Архив

Календар

април 2021
П В С Ч П С Н
« мар   май »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Равновесие

“На този свят няма абсолютно добро и абсолютно зло – рече мъжът. – Доброто и злото не са някакви фиксирани, стабилни стойности, а постоянно си сменят местата. Само за една секунда доброто може да се превърне в зло.Най-важното е да се поддържа равновесието между постоянно движещото се добро и зло. Наклониш ли се прекалено в едната посока, много ще ти е трудно да поддържаш действителен морал. В този смисъл доброто е в самото равновесие.”

Наречете го тех ускорение. Във всички тези случаи, а и в много други пандемията ускори съществуващите тенденции на възприемане на технологиите. Пазаруването стабилно се изместваше онлайн; разплащанията бавно ставаха дигитални; онлайн обучението постепенно се разрастваше; повече хора работеха от вкъщи поне в част от времето. Сега хора в много държави бяха рязко изстреляни в бъдеще, където всички тези навици са далеч по-широко разпространени.

Големият въпрос за 2021 е колко назад ще се върнат нещата. Ясно е, че светът няма да се озове обратно в предпандемичното си състояние. Много универсални магазини затвориха. Италианските баби откриха предимствата на онлайн пазаруването. Работещите от вкъщи не бързат да се върнат към пътуването до офиса и обратно пет дни седмично. Но и не всички локдаун навици от 2020 г. ще се запазят. Учениците и учителите са нетърпеливи да се върнат към присъственото обучение. На работещите им липсва офисното общуване. Така някои от новопридобитите навици ще се запазят, но не всички и резултатът ще е някъде по средата. Къде точно ще бъде тази среда ще има огромни последици – за транспортните модели, за цените на имотите и за устройството на градовете освен за още много други неща.

Компаниите в сферата на технологиите и финансовите услуги могат да функционират по-лесно без служители на място. Но дори в индустрии, където напълно дистанционната работа е възможна, най-вероятният резултат ще бъде хибридно бъдеще, което съчетава работа от вкъщи и от офиса. Някои компании – като онези, които предлагат облачни услуги или устройства, които помагат за дистанционна работа – ще станат по-силни. Други като физическите търговци ще страдат. Много няма да оцелеят. Но пак ще има и нещо положително, тъй като тези промени отварят нови полета за иновации. Големи и малки компании вече развиват свежи инструменти за подобряване на усещането при дистанционната работа, сътрудничество и обучение; за поддържане на нови форми на безконтактна и базирана на запазен час търговия; а също и за предлагане на нови видове онлайн социални дейности от виртуални конференции до виртуален туризъм. Няма връщане назад към миналото, което съществуваше преди пандемията. Вместо това COVID-19 изстреля света в едно много по-различно бъдеще.

След тех ускорението,Економист,Капитал

 

Подобни публикации: