Емил Терзийски е един от четиримата директори, носител на наградата "Свети Иван Рилски" за 2018 година

Четирима директори на български училища бяха отличени днес в чест на 24 май с наградата на Министерството на образованието и науката „Св. Иван Рилски“, която традиционно се връчва на 11 май в Рилския манастир. Един от носителите за тази година е директорът на Земеделската професионална гимназия „Климент Тимирязев“ Емил Терзийски. Наградените директори са с дългогодишен управленски опит, включват иновативни практики и технологии в обучението, работят по проекти. Те имат принос не само за успехите на своите ученици и училища, но и за развитието на българското образование.

Призът е поредното доказателство за успешно изминатият 25-годишен път от Емил Терзийски като директор на училището ни, признание за огромните му заслуги  за израстването на гимназията ни и превръщането и в едно от водещите професионални училища в страната . Това са хора, които работят отговорно от години. От директорите зависи нивото на образованието и желанието на учениците да учат и да постигат високи резултати, заяви заместник-министърът на образованието и науката Таня Михайлова, която връчи наградите.

 

Зелени умения в Сандански

От 7 до 13 май 2018 година Земеделска професионална гимназия "Климент Тимирязев" бе домакин на финалната среща по проект "Зелени умения за социално земеделие". 80 ученици и учители от Италия, Испания, Унгария, Гърция и Румъния изпълняваха дейности свързани с изследване на вредните вещества в храните /нитрати и захари/, приготвиха хляб с винена закваска, създадоха истински шедьоври от плодове и зеленчуци, като използваха древната техника "карвинг". Участниците написаха своето име на кирилица по време на урок по български език, където научиха как звучат мисли за любовта и виното на български език, прочетоха хитовото стихотворение "Горчиво вино" на Евтим Евтимов и пяха текста заедно с Веселин Маринов.

Всички участници получиха сертификат за базови умения, придобити в дейности, свързани с отглеждане на лозя - те плевиха училищния лозов масив, управляваха трактор, браха боб, а най-малките участници в проекта играха с понита. Те приготвиха храна си и се забавлявахме по време на пикника в учебно-опитната база на гимназията. Участниците посетиха Рилската обител, Роженския манастир, Мелник и областния център Благоевград. Запознаха се с технологията за производство на мелнишко вино във винарните "Вила Мелник", с. Хърсово и "Меди Валей" с.Смочево.

Срещата завърши с провеждане на фестивал на качествените храни "Аз ям шедьовър", на който всяка страна представи промоционална кампания на своя избран продукт, както следва: Италия - маслина и нейния продукт ЗЕХТИН; Унгария - ябълка и нейния продукт Конфитюр от ябълки; България - грозде и неговия продукт ВИНО; Испания - портокал и неговия продукт Конфитюр; Румъния - мед и сладки с джинджифил и мед; Гърция - мастикс и вълшебното дърво за добив на смолата. Площадът на гр.Сандански бе огласен от традиционни песни и танци, изпълнени от участниците в проекта. Международно жури, съставено от учител и ученик от всяка страна присъди и раздаде много награди.

 

Ученичката от ЗПГ спечели първо място в международното състезание Global Enterprise Challenge !

Имаме призово място на ТФ Фест Пловдив 2018 . Ученичката Кристина Дукова от 11 а клас, заедно с нейният отбор спечели първо място в международното състезание Global Enterprise Challenge ! И тази година училището участва с две тренировъчни фирми, като на панаира се организират много конкурси и състезания, в които фирмите при желание може да се запишат за участие отборно или индивидуално.

GEC е уникален конкурс за решаване на практически бизнес казуси. Участниците работят в интернационални екипи, които трябва да дадат решение на проблема и да презентират своята работа на английски език пред жури от експерти.

За първи път България е домакин на международното състезание за млади мениджъри Global Enterprise Challenge (GEC). Това е инициатива на Световната организация на учебните предприятия EUROPEN-PENInternational, а неговото пето издание се проведе в Пловдив. На панаира на УТФ компаниите участваха над 130 фирми от България и чужбина, като общо участниците са над 800.
 

7-то международно състезание по екология "Земята-позната и непозната", завърши с победа на ЗПГ

Приключи седмото международно състезание по екология „Земята – позната и непозната“. С участието си в него 31 ученици от България и Македония отбелязаха световния ден на Земята и почетоха паметта на неговия инициатор и организатор в периода от 2012 до 2016 година СОНЯ ТЕРЗИЙСКА -учител по биология и здравно. За да бъдат допуснати до втория кръг на състезанието, ученическите екипи предварително бяха представили свои разработки по темата „Екология и земеделие в бяло, зелено, червено“.

По време на състезателния ден те защитиха пред тричленно жури с председател преподавателя в катедра "География, екология и опазване на околната среда" на ЮЗУ „Неофит Рилски“, Александър Пулев своите решения за преодоляване на конкретен екологичен проблем в своя град, район, страна. Освен това отборите представиха пред журито постер на тема „От фермата до вилицата“. Техните идеи, предложения и добре планирани доброволчески инициативи превърнаха състезанието в един екологичен форум, на който се предлагат конкретни и изпълними решения, допринасящи за създаване на по-приятен живот на хората в града.

В края на състезателния ден журито обяви класацията. Отборът от ЗПГ / Борислава Златанова, Гергана Борикова, Ева Портокалска, Иван Иванов и Йоана Спасова/ с ръководител Валентина Мутафчиева зае първо място. С разлика от 2 точки второто място бе заето от учениците от град Прилеп - Ивона Настеска, Стефани Клекачкоска и Ана Марија Божиноска с ръководител Мимоза Мијоска. На трето място с равен брой точки се класираха отборът на ПГСС "Сергей Румянцев", гр. Луковит - Андрес Норев Ангелов, Мариел Симеонов Иванов, Деница Иванова Борисова с ръководител Пламен Панталеев и отбор от ЗПГ - Никол Николаева Парапанова, Мария Василева Илиева, Радостина Радославова Божикова, Йоана Атанасова Поповчева с ръководители Маргарита Момъкова и Йордан Костадинов.
 


Отборът на ЗПГ Сандански, завоюва второ място на Националното състезание по озеленяване и цветарство

Земеделска професионална гимназия се представи отлично на Националната панорама на професиите и спечели второ място на Националното състезание по озеленяване и цветарство, провело се в Пловдив. Никол Иванова Христова, Зорница Димитрова Стаменова и Катерина Николаева Сарандова (XII клас) се представиха отлично и заслужено се окичиха със сребърни медали в надпреварата на между земеделски училища, както и на елитни гимназии по строителство и озеленяване. През последните години ЗПГ е неизменно сред призьорите, което говори за професионализма на Людмила Каратанчева – старши учител по цветарство, която успява да научи учениците на тънкостите в аранжирането на цветята.

 


Ученичка от Земеделска гимназия е ЛАУРЕАТ на национална олимпиада

Отлично приключи XI-тата Национална олимпиада по гражданско образование за ЗПГ "Климент Тимирязев". Тази година тя се състоя на 13, 14 и 15 април в град Русе. За седми пореден път училището ни имаше представители на финален кръг на олимпиадата. Миналата година имахме 4 проекта в първите 13, а сега затвърдихме водещата си позиция с 3-ма представители в първите 11 на България.

Мария Андонова, ученичка от 12 "а" клас, която миналата година взе бронзов медал в националната олимпиада, сега доразви своето постижение и се завърна като ЛАУРЕАТ. Признание, което се присъжда от националната комисия само на дванадесетокласници, получили крайна оценка от трите етапа на олимпиадата "Отличен 6.00". Мария е 2-ра сред участниците от 12 клас и 7-ма в крайното класиране.

Радостина Божикова и Марияна Юриева от 10 "а" клас представиха блестящо проектите си и се класираха на 7-мо /равен броя точки с Мария/ и 11-то място от 42-ма участници от цялата страна, класирани от националната комисия. Във финалното състезание има два кръга - в първият учениците решават казус, а в следващият презентират проектите си пред журито. Като Марияна е втора в презентирането с 94 точки.
 


Второ и трето място на Националното състезание за икономисти на английски език

Антония Ефтимова от 11 а клас и нейният отбор завоюваха второ място в крайното класиране на националното състезание за икономисти на английски език . А отборът на Екатерина Петрова, също от 11 а клас е трети. В трети кръг състезанието участваха 28-те ученици, спечелили най-много точки от първите два кръга/есе и тест на АЕ/. Те бяха разделени в 7 отбора по 4 ученици и през двата дни трябваше да създадат бизнес идея, която след това да презентират на АЕ пред журито.

Състезанието, състояло се под егидата на Американски университет-Благоевград е уникално, защото в първите два кръга се тестват индивидуалните способности на учениците / да припомним, че Антония влезе с трети резултат във финалната надпревара/, но за да спечелиш призово място в трети кръг се изискват добри екипни умения и отлично разпределение на отговорностите в отборите. До трети кръг се стигна и благодарение на неуморните усилия на ръковдителите на ученичките Наталия Костадинова и Даниела Коюмджиева. Поздрави и за тях !!!

 


ОТИДОХ, ВИДЯХ И СЕ УДИВИХ

От 10 до 13 април 2018г. се проведе заключителната транснационална среща по проект ‚Пътуването разширява мирогледа‘, КД2, Еразъм+. Тя се състоя в 400 000-я град Аксарай( Кападокия, Турция), земята на красивите коне. За участието си в срещата партньорите от проекта изпълниха планираните дейности: подготвяне на изложби на застрашените и изчезнали растителни и животински видове от Червената книга на съответните страни; ловци на митове-писане на предания, сказания, митове и легенди и търсене на историческа предпоставка за тяхното съществуване; загадки в музеите-разглеждане на музеи, с цел намиране на артефакти, и разказване на истории, свързани с тях.

Групата ни бе сърдечно посрещната от г-н. Sadik Duran, директор на училище HACI CEVRIYE UNSAL ORTAOKULU. В него се обучават 627 ученици, а персоналът наброява 45 души. Представена ни бе турската образователна система и начинът на водене на задължителната училищна документация на чаша турско кафе с локум. Поискахме да видим дневник, но вместо това ни показаха smart board Fatih. Личните дела на учениците са в електронен вариант. За всеки срок се нанасят оценките от 2 изпита, 2 проекта, оценка на поведението и срочната оценка. Подобни дела има и за учителите. Ежедневно се следят и вписват отсъствията на учениците. Учебните занятия започват в 9:00 и приключват в 15:00 часа. Във всяка една класна стая, дори и в най-малкото селско училище, има smart board, цената на която възлиза на около 7000 евро. Правителството плаща за интернет доставка на всяко училище по 500 евро на месец, но социалните мрежи са забранени.

След приключване на срещата проведохме кратки срещи с класовете по кабинети. Учениците се възползваха от срещата максимално. Намираха си повод да ни заговорят, за да упражнят наученото по английски език. Направихме обща снимка пред информационната табела на проекта и до бюста на Ататюрк. Надписът на него гласи: Турците се гордеят с трудолюбието и вярата си. Посетихме и частно училище, Neslim College. Впечатли ни модерната база, боядисания в свежи цветове стол за хранене, където обядвахме и ние. Отново бяхме заобиколени от младежи.

Една от задачите бе посещение на културни, исторически и природни забележителности, с цел написване на пътеписи. Първият обект, който посетихме, бе долината Ихлара, вторият по големина каньон след Гранд каньона в САЩ. След тази релаксираща терапия участвахме в интерактивен урок по Ебру изкуство. Учителят ни запозна с техниките за рисуване чрез съчетаване на 3- 4 цвята боя във вода, с добавени животински течности. Необходимо е да преминеш поне тримесечен курс на обучение, за да можеш да практикуваш това изкуство.На следващия ден потеглихме за Гьореме. За разглеждане на тези феноменално красиви и величествени скални образувания домакините са предвидили няколко начина-с коне, бъгита и балон. Започнахме с конна езда. Поехме по трекинг пътека с дължина около 6 км. Трудно могат да се намерят думи, с които да се опише видяното. Трябва човек да посети този регион Кападокия, за да разбере емоцията, която изживяхме. Експлозия от вкусове, аромати и спиращи дъха гледки. Целта е постигната! Извървяхме пътя си по стъпките на известния турски писател Евлия Челеби.

 


С ПРЕДПРИЕМАЧЕСТВО – ЗА УСПЕШНА РЕАЛИЗАЦИЯ

образователна мобилност на 15 ученици от 11а клас, професия Икономист, специалност Земеделско стопанство, на ЗПГ „Климент Тимирязев“ гр. Сандански, с ръководител Даниела Коюмджиева- преподавател по икономически дисциплини и преподавателката по немски език Марияна Михайлова. Учебната практика е по проект „С предприемачество- за успешна реализация“, по програма ЕРАЗЪМ +, ключова дейност 1: „Образователна мобилност за граждани”, договор № 2017-1-BG01-КА102-035604.

Целите на проекта са: разширяване на предприемаческите компетентности на учениците, тяхното личностно израстване, създаване на трансгранични контакти, обогатяване на езиковите компетенции чрез практикуване в естествена езикова среда, превръщането на учениците в съзнателни участници в междукултурния диалог чрез опознаване на друга националност и култура. Всичко това ще улесни техния преход към пазара на труда и ще насърчи младите хора за започване на самостоятелен бизнес с помощта на ÜFA (виртуална фирма). С разработването на този проект, учениците по икономика бяха поставени в реална мултикултурна чуждоезикова бизнес среда за да придобият умения за работа в нея. Средата стимулира развитието на творческия и естетическия  усет, работата в екип и културата на поведение. Немските преподаватели ни показаха нови методи и инструменти на преподаване. Запознаха се и с европейските икономически стандарти и особеностите на бизнес средата в Германия.

Най- интересната и важна част от мобилността беше обучителната бизнес симулация. Това е иновативен метод, целящ обучаваните да бъдат конкурентноспособни на трудовия пазар, в съответствие с изискванията на пазара на труда и Европейските стандарти за качество. Петнадесетте ученици бяха разделени в пет отбора от по трима, като всеки отбор представляваше мениджърски екип на виртуална фирма (ÜFA), с основен предмет на дейност производство и продажба на принтери. Всеки екип избра име на своята фирма, изработи лого и девиз, изразяващ нейната философия.Всяка фирма виждаше резултатите от дейността си и как се развива спрямо останалите. Така имаше възможност да коригира финансовите си резултати през следващия отчетен период. Да оптимизира производството, да намали или увеличи обема на продукцията, да понижи себестойността, като намали разходите, да повиши производителността на труда, да подобри съотношението цена/качество, да избегне натрупването на стокови запаси и нереализирана продукция.

Извън учебната програма имахме удоволствието да разгледаме забележителностите на Кемниц. Изключително ценно беше и посещението на Парламента в Дрезден. Градът е административен център на федерална провинция Саксония. Освен красивия Дрезден посетихме и още един исторически град - Лайпциг. Преди обратния полет до България, направихме кратка разходка в неприветливото време на Берлин. Завърнахме се в Родината изпълнени с хубави емоции от една изключително ползотворна практика до най-развитата икономически страна в Европейския съюз и негов естествен лидер. Всичко, което видяхме и научихме по време на обучението в Германия, ни зареди с енергия, даде ни увереност и помогна за нашето професионално израстване.

 


Земеделска гимназия създаде трето поколение “евродепутати“

Хронология:
11 юни 2011 г. - 36 ученици и 4 ръководители, ЕП в БРЮКСЕЛ;
20 ноември 2014 г. - 25 ученици и 3 ръководители, ЕП в СТРАСБУРГ;
8 март 2018 г. - 24 ученици и 2 ръководители, ЕП в СТРАСБУРГ.

Пътешествие, в 5-дневен срок (07/03-11/03/2018), откриващо нови светове пред младите Евродепутати, всъщност тинейджъри, които получиха възможността да се докоснат до парламентарния живот в рамките на ден – 08/03/2017. В този празничен ден, групата от 24-ма ученици и двама учители от Земеделска професионална гимназия „Климент Тимирязев” гр. Сандански, зае част от местата 751-те европейски депутати.

Началото бе дадено с приветствия и с представяне на всяка една от държавите- членки. България бе презентирана от Кристина Дукова и Сократис Тесалоникиос. С добре подбрани думи, двамата ни представители разкриха с гордост уникалността на Родината ни, на един от трите работни езика в ЕП.В следващата част на първата половина от деня ни, имахме възможността да зададем въпроси и да получим отговори, свързни с теми, които ни интересуваха, нас и Европа като цяло. Българските депутати имаха няколко забележителни включвания в пленарния дебат чрез задаване на актуални въпроси, показващи тяхната изключително висока подготовка и заинтересоваността им към развитието на Европейския съюз.

През втората половина на деня започна дългоочакваната евроигра. Идеята е да се достигне до заключителен финален кръг от 4 отбора. Едно от правилата на играта е, че отборът се състои от четирима души, като всеки един от тях трябваше да бъде от различна националност. В първия етап се съставят 6 национални отбори от по 4 участници. Те имат на разположение 2 часа за дискусии и след това двама представители излагат своите решения. Накрая се номинират 16-те най-добри в анкетите и дискусиите за да участват в последната игра. За наша радост в 4-те отбора и 16-те/от 528/ имаше 2 наши представители - Йоана Поповчева и Сократис Тесалоникиос, като точно техните два отбора до последно се бориха за победата. Втората част на деня завърши с Химна на Европа, както и с развяването на всичките 28 знамена. Момент изпълнен с радост и вълнение!

24-ма ученици. Момичета и момчета, на различна възраст, които почти не се познават. Хора, мислещи си, че надали някога ще станат чак толкова добри приятели, че ще могат да работят като истински екип, че ще успеят заедно да превърнат едно пътуване в незабравимо и вълшебно пътешествие. Обаче всяко пътуване, пътешествие в група постига точно това. Променя хората и ги прави различни.  Пътуването от Страсбург, през Мюнхен, Залцбург и Загреб довърши започнатото и изгради екип.
 Много-добри резултати от областен кръг на олимпиадите по БЕЛ, Английски език и История

Мариян Славков от 8а клас в ЗПГ е ученикът с най-добър точков резултат на областен кръг на олимпиадата по английски език за град Сандански /42 бяха класирани в гимназиален етап в Сандански/. С тези 82,5 точки/от 100 възможни/ той е съвсем близо до границата от 90 точки, над която автоматично те номинират за национален кръг. Поздравления за Мариян и г-жа Мария Петкова!!! Сократис Тесалоникиос от 10г клас има 68 точки и е 7 в областта /от 30 класирани/, като има втори резултат за 10 клас в Сандански.

На олимпиадата по БЕЛ в групата от 8 до 10 клас Йоана Поповчева от 10а клас има 49 точки/от 70 възможни/ и 8-мо място в областта/от 89 участници/, а Петя Петкова от 12в клас, след като бе номинирана за национален кръг по философия, сега има 7-мо място в областта и на олимпиадата по БЕЛ. Йоана е втора за град Сандански, а Петя първа. По история също имаме добри резултати. Владислав Манолов от 10в клас е шести. А Мария Миликина от 8в клас е втора. И двамата са първи в Сандански и имат по 53 точки , като границата над която те номинират за национален кръг е 60 точки.

Зелени умения в Тоскана, Италия

От 04 до 08. 10. 2018 г. шестима преподаватели от ЗПГ „Кл. Тимирязев“ взеха участие в трансгранична работна среща в град Волтера по проект „Зелени умения за социално земеделие“ програма Еразъм +, ключова дейност 2 “Стратегически партньорства между училища“. Партньори по проекта са шест страни: България, Гърция, Испания, Румъния, Италия и Унгария. В тридневното си посещение екипът участва в дейности по проекта, организирани от училището партньор и проследи уменията на учениците да се справят със задачи, свързани с приготвяне на козметични продукти, основата на които е зехтинът като съставка.

Нашият екип участва в работилница за фламбиране на плодове, производство на сладкиш с бадеми и фокача, типичен за Тоскана хляб. В програмата бе включена среща с кмета, както и запознаване със забележителностите на град Волтера и неговата древна история. По време на срещата бе направена оценка на всички аспекти на проекта, представени и обсъдени бяха идеи, свързани с предстоящото провеждане на Европейския фестивал на качествената храна през месец май в България, мястото за щанд на всяка страна, състава на международното жури за сертифициране на зелени умения, критериите за оценка на промоционална кампания, наградите. Направена бе оценка степента на удовлетвореност на всички участници – ученици, учители, родители и заинтересовани страни.
 


Първо място в национален конкурс и номинация на национален кръг

Петя Петкова, ученичка от 12 в клас, за втори път след 2017 спечели първото място в национален ученически конкурс “БЪЛГАРСКИЯТ ПЪТ. ПОТЕНЦИАЛ, ПРОБЛЕМИ, ПЕРСПЕКТИВИ” организиран от Българското философско общество.Сред 30-те участници от цялата страна компетентно жури оцени работата на Петя с първа награда, като отново и даде 95 точки.

Петя е сред номинираните за национален кръг на олимпиадата по Философия за 2018 година. Тя е 8-ят номиниран ученик за национален кръг по философия от ЗПГ, като през 2010 година имахме и класиран участник сред 40-те най-добри в България. Учениците ни, които преминават през държавните зрелостни изпити по философски цикъл, редовно получават отлични оценки като резултати.  

Съвместна учебна практика с ученици от Холандия

От 04.03.2018г. до 08.03.2018г. в ЗПГ“Кл. Тимирязев“ се проведе производствена практика по аранжиране на цветя с ученици от Nordwin College от гр. Хереенвеен, Холандия. Целта и задачите на посещението бяха усъвършенстване знанията и уменията на учениците в областта на аранжирането на цветни композиции. Пристигането на холандската група съвпадна с неучебния ден 5 март и затова първо се запознаха със забележителностите на района.

В рамките на два учебни дни 12 деца работиха усърдно и създадоха настроние със специално изготвената за 8 март аранжировка от пролетни цветя. Слънчевият следобяд беше отделен за посещение в ателието за иконопис на г-н Каменаров. На 7 март се проведе състезание в УОС на ЗПГ „Кл. Тимирязев“. Идеята беше с изцяло природни материали да се изработят основни елементи за Великденска украса. Затова бяха сформирани 6 отбора и всеки от тях се състоеше от двама души- по един представител на двете държави. Победителят бе излъчен от компетентно жури ( преподаватели и от двете училища)- Зорница Стаменова от XII д и Фенна Синнена.
 


Борислава Златанова от 9в клас спечели посещение на европарламента в Брюксел

На 12 февруари беше официалното награждаване на победителите в обявения от евродепутата Асим Адемов ученически конкурс „България в Европейския съюз – нашето настояще и бъдеще“. За наша радост в категорията 8-9 клас сред 7-те финалисти, имахме двама представители на ЗПГ - Борислава Златанова от 9в клас и Ванеса Колева от 8а клас. Журито реши Борислава да пътува до Брюксел /април месец 2018/, а Ванеса до Парламента в София.Борислава е 6-ят ученик от ЗПГ, който печели пътуване до Брюксел от същия конкурс.

 


24 ученици от ЗПГ ще пътуват до европарламента в Страсбург, след победа в конкурса Евроскола  

Отново сме сред победителите в регионалното състезание Евроскола за областите Благоевград и Кюстендил. Отборът ни, в лицето на Мария Илиева, Владислав Манолов, Йоана Поповчева, Кристина Дукова, Габриела Самодумова, Никол Парапанова и Величка Воденичарова се справи с конкуренцията на още 9 училища от двете области. Благодарение на усилената подготовка на  учениците под ръководството на техният ръководител Павлина Караджова, и на достойното им представяне в читалището на град Кюстендил , на дата 8 март 2018 г. - 24 ученици и 2 учители отиват в Европейския парламент в Страсбург!!!

За втори път, след 2014, ЗПГ се пребори с конкуренцията на водещи училища от област Кюстендил и Благоевград, сред които бяха Езиковата и Математическата Гимназия в Кюстендил, НХГ Благоевград и ПГ по икономика в Благоевград, ПМГ Гоце Делчев. Журито определи нашия отбор като отлично подготвен и го постави в категорията на победителите, след това им даде първата възможна дата за посещение в европарламента в Страсбург, което се равнява на победа в състезанието.

Така училището ни отново ще получи ролята на представител на България в Европейския парламент в Страсбург. Заедно с връстниците си от другите страни на Европейския съюз, нашите ученици ще дискутират проблемите на Европа и ще дават решения от позицията на евродепутати за един ден. Определено пътуването до Франция и изживяването в парламента ще бъде неповторимо за тях, ще им помогне да натрупат опит и да подобрят своите комуникационни и езикови умения !!!

 


Проведена вътрешноквалификационна дейност и квалификационен курс

Колективът на ЗПГ "Климент Тимирязев" проведе своята вътрешноквалификационна дейност на тема "Прояви на тормоз в училище. Превенция на тормоза и насилието между учениците". По време на квалификационния курс разбрахме колко финни и незабележими може да бъдат формите на тормоз и се научихме да различаваме признаците, и да прилагаме превенциите на тормоза между учениците. В дните на обучението посетихме Аграрен университет и се запознахме с базата им и с методите им на обучение. С особено внимание разгледахме опитното им стопанство и се запознахме със стратегиите им за запазване на генофонда от лозя на държавата ни и за създаване на нови сортове.

 


Приветствие на директора на училището ни Емил Терзийски 

Уважаеми учители,служители,ученици,родители и приятели!

В края сме на 2017 година! Година трудна,но успешна за училището ни!

Година,преминала под знака на честванията по случай 60 години от създаването на ЗПГ’’Климент Тимирязев”. Мероприятията,които се проведоха под мотото”60 години-60 дни-60 събития” ще останат в спомените на всеки един от нас!

Годината ще я запомним и с домакинството на Х-тата национална олимпиада по гражданско образование-признание за успехите през последните години! На нея отново се представихме достойно-четирима участника във финалната фаза и призово трето място в България! Постигнахме и много добри резултати на олимпиади по други предмети,както и на състезанията на националната панорама на професиите.

Работихме по различни проекти по програма”Еразъм+” и международно сътрудничество. Ученици и учители посетиха различни страни от европа-Португалия, Германия, Испания, Македония, Холандия, Полша и Румъния!

Влезлите в сила нов закон за ПУО и промените в други нормативни актове ,дадоха възможност да станем първото професионално училище в област Благоевград, започнало обучение по професии с интензивно изучаване на чужд език,както и първото,въвело дуална форма на обучение по професията “Готвач”.

Завършекът бе повече от красноречив-станахме “най-любимото училище за 2017 година” в Пиринско в класацията на вестник ”Струма”! И всичко това е благодарение на вас-на вашата всеотдайност,инициативност,упоритост!

Предстои ни още по трудна 2018 година! Пожелавам ви през новата година да бъдете здрави,силни, мотивирани и иновативни! Аз вярвам ,че всички заедно можем и ще продължим напред!

Емил Терзийски-директор на ЗПГ ”Климент Тимирязев”

Ангел Панковски от 12а клас е ученик на годината в ЗПГ за 2017 година 

Ангел е 7-ят победител в ежегодната инициатива, организирана от Емил Терзийски -директор на училището . След гласуване на учениците и учителите от гимназията втора е София Спасова от 12в клас, трета Петя Петкова, също от 12в клас. Тази година имаме две четвърти места - Мария Андонова и Зорница Чикорова от 12а клас, а шеста е Елена Златкова от същия клас. За отбор на годината беше избран УТФ "Бартер" , следван от отбор "Озеленяване и цветарство". Директорът ни отново беше подготвил специалната изненада за родителите на номинираните. Те получиха приз "Достойни за уважение".

На церемонията, която се проведе за втори път в Интерхотел Сандански, присъстваха народният представител Атанас Стоянов, председателят на общински съвет град Сандански Георги Георгиев, заместник кметът на община Сандански Зорница Органджиева, както и общинските съветници Иван Терзиев, Живко Иванов, Георги Батев и Явор Аргиров. Министърът на образованието Красимир Вълчев беше изпратил специален представител на церемонията, г-жа Румяна Костадинова, експерт в дирекция професионално образование и обучение в МОН,  за да поздрави участниците, и да уважи водещата позиция на ЗПГ в сферата на професионалното образование.

 

Земеделската професионална гимназия спечели още един проект по Еразъм+

В началото на месец ноември в Германия проведоха своята производствена практика, поредната група от 10 ученици от ЗПГ. Това е предпоследната група по проект „За по-високи стандарти в професията”. Проектът приключва през 2018 година. От 1 ноември 2017 в училището започва да действа нов проект за професия Икономист. "С предприемачество - за успешна реализация" е най-новият спечелен проект на Земеделската професионална гимназия "Климент Тимирязев", град Сандански, по Еразъм+. Той е естествено продължение на успешното обучение по предприемачество на учениците от професия "Икономист", специалност "Земеделско стопанство+.

В момента те получават базови умения по немски език -150 часа. Първата група по проект "С предприемачество - за успешна реализация" ще пътува до Германия в края на месец март 2018 година. Общо 45 ученици от 10, 11 и 12 клас в три групи по 15 ученици /юли и септември 2018 за втора и трета група/ ще проведат своята практика в базата на нашите партньори от F+U Gemeinnutzige Bildungseinrichtung fur Fortbildung und Umschulung Sachsen GmbH , град Кемниц, Германия.

 

ЗПГ-Сандански е най-любимото училище в Пиринско за 2017

Нашата гимназия бе удостоена с приза "Най-любимо училище в Пиринско" в петото издание на проведената инициатива от вестник "Струма". ЗПГ зае първо място и за най-добро есе /Отличен 5,74/, което бе отредено на колежката Даниела Коюмджиева! Приза „Училище на 2017 в Пиринско“ връчи областният управител Бисер Михайлов, а наградата за есето, кметът на град Сандански Кирил Котев.

За първи път тази година към критериите за излъчване на победителя в конкурса „Любим учител“ освен вота от онлайн гласуването на сайта на вестника struma.bg и резултатите от анкетите, направени сред учениците, беше прибавена и оценка на есе на тема „Иновации, визия и идеи за образованието“ от номинираните учители, което бе със сериозна тежест от 50% в крайната оценка.Специалната награда за най-добро есе, също учредена за първи път тази година, бе присъдена безапелационно от Даниела Коюмджиева . За идеите си, изложени в творбата си, тя получи ваучер за две нощувки в хотел „Регнум Банско Апарт Хотел и Спа“.

 

Обмен на ученици и производствена практика в холандско училище

В периода 31.10.2017-4.11.2017 ученици от ЗПГ „Климент Тимирязев” проведоха учебна практика по аранжиране и дизайн на цветя в Nordwin College в гр.Хереенвеен, Холандия.Основната цел на учебната практика е повишаване знанията и уменията на учениците в областа на аранжирането. Училището Nordwin College ,в последните години за нас се превърна в иновативен образователен център. На следващия ден от пристигането проведохме съвместна практика за изработване на бутониери.Показаха се различни техники за изработването на букети.Тези часове бяха посветени на комуникация между учениците от двете училища и обсъждане на новостите в областта на аранжирането.

Един ден бе проведено съвместно състезание по двойки, (български и холандски ученик), на брега на Северно море,на остров Амеланд, един от петте малки острова.Поставената задача за изработване на арт изделие от изхвърлени от морето предмети се хареса много на учениците. За тях бе истинско удоволствие, тъй като от събраните предмети сътвориха истински творби. Отборът на Зорница Стаменова и Фенна Синнера бе обявен за победител. За да се обогатим културно разгледахме някои от забележителностите на страната. Впечатлихме се от музея на изкуствата , от най – високата кула в град Гронинген. Последната вечер домакините ни изненадаха с традиционна холандска вечеря.Присъстваха и родителите на холандските ученици ,участници в практиката.Директорите на двете училища отправиха благодарности към участниците за успешно проведената практика.Хубавите моменти свършиха бързо, но едно е сигурно ,ще се видим отново през месец март в България.

 

Зелени умения в Румъния

От 22 до 26. 10. 2017 г. трима преподаватели от ЗПГ „Кл. Тимирязев“ взеха участие в трансгранична работна среща в град Орадеа, Румъния по проект „Зелени умения за социално земеделие“ програма Еразъм +, ключова дейност 2 “Стратегически партньорства между училища“. Партньори по проекта са шест страни: България, Гърция, Испания, Румъния, Италия и Унгария. В тридневното си посещение екипът участва в дейности по проекта, организирани от училището партньор и проследи уменията на учениците да се справят със задачи, свързани с пчеларството и приложението на меда в бита, козметиката и медицината.

Особено ни впечатли системата „Стъпка по стъпка“ и практическата насоченост на обучението. Нашият екип наблюдава дейности в учебния процес, участва в работилница за приготвяне на козметични продукти, в основата на които е медът като съставка, и в декориране на джинджифилови сладки, приготвени по традиционна рецепта. Присъства и на тържествата, свързани с празника на училището, посети родното място и поднесе венец пред паметника на неговия патрон Сочвит Имре. В програмата бе включена среща с областния управител, както и запознаване със забележителностите на град Орадеа и с неговата богата история.

По време на срещата бе направена оценка на всички аспекти на проекта, представени и обсъдени бяха идеи за по-лесна онлайн комуникация между учениците през втората година. Проведена бе дискусия как да оценим степента на удовлетвореност на всички участници – ученици, учители, родители и заинтересовани страни. Уточнени бяха конкретните дейности на всеки партньор, от използване на вече представения модел за сертифициране на умения ( от нашия екип по време на срещата в Унгария), до приготвяне на крайния продукт „Наръчник за храните“. Направено бе споразумение за неговия формат и съдържание, за добрите практики, използвани в проекта и тяхото разпространение. Обсъден бе опитът на педагозите за работа с ученици с увреждания и в неравностойно положение и как те се въвеждат в проекта.

 

„Мениджър за един ден” 2017

Земеделската професионална гимназия традиционно участвува в инициативата „Мениджър за един ден”, организирана от Джуниър Ачийвмънт България, която тази година се провежда на 12 октомври. Ученици заемат мениджърски позиции за един ден в различни фирми от града. През 2015 г. ученичката Джесика-Александра Туджарова бе в екипа на Президентството на Република България, а през 2016 г. Ваня Димитрова Чакърова беше управител на Сименс ЕООД България в София за един ден.

Организацията на инициативата става през платформата http://mfd.jabulgaria.org. След приключване на периода за регистрация на компании-домакини платформата се отваря за регистрация от ученици и студенти. Те кандидатстват за конкретна позиция в конкретна компания, като подават свое CV и мотивационно писмо. Всеки ученик или студент има право да кандидатства за до три различни позиции. Компаниите-домакини и мениджърите преглеждат получените кандидатури и избират най-подходящите кандидати за всяка обявена позиция.

На 12 октомври 2017 г. 22 избрани средношколци от XI и XII клас седнаха на мениджърския стол, за да усетят напрежението, тънкостите на комуникацията, динамиката и ежедневието на съвременния мениджър. В края на деня те получават сертификат за участието си. Благодарим на фирмите и институциите, които се включиха в Мениджъра за един ден тази година: Сдружение Бизнес Информационен и Консултантски център- Сандански, Община Сандански, „Св. Никола“ ЕООД, „Аика консултинг“ ЕООД, Дирекция „Социално подпомагане“ и Земеделска професионална гимназия. Те показаха своята отговорност към развитието на потенциала на младите хора на Сандански.


 


Спечелени второ и трето място в национален конкурс

На 08.10 четири ученички от нашата гимназия бяха наградени за участие в конкурса на Фондация Мадара България. Йоана Поповчева, Маряна Юриева, Радостина Божикова и Мария Илиева получиха награди за второ, трето място и поощрителни такива от конкурса за идея ‘’За по-добър климат в училище’’. Награждаването се проведе в клуб Перото намиращ се в сградата на НДК в София


 


Среща по проект "Пътуването разширява мирогледа"

Във връзка с изпълнението на проект „Пътуването разширява мирогледа” 2016-1-BG01-KA219-023708, по програмата Еразъм+, ключова дейност „Сътрудничество за иновации и обмяна на добри практики”, „Стратегически партньорства само за училища” екип от 6-ма представители на ЗПГ взеха участие във втората транснационална работна среща по проекта от 03.10.1017 до 06.10.2017г. в Душники Здрой, Полша.

Екипите от Полша, България, Турция, Португалия, Румъния и Италия осъществиха предварително планираните за срещата дейности като: „Панаир на храните”, фестивал „Народите пеят и танцуват”, организираха изложба на снимки, картички, колажи и рисунки с послания за мир, представиха игри, свързани с традиции и обичаи, презентираха суеверията на нациите участници.

На срещата партньорите направиха анализ на изпълнените задачи и дейности по проекта за периода от 01.09.2016 до 31.08.2017, проведоха дискусии за трудностите, с които са се сблъскали при съвместната си работа, и взеха решения за начините на разрешаването им. Обсъдени бяха различни методи за преодоляване на междукултурната комуникация и се размениха продукти и информация между партньорите. Също така бе фиксиран времевия период за провеждане на третата транснационална среща по проекта в Кападокия, Турция от 10.04.2018г. до 14.04.2018г.


 


Земеделска професионална гимназия „Климент Тимирязев” обяви международната си програма за новата учебна година

73 ученици и 28 учители ще вземат участие в събития в различни страни на Европа. Или 10% от всички ученици в училището ще пътуват, практикуват в чужбина. Процентът на учителите е още по-висок.  Така се продължава традицията от последните години, ЗПГ да бъде най-пътуващото училище в област Благоевград и едно от най-пътуващите в България.

1. От 3 до 6 октомври 2 ученици и 4 учители участват в транснационална среща в Душники здрой - Полша, по проект „Пътуването разширява мирогледа” по програма „Еразъм +” дейност КД2. Координатор на проекта е ЗПГ, партньори са училища от Полша, Италия, Румъния, Турция и Португалия.

2. От 23 октомври до 26 октомври 4 учители ще вземат участие в Транснационална среща по проект „ Зелени умения за социално земеделие”, което ще се проведе в гр. Орадея - Румъния. Проектът е по програма „ Еразъм+” КД2, като координатор на проекта е Професионална гимназия от гр. Волтера - Италия, а партньори са ЗПГ – Сандански и училища от Унгария, Испания, Румъния ,Гърция и Италия.

3. От 31 октомври до 4 ноември 6 ученици и 4 учители ще бъдат на едноседмична визита в гр. Хеерверен- Холандия в Norvingcollege. Тя е част от проекта за сътрудничество между двете училища, което включва провеждане на съвместна учебна практика в областта на цветарството и аранжирането.

4. От 5 до 19 ноември 10 ученици и 1 учител от професия „Организатор на туристическа агентска дейност” и ще проведат двуседмична практика в гр. Кемниц – Германия. Това е третата поред практика по проект ”За по-високи стандарти в професията” по програма „Еразъм+” КД1.

5. От 14 до 23 март 2018 година 4 учители ще вземат участие в Транснационална среща по проект „Зелени умения за социално земеделие” по програма „ Еразъм+” КД2, което ще се проведе в гр. Волтера – Италия.

6. През април 2018 г. 10 ученици и 1 учител от професия „ Техник – технолог по качеството на храни и напитки” и „ Хлебар-сладкар” ще проведат двуседмична практика в гр. Кемниц – Германия. Това е практика по проект „За по-високи стандарти в професията” по програма „ Еразъм+” КД1.

7. През месец април 2018 година 15 ученици и 2 учители от професия „Икономист” ще проведат двуседмична практика в гр. Кемниц – Германия. Това е практика по проект „С предприемачество към инициативност ”по програма „ Еразъм+” КД1.

8.От 10 до 13 април 2018 година 4 учители ще вземат участие в транснационална среща в Турция по проект „ Пътуването разширява кръгозора” по програма „Еразъм +” дейност КД2. Координатор на проекта е ЗПГ, а партньори са училища от Полша, Италия, Румъния, Турция и Португалия.

9.От 30 април до 5 май 2018 г. ЗПГ „ Кл. Тимирязев” ще бъде домакин на финалната среща по проект „ Зелени умения за социално земеделие”. В нея ще вземат участие около 80 учители и ученици от седем европейски страни, участници в проекта.

10.От 1 до 15 юли 2018 г. 15 ученика и 2 учители от професия „ Икономист” ще проведат двуседмична практика в гр. Кемниц – Германия, по проект ”С предприемачество към инициативност”, по програма „ Еразъм+” КД 1.

11. От 02 до 16 септември 2018 година 15 ученика и 2 учители от професия „ Икономист” ще проведат двуседмична практика по проект „С предприемачество към инициативност”по програма „Еразъм+” дейност КД1.

Земеделска професионална гимназия „Климент Тимирязев” откри новата учебна година

Земеделска професионална гимназия започва учебната година на бързи обороти с изпълнен прием от 7 нови паралелки. Със 130 ученици приети да учат по нов закон, след завършено основно образование в 7 клас, в пълен прием от 5 паралелки. Както и с последните два класа от ученици, приети по стар закон, след 8 клас. С две нови професии след 7 клас и първи опит в дуалното обучение след 8 клас. По брой на приети нови ученици сме в призовата тройка на област Благоевград.

Първият учебен ден в училището за Емил Терзийски, директор на училището, бе 25-ти, юбилеен. Гости на тържеството бяха Людмила Караиванова, представител на Общинска администрация и Георги Батев - общински съветник. 177 ученици пристъпиха за първи път с плахи стъпки портите на новото си училище.Училището традиционно ги посрещна с първия звънец, ключът на знанието и други познати нам елементи. Директорът Емил Терзийски пожела на всички успешна нова година и ги въведе в дебрите на училището като им показа какво ги очаква в новото училище.

Тези 4 или 5 години ще станат най-важният период за тях. Пълен с емоции, преживявания, израстване, препятствия и други ценни изпитания. Освен място за получаване на знания и придобиване на умения, в ЗПГ ще се случат и други по-важни промени.Те ще направят от вас напълно различни , самостоятелни и независими млади хора, намерили себе си, своята същност и пътя в живота си !!! Пожелаваме още веднъж на всички на добър час в приключението ЗПГ !!!


 Учители от гимназията бяха на обучение в Ирландия и Малта

От 10 до 21 юли трима учители от ЗПГ“Климент Тимирязев“, гр.Сандански взеха участие в десетдневен практически курс за внедряване на информационните технологии в преподаването с хорариум 60 часа. Курсът е по проект „Направи технологията свой приятел”, програма Еразъм +,ключова дейност КА1. Организиран е от English Maters и се проведе в Тринити колидж, Дъблин, Ирландия . Професионалното развитие в този курс бе насочено към въвеждането и внедряването на информационно-комуникативните технологии в преподаването. Практическите семинари, интерактивните сесии и съвместната групова работа, даде възможност на участниците да откриват ИКТ ресурси за преподаване и учене и да ги използват в учебните часове.

От първия до последния ден времето бе разчетено – лекции, упражнения, дискусии, свободно време, екскурзии. Освен с основните неща, свързaни с използването на Гугъл приложенията в образованието, имаше теми за по-ефективно управление на класната стая с използване на виртуални дъски /padlet, symbaloo, linoit/, създаване на интерактивни видео истории, електронни книги, викторини, тестове и образователни игри. Както и знания за откриване на свободно разпространявани ресурси и информация, за въвеждане на родителите в учебния процес, за подобряване на ученическото умение за съставяне на текст и визуалното му представяне.

От 31 юли до 04 август в St.Julian (Свети Джулиън), Малта, още двама учители и директорът на училището ни взеха участие в 5- дневен практически курс за Внедряването на информационните технологии в преподаването, с хорариум от 21 часа.Курсът за продължително професионално развитие, част от проект „ Направи технологията свой приятел ”, също бе насочен към въвеждането и внедряването на ИКТ в преподаването.Участниците в проекта се включиха в практически семинари,интерактивни сесии и занимания в екип.

Представиха се платформите за създаване на сайт и блог - http://wix.com и www.blogger.com/ , като основа върху която може да се качват материали, създадени с инструменти за обучение. По същество това са платформи за изготвяне на интерактивни публикации, постове, страници и видео. С ИКТ инструментите се работи изключително интуитивно. В сайтовете https://learningapps.org/ и https://edpuzzle.com/, https://spark.adobe.com и https://123apps.com/ има богата колекция от шаблони, правещи лесна реализацията на всяка идея. А идеята е точка първа, от която тръгва всичко. Липсата на идея прави неефективно използването на който и да е инструмент.

Темите, включени и в двата курса, бяха подходящи за участниците в проекта , защото им дадоха възможност да усвоят как да използват в своята педагогическа практика най-различни софтуерни и онлайн инструменти, как да интегрират технологията в своята учебна среда, а също да подобрят собствените си компетентности по английски език.

 Земеделска професионална гимназия „Климент Тимирязев” празнува своя 60-ти юбилей с грандиозната програма

На 2 юни с финално тържество приключи "маратонът" от 60 събития, посветени на 60-годишнината от основаването на училището ни. Гости на церемонията бяха ръководството на общината, представители на сродни училища от Македония, Холандия и нашата страна, ректори на специализирани университети, ветерани, завършили ЗПГ през годините, включително 1959 г. Получихме поздравителен адрес и от министъра на образованието.


 

60 събития за 60 дни .Както се изрази директорът на училището ни Емил Терзийски, такава тежка програма е по-силите на много малко организации в България.  След като в месец април организирахме 5-тото международно състезание "Земята-позната и непозната" с участници от република Македония и други земеделски училища от България. След организацията на 10-тата национална олимпиада по гражданско образование, последният месец беше поне толкова напрегнат и отговорен. Ето част от по-големите мероприятия за май :
3 май - ден на талантите в ЗПГ

 


5 май - Иновационен лагер в ЗПГ, с участието на ученици от професионални училища от Сандански, Петрич, Гоце Делчев и Благоевград

 


20 май - Демонстрационен мач, тренировка по волейбол с участието на състезатели от УСК „ Академик” – участник в Супер лигата на България- треньор е възпитаникът на ЗПГ Николай Алексиев

 


24 май - Участие в тържествата за деня на славянската писменост и култура - „ Парад на випуските на ЗПГ”

 


26 май - Томбола "60 години - 60 награди". Късметлийката с голямата награда от томболата е Христина Узунова от 11а клас

 


29 май - Откриване на изложбата 60 години ЗПГ във фотографии. От огромния архив бяха избрани по една или няколко снимки за периода 1957-2017 година. Освен изложбата създадохме и албум от снимките.

 


29 май - мач между отбор на 60-тилетието и сегашен отбор на ЗПГ

 


30 май - Благотворителен търг. Бяха събрани над 1750 лв. Те се използваха за финансиране на изграждането на алея на Будителите в ЗПГ

 


31 май - Благотворителен концерт за събиране на средства за алея на будителите.Бяха събрани над 500 лв.

 


01 юни - Официално откриване на алеята на будителите. Една идея на Иван Стоилов, старши учител в ЗПГ, в реализацията на която се включиха буквално стотици хора. Една сериозна и трудна цел бе реализирана. Тази кауза бе ценна не само, защото е израз на почит към велики личности, на патриотизъм, но и защото е белег на екипна работа, на инициативност, на сътрудничество и съпричастност .

 

Земеделска професионална гимназия „Климент Тимирязев” домакин на заключителната среща по проект „Заедно можем”

От 8 до 11 май Земеделска професионална гимназия „Климент Тимирязев” прие 20 учители от 6 държави по време на четвъртата транснационална среща по проект „Заедно можем”, програма Еразъм+, ключова дейност – сътрудничество за иновации и обмяна на добри практики, дейност училищни стратегически партньорства, 2015-1-BG01-KA219-014278. На 9 май в Залата на общинския съветник кметът на община Сандански господин Кирил Котев посрещна гостите от Румъния, Македония, Турция, Полша, Литва и Италия.Транснационалната среща официално откри господин Емил Терзийски, директор на Земеделска професионална гимназия, който представи 60-годишната история и постиженията на училището.

В рамките на визитата бяха проведени работни срещи в модерно обзаведената зала „Юбилейна” . Беше отчетено постигнатото по време на финалната фаза на проекта, а именно -изработването на кулинарен каталог със здравословни ястия, типични за регионалната кухня на всяка страна-участник. Уточни се как ще бъде извършено отчитането. Беше постигнато съгласие, че борбата с тютюнопушенето и употребата на наркотици и изграждането на здравословни навици не трябва да спира с приключването на проекта. Всички училища партньори се включиха активно в представянето на дейността си и обсъжданията, като се установи позитивна работна атмосфера на сътрудничество.

Домакините от Земеделска професионална гимназия бяха подготвили и богата социално-културна програма, която започна на 9 май с празника на Европа, посещение на хотелски комплекс „Свети Врач” с неговата ботаническата градина. На 10 май гостите разгледаха Мелник, Роженския манастир и Рупите. Кулминацията на тържествената вечеря беше кратка фолклорна програма, изнесена от състав „Празник”. За колегите от Литва, Полша, Турция, Румъния, Македония и Италия беше истинско удоволствие да се хванат на хорото с танцьорите. Гостите останаха с чудесни впечатления от нашата природа, култура и гостоприемство и както заместник-директорът на училището в Чаталджа госпожа Перихан Нихоглу написа „Въпреки културните и езикови различия, през цялото време се чувствах като у дома си.”

 

Отново призово трето място за ЗПГ в България в  10-тата национална олимпиада по гражданско образование. Отзивите за домакинството са отлични

В дните, в които ЗПГ „Климент Тимирязев” отбелязва своята 60-годишнина, гимназията прие отговорността и честта да бъде домакин на X Национална олимпиада по гражданско образование. Така от 28 до 30 април 2017 година се проведе X Национална олимпиада по гражданско образование в град Сандански. Тържественото откриване на юбилейната олимпиада се проведе в Дома на културата, където бе запален символът на честната борба за победа- огънят и предаден на доайена по гражданско образование доцент доктор Захари Захариев, за да бъде негов пазител до приключване на олимпиадата.

На събитието присъстваха 87 ученици от цяла България, разпределени в три възрастови групи I-IV , V-VIII, IX-XII клас. Това са млади хора, на които олимпийската надпревара предоставя възможността за творческа изява, демонстрация на задълбочени познания, придобити практически умения и компетентности в областта на гражданското образование. Учениците са подготвени от четиридесет и седем учители , които мотивират и формират социално ангажирани личности с изградени умения и компетентности за пълноценна реализация в съвременното демократично общество. Избраните да участват на финала на олимпиадата се пребориха с конкуренцията на общо близо 500 проекта, участвали на областно ниво.

Отлично бе представянето на класираните учениците от ЗПГ „Климент Тимирязев” –Сандански. Домакинството на ЗПГ „Кл.Тимирязев” е резултат от шестгодишното последователно участие на ученици от училището в националната надпревара. В 60- годишнината на училището тимирязевци за трети път завоюваха бронзов медал на националната олимпиада по гражданско образование и представиха достойно област Благоевград сред изключително силна конкуренция. Носител на приза е Мария Димитрова Андонова от XI а клас с проекта си "Пет машина". Тя се нареди на трето място след Петър Бозаков XII клас, Втора АЕГ „Томас Джеферсън”-София и Теодор Алексиев XII клас, СМГ”Паисий Хилендарски”-София.

Проектът "Спасени колела" на Петя Петкова от XI в клас и Антония Ефтимова от X а клас се класира със 7-и резултат от 43-те проекта, които участваха на олимпиадата в III-та възрастова група ; „T-BOX” на Ангел Панковски и Зорница Чикорова от XI а клас е 12-и, а ”Стената” на София Спасова от XI в клас, която за втори път е участник в националната надпревара, е на финалното класиране 13-и, но с трети резултат на защита на проект. Участниците от училищата от цяла България и Националната комисия дадоха отлична оценка на Регионално управление на образованието Благоевград, община Сандански и ЗПГ „Климент Тимирязев” за домакинството и организацията на X Национална олимпиада по гражданско образование. Снимки от олимпиадата

 

Второ място за УТФ "Бартер" на международният панаир на учебно-тренировъчните фирми в Пловдив

От 26 до 28 април 2017 година в град Пловдив се състоя панаирът на учебно-тренировъчните фирми с участието на ученици от България, Румъния, Черна Гора, Сърбия и др. От 134 фирми учениците от ЗПГ със своята УТФ „Бартер ООД” (Петрана Пилова, Мария Андонова, Христина Узунова, Надежда Джорова, Марияна Пилова и Христина Анастасова от XI “a” клас с ръководител госпожа Наталия Костадинова) заеха второ място в състезанието за „Корпоративна социална отговорност”.

Освен това Мария Андонова бе класирана на първо място в дистанционен конкурс, организиран от "Прознание" за лидерски и презентационни умения. А Христина Анастасова зае първо място на кандидатстудентския тест на Нов български университет. В панаира участва и другата ни фирма УТФ "Вила Мелник, също създадена в часовете по предмета "Работа в учебно предприятие".

 

Първо място в България на Панорамата на професионалното образование 

Отново победители! Първо място в България на Панорамата на професионалното образование в състезанието "Озеленяване и цветарство"-категория Бутиков букет и категория"Аранжиране на витрина"!Поздравления за Зорница Стаменова,Никол Христова и Мария Чингова!!! Така запазваме традицията да печелим призови места в това направление.


 

Пето издание на състезанието "Земята - позната и непозната"ЗПГ - Сандански

На 22 април 2017г. се състоя петото международно състезание "Земята – позната и непозната". Надсловът му тази година бе надслов "Земята е жив организъм! Не я гневете!" и в памет на Соня Терзийска – учител по биология, която бе организатор на предишните четири състезания. До финалната фаза бяха допуснати 10 екипа от осем училища – четири от България и четири от Македония. Състезанието бе открито от Емил Терзийски, приветствие към участниците поднесе кметът на общината Кирил Котев. Той отбеляза и това, че Соня Терзийска е била негова учителка и е оставила у него изключително добри впечатления като учител и човек.

Надпреварата бе в три части – предварително направена презентация или видео, решаване на казус и създаване на постер в деня на състезанието.Победител стана отборът на ПГСС – град Луковит, на второ място е единият от отборите на ЗПГ /8 клас/, а на трето - учениците от Земеделско училище "Д. Влахов", град Струмица, Република Македония. Наградата за най-добре решен казус бе присъдена на отбора от 9 клас на ЗПГ.

Председател на журито бе доцент Екатерина Вълчева и членове: гл. асистент Надежда Семова и двете от Аграрен университет – Пловдив и гл. асистент Ралица Кузманова от Лесотехнически университет – София. Гост на сътезанието бе и Димитър Греков – бивш министър на земеделието и ректор на Аграрния университет – Пловдив. В края на състезанието бяха запалени четири еко фенера, на които учениците бяха написали послания за опазване на нашата планета - Земята!
 

За 6-та поредна година ще имаме представители на националната олимпиада по гражданско образование. Тази година ние сме домакините !!!

ЗПГ отново има класирани проекти за национален кръг на олимпиадата по гражданско образование- цели 4 на брой !!!  Проектът "Спасени колела" на Петя Петкова от 11в клас и Антония Ефтимова от 10а клас е класиран с 6-ти резултат от 43-те проекта, които ще участват на олимпиадата в 3-та категория. За националния кръг на олимпиадата, който ще се проведе в град Сандански, с домакин нашето училище са класирани още три проекта на ученици от ЗПГ - на София Спасова от 11в клас, на Ангел Панковски и Зорница Чикорова.от 11а клас и проектът на Мария Андонова, също от 11а клас. 

Само след 2 седмици зала юбилейна и още две зали в училището ще приемат гости от всички краища на България за финала на 10-тата юбилейна олимпиада . 87 ученици са класирани за финалите на олимпиадата в трите категории.Това домакинство е голямото признание за активното участие на ЗПГ и водещите позиции в областта на гражданското образование. Всички чакаме с нетърпение датата 28 април 2017 година.

 

Първо място на национален конкурс и финал за ученици от професия "Икономист" 

Зорница Чикорова от 11 а клас, професия Икономист, спечели първо място в националното състезание за икономисти на английски език , провеждано от ПГИ Благоевград със съдействието на американския университет в Благоевград. Имаме и класиран ученик за финала на националното състезание за бизнес идея в Пловдив. - Елена Златкова, също от 11 а клас, професия Икономист. Нейната идея е сред 24 избрани, от многото представени от училища от цяла България.За Пловдив ще пътуват и двете ни учебно-тренировъчни фирми за да участват в ХХ-я международния панаир на учебните предприятия "Млад предприемач" от 26-28 април.

 

Зелени умения в Испания, научени от екип на Земеделска гимназия 

Екип от 12 ученици и 4 учители от Земеделска професионална гимназия "Климент Тимирязев" - Сандански, посетиха IES Severo Ochoa - партньорско училище в Сан Хуан де Азанфранче, квартал на Севиля. В периода от 19-25 март те участваха в дейности за учене с преподаване по проект "Зелени умения за социално земеделие" по програма Еразъм+, КА2, стратегически партньорства между училища.

Това бе първа среща за краткосрочен обмен на ученици между партньорските училища от България, Италия, Испания, Гърция, Румъния и Унгария. По време на 5-дневния престой в красивата Андалусия, учениците и учителите на ЗПГ показаха извършените до момента на местно ниво дейности, свързани с гроздето.Въпреки малкото време прекарано в Испания, екипът на ЗПГ успя да усети гостоприемството, емоционалността и темперамента на испанския народ.

 

ЗПГ „Климент Тимирязев” -достоен домакин на Националната олимпиада по гражданско образование

За пореден път две ученички от училището доказаха, че изборът на МОН, Земеделска професионална гимназия „Климент Тимирязев” да бъде домакин на X Национална олимпиада по гражданско образование е напълно заслужен. На 19 март на церемония в литературен клуб „Перото”в НДК, София Петя Петкова и София Спасова от 11 В клас, специалност „ Организация на туризма и свободното време”, професия „Организатор на туристическа агентска дейност” бяха сред седемте победители на конкурса ReporTeen и получиха по 1000 лева, за да реализират свои проекти по гражданско образование.

Организатор на конкурса е ReporTeen, който осъществява своята дейност с изключителната подкрепа на Фондация „Америка за България” и Центъра за образователни инициативи. Идеята на националната надпревара, която се осъществява за шеста година, е да генерира каузи, които променят света. Според регламента ученичките първо публикуваха на страницата на конкурса своите видеа, след това в конкуренция с други 60 проекта, достигнаха до полуфинала, на който експертно жури определи от 14 идеи - седем, които да финансира.

Каузите на двете момичета решават проблеми на социалната среда – Петя ще организира поставянето на стойки за велосипеди в двора на ЗПГ „Климент Тимирязев” , а София ще превърне една стена от училищната сграда в мотивираща такава. Техният успех потвърждава ролята на ЗПГ „Климент Тимирязев” като място, където се създават успешни личности , ангажирани и убедени в силата на промяната . Очаквайте в най-скоро време практическата реализация на идеите им на територията на училището !!!

 

Отново отлично представяне - спечелени първо и трето място в иновационен лагер в София

На 17 и 18 март 2017 г. в гр. София се проведе Иновационен лагер за социални предприемачи на Джуниър Ачийвмънт България в партньорство с NN България. На първо място се класира отбор № 10 , в който участваше Лили Стоева с идеята за разработване на онлайн платформа за повишаване на финансовата грамотност на хората в трудоспособна възраст. На трето място се класира отборът на Мариана Длагонска, с идеята за телевизионна и онлайн игра.

В много оспорвана конкуренция 16 отбора по 5 човека, работиха по казуса за увеличаване на финансовата грамотност на хората в трудоспособна възраст. Пред жури отборите представиха идеите си и направиха три минутна презентация. На първия кръг на състезанието са участвали над 400 ученика от 9 до 12 клас. От тях са допуснати до втори кръг 80 ученика, седем от които са от ЗПГ гр. Сандански.

Това са Мария Илиева – 9 а клас, Лили Стоева – 10 а клас, Мария Настева – 10 а клас, Мариана Длагонска – 10 а клас, Елена Златкова, Габриела Тосунова и Зорница Чикорова от 11 а клас- , всичките от професия Икономист. Така за поредна година- след 2014 и 2015 г. печелим призовите места в това състезание. Това е доказателство за качественото и разностранно обучение на учениците в Земеделската гимназия.

 

Първо място в национален конкурс по философия

Петя Петкова, ученичка от 11 в клас, спечели първо място в национален ученически конкурс “БЪЛГАРСКИЯТ ПЪТ. ПОТЕНЦИАЛ, ПРОБЛЕМИ, ПЕРСПЕКТИВИ” организиран от Българското философско общество.Сред 45-ма участници от цялата страна компетентно жури оцени работата на Петя с първа награда, като и даде 95 точки. Тук може да прочетете есето.

 

Посещение на европарламента в Брюксел 

През месец август 2016 година, Ваня Чакърова от 12 клас /професия Икономист/ от Земеделска професионална гимназия „Климент Арк. Тимирязев” бе отличена с Първо място в Националния конкурс „Иноватори на бъдещето – Стажанти 2016” на Съвета на жените в бизнеса в България под патронажа на евродепутатката Ева Майдел /Паунова/. Наградата бе посещение на Европейския парламент в Брюксел, Белгия.

В периода 27.02. – 28.02.2017 година Ваня, която е и ученик на годината за 2016 в ЗПГ,  заедно с останалите двама студенти, отличени с Първо място в същия конкурс, заминаха за Брюксел. Първият ден бе предвиден за опознаване на забележителностите в Брюксел. По програма, вторият ден включваше посещение на Европейския парламент, презентации на различни теми и участие в конференция в рамките на Европейския ден на индустрията.

 

Производствена практика в град Брага, Португалия 

Приключи образователната мобилност на втората група от шестнадесет ученици, от специалност “Агроекология” и двама учители от ЗПГ акад. “Климент Арк. Тимирязев”, град Сандански, които посетиха град Брага, Португалия за две седмици, с цел практика, по програма “Еразъм +” Мобилност на обучаеми и персонал в ПОО. “Bragamob” е компанията, посредством която се осъществи проекта „Иновативна подкрепа за придобиване на професионални умения и компетентности в земеделието.”

Учениците от 10д, 11д и 12г клас, професия „Агроеколог”и ръководители Снежана Маламова и Надежда Мишева, проведоха своята двуседмична производствена практика в третия по големина град в Португалия-Брага. Учениците бяха разделени на три групи, със заетост 6 часа всеки ден, с професионално обучение в реална работна среда, свързана с професията. Всяка от тях бе разпределена на практика в стопанства с различни дейности, обхващащи теми от производството на екологично чисти продукти: едната за отглеждане на рози, другата за малинови насаждения и третата за култивиране на билки.

Дейностите по проекта имат за цел да подкрепят обучаемите в него гимназисти в процеса на придобиване на ключови компетентности с цел подобряване на тяхното личностно развитие и работоспособност, отговарящи на изискванията на европейския пазар на труда. След приключването на обучението си учениците ще имат възможност да приложат придобитите умения на практика в България. По време на двуседмичната практика, домакините от “Bragamob”, бяха организирали и три екскурзии за нашите ученици – обиколка на Брага, посещение на Порто, и разбира се, пътешествие до столицата Лисабон и градчето Фатима-значима, свещена християнска обител.
 

Активности на членовете на ученически съвет

22 февруари - ден против насилието в училище - ученици от ЗПГ почетоха деня на розовата фланелка като направиха огромна розова фланелка - транспарант и я закачиха на стената на училището.
3 март - почетоха 139 години от освобождението на България от турско робство, като раздадоха над 600 български знаменца. По радиоредбата звучаха патриотични стихотворения, рецитирани от учениците от ученически съвет.


Много добро представяне на областен кръг на олимпиадата по БЕЛ 
Обществен съвет към ЗПГ Сандански присъства на отчет на бюджет 2016 

На 19 януари 2017 г. на общо събрание на училището, в присъствието на общественият съвет към ЗПГ, директорът Емил Терзийски и главната счетоводителка Мария Горемлиева направиха отчет за изпълнението на бюджет 2016 г. Те споделиха, че ЗПГ се е справило успешно с трудния период на преминаване от държавно към общинско училище, благодарение на стратегията да се запазват стабилни преходни остатъци, които след това се използват в периоди на непредвидени промени. Така големият преходен остатък позволи на ръководството на училището да преодолее възникналите сериозни плащания през 2016г. На това общо събрание всеки може да задава въпроси, свързани с изразходването на средствата от бюджета. Отчет се прави на всеки три месеца и се публикува в сайта на училището.

Преди общото събрание на работна среща бяха планувани мероприятията с които Земеделска професионална гимназия ще посрешне 60-ят си юбилей. Идеята е да запълним 60-те дни до 60-ят юбилей , или датите от 4 април до 2 юни с някакво мероприятие, отразяващо миналото, настоящето и и бъдещето на ЗПГ"Климент Тимирязев". На общото събрание също се разбра, че благодарение на стабилния бюджет няма да има проблем от 2017 година заплатите на учителите ще бъдат увеличени с 10% , а на старшите учители с 8%.

Още един голям проект започва в училището, на стойност 1.4 млн. лева

На 6 декември 2016 г. в град София в Министерство на регионалното развитие и благоустройството, кметът на община Сандански подписа договор за безвъзмездна финансова помощ BG16RFOP001-3.002-0036-C01 за проект “Реконструкция и модернизация на сградата на Земеделска професионална гимназия “Климент Тимирязев” – град Сандански, община Сандански” по Оперативна програма “Рeгиони в растеж 2014 – 2020 г.” по процедура на директно предоставяне BG16RFOP001-3.002 „Подкрепа за професионалните училища в Република България”.

Проектът е насочен към подобряване качеството на образователната среда, чрез обновяване на материалната база на училището. Ще бъдат обновени учебни сгради, физкултурен салон и обслужващи го помещения, ще бъде открита нова спортна площадка за колективни игри с изкуствена настилка. Предвидени са комплексни мерки за повишаване енергийната ефективност на сградите - подмяна на стари дограми, топлоизолация на покривите, изграждане на нови и реконструкция на съществуващи тоалетни, осигуряване достъпна среда за хора с увреждания в сградата на училището.

Ще бъдат инвестирани  1.412 млн. лева, 1.19 млн. от които са от Европейския съюз, 210 000 - от националния бюджет и 12 000 лева от бюджета на Община Сандански. Срокът за изпълнение на проекта е 30 месеца. Планира се същинските строителни дейности да започнат през лятото на 2017 г. и да приключат в края на същата година, когато ЗПГ „Климент Тимирязев” – град Сандански ще придобие нов завършен и модерен енергоефективен облик.

Ваня Чакърова от 12а клас е ученик на годината в ЗПГ за 2016 година 

Ваня е 6-ят победител в ежегодната инициатива, организирана от Емил Терзийски -директор на училището . След гласуване на учениците и учителите от гимназията втора е  Петя Петкова от 11в клас, трета Димитрина Попова от 12б клас, четвърта Мария Илиева от 9а клас и пета - Спаска Атанасова от 12а клас. За отбор на годината беше избран Дифрент фитнес , следван от отбор "Млад Фермер". Директорът ни беше подготвил и специална изненада за родителите на номинираните. Те получиха приз "Достойни за уважение". На церемонията, която се проведе в Интерхотел Сандански, присъстваха началникът на РУО Благоевград Ивайло Златанов, народният представител  Атанас Стоянов и заместник кметовете на община Сандански Георги Трайков и Зорница Органджиева.

 

Учим се от най-добрите - производствена практика в Германия

И през учебната 2016-2017 година ученици от професия „Икономист“ в ЗПГ “Климент Тимирязев“ проведоха производствената си практика в Германия, черпейки опит от най-развитата икономика на Европа. Споменатата практика е продължение на спечеления проект „Към предприемачество и инициативност“ на гимназията. Това е третата мобилност по проекта с ръководители Иван Стоилов и Марияна Михайлова. Партньор е професионален център F+U Sachsen gGmbH, Саксония, който създаде отлични условия за работа и живот на учениците в периода 06.11.2016-20.11.2016 г. Самата практика бе проведена в град Кемниц и в нея участваха 15 ученици от 11„а“ клас, които бяха избрани въз основа на заложените в проекта критерии.

Програмата включваше симулационна игра и обучителни семинари с икономическа тематика. Бяха създадени пет фирми. Всички те произвеждаха копирни машини и трябваше да бъдат конкурентноспособни на пазара. Фирмите работиха осем години, т.е. играта имаше осем периода. За всеки един период учениците получаваха различно условие за конюнктурата на пазара. Анализирайки го, те решаваха на каква цена ще продават; колко ще бъдат разходите им за реклама, за екология, технология, персонал; колко ще произвеждат, колко материали ще са им необходими; колко персонал ще е нужен за производството, пласмента и развойната дейност; дали да продават на търговци на едро, или да участват в търг. За участието в играта им помогнаха знанията по икономическите дисциплини, изучавани в ЗПГ, и, разбира се, хъсът и желанието за победа над конкурентите.

Домакините връчиха грамоти на отборите, класирали се на призовите места. Учениците в тази образователна мобилност развиха общите си компетентности като творчество, предприемачество, инициативност и увереност в собствените сили. Помогна им да преодолеят междукултурните различия и да усвоят международна професионална терминология по професията. Всеки участник получи сертификат Еuropass mobility, удостоверяващ придобитите знания и умения по време на мобилността, който ще им позволи да бъдат конкурентноспособни на трудовия пазар.

 

Видях и научих - производствена практика в Германия

На 20 ноември 2016г. се завърнаха учениците от 12.б клас специалност „Селски туризъм”, професия” Организатор на туристическа агентска дейност ” с ръководител Йорданка Пехливанова, които проведоха своята двуседмична производствена практика в отбрани хотели и заведения за хранене и развлечение в един от трите най-големи града на Саксония-Кемниц, Германия. Това е първата мобилност по проект „За по-високи стандарти в професията”. До 2018 година са предвидени още 3 стажувания в Германия по този проект. Дейностите на проекта имат за цел да подкрепят обучаващите се гимназисти в процеса на придобиване на ключови компетентности, с цел подобряване на тяхното личностно развитие и работоспособност на европейския пазар на труда.

По време на 15-дневната практика учениците бяха ангажирани по 6 часа всеки ден с професионално обучение в реална работна среда, свързано с професията им. През първата и втора седмица практикуващите имаха възможността да усвояват тънкостите на професията в обектите, в които бяха назначени. През двата уикенда групата, съвместно с екскурзовод, посети и разгледа столицата на Саксония, Дрезден и град Лайпциг. Накрая, след успешно проведената практическа мобилност, учениците получиха Europass Mobility Certificates.

 

Ученици и учители по проект „Заедно можем” донесоха герба на град Таранто, Италия

От 6 до 12 ноември директорът, трима преподаватели и седем ученици от Земеделска професионална гимназия „Климент Тимирязев” посетиха град Таранто- третия по големина в Южна Италия, известен като Града на двете морета. Домакините от Институто Технико Паритарио Платея посрещнаха 50 гости от България, Македония, Турция, Полша, Литва и Румъния с цел участие в кратък обмен на ученици по проект „Заедно можем”. Посещението в Италия беше важен етап от осъществяването на дейностите по проекта. То даде уникална възможност на участниците от седемте страни-партньори да се опознаят и сприятелят като работят, учат, спортуват и се забавляват.

Домакините очароваха с богата социално-културна програма: посещения в типична италианска тратория и пицария; пътувания с образователна цел до Марина Франка и Алберобело; обиколка с катамаран на заливите и изследване на начина на живот на йонийските делфини. В изпълнение на дейността „Спортът е моята дрога” бяха организирани и проведени срещи по футбол, баскетбол и волейбол. Направените по време на обиколка на града снимки бяха използвани като материал за работа по време на фотографския семинар. Освен това учениците изработиха фигури на снежен човек от пластмасови чаши в лабораторията по рециклиране. Друго интересно занимание беше клубът по караоке, където всички запяха избрана песен.

Накрая учениците показаха какво са научили в клубовете „Заедно можем” като изработиха плакати, представящи хранителната пирамида на здравословните храни. В рамките на работните срещи, семинари и състезания беше проведена и специална среща на екипите от учители за планиране и координиране на оставащите дейности по проекта.

 

Производствена практика в Португалия

Земеделска професионална гимназия участва в мобилност по програма "Еразъм+" по проект"Иновативна подкрепа за придобиване на професионални знания и компетентности в земеделието" Група от 16 ученика от специалност"Агроеколог" проведоха практика по професията в град Брага – Португалия. Практиката беше в условия на реална работна среда в четири ферми и една учебна база.В рамките на десет работни дни от 30.10.16г. до 12.11.16г. учениците бяха разделени на пет групи,като на всеки два дни на ротационен принцип си сменяха работните места.По този начин всеки един от тях обогати уменията си в различни области на земеделието.

В края на практиката учениците бяха много доволни от наученото,а техните работодатели дори са изявили желание същите ученици отново да отидат на работа при тях.Този факт сам по себе си говори много по отношение на възпитанието,дисциплината и работните умения на нашите възпитаници. Естествено в почивните дни посетихме и разгледахме двата най-големи града в Португалия-Порто и Лисабон.Градове с внушителна архитектура и невероятни гледки.Посетихме и град Фатима-място което е свещено за християните по света.Видяхме атлантическият океан и се любувахме на залеза. Тази практика ще остане завинаги в нашите сърца с приятното и мило общуване с обикновените португалски фермери и техните семейства,със спокойният ритъм на живот,с придобитият опит. Пожелаваме и на следващата група от 16 ученика,които ще посетят Брага-Португалия през месец март 2017г. да придобият нашия опит.

 

Международната ни програма до края на 2016-та - 46 ученици и 13 учители ще участват в проекти в чужбина през месец октомври и ноември

 От 11 до 14 октомври трима учители ще вземат участие в Транснационална среща в град Пулави - Полша. Изпълняваният проект е "Заедно можем" по програма Еразъм+, Дейност 2 - "Сътрудничество за иновации и обмен на добри практики". ЗПГ е координатор на този проект с партньор ученици от Литва, Македония, Италия, Полша, Румъния и Турция.Основна идея на проекта е развитие и прилагане на програма за превенции употребата с психоактивни вещества, цигари и нездравословна храна. В седмицата до 11 ноември двама учители и 5 ученици по същия проект ще вземат участие в работна среща в град Таранто- Италия.

От 30 октомври до 12 ноември 16 ученици от професия "Агроекология" и двама учители ще проведат практика в Брага – Португалия. Проектът се осъществява по програма Еразъм+, Дейност 1 - "Образователна мобилност". От 6 до 20 ноември 15 ученици от професия "Икономист" и двама учители ще проведат практика в град Кемниц – Германияь по програма Еразъм+, Дейност 1 -"Образователна мобилност". Партньор на ЗПГ е професионалният учебен център F+M, с който гимназията има взаимотношения от 2009 година. От 6 до 20 ноември 10 ученици от специалност "Селски туризъм" и един учител ще проведат практика в същата организация в град Кемниц.

От 7 до 12 ноември в град ДиосД - Унгария, стартира нов проект "Зелени умения за социално земеделие", по програма "Еразъм+", Дейност 2 - "Стратегически партньорства между училища". Проектът обединява 6 училища от Италия, Унгария, Испания, Румъния и Гърция. В тази транснационална среща ще вземат участие трима учители. Проектът е насочен върху подобряването на основните умения и компетентности на ученици за социалното земеделие. 12 ученици ще пътуват до Испания на една от работните срещи по проекта.

От 22 до 25 ноември Земеделската гимназия е домакин на първата транснационална работна среща по нов проект "Пътуването разширява кръгозора" по програма Еразъм+, Сектор "Училищно образование". Гимназията е координатор на този проект с партньори от Полша, Турция, Португалия, Италия, Румъния. Основната идея е чрез пътуването участниците в проекта да се обогатят в областта на културата, икономиката, екологията, лингвистиката, фолклора, кулинарията, литературата, историята и гражданското образование. Целта е учениците да усвоят практики за разбиране и приемане.Чрез планираните дейности по този проект участниците ще имат възможност да се запознаят с културата, традициите, обичаите и нравите на страните – партньори, ще проследят какво отражение имат тези национални стереотипи в литературата и фолклора.

ЗПГ с добри резултати на ДЗИ 2016. Първи сме в България по философия

Гимназията е първа по успех в България по философия и първа в Сандански по Английски език, Биология, География и История. С общ успех от ДЗИ добър /4,14/ сме на второ място сред професионалните училища и на 17 от общо 48 училища в областта. По Философия, където сме традиционно силна школа , имаме среден успех Отличен /5,61/ и две отлични оценки. Резултатите са публикувани на сайта на ДЗИ

Добри резултати имаме и по Английски език като средният успех е Мн.добър /5,27/ . Това отрежда 149 място сред всички 1000 училища в България. Резултатите по английски език са потвърждение на отличното ниво на обучение по този предмет. Стабилно е представянето ни по основните предмети, които нашите ученици избират като задължителноизбираема подготовка в 11 и 12 клас, за да се готвят за ДЗИ. Резултатът по География и икономика е в топ 200, а тези по БЕЛ и Биология и здравно образование са в топ 400, отново над средните за страната.

По Биология средният успех е Добър/4,23/. Най-високата оценка по този предмет от Отличен /5,98/ - първи резултат за ЗПГ от двете матури. Оценката със сигурност е една от най-високите за областта/има само 16 пълни шестици/ . Тя е на Йоана Чолтеева от 12б клас, която е и първенец на ВИПУСК 2016 със среден успех от дипломата Отличен/5,92/. Въпреки трудната матура по География за 2016 г. сме 10 в областта с резултат Добър /3.89/, /средният успех за областта е 3.38, а двойките за страната са 30%/ . Оценката на Лъчезар Златков Отличен/5,82/ е една от 11 за област Благоевград, като пълни шестици няма, а отличните оценки на ЗПГ са две.

Така че въпреки слуховете, които се пускат в публичното пространство от години, че подготовката за ДЗИ в училището не е на необходимото ниво, отчетените резултати показват тяхната неоснователност. Трябва да се отбележи, че успехът се изчислява на базата на всички ученици. Ако вземем извадка само от учениците, които се записват в гимназията ни след след завършен 7 клас/само 4 от 6 паралелки/, то тогава средният успех по отделните предмети се повишава с поне няколко десети.

Ученици от ЗПГ са победители в националния конкурс "Посланици на здравето"

Проект на ученици от Земеделска професионална гимназия "Климент Тимирязев" е сред четирите победители в Националния ученически конкурс "Посланици на здравето", обхванал 5525 ученици от три възрастови групи. Проектът на ЗПГ се нарича "Както се храниш, така и мислиш, както мислиш, така и живееш". Той е разработка на ученици от IX-XII клас с ръководител Йорданка Пехливанова и Мариана Гогова

Целта му е популяризиране на здравословното хранене и активното спортуване още от най-ранна възраст. "Посланиците на здравето" са ученици от специалност "Контрол на качеството и безопасност на храни и напитки", които имат необходимите познания за това коя храна е качествена и безопасна.

Награждаване на победителите в Националния ученически конкурс "Посланици на здравето" ще се състои през юни в присъствието на официални лица от няколко министерства. За победителите са предвидени са общо 13 предметни награди - по 3 във всяка възрастова категория, 3 поощрителни и една специална награда.

 

120 ученици от училището ще пътуват за производствени практики в чужбина до 2018 година

След спечелването на нови 2 проекта по Програмата Еразъм +, КД1 за ученически практики в чужбина, до 2018 година, 90 ученици от всички специалности в училището ще провеждат производствената си практика в Германия и Португалия. Като добавим и 30-те ученици от професия "Икономист", на които им предстои да практикуват в Германия в следващите две години, общият брой ученици, които ще пътуват в чужбина само по тази програма става 120 !!!  Досега през нея за 6 години от 2009 година са преминали над 100 ученици от Земеделска професионална гимназия „Климент Тимирязев” .

Първият спечелен проект „За по-високи стандарти в професията” затвърди традицията училището ни да изпраща свои възпитаници на 15-дневна производствена практика в гр.Кемниц, Германия. За трета поредна година ЗПГ печели проект по Програмата Еразъм +, КД1 „Мобилност”, Сектор „Професионално образование и обучение”. В одобрения проект са предвидени мобилности на 60 ученици от следните специалности: „Селски туризъм”; „Организация на туризма и свободното време”; „Контрол на качеството и безопасност на храни и напитки”; „Производство на хляб и хлебни изделия”.

В другия проект ЗПГ „Климент Тимирязев” е в консорциум с още три земеделски гимназии от България. Проект „Иновативна подкрепа за придобиване на професионални знания и компетентности в земеделието” предвижда 30 ученици от специалност „Агроекология” да проведат своята производствена практика в Португалия. Предстои подписване на договорите и доуточняване на предварително съгласуваната с партньорите работна програма.

Темите, включени в нея, са подбрани с оглед надграждане на придобитите в училище знания и умения и усвояване на нови, специфични за професиите. Дългосрочните ползи от дейностите, които ще се реализират, се изразяват в мотивиране на учениците и учителите от ЗПГ „Климент Тимирязев” за участия в последващи образователни мобилности и изграждане на чувство за принадлежност към Европа.

ЗПГ спечели второ място отборно, 1 сребърен и 2 бронзови медали индивидуално във финалната надпревара на националното състезание "Млад Фермер”

Земеделска професионална гимназия се класира на второ място отборно във финалната надпревара на националното състезание „Млад Фермер”. Отборът на училището, съставен от ученици от 11клас се класира  за седма поредна година сред 10-те най-добри училища в България.В индивидуалните надпревари в модул "Механизация" Селим Бошнак от 11д клас е  втори в крайната индивидуална надпревара, а Владимир Филчев от 11б клас е трети в класирането за модул "Растениевъдство".

Финалната надпревара се проведе от 26 до 27 април в град Провадия. В трите етапа на състезанието участват близо 45 земеделски училища. Най-добрите 5 отбора от двете регионални състезания отиват на финал. Освен участие в крайното индивидуално класиране по модули се раздават медали и за отделните надпревари в модулите и там Селим има два бронзови медали за подготовка на навасен плуг и майсторско управление на трактор, а Владимир един сребърен медал в категорията за пикиране на разсад.

Агросъстезанието се организира от Министерството на образованието и науката в партньорство с Аграрен университет. Отличното представяне на нашите ученици сбъдна прогнозата на директора на училището ни Емил Терзийски , който сподели след регионалната надпревара, че отличната подготовка на учениците ще доведе до влизане в челната тройка на състезанието.

 

Три медала за ЗПГ от финала на националното състезание за Икономисти на английски език

Димитър Шаламандов, Ваня Чакърова и Лазар Джаков от 11 а клас, професия Икономист спечелиха три медала и съответно второ и трето място от националното състезание за Икономисти на  английски език. Целевата група на състезанието са ученици от 11 и 12 клас от професионалните гимназии по икономика и професионалните гимназии с икономически специалности. То се провежда за първи път на национално ниво и се организира от Професионална гимназия по икономика гр. Благоевград, с помощта на Американския университет в България.

Състезанието се проведе в 3 кръга. Първи кръг включваше тест за определяне на нивото на английски език. Максималният брой точки на теста е 40. За следващия кръг се класират първите трима ученици с най-добър резултат от всяко училище. Димитър Шаламандов, Ваня Чакърова и Лазар Джаков бяха учениците класирани за следващия кръг. Втори кръг изискваше изпращане есе на тема „Моята бизнес мечта“. Есето се представяше на английски език от 300-350 думи. Нашите трима ученици преминаха успешно и това препятствие и се класираха за последния кръг на състезанието, заедно с още 15 човека от цяла България.

 Трети кръг се проведе на 22-23 април 2016 г. и включваше изготвяне и защита на презентация на английски език за разработване на бизнес в населено място в България. Участниците бяха разделени на лотариен принцип на екипи, съставени от 3 ученици. Всеки екип избра населено място като изтегли плик. Средствата, с които всеки екип разполагаше за развиване на бизнеса бяха 100 000 лева, получени като наследство. Журито, оценяващо бизнес идеите включваше професор от Американския университет в Благоевград.

 

Ученици от ЗПГ се класираха за пети пореден път на национален кръг на олимпиадата по гражданско образование

Ваня Чакърова, 11а клас е класирана за национален кръг на олимпиадата по Гражданско образование. Освен Ваня, която има 89 точки, за национален кръг се класира и екипът от 11б клас, Димитрина Попова и Габриела Петкова с 85т. Те ще участват в 3 категория 9-12 клас, като за финала на олимпиадата по гражданско образование на 6 май във Велико Търново се класират 40 най-добри проекта в страната.

П.С. В Търново Димитрина и Габриела са на второ място за 11 клас, като имат необходимите точки за званието ЛАУРЕАТ. Това се случва вече няколко поредни години, но това звание се присъжда само на ученици в 12 клас. В крайното класиране те са 13, като 10 от учениците пред тях са от 12 клас.

 

Две ученички от професия "Икономист" участваха във финала на националното състезание за "Най-добра бизнес идея"

От 21 до 23 април отново в град Пловдив беше и финалът на състезанието "Най-добра бизнес идея" . То е част от "Панорамата на професионалното образование". В него учениците от икономическите професии в училищата на България измислят свой бизнес и предлагат реализация на идеите си. За наша радост сред 24 участници, избрани да участват във финалната надпревара имаше и 2 наши ученички - Мариела Богданова и Спаска Атанасова от 11 а клас, професия "Икономист"

Спаска и Мариела, заедно с ученички от Якоруда и Свищов, предложиха идея за иновативен туристически продукт „Вода, въздух и земя“ . Той включваше изграждане на селище с атракциони в съответните елементи – балони, рафтинг и палатков лагер. Отборът защити достойно и атрактивно идеята си пред журита. Поздравления за професионализма, креативността и уменията, момичета! Поздравление и за колегите, които подпомогнаха подготовката на гимназистките - Мариана Анталавичева и Иван Стоилов!

 

Второ място в България за учениците от специалност "Цветарство"

От 21 до 23 април в град Пловдив за пореден път се проведоха финалните надпревари и състезания по различните професии . Отборът на ЗПГ по "Озеленяването и цветарството" в състав Снежана Черкезова, Мартина Григорова и Славина Андонова , специалност Цветарство,които преди месец участваха в състезание по аранжиране с холандските си приятели отново показаха, че ЗПГ е водеща школа в областта на аранжирането .

На панаира на професиите в Пловдив те завоюваха ВТОРО МЯСТО ОТБОРНО в България и така за шеста поредна година училището има призово място в тази област/ две първи, две втори и две трети места, като миналата година станахме първи, а преди две години отново втори отборно/ ! На панаира те бяха поздравени лично от зам-министъра на образованието Диян Стаматов за достойното си представяне. Момичетата са от 12г и12д клас, професии "Техник-озеленител" и "Озеленител" .

 

Спечелихме трето място на панаира на УТФ фирмите в Пловдив

От 13 до 15 април в град Пловдив се проведе финалното състезание на учебно-тренировъчните фирми, създадени през учебната 2015-2016 година. През тази година обучението във УТФ формат се осъществява в 70 учебни заведения в България в 250 УТФ фирми и 44 банкови институции. Панаира на УТФ фирмите ТФ ФЕСТ 2016 е мястото, където се представят крайните продукти на учебните фирми. Те се състезават в различни категории и конкурси .

ЗПГ- Сандански редовно участва в панаира и тази година двете ни фирми "Туити" и "Дифрент фитнес" отново представиха училището в конкуренцията на 115 фирми от 35 училища/ участват близо 50% от всички създадени УТФ в страната/. Всяка фирма се представлява от 4 или 5 представители, като на панаира участваха над 800 ученици. И тази година нашите ученици се завърнаха с награда като в категорията за "Социално отговорен бизнес" УТФ "Дифрент фитнес" с ръководител Даниела Коюмджиева спечели 3 място.

 

Театралната група на училището Тийнкомеди представи "Шмекерии по български"

Първи април 2016 година беше денят на дългочаканото завръщане на театралната ни група Тийнкомеди. Пълният салон и публиката на Сандански се наслади на пиесата  "Шмекерии по Български" - интерпретация на Вражалец на Ст. Л. Костов. Един ярък разказ за алчните, но симпатични селяни от село Глупендерово, които остават излъгани от обигран мошеник.

Пиесата по думите на известен сандански журналист изследва низините на българската народна душа и е за модерното номадство,лутанията или пропаданията на народния морал, който търси четвърт и повече век себе си. Смехът е нервен и преследван от мрачни аналогии на нашето вчера и днес. Оригиналната интерпретация е дело на техния ръководител Гинка Дзимбова, под чието вещо ръководство, всеки от актьорите успя да разгърне в максимална степен дарбите си на артист.Определено много месечния труд на групата е изградил един професионален продукт и вечерта на представлението беше осеяна с огромни дози смях и забава.

Искрени поздравления на поредният екип в Тийнкомеди! Това е една мисия за цял колектив и когато това е споделено, когато много сърца трептят в един ритъм, когато душите се сливат, то, тогава човек се радва и постига едно от най-извисените щастия, които съдбата, живота, ни даряват! Затова и семейството Тийнкомеди винаги успява, затова и хората, които са част от него, въпреки че отлитат от гнездото, винаги са свързани с него!

 

Отлично представяне на учениците от ЗПГ на областните кръгове на олимпиадите


Продължава отличното представяне на нашите ученици на областен кръг на олимпиадите по отделните предмети. Това, че сме професионално училище не ни пречи да имаме и ученици, които показват значими постижения и по общообразователните предмети. Както се казва, желанието и упоритостта винаги дават резултат, независимо дали усилията се влагат на професионалния или на общообразователния фронт. Резултатът е 1 първо, 5 втори и 2 трети места в област Благоевград.

Започваме с олимпиадата по Гражданско образование, където ЗПГ участва с 10 проекта. Радостната новина е, че всичките 10, са номинирани от областната комисия за национален кръг. С нетърпение очакваме решението на националната комисия кои от тях ще попаднат сред 40-те най-добри проекти на България.

По философия имаме също номиниран ученик за националната олимпиада. Това е Лидия Матеева от 11 клас. Като отбор сме 4 в областта, веднага след ПМГ Благоевград , Гоце Делчев и ЕГ Благоевград. Отлично се представиха и Петя Петкова от 10 клас и Петя Корчева от 11 клас, които имат по 70 точки и не са им достигнали само по 5 точки за да бъдат също номинирани.

По Английски език като училище сме с най-добри резултати от професионалните училища и отново след елитните Езиковите и математически гимназии в областта. В 12 клас Илия Бараков с 75 точки е 7 в област Благоевград и първи за Сандански за 12 клас. В 8 клас Сократис Тесалоникаос има 76,5 т. и е 11/от 42/ в областта, с втори резултат за Сандански в 8 клас.

По География и икономика , един от основните предмети /другият е Биология и ЗО/, който избират нашите ученици като ЗИП в подготовката им за ДЗИ, имаме отлично представяне и през тази година. В категорията 10-12 клас Радослав Георгиев от 12 клас е първи в областта, Петя Петкова от 10 клас е втора, а Ангел Панковски, също от 10 клас е пети. В категорията 8-9 клас Владислав Манолов от 8 клас е шести, но има 146 точки, най-добър резултат за град Сандански и в двете гимназиални категории.

По История и цивилизация отличните резултати са за Мария Илиева - 2 в областта в 8 клас, и за Владислав Манолов – с 3 резултат. Петя Петкова в 10 клас и Лидия Матеева от 11 клас са също с 2 в областта, като Петя е и 1 за Сандански.

По Биология и здравно образование Мария Илиева в 8 клас е втора в област Благоевград /от 62 участници/ в категорията 8 и 9 клас. В изключително трудната олимпиада за 2016г. на нея не и достигат също 5 точки за да се класира за национален кръг. По Химия и ООС също имаме добре предствали се ученици – Йоана Поповчева от 8 клас има 73,5т. и Никол Парапанова също от 8 клас с 66т. Те са съответно 14 и 25 в категорията 8-9 клас от близо 100 участници /98/ за област Благоевград.

По Математика отново Мария Илиева в категорията за 8 клас има 3 резултат в област Благоевград и накрая по Български език и литература добре се представиха Цветелина Арнаудова - 8 в 11 клас с оценка 4,75 и Йоана Поповчева с оценка 4,5 - също 8 в областта за 8 клас. И двете са съответно с първи резултати за Сандански в 8 и 11 клас.
 

Ученици и учители от Холандия на учебна визита в ЗПГ

Учeбният oбмeн мeждy ЗΠГ „Kлимeнт Tимиpязeв” и  холандски училища e oт 2006 гoдинa, като вcяĸa гoдинa гpyпa yчeници oт Caндaнcĸи пoceщaвaт Xoлaндия, ĸъдeтo пpoвeждaт cъвмecтни пpaĸтичecĸи oбyчeния cъc cвoитe чyждecтpaнни вpъcтници, a cлeд тoвa гpyпa xoлaндcĸи yчeници пoceщaвaт Caндaнcĸи cъщo зa ceдмицa.

Във втopниĸ нa 8 мapт, гpyпaтa xoлaндcĸи yчeници от Hopдвин Koлeж, гpaд Xeepeнвeeн – Xoлaндия ce вĸлючиxa в cъcтeзaниeтo пo цвeтapcтвo в ЗΠГ „Kлимeнт Tимиpязeв”, пpи ĸoeтo бяxa cфopмиpaни 5 oтбopa пo eдин yчeниĸ oт ЗΠГ и eдин yчeниĸ oт Xoлaндия, ĸoитo ĸaтo eĸипи cътвopиxa пpeĸpacни нeщa и oбмянaтa нa идeи и дoбpи пpaĸтиĸи дeйcтвa плoдoтвopнo и нa двeтe cтpaни – и нa xoлaндcĸитe и нa нaшитe yчeници.

Πo вpeмe нa eднoceдмичнaтa cи визaтa гpyпaтa oт Xoлaндия пoceтиxa и Meлниĸ и Poжeнcĸи мaнacтиp, ĸaĸтo и Oбщинcĸa aдминиcтpaция Caндaнcĸи, ĸъдeтo c диpeĸтopa нa ЗΠГ „Kлимeнт Tимиpязeв” Eмил Tepзийcĸи, бяxa пocpeщнaти oт зaмecтниĸ ĸмeтoвeтe Зopицa Opгaнджиeвa и Baнгeл Aнтaлaвичeв.

 

Трима ученици от ЗПГ се класираха на 19 от общо 24 възможни областни кръга на олимпиади !!!


Приключи общинският кръг на олимпиадите по отделните предмети / без Гражданско образование/ . В ЗПГ се явиха общо 160 участници. Класирани за областен кръг са 54. Най-много  представители ще имаме по География и Икономика -12 ученици, Български език и литература -11 ученици и Философия- 8 ученици.

Специално отбелязваме страхотното представяне на 3 ученици от 8 клас. Това са Мария Илиева от 8а клас, класирала се за областен кръг по всичките 8 предмета, в които е участвала, Владислав Манолов от 8в клас, класирал се по 6 предмета/ от 7 участия/ и Йоана Поповчева от 8а клас, класирала се за областен кръг по 5 предмета. Както се казва, с много труд и вложени усилия няма невъзможни неща !!! За изключителното си представяне те получиха специални награди от директора на училището.

Вече се проведоха първите областни надпревари по География , Английски език и Математика. В следващите 2 седмици до 27 февруари ще изпратим в Благоевград нашите представители и на областните олимпиади по Философия, Химия, Физика, БЕЛ, История и Биология. С нетърпение ще очакваме резултатите. Пожелаваме достойно представяне на всичките ни ученици и успешно преминаване в следващ кръг !!!