Архив

Календар

януари 2021
П В С Ч П С Н
« дек   фев »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Мястото на технологиите в образованието трябва да е в полза на учителя

Мястото на технологиите в образованието трябва да е в полза на учителя. В добрия случай той е отлично запознат с предмета си и не просто пуска клипчета и препраща материали онлайн, а използва данни и инструменти за обратна връзка и предава страстта си и на децата. Има технологии, които се концентрират единствено върху ученика, но това често намалява качеството на преподаването.

В реалния свят не можеш да учиш само това, което ти е интересно, а в последните години технологиите ни карат да си мислим точно това. Ролята на учителя е изключително важна, защото той трябва да може да погледне от по-обща перспектива и да прецени дали темите, които впечатляват детето днес, ще са му достатъчни да се реализира в собствените си интереси. Технологиите трябва да започнат да разширяват кръгозора на интереси на учениците, вместо да ги връщат в потока от впечатляващо ги и опростено съдържание.

Като цяло мисля, че учителите са отворени към преподаването с дигитални технологии, но и са все още критични към използването им заради контекста, в който се прилагат и опасността от по-ниски резултати. Въпреки това дистанционното преподаване се превърна в част от трудовата характеристика на учителя.

Ако приемем, че образованието се подобрява, то ние ще се нуждаем все повече силно подготвени по предмета си учители. Те трябва да знаят повече от това, което пише в учебника, да разбират подробно материята и да могат да отговорят във всеки един момент на учениците си, защо нещо е важно да се учи – да могат не просто абстрактно да го обяснят, а да го свържат с личността и живота на учениците. За това се изисква много широко и актуално познание.

Технологиите не са ефективни, когато не се прилагат както трябва или не се комбинират правилно. Например Khan Academy използва стъпаловиден принцип, помагайки на учениците да започнат от най-елементарното и да продължат да учат с подкрепата на учител, който следи за прогреса. В комбинация с Google Classroom или MS Teams, това може да се превърне в много прецизен начин на преподаване – на базата на индивидуална обратна връзка, проследяване на напредъка и анализ на данни.

Образователните технологии трябва да представят една подкрепяща среда за учениците, в рамките на която преписването е обезсмислено. Подобна среда има в Khan Academy, защото платформата насочва учениците и им помага, докато не усвоят напълно дадено умение. В крайна сметка сами трябва да си разширят знанията. Опитите за преписване отнемат повече време от самото справяне с материала и стават нерационални за учениците. На този принцип работят и добрите образователни системи като финландската.

Много от нещата, които учениците трябва да усвоят, не са въпрос на достъп до съдържание в интернет, а по-скоро опират до комуникацията с хора. Ученето е свързано със социалните ни умения и това, че виждаме как реагират другите допринася за качеството на процеса. В платформите това не е така, дори бих казал, че ученето там само по себе си е асоциално, защото получаваме информацията, но не я дискутираме с никого.

В класната стая учениците могат да наблюдават връстниците си, както и да се учат взаимно. При дистанционното обучение учителят не може да проследява учебния процес по същия начин и му отнема повече време установяването на резултатите от часа. Това прави ученето по трудно за ученици, които разчитат учителят да им е в директна и моментна подкрепа. Учениците в бъдеще ще продължат да получават голяма част от информацията чрез интернет, но класните стаи ще предоставят една среда за учене, която не може да замени чрез нито едно виртуално преживяване.

Иван Господинов - Конференцията „Образование от А до #. Иновативното училище“ 

https://www.economic.bg/bg

Подобни публикации: