Архив

Календар

ноември 2021
П В С Ч П С Н
« юли    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930  

Зараза

Ако се питате дали училището увеличава разпространението на КОВИД 19 . Отговорът е твърдо ДА. Нашите питомци го карат симптоматично леко и това не им пречи да стигнат до училище. Виждаме ги как са хремави и смъркат, но няма как да ги изпратиш при фелдшер, докато симптомите не станат прекалено явни, а тогава вече е късно. Всички сме свикнали, че хремата не е нещо сериозно, а и седенето онлайн пред компютъра е досадно и изнервящо.

Комуникацията е основна дейност в училище и заразата лесно преминава между класовете. Тесните коридори и смяната на стаи довършват процеса. Междучасията са инкубатори и генерални смесители. Маските са тема ТАБУ и почти никой , освен учителите не ги използва, дори и след заповедта за задължителното им носене. Точно месец беше необходим , за да усили 5-кратно процесите на размяна на вирусни частици.

В този период под карантина преминаха 30%  от класовете в училище и 10-на учители. И ако си мислите, че са били неваксинирани, то се лъжете. Съотношението е много по-голямо от 10-те % показвани по телевизията. Ваксинираните се заразяват отново, може би защото действието намалява с времето, но  не се сещам за повторно заразен преболедувал.  Имахме и леко преболедували, изкарали го без да се тестват, съжаляващи сега за пропуснатия шанс да имат сертификати. Ваксина за рисковите групи е по-справедлив вариант, отколкото ваксина за всички.

Изобщо това със зелените хартийки си е чиста дискриминация. Личното здраве си е личен избор. И повечето са убедени, че са го изкарали вече, или се притесняват за допълнителни усложнения, покрай хронични заболявания. Въвеждането му на върха на кризата е доста закъсняла реакция. На вълната и трябва време, за да се разбие в стената. А 25% не са стена. Затова и идеята за тестване е добра. Така ще се хващат безсиптомните преносители и тези, които са в ранен етап, защото тогава е и най-голямата зараза. Когато се прояви вече е късно. Така, че си струват леките неудобства два пъти седмично. Може  би е време за повече взаимност.

 

Подобни публикации: