Пето издание на състезанието "Земята - позната и непозната"ЗПГ - Сандански

На 22 април 2017г. се състоя петото международно състезание "Земята – позната и непозната". Надсловът му тази година бе надслов "Земята е жив организъм! Не я гневете!" и в памет на Соня Терзийска – учител по биология, която бе организатор на предишните четири състезания. До финалната фаза бяха допуснати 10 екипа от осем училища – четири от България и четири от Македония. Състезанието бе открито от Емил Терзийски, приветствие към участниците поднесе кметът на общината Кирил Котев. Той отбеляза и това, че Соня Терзийска е била негова учителка и е оставила у него изключително добри впечатления като учител и човек.

Надпреварата бе в три части – предварително направена презентация или видео, решаване на казус и създаване на постер в деня на състезанието.Победител стана отборът на ПГСС – град Луковит, на второ място е единият от отборите на ЗПГ /8 клас/, а на трето - учениците от Земеделско училище "Д. Влахов", град Струмица, Република Македония. Наградата за най-добре решен казус бе присъдена на отбора от 9 клас на ЗПГ.

Председател на журито бе доцент Екатерина Вълчева и членове: гл. асистент Надежда Семова и двете от Аграрен университет – Пловдив и гл. асистент Ралица Кузманова от Лесотехнически университет – София. Гост на сътезанието бе и Димитър Греков – бивш министър на земеделието и ректор на Аграрния университет – Пловдив. В края на състезанието бяха запалени четири еко фенера, на които учениците бяха написали послания за опазване на нашата планета - Земята!
 

За 6-та поредна година ще имаме представители на националната олимпиада по гражданско образование. Тази година ние сме домакините !!!

ЗПГ отново има класирани проекти за национален кръг на олимпиадата по гражданско образование- цели 4 на брой !!!  Проектът "Спасени колела" на Петя Петкова от 11в клас и Антония Ефтимова от 10а клас е класиран с 6-ти резултат от 43-те проекта, които ще участват на олимпиадата в 3-та категория. За националния кръг на олимпиадата, който ще се проведе в град Сандански, с домакин нашето училище са класирани още три проекта на ученици от ЗПГ - на София Спасова от 11в клас, на Ангел Панковски и Зорница Чикорова.от 11а клас и проектът на Мария Андонова, също от 11а клас. 

Само след 2 седмици зала юбилейна и още две зали в училището ще приемат гости от всички краища на България за финала на 10-тата юбилейна олимпиада . 87 ученици са класирани за финалите на олимпиадата в трите категории.Това домакинство е голямото признание за активното участие на ЗПГ и водещите позиции в областта на гражданското образование. Всички чакаме с нетърпение датата 28 април 2017 година.

 

Първо място на национален конкурс и финал за ученици от професия "Икономист" 

Зорница Чикорова от 11 а клас, професия Икономист, спечели първо място в националното състезание за икономисти на английски език , провеждано от ПГИ Благоевград със съдействието на американския университет в Благоевград. Имаме и класиран ученик за финала на националното състезание за бизнес идея в Пловдив. - Елена Златкова, също от 11 а клас, професия Икономист. Нейната идея е сред 24 избрани, от многото представени от училища от цяла България.За Пловдив ще пътуват и двете ни учебно-тренировъчни фирми за да участват в ХХ-я международния панаир на учебните предприятия "Млад предприемач" от 26-28 април.

 

Зелени умения в Испания, научени от екип на Земеделска гимназия 

Екип от 12 ученици и 4 учители от Земеделска професионална гимназия "Климент Тимирязев" - Сандански, посетиха IES Severo Ochoa - партньорско училище в Сан Хуан де Азанфранче, квартал на Севиля. В периода от 19-25 март те участваха в дейности за учене с преподаване по проект "Зелени умения за социално земеделие" по програма Еразъм+, КА2, стратегически партньорства между училища.

Това бе първа среща за краткосрочен обмен на ученици между партньорските училища от България, Италия, Испания, Гърция, Румъния и Унгария. По време на 5-дневния престой в красивата Андалусия, учениците и учителите на ЗПГ показаха извършените до момента на местно ниво дейности, свързани с гроздето.Въпреки малкото време прекарано в Испания, екипът на ЗПГ успя да усети гостоприемството, емоционалността и темперамента на испанския народ.

 

ЗПГ „Климент Тимирязев” -достоен домакин на Националната олимпиада по гражданско образование

За пореден път две ученички от училището доказаха, че изборът на МОН, Земеделска професионална гимназия „Климент Тимирязев” да бъде домакин на X Национална олимпиада по гражданско образование е напълно заслужен. На 19 март на церемония в литературен клуб „Перото”в НДК, София Петя Петкова и София Спасова от 11 В клас, специалност „ Организация на туризма и свободното време”, професия „Организатор на туристическа агентска дейност” бяха сред седемте победители на конкурса ReporTeen и получиха по 1000 лева, за да реализират свои проекти по гражданско образование.

Организатор на конкурса е ReporTeen, който осъществява своята дейност с изключителната подкрепа на Фондация „Америка за България” и Центъра за образователни инициативи. Идеята на националната надпревара, която се осъществява за шеста година, е да генерира каузи, които променят света. Според регламента ученичките първо публикуваха на страницата на конкурса своите видеа, след това в конкуренция с други 60 проекта, достигнаха до полуфинала, на който експертно жури определи от 14 идеи - седем, които да финансира.

Каузите на двете момичета решават проблеми на социалната среда – Петя ще организира поставянето на стойки за велосипеди в двора на ЗПГ „Климент Тимирязев” , а София ще превърне една стена от училищната сграда в мотивираща такава. Техният успех потвърждава ролята на ЗПГ „Климент Тимирязев” като място, където се създават успешни личности , ангажирани и убедени в силата на промяната . Очаквайте в най-скоро време практическата реализация на идеите им на територията на училището !!!

 

Отново отлично представяне - спечелени първо и трето място в иновационен лагер в София

На 17 и 18 март 2017 г. в гр. София се проведе Иновационен лагер за социални предприемачи на Джуниър Ачийвмънт България в партньорство с NN България. На първо място се класира отбор № 10 , в който участваше Лили Стоева с идеята за разработване на онлайн платформа за повишаване на финансовата грамотност на хората в трудоспособна възраст. На трето място се класира отборът на Мариана Длагонска, с идеята за телевизионна и онлайн игра.

В много оспорвана конкуренция 16 отбора по 5 човека, работиха по казуса за увеличаване на финансовата грамотност на хората в трудоспособна възраст. Пред жури отборите представиха идеите си и направиха три минутна презентация. На първия кръг на състезанието са участвали над 400 ученика от 9 до 12 клас. От тях са допуснати до втори кръг 80 ученика, седем от които са от ЗПГ гр. Сандански.

Това са Мария Илиева – 9 а клас, Лили Стоева – 10 а клас, Мария Настева – 10 а клас, Мариана Длагонска – 10 а клас, Елена Златкова, Габриела Тосунова и Зорница Чикорова от 11 а клас- , всичките от професия Икономист. Така за поредна година- след 2014 и 2015 г. печелим призовите места в това състезание. Това е доказателство за качественото и разностранно обучение на учениците в Земеделската гимназия.

 

Първо място в национален конкурс по философия

Петя Петкова, ученичка от 11 в клас, спечели първо място в национален ученически конкурс “БЪЛГАРСКИЯТ ПЪТ. ПОТЕНЦИАЛ, ПРОБЛЕМИ, ПЕРСПЕКТИВИ” организиран от Българското философско общество.Сред 45-ма участници от цялата страна компетентно жури оцени работата на Петя с първа награда, като и даде 95 точки. Тук може да прочетете есето.

 

Посещение на европарламента в Брюксел 

През месец август 2016 година, Ваня Чакърова от 12 клас /професия Икономист/ от Земеделска професионална гимназия „Климент Арк. Тимирязев” бе отличена с Първо място в Националния конкурс „Иноватори на бъдещето – Стажанти 2016” на Съвета на жените в бизнеса в България под патронажа на евродепутатката Ева Майдел /Паунова/. Наградата бе посещение на Европейския парламент в Брюксел, Белгия.

В периода 27.02. – 28.02.2017 година Ваня, която е и ученик на годината за 2016 в ЗПГ,  заедно с останалите двама студенти, отличени с Първо място в същия конкурс, заминаха за Брюксел. Първият ден бе предвиден за опознаване на забележителностите в Брюксел. По програма, вторият ден включваше посещение на Европейския парламент, презентации на различни теми и участие в конференция в рамките на Европейския ден на индустрията.

 

Производствена практика в град Брага, Португалия 

Приключи образователната мобилност на втората група от шестнадесет ученици, от специалност “Агроекология” и двама учители от ЗПГ акад. “Климент Арк. Тимирязев”, град Сандански, които посетиха град Брага, Португалия за две седмици, с цел практика, по програма “Еразъм +” Мобилност на обучаеми и персонал в ПОО. “Bragamob” е компанията, посредством която се осъществи проекта „Иновативна подкрепа за придобиване на професионални умения и компетентности в земеделието.”

Учениците от 10д, 11д и 12г клас, професия „Агроеколог”и ръководители Снежана Маламова и Надежда Мишева, проведоха своята двуседмична производствена практика в третия по големина град в Португалия-Брага. Учениците бяха разделени на три групи, със заетост 6 часа всеки ден, с професионално обучение в реална работна среда, свързана с професията. Всяка от тях бе разпределена на практика в стопанства с различни дейности, обхващащи теми от производството на екологично чисти продукти: едната за отглеждане на рози, другата за малинови насаждения и третата за култивиране на билки.

Дейностите по проекта имат за цел да подкрепят обучаемите в него гимназисти в процеса на придобиване на ключови компетентности с цел подобряване на тяхното личностно развитие и работоспособност, отговарящи на изискванията на европейския пазар на труда. След приключването на обучението си учениците ще имат възможност да приложат придобитите умения на практика в България. По време на двуседмичната практика, домакините от “Bragamob”, бяха организирали и три екскурзии за нашите ученици – обиколка на Брага, посещение на Порто, и разбира се, пътешествие до столицата Лисабон и градчето Фатима-значима, свещена християнска обител.
 

Активности на членовете на ученически съвет

22 февруари - ден против насилието в училище - ученици от ЗПГ почетоха деня на розовата фланелка като направиха огромна розова фланелка - транспарант и я закачиха на стената на училището.

3 март - почетоха 139 години от освобождението на България от турско робство, като раздадоха над 600 български знаменца. По радиоредбата звучаха патриотични стихотворения, рецитирани от учениците от ученически съвет.


Много-добро представяне на областен кръг на олимпиадата по БЕЛ 

Обществен съвет към ЗПГ Сандански присъства на отчет на бюджет 2016 

На 19 януари 2017 г. на общо събрание на училището, в присъствието на общественият съвет към ЗПГ, директорът Емил Терзийски и главната счетоводителка Мария Горемлиева направиха отчет за изпълнението на бюджет 2016 г. Те споделиха, че ЗПГ се е справило успешно с трудния период на преминаване от държавно към общинско училище, благодарение на стратегията да се запазват стабилни преходни остатъци, които след това се използват в периоди на непредвидени промени. Така големият преходен остатък позволи на ръководството на училището да преодолее възникналите сериозни плащания през 2016г. На това общо събрание всеки може да задава въпроси, свързани с изразходването на средствата от бюджета. Отчет се прави на всеки три месеца и се публикува в сайта на училището.

Преди общото събрание на работна среща бяха планувани мероприятията с които Земеделска професионална гимназия ще посрешне 60-ят си юбилей. Идеята е да запълним 60-те дни до 60-ят юбилей , или датите от 4 април до 2 юни с някакво мероприятие, отразяващо миналото, настоящето и и бъдещето на ЗПГ"Климент Тимирязев". На общото събрание също се разбра, че благодарение на стабилния бюджет няма да има проблем от 2017 година заплатите на учителите ще бъдат увеличени с 10% , а на старшите учители с 8%.

Още един голям проект започва в училището, на стойност 1.4 млн. лева

На 6 декември 2016 г. в град София в Министерство на регионалното развитие и благоустройството, кметът на община Сандански подписа договор за безвъзмездна финансова помощ BG16RFOP001-3.002-0036-C01 за проект “Реконструкция и модернизация на сградата на Земеделска професионална гимназия “Климент Тимирязев” – град Сандански, община Сандански” по Оперативна програма “Рeгиони в растеж 2014 – 2020 г.” по процедура на директно предоставяне BG16RFOP001-3.002 „Подкрепа за професионалните училища в Република България”.

Проектът е насочен към подобряване качеството на образователната среда, чрез обновяване на материалната база на училището. Ще бъдат обновени учебни сгради, физкултурен салон и обслужващи го помещения, ще бъде открита нова спортна площадка за колективни игри с изкуствена настилка. Предвидени са комплексни мерки за повишаване енергийната ефективност на сградите - подмяна на стари дограми, топлоизолация на покривите, изграждане на нови и реконструкция на съществуващи тоалетни, осигуряване достъпна среда за хора с увреждания в сградата на училището.

Ще бъдат инвестирани  1.412 млн. лева, 1.19 млн. от които са от Европейския съюз, 210 000 - от националния бюджет и 12 000 лева от бюджета на Община Сандански. Срокът за изпълнение на проекта е 30 месеца. Планира се същинските строителни дейности да започнат през лятото на 2017 г. и да приключат в края на същата година, когато ЗПГ „Климент Тимирязев” – град Сандански ще придобие нов завършен и модерен енергоефективен облик.

Ваня Чакърова от 12а клас е ученик на годината в ЗПГ за 2016 година 

Ваня е 6-ят победител в ежегодната инициатива, организирана от Емил Терзийски -директор на училището . След гласуване на учениците и учителите от гимназията втора е  Петя Петкова от 11в клас, трета Димитрина Попова от 12б клас, четвърта Мария Илиева от 9а клас и пета - Спаска Атанасова от 12а клас. За отбор на годината беше избран Дифрент фитнес , следван от отбор "Млад Фермер". Директорът ни беше подготвил и специална изненада за родителите на номинираните. Те получиха приз "Достойни за уважение". На церемонията, която се проведе в Интерхотел Сандански, присъстваха началникът на РУО Благоевград Ивайло Златанов, народният представител  Атанас Стоянов и заместник кметовете на община Сандански Георги Трайков и Зорница Органджиева.

 

Учим се от най-добрите - производствена практика в Германия

И през учебната 2016-2017 година ученици от професия „Икономист“ в ЗПГ “Климент Тимирязев“ проведоха производствената си практика в Германия, черпейки опит от най-развитата икономика на Европа. Споменатата практика е продължение на спечеления проект „Към предприемачество и инициативност“ на гимназията. Това е третата мобилност по проекта с ръководители Иван Стоилов и Марияна Михайлова. Партньор е професионален център F+U Sachsen gGmbH, Саксония, който създаде отлични условия за работа и живот на учениците в периода 06.11.2016-20.11.2016 г. Самата практика бе проведена в град Кемниц и в нея участваха 15 ученици от 11„а“ клас, които бяха избрани въз основа на заложените в проекта критерии.

Програмата включваше симулационна игра и обучителни семинари с икономическа тематика. Бяха създадени пет фирми. Всички те произвеждаха копирни машини и трябваше да бъдат конкурентноспособни на пазара. Фирмите работиха осем години, т.е. играта имаше осем периода. За всеки един период учениците получаваха различно условие за конюнктурата на пазара. Анализирайки го, те решаваха на каква цена ще продават; колко ще бъдат разходите им за реклама, за екология, технология, персонал; колко ще произвеждат, колко материали ще са им необходими; колко персонал ще е нужен за производството, пласмента и развойната дейност; дали да продават на търговци на едро, или да участват в търг. За участието в играта им помогнаха знанията по икономическите дисциплини, изучавани в ЗПГ, и, разбира се, хъсът и желанието за победа над конкурентите.

Домакините връчиха грамоти на отборите, класирали се на призовите места. Учениците в тази образователна мобилност развиха общите си компетентности като творчество, предприемачество, инициативност и увереност в собствените сили. Помогна им да преодолеят междукултурните различия и да усвоят международна професионална терминология по професията. Всеки участник получи сертификат Еuropass mobility, удостоверяващ придобитите знания и умения по време на мобилността, който ще им позволи да бъдат конкурентноспособни на трудовия пазар.

 

Видях и научих - производствена практика в Германия

На 20 ноември 2016г. се завърнаха учениците от 12.б клас специалност „Селски туризъм”, професия” Организатор на туристическа агентска дейност ” с ръководител Йорданка Пехливанова, които проведоха своята двуседмична производствена практика в отбрани хотели и заведения за хранене и развлечение в един от трите най-големи града на Саксония-Кемниц, Германия. Това е първата мобилност по проект „За по-високи стандарти в професията”. До 2018 година са предвидени още 3 стажувания в Германия по този проект. Дейностите на проекта имат за цел да подкрепят обучаващите се гимназисти в процеса на придобиване на ключови компетентности, с цел подобряване на тяхното личностно развитие и работоспособност на европейския пазар на труда.

По време на 15-дневната практика учениците бяха ангажирани по 6 часа всеки ден с професионално обучение в реална работна среда, свързано с професията им. През първата и втора седмица практикуващите имаха възможността да усвояват тънкостите на професията в обектите, в които бяха назначени. През двата уикенда групата, съвместно с екскурзовод, посети и разгледа столицата на Саксония, Дрезден и град Лайпциг. Накрая, след успешно проведената практическа мобилност, учениците получиха Europass Mobility Certificates.

 

Ученици и учители по проект „Заедно можем” донесоха герба на град Таранто, Италия

От 6 до 12 ноември директорът, трима преподаватели и седем ученици от Земеделска професионална гимназия „Климент Тимирязев” посетиха град Таранто- третия по големина в Южна Италия, известен като Града на двете морета. Домакините от Институто Технико Паритарио Платея посрещнаха 50 гости от България, Македония, Турция, Полша, Литва и Румъния с цел участие в кратък обмен на ученици по проект „Заедно можем”. Посещението в Италия беше важен етап от осъществяването на дейностите по проекта. То даде уникална възможност на участниците от седемте страни-партньори да се опознаят и сприятелят като работят, учат, спортуват и се забавляват.

Домакините очароваха с богата социално-културна програма: посещения в типична италианска тратория и пицария; пътувания с образователна цел до Марина Франка и Алберобело; обиколка с катамаран на заливите и изследване на начина на живот на йонийските делфини. В изпълнение на дейността „Спортът е моята дрога” бяха организирани и проведени срещи по футбол, баскетбол и волейбол. Направените по време на обиколка на града снимки бяха използвани като материал за работа по време на фотографския семинар. Освен това учениците изработиха фигури на снежен човек от пластмасови чаши в лабораторията по рециклиране. Друго интересно занимание беше клубът по караоке, където всички запяха избрана песен.

Накрая учениците показаха какво са научили в клубовете „Заедно можем” като изработиха плакати, представящи хранителната пирамида на здравословните храни. В рамките на работните срещи, семинари и състезания беше проведена и специална среща на екипите от учители за планиране и координиране на оставащите дейности по проекта.

 

Производствена практика в Португалия

Земеделска професионална гимназия участва в мобилност по програма "Еразъм+" по проект"Иновативна подкрепа за придобиване на професионални знания и компетентности в земеделието" Група от 16 ученика от специалност"Агроеколог" проведоха практика по професията в град Брага – Португалия. Практиката беше в условия на реална работна среда в четири ферми и една учебна база.В рамките на десет работни дни от 30.10.16г. до 12.11.16г. учениците бяха разделени на пет групи,като на всеки два дни на ротационен принцип си сменяха работните места.По този начин всеки един от тях обогати уменията си в различни области на земеделието.

В края на практиката учениците бяха много доволни от наученото,а техните работодатели дори са изявили желание същите ученици отново да отидат на работа при тях.Този факт сам по себе си говори много по отношение на възпитанието,дисциплината и работните умения на нашите възпитаници. Естествено в почивните дни посетихме и разгледахме двата най-големи града в Португалия-Порто и Лисабон.Градове с внушителна архитектура и невероятни гледки.Посетихме и град Фатима-място което е свещено за християните по света.Видяхме атлантическият океан и се любувахме на залеза. Тази практика ще остане завинаги в нашите сърца с приятното и мило общуване с обикновените португалски фермери и техните семейства,със спокойният ритъм на живот,с придобитият опит. Пожелаваме и на следващата група от 16 ученика,които ще посетят Брага-Португалия през месец март 2017г. да придобият нашия опит.

 

Международната ни програма до края на 2016-та - 46 ученици и 13 учители ще участват в проекти в чужбина през месец октомври и ноември

 От 11 до 14 октомври трима учители ще вземат участие в Транснационална среща в град Пулави - Полша. Изпълняваният проект е "Заедно можем" по програма Еразъм+, Дейност 2 - "Сътрудничество за иновации и обмен на добри практики". ЗПГ е координатор на този проект с партньор ученици от Литва, Македония, Италия, Полша, Румъния и Турция.Основна идея на проекта е развитие и прилагане на програма за превенции употребата с психоактивни вещества, цигари и нездравословна храна. В седмицата до 11 ноември двама учители и 5 ученици по същия проект ще вземат участие в работна среща в град Таранто- Италия.

От 30 октомври до 12 ноември 16 ученици от професия "Агроекология" и двама учители ще проведат практика в Брага – Португалия. Проектът се осъществява по програма Еразъм+, Дейност 1 - "Образователна мобилност". От 6 до 20 ноември 15 ученици от професия "Икономист" и двама учители ще проведат практика в град Кемниц – Германияь по програма Еразъм+, Дейност 1 -"Образователна мобилност". Партньор на ЗПГ е професионалният учебен център F+M, с който гимназията има взаимотношения от 2009 година. От 6 до 20 ноември 10 ученици от специалност "Селски туризъм" и един учител ще проведат практика в същата организация в град Кемниц.

От 7 до 12 ноември в град ДиосД - Унгария, стартира нов проект "Зелени умения за социално земеделие", по програма "Еразъм+", Дейност 2 - "Стратегически партньорства между училища". Проектът обединява 6 училища от Италия, Унгария, Испания, Румъния и Гърция. В тази транснационална среща ще вземат участие трима учители. Проектът е насочен върху подобряването на основните умения и компетентности на ученици за социалното земеделие. 12 ученици ще пътуват до Испания на една от работните срещи по проекта.

От 22 до 25 ноември Земеделската гимназия е домакин на първата транснационална работна среща по нов проект "Пътуването разширява кръгозора" по програма Еразъм+, Сектор "Училищно образование". Гимназията е координатор на този проект с партньори от Полша, Турция, Португалия, Италия, Румъния. Основната идея е чрез пътуването участниците в проекта да се обогатят в областта на културата, икономиката, екологията, лингвистиката, фолклора, кулинарията, литературата, историята и гражданското образование. Целта е учениците да усвоят практики за разбиране и приемане.Чрез планираните дейности по този проект участниците ще имат възможност да се запознаят с културата, традициите, обичаите и нравите на страните – партньори, ще проследят какво отражение имат тези национални стереотипи в литературата и фолклора.

ЗПГ с добри резултати на ДЗИ 2016. Първи сме в България по философия

Гимназията е първа по успех в България по философия и първа в Сандански по Английски език, Биология, География и История. С общ успех от ДЗИ добър /4,14/ сме на второ място сред професионалните училища и на 17 от общо 48 училища в областта. По Философия, където сме традиционно силна школа , имаме среден успех Отличен /5,61/ и две отлични оценки. Резултатите са публикувани на сайта на ДЗИ

Добри резултати имаме и по Английски език като средният успех е Мн.добър /5,27/ . Това отрежда 149 място сред всички 1000 училища в България. Резултатите по английски език са потвърждение на отличното ниво на обучение по този предмет. Стабилно е представянето ни по основните предмети, които нашите ученици избират като задължителноизбираема подготовка в 11 и 12 клас, за да се готвят за ДЗИ. Резултатът по География и икономика е в топ 200, а тези по БЕЛ и Биология и здравно образование са в топ 400, отново над средните за страната.

По Биология средният успех е Добър/4,23/. Най-високата оценка по този предмет от Отличен /5,98/ - първи резултат за ЗПГ от двете матури. Оценката със сигурност е една от най-високите за областта/има само 16 пълни шестици/ . Тя е на Йоана Чолтеева от 12б клас, която е и първенец на ВИПУСК 2016 със среден успех от дипломата Отличен/5,92/. Въпреки трудната матура по География за 2016 г. сме 10 в областта с резултат Добър /3.89/, /средният успех за областта е 3.38, а двойките за страната са 30%/ . Оценката на Лъчезар Златков Отличен/5,82/ е една от 11 за област Благоевград, като пълни шестици няма, а отличните оценки на ЗПГ са две.

Така че въпреки слуховете, които се пускат в публичното пространство от години, че подготовката за ДЗИ в училището не е на необходимото ниво, отчетените резултати показват тяхната неоснователност. Трябва да се отбележи, че успехът се изчислява на базата на всички ученици. Ако вземем извадка само от учениците, които се записват в гимназията ни след след завършен 7 клас/само 4 от 6 паралелки/, то тогава средният успех по отделните предмети се повишава с поне няколко десети.

Ученици от ЗПГ са победители в националния конкурс "Посланици на здравето"

Проект на ученици от Земеделска професионална гимназия "Климент Тимирязев" е сред четирите победители в Националния ученически конкурс "Посланици на здравето", обхванал 5525 ученици от три възрастови групи. Проектът на ЗПГ се нарича "Както се храниш, така и мислиш, както мислиш, така и живееш". Той е разработка на ученици от IX-XII клас с ръководител Йорданка Пехливанова и Мариана Гогова

Целта му е популяризиране на здравословното хранене и активното спортуване още от най-ранна възраст. "Посланиците на здравето" са ученици от специалност "Контрол на качеството и безопасност на храни и напитки", които имат необходимите познания за това коя храна е качествена и безопасна.

Награждаване на победителите в Националния ученически конкурс "Посланици на здравето" ще се състои през юни в присъствието на официални лица от няколко министерства. За победителите са предвидени са общо 13 предметни награди - по 3 във всяка възрастова категория, 3 поощрителни и една специална награда.

 

120 ученици от училището ще пътуват за производствени практики в чужбина до 2018 година

След спечелването на нови 2 проекта по Програмата Еразъм +, КД1 за ученически практики в чужбина, до 2018 година, 90 ученици от всички специалности в училището ще провеждат производствената си практика в Германия и Португалия. Като добавим и 30-те ученици от професия "Икономист", на които им предстои да практикуват в Германия в следващите две години, общият брой ученици, които ще пътуват в чужбина само по тази програма става 120 !!!  Досега през нея за 6 години от 2009 година са преминали над 100 ученици от Земеделска професионална гимназия „Климент Тимирязев” .

Първият спечелен проект „За по-високи стандарти в професията” затвърди традицията училището ни да изпраща свои възпитаници на 15-дневна производствена практика в гр.Кемниц, Германия. За трета поредна година ЗПГ печели проект по Програмата Еразъм +, КД1 „Мобилност”, Сектор „Професионално образование и обучение”. В одобрения проект са предвидени мобилности на 60 ученици от следните специалности: „Селски туризъм”; „Организация на туризма и свободното време”; „Контрол на качеството и безопасност на храни и напитки”; „Производство на хляб и хлебни изделия”.

В другия проект ЗПГ „Климент Тимирязев” е в консорциум с още три земеделски гимназии от България. Проект „Иновативна подкрепа за придобиване на професионални знания и компетентности в земеделието” предвижда 30 ученици от специалност „Агроекология” да проведат своята производствена практика в Португалия. Предстои подписване на договорите и доуточняване на предварително съгласуваната с партньорите работна програма.

Темите, включени в нея, са подбрани с оглед надграждане на придобитите в училище знания и умения и усвояване на нови, специфични за професиите. Дългосрочните ползи от дейностите, които ще се реализират, се изразяват в мотивиране на учениците и учителите от ЗПГ „Климент Тимирязев” за участия в последващи образователни мобилности и изграждане на чувство за принадлежност към Европа.

ЗПГ спечели второ място отборно, 1 сребърен и 2 бронзови медали индивидуално във финалната надпревара на националното състезание "Млад Фермер”

Земеделска професионална гимназия се класира на второ място отборно във финалната надпревара на националното състезание „Млад Фермер”. Отборът на училището, съставен от ученици от 11клас се класира  за седма поредна година сред 10-те най-добри училища в България.В индивидуалните надпревари в модул "Механизация" Селим Бошнак от 11д клас е  втори в крайната индивидуална надпревара, а Владимир Филчев от 11б клас е трети в класирането за модул "Растениевъдство".

Финалната надпревара се проведе от 26 до 27 април в град Провадия. В трите етапа на състезанието участват близо 45 земеделски училища. Най-добрите 5 отбора от двете регионални състезания отиват на финал. Освен участие в крайното индивидуално класиране по модули се раздават медали и за отделните надпревари в модулите и там Селим има два бронзови медали за подготовка на навасен плуг и майсторско управление на трактор, а Владимир един сребърен медал в категорията за пикиране на разсад.

Агросъстезанието се организира от Министерството на образованието и науката в партньорство с Аграрен университет. Отличното представяне на нашите ученици сбъдна прогнозата на директора на училището ни Емил Терзийски , който сподели след регионалната надпревара, че отличната подготовка на учениците ще доведе до влизане в челната тройка на състезанието.

 

Три медала за ЗПГ от финала на националното състезание за Икономисти на английски език

Димитър Шаламандов, Ваня Чакърова и Лазар Джаков от 11 а клас, професия Икономист спечелиха три медала и съответно второ и трето място от националното състезание за Икономисти на  английски език. Целевата група на състезанието са ученици от 11 и 12 клас от професионалните гимназии по икономика и професионалните гимназии с икономически специалности. То се провежда за първи път на национално ниво и се организира от Професионална гимназия по икономика гр. Благоевград, с помощта на Американския университет в България.

Състезанието се проведе в 3 кръга. Първи кръг включваше тест за определяне на нивото на английски език. Максималният брой точки на теста е 40. За следващия кръг се класират първите трима ученици с най-добър резултат от всяко училище. Димитър Шаламандов, Ваня Чакърова и Лазар Джаков бяха учениците класирани за следващия кръг. Втори кръг изискваше изпращане есе на тема „Моята бизнес мечта“. Есето се представяше на английски език от 300-350 думи. Нашите трима ученици преминаха успешно и това препятствие и се класираха за последния кръг на състезанието, заедно с още 15 човека от цяла България.

 Трети кръг се проведе на 22-23 април 2016 г. и включваше изготвяне и защита на презентация на английски език за разработване на бизнес в населено място в България. Участниците бяха разделени на лотариен принцип на екипи, съставени от 3 ученици. Всеки екип избра населено място като изтегли плик. Средствата, с които всеки екип разполагаше за развиване на бизнеса бяха 100 000 лева, получени като наследство. Журито, оценяващо бизнес идеите включваше професор от Американския университет в Благоевград.

 

Ученици от ЗПГ се класираха за пети пореден път на национален кръг на олимпиадата по гражданско образование

Ваня Чакърова, 11а клас е класирана за национален кръг на олимпиадата по Гражданско образование. Освен Ваня, която има 89 точки, за национален кръг се класира и екипът от 11б клас, Димитрина Попова и Габриела Петкова с 85т. Те ще участват в 3 категория 9-12 клас, като за финала на олимпиадата по гражданско образование на 6 май във Велико Търново се класират 40 най-добри проекта в страната.

П.С. В Търново Димитрина и Габриела са на второ място за 11 клас, като имат необходимите точки за званието ЛАУРЕАТ. Това се случва вече няколко поредни години, но това звание се присъжда само на ученици в 12 клас. В крайното класиране те са 13, като 10 от учениците пред тях са от 12 клас.

 

Две ученички от професия "Икономист" участваха във финала на националното състезание за "Най-добра бизнес идея"

От 21 до 23 април отново в град Пловдив беше и финалът на състезанието "Най-добра бизнес идея" . То е част от "Панорамата на професионалното образование". В него учениците от икономическите професии в училищата на България измислят свой бизнес и предлагат реализация на идеите си. За наша радост сред 24 участници, избрани да участват във финалната надпревара имаше и 2 наши ученички - Мариела Богданова и Спаска Атанасова от 11 а клас, професия "Икономист"

Спаска и Мариела, заедно с ученички от Якоруда и Свищов, предложиха идея за иновативен туристически продукт „Вода, въздух и земя“ . Той включваше изграждане на селище с атракциони в съответните елементи – балони, рафтинг и палатков лагер. Отборът защити достойно и атрактивно идеята си пред журита. Поздравления за професионализма, креативността и уменията, момичета! Поздравление и за колегите, които подпомогнаха подготовката на гимназистките - Мариана Анталавичева и Иван Стоилов!

 

Второ място в България за учениците от специалност "Цветарство"

От 21 до 23 април в град Пловдив за пореден път се проведоха финалните надпревари и състезания по различните професии . Отборът на ЗПГ по "Озеленяването и цветарството" в състав Снежана Черкезова, Мартина Григорова и Славина Андонова , специалност Цветарство,които преди месец участваха в състезание по аранжиране с холандските си приятели отново показаха, че ЗПГ е водеща школа в областта на аранжирането .

На панаира на професиите в Пловдив те завоюваха ВТОРО МЯСТО ОТБОРНО в България и така за шеста поредна година училището има призово място в тази област/ две първи, две втори и две трети места, като миналата година станахме първи, а преди две години отново втори отборно/ ! На панаира те бяха поздравени лично от зам-министъра на образованието Диян Стаматов за достойното си представяне. Момичетата са от 12г и12д клас, професии "Техник-озеленител" и "Озеленител" .

 

Спечелихме трето място на панаира на УТФ фирмите в Пловдив

От 13 до 15 април в град Пловдив се проведе финалното състезание на учебно-тренировъчните фирми, създадени през учебната 2015-2016 година. През тази година обучението във УТФ формат се осъществява в 70 учебни заведения в България в 250 УТФ фирми и 44 банкови институции. Панаира на УТФ фирмите ТФ ФЕСТ 2016 е мястото, където се представят крайните продукти на учебните фирми. Те се състезават в различни категории и конкурси .

ЗПГ- Сандански редовно участва в панаира и тази година двете ни фирми "Туити" и "Дифрент фитнес" отново представиха училището в конкуренцията на 115 фирми от 35 училища/ участват близо 50% от всички създадени УТФ в страната/. Всяка фирма се представлява от 4 или 5 представители, като на панаира участваха над 800 ученици. И тази година нашите ученици се завърнаха с награда като в категорията за "Социално отговорен бизнес" УТФ "Дифрент фитнес" с ръководител Даниела Коюмджиева спечели 3 място.

 

Театралната група на училището Тийнкомеди представи "Шмекерии по български"

Първи април 2016 година беше денят на дългочаканото завръщане на театралната ни група Тийнкомеди. Пълният салон и публиката на Сандански се наслади на пиесата  "Шмекерии по Български" - интерпретация на Вражалец на Ст. Л. Костов. Един ярък разказ за алчните, но симпатични селяни от село Глупендерово, които остават излъгани от обигран мошеник.

Пиесата по думите на известен сандански журналист изследва низините на българската народна душа и е за модерното номадство,лутанията или пропаданията на народния морал, който търси четвърт и повече век себе си. Смехът е нервен и преследван от мрачни аналогии на нашето вчера и днес. Оригиналната интерпретация е дело на техния ръководител Гинка Дзимбова, под чието вещо ръководство, всеки от актьорите успя да разгърне в максимална степен дарбите си на артист.Определено много месечния труд на групата е изградил един професионален продукт и вечерта на представлението беше осеяна с огромни дози смях и забава.

Искрени поздравления на поредният екип в Тийнкомеди! Това е една мисия за цял колектив и когато това е споделено, когато много сърца трептят в един ритъм, когато душите се сливат, то, тогава човек се радва и постига едно от най-извисените щастия, които съдбата, живота, ни даряват! Затова и семейството Тийнкомеди винаги успява, затова и хората, които са част от него, въпреки че отлитат от гнездото, винаги са свързани с него!

 

Отлично представяне на учениците от ЗПГ на областните кръгове на олимпиадите


Продължава отличното представяне на нашите ученици на областен кръг на олимпиадите по отделните предмети. Това, че сме професионално училище не ни пречи да имаме и ученици, които показват значими постижения и по общообразователните предмети. Както се казва, желанието и упоритостта винаги дават резултат, независимо дали усилията се влагат на професионалния или на общообразователния фронт. Резултатът е 1 първо, 5 втори и 2 трети места в област Благоевград.

Започваме с олимпиадата по Гражданско образование, където ЗПГ участва с 10 проекта. Радостната новина е, че всичките 10, са номинирани от областната комисия за национален кръг. С нетърпение очакваме решението на националната комисия кои от тях ще попаднат сред 40-те най-добри проекти на България.

По философия имаме също номиниран ученик за националната олимпиада. Това е Лидия Матеева от 11 клас. Като отбор сме 4 в областта, веднага след ПМГ Благоевград , Гоце Делчев и ЕГ Благоевград. Отлично се представиха и Петя Петкова от 10 клас и Петя Корчева от 11 клас, които имат по 70 точки и не са им достигнали само по 5 точки за да бъдат също номинирани.

