната среда. Каквото и да си говорим началните тласъци от родител и учител, или липсата им задействат или пропиляват талантите, раздадени ни от БОГ.

Чувството, каращо ни да се запитаме вечер: „Извърших ли нещо достойно днес? Изпълних ли всяка секунда с копнеж, с живот и със смисъл? Предизвиках ли поне малка усмивка на нечие тъжно лице? Показах ли любов към любим човек? Бях ли просто себе си, не някой друг?

Ами когато човек си задава този въпрос на 15 години, няма как да не изживее достойно оставащият пред него живот. Доброто сърце на НИКОЛ ще продължава да вдъхва увереност в душата и. Ще продължава да я кара да търси емоционални победи и да раздава натрупаните емоционални съкровища на другите. И колкото повече се раздава, толкова повече от всичко това ще се връща при нея. Искате ли да изживеете един щастлив живот, раздавайте се емоционално за другите .

Това ни казва Никол Парапанова от 12в клас- успешните хора са тези, които владеят ЕМОЦИОНАЛНАТА си природа и са в мир с нея. Никол ни показва, че раздавайки се за другите, всъщност печелим много повече. Трупайте емоции, няма по-голямо съкровище от тях. След това само те ще топлят душата ви.

Ако телевизиите, а и не само те, по-често показваха подобни примери, сега влиянието на средата щеше да е в положителна посока и повече младежи щяха да следват една заразна, положителна обратна връзка !!!

Подобни публикации: