Антония Ефтимова от 12а клас е УЧЕНИК НА ГОДИНАТА В ЗПГ за 2018 година

На 17.12 .2018 година се състоя 8-та церемония "УЧЕНИК НА ГОДИНАТА" . Връчването на приза, учреден по идея на директор Емил Терзийски винаги е било свързано с много емоции и приятни изживявания за номинираните. Победител в гласуването на учениците и учителите в ЗПГ  стана Антония Ефтимова от 12а клас, втори е Мариян Славков от 9а клас, трета Йоана Поповчева от 11а клас, четвърта е Маряна Юриева, 11а клас и пета Радостина Божикова, също от 11а клас. В отборната надпревара, първи е отборът на Посланици на здравето , а втори е отбор Евроскола. Стилиян Писков от 11е клас получи наградата на учителите за ученик на годината със специални образователни потребности. Изборът на г-н Терзийски е едно заслужено признание за положеният труд и огромното количество усилия на номинираните, за да бъдат постигнати призовите им места !!! Тази инициатива слага край на една година, изпъстрена с поредица от изяви и забележителни резултати, записани в историята на училището ни.

 


Министър Красимир Вълчев посети училището ни

11.12.2018 г. - на посещение в нашето училище беше министърът на образованието и науката г-н Красимир Вълчев.Той разгледа направената и реконструираната учебна база по ОП"Региони в растеж"-реновираният напълно физкултурен салон,изградената нова спортна площадка,изцяло изпълнена енергийна ефективност чрез саниране на 100% на учебните корпуси.Проведе се среща с учителския колектив на чаша фреш,приготвени в ученическия бар-фреш по време на учебна практика.Министърът се запозна и с ученици от професия" Готвач"-дуална система на обучение.Учителите имаха възможност да задават въпроси и получиха точни и конкретни отговори.

 

ЗПГ "Климент Тимирязев" завърши успешно международната си програма за 2018 - 101 ученици  пътуваха  по европейските ни дестинации

През ноември месец приключиха последните мобилности по проектите ни за 2018. Равносметката е - 101 ученици и 32 учители участваха в проектите на училището и пътуваха по европейските дестинации на ЗПГ.  Надяваме се, че  спечелената от училището Харта за мобилност ще ни позволи да поддържаме това високо ниво на работа на училището ни по програма ЕРАЗЪМ+ и по другите европейски програми

На 11 ноември 2018г. от Германия се завърнаха 13 ученици от 12 клас от специалностите „Селски туризъм“, „Организация на туризма и свободното време” и „Контрол на качеството по безопасност на храни и напитки” и техните ръководители. Те проведоха своята двуседмична производствена практика по програмата Еразъм+, КД 1 „Образователна мобилност на граждани” и проект "Професионализъм чрез европейски опит" в отбрани хотели, заведения за хранене и развлечение в третия по големина град на област Саксония-Кемниц, Германия. По време на 14 дневната практика учениците бяха ангажирани по 6 часа всеки ден с професионално обучение в реална работна среда. Освен многото придобити знания, умения и новости, учениците получиха уроци по дисциплинираност и точност за това, как трябва да протече един нормален работен ден и как трябва да се изпълняват поставените задачи, да се ориентират и справят сами. В свободното си време, те посетиха много културни обекти и събития, а накрая получиха ценният за тях европейски сертификат.

От 13 до 17 ноември 8 ученици от ЗПГ "Климент Тимирязев", Сандански, проведоха учебна практика в Nordwin College в Хереенвеен, Холандия, под ръководството на г-жа Карамфилова, г-жа Пехливанова и г-жа Кочева. Основната цел на учебната практика бе усвояване и повишаване знанията и уменията на учениците в областите: аранжиране и дизайн на цветя ; хранителните технологии . Училището Nordwin College през последните години се превърна в иновативен образователен център за ученици и преподаватели от Земеделска Професионална Гимназия. Бяха организирани работилници в двете направления. Дейностите включваха състезание, посещение на мандра, изработка на холандски хляб по специална технология, изработване на рамки за природни пейзажи.От тези работилници учениците придобиха много знания,умения, новости и идеи,които да приложат на практика в България.

От 25 до 29 ноември 2018 година екип от Земеделска професионална гимназия ‘Кл. Арк. Тимирязев’, взе участие в 5- дневна работна среща в град Полковице, Полша. Срещата бе по проект „Минало, настояще, бъдеще-спомени и мечти’’, по европейска програма Еразъм+, Ключова дейност 2. Координаторите на проекта от професионалното училище Zespol szkol в град Полковице бяха домакини на срещата, в която участваха и партньорите по проекта от Алмада( Португалия), Сандански(България), Газиантеп(Турция) и Плоещ( Румъния). Срещата бе организирана с цел координарането на дейностите, уточновяне на мобилностите и участието на учениците в проекта.

 

ЗПГ "Климент Тимирязев" беше домакин на националното есенно състезание по физика 2018

За втори път (след 2014 г.) училището ни беше домакин на национално състезание по физика за учебната 2018/2019 год. Второто домакинство е и показател за добре свършена работа от ръководство ,учители и персонал преди 4 години.

Близо 250 ученици от реномирани учебни заведения от цялата страна се състезаваха в 6 категории - 7,8,9,10,11-12 клас, както и специалната тема, определяща националния отбор на България ! Веднага след състезанието, 5-ма от тях заминаха за Китай за да защитава цветовете на трибагреника ни на международна олимпиада.

Това е състезанието, което раздава най-много награди, като освен 1,2,3 място се получават и 1,2 и 3 награда, или общо 30% от участниците във всяка категория получават признание за резултатите си и стимул да продължат да се трудят. Крайното класиране може да видите на следния линк

 

 

Над 20 ученици от гимназията ни участваха в инициативата "Мениджър за един ден"

Както всяка година, и днес, 30 октомври 2018 година, ЗПГ“ Климент Тимирязев“ се включи в инициативата на Джуниър Ачийвмънт България – „Мениджър за един ден“. Утвърдени професионалисти от всички сфери на бизнеса и обществения живот и висши държавни управници дават възможност на младежите да се запознаят с реалната работа на съответната организация. Реализирайки на практика своята социална отговорност, домакините потапят своите „мениджъри за един ден" в работното си ежедневие, показват им отвътре как работи техния сектор и ги вдъхновяват да открият своето професионално поприще. Участие от страна на ЗПГ взимат учениците от 11 и 12 клас от професиите „Икономист” и „ Организатор на туристическа агентска дейност”.

Това събитие помага на много мотивирани млади хора да открият своето призвание, да натрупат практически опит и да създадат контакти с реалния бизнес. Участниците се „попадат“ за ден в различни работни позиции, с любезното съдействие на Бизнес информационен и консултански център- гр. Сандански, Община Сандански, АЙКА консулт ООД, STS medical group и Земеделска професионална гимназия и други фирми. Инициативата улеснява учениците да открият и да се запознаят по- добре с една реална работна среда. Помага на голяма част от тях да намерят своето място в по нататъшното си обучение и развитие в бизнес средите.

Ученичката Лили Стоева от 12а клас беше мениджър за един ден във водещата фармацентична компания СОФАРМА. Тя беше заместник на финансовия директор на компанията г-н Борис Борисов. Под вещото му ръководство тя се потопи в мениджмънта на Софарма Трейдинг.Радостина Божикова от 11а клас и Мария Илиева от 11а клас бяха заместници на кмета на община Сандански и управляваха общинска администрация, а Антония Ефтимова от 12 а клас участва в инициативата "Мениджър за един ден", замествайки директор Емил Терзийски.

 

 

ЗПГ спечели Европейска харта и още три проекта по програма Еразъм+

Започна изпълнението на международната ни програма за тази учебна година! За град Кемниц, Германия, по проект "Професионализъм чрез европейски опит", днес 31.10.2018 год. заминаха 13 ученици от направления Туризъм и Храни. Под ръководството на 2-ма учители, те ще проведат двуседмичната си производствена практика в реални германски компании. Следващият втори поток по този проект ще пътува през 2019 година.

Училището ни спечели 4 проекта по европейските програми на Еразъм+ . Вече имаме спечелена европейска харта за мобилност, а един от проектите е директно чрез Европейската комисия, в областта на спа туризма с партньори от Германия, Словения, Словакия и Латвия

На 13 ноември 8 ученици и 3 учители ще посетят NORVING COLLEGE в Хеерверен-Холандия,където ще имат съвместна практика с холандските ученици в област цветарство и производство на храни. От 26 ноември до 29 ноември 2 учители ще бъдат в Полша за участие в първата работна среща по нов проект с партньори от Полша, Португалия,Румъния и Турция!

Официално се откри реновираната и обновена сграда на Земеделска професионална гимназия „Климент Тимирязев“ . Съчетахме го с европейски ден на спорта в училище

Днес, с водосвет и благопожелания за здраве и просперитет, кметът на община Сандански – Кирил Котев официално откри реновираната и обновена сграда на Земеделска професионална гимназия „Климент Тимирязев“ в град Сандански.В препълнения с учители и ученици двор на обновеното училище, и в присъствието на ръководството на Община Сандански, Асим Адемов – евродепутат, Георги Георгиев – Председател на Общински съвет – Сандански, Църковно настоятелство, град Сандански, Емил Терзийски – Директор на ЗПГ „Климент Тимирязев“ и гости, се проведе церемонията по официалното откриване на поредния реновиран обект на община Сандански по Оперативна програма „Региони в растеж” 2014-2020 г.

По проекта бяха приложени всички енергоспестяващи мерки – полагане на топлоизолация по фасади, тавани и подове, подмяна на дограми, цялостна реконструкция на физкултурния салон и прилежащи към него помещения, изграждане на нова спортна площадка в двора на гимназията, реконструкция на санитарни помещения и изпълнение на други мерки – отоплителна инсталация, мълниезащита, пожароизвестяване, облагородяване на прилежащи пространства и пр.С реализирането на този проект не само се повишава енергийната ефективност на гимназията, но и се намаляват разходите за енергия и крайното енергийно потребление. Осигуряват се по-добри условия за обучение и работа.

След водосвета и поздравителните слова на кмета Кирил Котев и евродепутатът от област Благоевград Асим Адемов, се проведе и инициативата европейски ден на спорта в училище. Отборът на директор Терзийски, кмет Котев и част от официалните гости показа спортно майсторство и успя да победи и трите ученически отбора в трите играни гейма в обновения салон. Освен това паралелно имаше баскетболна среща на новата площадка, демонстрации по стрелба с пушка на стрелбището и стрелба с лък на двора, както и игри на тенис на маса като част от инициативата европейски ден на спорта в училище.

 
 

Хартата за мобилност вече е притежание на ЗПГ "Климент Тимирязев"

Присъдена ни бе Харта за мобилност в сектор "Професионално образование и обучение"! Оттук нататък ще кандидатстваме по облекчена процедура с проекти по КД 1-програма Еразъм+. Отправяме благодарности към г-жа Дина Кирилова и всички учители,взели участие в написването на проекта за хартата. Без усилената работа на всички тях, това класиране нямаше да е възможно !!!

 


Започнахме учебната 2018-2019 година с най-висок прием на ученици в област Благоевград

Открихме новата учебна година със 678 ученици и 29 паралелки. И както сподели директор Емил Терзийски ние сме професионалното училище с най-голям прием в област Благоевград - 6 паралелки в 8 клас със 155 ученици. Ние сме и едно от трите училища в областта, заедно с ПМГ и ЕГ Благоевград направили подобен прием в 6 паралелки. Официалните гости на церемонията Кирил Котев, кмет на община Сандански и Атанас Стоянов, депутат от област Благоевград в словата си поздравиха ръководството за утвърждаването на училището ни като водещо в областта.

През новата учебна година продължаваме започнатото от миналата година с прием с интензивно обучение с АЕ /18часа/ и въвеждането на дуално обучение в част от професиите ни. Продължаваме и обновяването на базата, като на 28 септември е официалното откриване на физкултурния салон. Предстои и въвеждането в експлоатация на спа-център, в който ще провеждат практиката си учениците от професия "Изпълнител на термални процедури. Пожелаваме на всички на добър час и ползотворна година с много успехи, силни емоции и духовно и професионално израстване !!!

 

Трите най-силни дипломи за град Сандански за ВИПУСК 2018 са издадени от ЗПГ

ВИПУСК 2018 - 99 дипломирани ученици, с трите най-силни дипломи в град Сандански, принадлежащи на Петя Петкова,/5,99/,Ния Дзимбова,/5,96/ и Евелина Илиева, /5,96/. С 21 ОТЛИЧНИ дипломи, 31 ОТЛИЧНИ оценки на двете ДЗИ , 34 ОТЛИЧНИ оценки на изпитите по теория и практика на професията, и с общо 42% от дипломираните ученици с успех над 5.00. Изпращаме випуск със силни индивидуалности, оставил следа в историята на училището ни. 

Петя Петкова е с може би най-силната оценка по БЕЛ в Сандански /5.96/ и с втори резултат за област Благоевград по философия/5.99/ , Евелина Илиева има единствената пълна шестица за област Благоевград по география, а Ния Дзимбова има пълна шестица по английски език. За областта има само една пълна шестица по Философия и 4 по БЕЛ. Като цяло английският език в ЗПГсъщо има много добро представяне на ДЗИ-2018 с успех 5.41

 

Емил Терзийски е един от четиримата директори, носител на наградата "Свети Иван Рилски" за 2018 година

Четирима директори на български училища бяха отличени днес в чест на 24 май с наградата на Министерството на образованието и науката „Св. Иван Рилски“, която традиционно се връчва на 11 май в Рилския манастир. Един от носителите за тази година е директорът на Земеделската професионална гимназия „Климент Тимирязев“ Емил Терзийски. Наградените директори са с дългогодишен управленски опит, включват иновативни практики и технологии в обучението, работят по проекти. Те имат принос не само за успехите на своите ученици и училища, но и за развитието на българското образование.

Призът е поредното доказателство за успешно изминатият 25-годишен път от Емил Терзийски като директор на училището ни, признание за огромните му заслуги  за израстването на гимназията ни и превръщането и в едно от водещите професионални училища в страната . Това са хора, които работят отговорно от години. От директорите зависи нивото на образованието и желанието на учениците да учат и да постигат високи резултати, заяви заместник-министърът на образованието и науката Таня Михайлова, която връчи наградите.

 

Зелени умения в Сандански

От 7 до 13 май 2018 година Земеделска професионална гимназия "Климент Тимирязев" бе домакин на финалната среща по проект "Зелени умения за социално земеделие". 80 ученици и учители от Италия, Испания, Унгария, Гърция и Румъния изпълняваха дейности свързани с изследване на вредните вещества в храните /нитрати и захари/, приготвиха хляб с винена закваска, създадоха истински шедьоври от плодове и зеленчуци, като използваха древната техника "карвинг". Участниците написаха своето име на кирилица по време на урок по български език, където научиха как звучат мисли за любовта и виното на български език, прочетоха хитовото стихотворение "Горчиво вино" на Евтим Евтимов и пяха текста заедно с Веселин Маринов.

Всички участници получиха сертификат за базови умения, придобити в дейности, свързани с отглеждане на лозя - те плевиха училищния лозов масив, управляваха трактор, браха боб, а най-малките участници в проекта играха с понита. Те приготвиха храна си и се забавлявахме по време на пикника в учебно-опитната база на гимназията. Участниците посетиха Рилската обител, Роженския манастир, Мелник и областния център Благоевград. Запознаха се с технологията за производство на мелнишко вино във винарните "Вила Мелник", с. Хърсово и "Меди Валей" с.Смочево.

Срещата завърши с провеждане на фестивал на качествените храни "Аз ям шедьовър", на който всяка страна представи промоционална кампания на своя избран продукт, както следва: Италия - маслина и нейния продукт ЗЕХТИН; Унгария - ябълка и нейния продукт Конфитюр от ябълки; България - грозде и неговия продукт ВИНО; Испания - портокал и неговия продукт Конфитюр; Румъния - мед и сладки с джинджифил и мед; Гърция - мастикс и вълшебното дърво за добив на смолата. Площадът на гр.Сандански бе огласен от традиционни песни и танци, изпълнени от участниците в проекта. Международно жури, съставено от учител и ученик от всяка страна присъди и раздаде много награди.

 

Ученичката от ЗПГ спечели първо място в международното състезание Global Enterprise Challenge !

Имаме призово място на ТФ Фест Пловдив 2018 . Ученичката Кристина Дукова от 11 а клас, заедно с нейният отбор спечели първо място в международното състезание Global Enterprise Challenge ! И тази година училището участва с две тренировъчни фирми, като на панаира се организират много конкурси и състезания, в които фирмите при желание може да се запишат за участие отборно или индивидуално.

GEC е уникален конкурс за решаване на практически бизнес казуси. Участниците работят в интернационални екипи, които трябва да дадат решение на проблема и да презентират своята работа на английски език пред жури от експерти.

За първи път България е домакин на международното състезание за млади мениджъри Global Enterprise Challenge (GEC). Това е инициатива на Световната организация на учебните предприятия EUROPEN-PENInternational, а неговото пето издание се проведе в Пловдив. На панаира на УТФ компаниите участваха над 130 фирми от България и чужбина, като общо участниците са над 800.
 

7-то международно състезание по екология "Земята-позната и непозната", завърши с победа на ЗПГ

Приключи седмото международно състезание по екология „Земята – позната и непозната“. С участието си в него 31 ученици от България и Македония отбелязаха световния ден на Земята и почетоха паметта на неговия инициатор и организатор в периода от 2012 до 2016 година СОНЯ ТЕРЗИЙСКА -учител по биология и здравно. За да бъдат допуснати до втория кръг на състезанието, ученическите екипи предварително бяха представили свои разработки по темата „Екология и земеделие в бяло, зелено, червено“.

По време на състезателния ден те защитиха пред тричленно жури с председател преподавателя в катедра "География, екология и опазване на околната среда" на ЮЗУ „Неофит Рилски“, Александър Пулев своите решения за преодоляване на конкретен екологичен проблем в своя град, район, страна. Освен това отборите представиха пред журито постер на тема „От фермата до вилицата“. Техните идеи, предложения и добре планирани доброволчески инициативи превърнаха състезанието в един екологичен форум, на който се предлагат конкретни и изпълними решения, допринасящи за създаване на по-приятен живот на хората в града.

В края на състезателния ден журито обяви класацията. Отборът от ЗПГ / Борислава Златанова, Гергана Борикова, Ева Портокалска, Иван Иванов и Йоана Спасова/ с ръководител Валентина Мутафчиева зае първо място. С разлика от 2 точки второто място бе заето от учениците от град Прилеп - Ивона Настеска, Стефани Клекачкоска и Ана Марија Божиноска с ръководител Мимоза Мијоска. На трето място с равен брой точки се класираха отборът на ПГСС "Сергей Румянцев", гр. Луковит - Андрес Норев Ангелов, Мариел Симеонов Иванов, Деница Иванова Борисова с ръководител Пламен Панталеев и отбор от ЗПГ - Никол Николаева Парапанова, Мария Василева Илиева, Радостина Радославова Божикова, Йоана Атанасова Поповчева с ръководители Маргарита Момъкова и Йордан Костадинов.
 


Отборът на ЗПГ Сандански, завоюва второ място на Националното състезание по озеленяване и цветарство

Земеделска професионална гимназия се представи отлично на Националната панорама на професиите и спечели второ място на Националното състезание по озеленяване и цветарство, провело се в Пловдив. Никол Иванова Христова, Зорница Димитрова Стаменова и Катерина Николаева Сарандова (XII клас) се представиха отлично и заслужено се окичиха със сребърни медали в надпреварата на между земеделски училища, както и на елитни гимназии по строителство и озеленяване. През последните години ЗПГ е неизменно сред призьорите, което говори за професионализма на Людмила Каратанчева – старши учител по цветарство, която успява да научи учениците на тънкостите в аранжирането на цветята.

 


Ученичка от Земеделска гимназия е ЛАУРЕАТ на национална олимпиада

Отлично приключи XI-тата Национална олимпиада по гражданско образование за ЗПГ "Климент Тимирязев". Тази година тя се състоя на 13, 14 и 15 април в град Русе. За седми пореден път училището ни имаше представители на финален кръг на олимпиадата. Миналата година имахме 4 проекта в първите 13, а сега затвърдихме водещата си позиция с 3-ма представители в първите 11 на България.

Мария Андонова, ученичка от 12 "а" клас, която миналата година взе бронзов медал в националната олимпиада, сега доразви своето постижение и се завърна като ЛАУРЕАТ. Признание, което се присъжда от националната комисия само на дванадесетокласници, получили крайна оценка от трите етапа на олимпиадата "Отличен 6.00". Мария е 2-ра сред участниците от 12 клас и 7-ма в крайното класиране.

Радостина Божикова и Марияна Юриева от 10 "а" клас представиха блестящо проектите си и се класираха на 7-мо /равен броя точки с Мария/ и 11-то място от 42-ма участници от цялата страна, класирани от националната комисия. Във финалното състезание има два кръга - в първият учениците решават казус, а в следващият презентират проектите си пред журито. Като Марияна е втора в презентирането с 94 точки.
 


Второ и трето място на Националното състезание за икономисти на английски език

Антония Ефтимова от 11 а клас и нейният отбор завоюваха второ място в крайното класиране на националното състезание за икономисти на английски език . А отборът на Екатерина Петрова, също от 11 а клас е трети. В трети кръг състезанието участваха 28-те ученици, спечелили най-много точки от първите два кръга/есе и тест на АЕ/. Те бяха разделени в 7 отбора по 4 ученици и през двата дни трябваше да създадат бизнес идея, която след това да презентират на АЕ пред журито.

Състезанието, състояло се под егидата на Американски университет-Благоевград е уникално, защото в първите два кръга се тестват индивидуалните способности на учениците / да припомним, че Антония влезе с трети резултат във финалната надпревара/, но за да спечелиш призово място в трети кръг се изискват добри екипни умения и отлично разпределение на отговорностите в отборите. До трети кръг се стигна и благодарение на неуморните усилия на ръковдителите на ученичките Наталия Костадинова и Даниела Коюмджиева. Поздрави и за тях !!!

 


ОТИДОХ, ВИДЯХ И СЕ УДИВИХ

От 10 до 13 април 2018г. се проведе заключителната транснационална среща по проект ‚Пътуването разширява мирогледа‘, КД2, Еразъм+. Тя се състоя в 400 000-я град Аксарай( Кападокия, Турция), земята на красивите коне. За участието си в срещата партньорите от проекта изпълниха планираните дейности: подготвяне на изложби на застрашените и изчезнали растителни и животински видове от Червената книга на съответните страни; ловци на митове-писане на предания, сказания, митове и легенди и търсене на историческа предпоставка за тяхното съществуване; загадки в музеите-разглеждане на музеи, с цел намиране на артефакти, и разказване на истории, свързани с тях.