По Английски език като училище сме с най-добри резултати от професионалните училища и отново след елитните Езиковите и математически гимназии в областта. В 12 клас Илия Бараков с 75 точки е 7 в област Благоевград и първи за Сандански за 12 клас. В 8 клас Сократис Тесалоникаос има 76,5 т. и е 11/от 42/ в областта, с втори резултат за Сандански в 8 клас.

По География и икономика , един от основните предмети /другият е Биология и ЗО/, който избират нашите ученици като ЗИП в подготовката им за ДЗИ, имаме отлично представяне и през тази година. В категорията 10-12 клас Радослав Георгиев от 12 клас е първи в областта, Петя Петкова от 10 клас е втора, а Ангел Панковски, също от 10 клас е пети. В категорията 8-9 клас Владислав Манолов от 8 клас е шести, но има 146 точки, най-добър резултат за град Сандански и в двете гимназиални категории.

По История и цивилизация отличните резултати са за Мария Илиева - 2 в областта в 8 клас, и за Владислав Манолов – с 3 резултат. Петя Петкова в 10 клас и Лидия Матеева от 11 клас са също с 2 в областта, като Петя е и 1 за Сандански.

По Биология и здравно образование Мария Илиева в 8 клас е втора в област Благоевград /от 62 участници/ в категорията 8 и 9 клас. В изключително трудната олимпиада за 2016г. на нея не и достигат също 5 точки за да се класира за национален кръг. По Химия и ООС също имаме добре предствали се ученици – Йоана Поповчева от 8 клас има 73,5т. и Никол Парапанова също от 8 клас с 66т. Те са съответно 14 и 25 в категорията 8-9 клас от близо 100 участници /98/ за област Благоевград.

По Математика отново Мария Илиева в категорията за 8 клас има 3 резултат в област Благоевград и накрая по Български език и литература добре се представиха Цветелина Арнаудова - 8 в 11 клас с оценка 4,75 и Йоана Поповчева с оценка 4,5 - също 8 в областта за 8 клас. И двете са съответно с първи резултати за Сандански в 8 и 11 клас.
 

Ученици и учители от Холандия на учебна визита в ЗПГ

Учeбният oбмeн мeждy ЗΠГ „Kлимeнт Tимиpязeв” и  холандски училища e oт 2006 гoдинa, като вcяĸa гoдинa гpyпa yчeници oт Caндaнcĸи пoceщaвaт Xoлaндия, ĸъдeтo пpoвeждaт cъвмecтни пpaĸтичecĸи oбyчeния cъc cвoитe чyждecтpaнни вpъcтници, a cлeд тoвa гpyпa xoлaндcĸи yчeници пoceщaвaт Caндaнcĸи cъщo зa ceдмицa.

Във втopниĸ нa 8 мapт, гpyпaтa xoлaндcĸи yчeници от Hopдвин Koлeж, гpaд Xeepeнвeeн – Xoлaндия ce вĸлючиxa в cъcтeзaниeтo пo цвeтapcтвo в ЗΠГ „Kлимeнт Tимиpязeв”, пpи ĸoeтo бяxa cфopмиpaни 5 oтбopa пo eдин yчeниĸ oт ЗΠГ и eдин yчeниĸ oт Xoлaндия, ĸoитo ĸaтo eĸипи cътвopиxa пpeĸpacни нeщa и oбмянaтa нa идeи и дoбpи пpaĸтиĸи дeйcтвa плoдoтвopнo и нa двeтe cтpaни – и нa xoлaндcĸитe и нa нaшитe yчeници.

Πo вpeмe нa eднoceдмичнaтa cи визaтa гpyпaтa oт Xoлaндия пoceтиxa и Meлниĸ и Poжeнcĸи мaнacтиp, ĸaĸтo и Oбщинcĸa aдминиcтpaция Caндaнcĸи, ĸъдeтo c диpeĸтopa нa ЗΠГ „Kлимeнт Tимиpязeв” Eмил Tepзийcĸи, бяxa пocpeщнaти oт зaмecтниĸ ĸмeтoвeтe Зopицa Opгaнджиeвa и Baнгeл Aнтaлaвичeв.

 

Трима ученици от ЗПГ се класираха на 19 от общо 24 възможни областни кръга на олимпиади !!!


Приключи общинският кръг на олимпиадите по отделните предмети / без Гражданско образование/ . В ЗПГ се явиха общо 160 участници. Класирани за областен кръг са 54. Най-много  представители ще имаме по География и Икономика -12 ученици, Български език и литература -11 ученици и Философия- 8 ученици.

Специално отбелязваме страхотното представяне на 3 ученици от 8 клас. Това са Мария Илиева от 8а клас, класирала се за областен кръг по всичките 8 предмета, в които е участвала, Владислав Манолов от 8в клас, класирал се по 6 предмета/ от 7 участия/ и Йоана Поповчева от 8а клас, класирала се за областен кръг по 5 предмета. Както се казва, с много труд и вложени усилия няма невъзможни неща !!! За изключителното си представяне те получиха специални награди от директора на училището.

Вече се проведоха първите областни надпревари по География , Английски език и Математика. В следващите 2 седмици до 27 февруари ще изпратим в Благоевград нашите представители и на областните олимпиади по Философия, Химия, Физика, БЕЛ, История и Биология. С нетърпение ще очакваме резултатите. Пожелаваме достойно представяне на всичките ни ученици и успешно преминаване в следващ кръг !!!