Групата ни бе сърдечно посрещната от г-н. Sadik Duran, директор на училище HACI CEVRIYE UNSAL ORTAOKULU. В него се обучават 627 ученици, а персоналът наброява 45 души. Представена ни бе турската образователна система и начинът на водене на задължителната училищна документация на чаша турско кафе с локум. Поискахме да видим дневник, но вместо това ни показаха smart board Fatih. Личните дела на учениците са в електронен вариант. За всеки срок се нанасят оценките от 2 изпита, 2 проекта, оценка на поведението и срочната оценка. Подобни дела има и за учителите. Ежедневно се следят и вписват отсъствията на учениците. Учебните занятия започват в 9:00 и приключват в 15:00 часа. Във всяка една класна стая, дори и в най-малкото селско училище, има smart board, цената на която възлиза на около 7000 евро. Правителството плаща за интернет доставка на всяко училище по 500 евро на месец, но социалните мрежи са забранени.

След приключване на срещата проведохме кратки срещи с класовете по кабинети. Учениците се възползваха от срещата максимално. Намираха си повод да ни заговорят, за да упражнят наученото по английски език. Направихме обща снимка пред информационната табела на проекта и до бюста на Ататюрк. Надписът на него гласи: Турците се гордеят с трудолюбието и вярата си. Посетихме и частно училище, Neslim College. Впечатли ни модерната база, боядисания в свежи цветове стол за хранене, където обядвахме и ние. Отново бяхме заобиколени от младежи.

Една от задачите бе посещение на културни, исторически и природни забележителности, с цел написване на пътеписи. Първият обект, който посетихме, бе долината Ихлара, вторият по големина каньон след Гранд каньона в САЩ. След тази релаксираща терапия участвахме в интерактивен урок по Ебру изкуство. Учителят ни запозна с техниките за рисуване чрез съчетаване на 3- 4 цвята боя във вода, с добавени животински течности. Необходимо е да преминеш поне тримесечен курс на обучение, за да можеш да практикуваш това изкуство.На следващия ден потеглихме за Гьореме. За разглеждане на тези феноменално красиви и величествени скални образувания домакините са предвидили няколко начина-с коне, бъгита и балон. Започнахме с конна езда. Поехме по трекинг пътека с дължина около 6 км. Трудно могат да се намерят думи, с които да се опише видяното. Трябва човек да посети този регион Кападокия, за да разбере емоцията, която изживяхме. Експлозия от вкусове, аромати и спиращи дъха гледки. Целта е постигната! Извървяхме пътя си по стъпките на известния турски писател Евлия Челеби.

 


С ПРЕДПРИЕМАЧЕСТВО – ЗА УСПЕШНА РЕАЛИЗАЦИЯ

образователна мобилност на 15 ученици от 11а клас, професия Икономист, специалност Земеделско стопанство, на ЗПГ „Климент Тимирязев“ гр. Сандански, с ръководител Даниела Коюмджиева- преподавател по икономически дисциплини и преподавателката по немски език Марияна Михайлова. Учебната практика е по проект „С предприемачество- за успешна реализация“, по програма ЕРАЗЪМ +, ключова дейност 1: „Образователна мобилност за граждани”, договор № 2017-1-BG01-КА102-035604.

Целите на проекта са: разширяване на предприемаческите компетентности на учениците, тяхното личностно израстване, създаване на трансгранични контакти, обогатяване на езиковите компетенции чрез практикуване в естествена езикова среда, превръщането на учениците в съзнателни участници в междукултурния диалог чрез опознаване на друга националност и култура. Всичко това ще улесни техния преход към пазара на труда и ще насърчи младите хора за започване на самостоятелен бизнес с помощта на ÜFA (виртуална фирма). С разработването на този проект, учениците по икономика бяха поставени в реална мултикултурна чуждоезикова бизнес среда за да придобият умения за работа в нея. Средата стимулира развитието на творческия и естетическия  усет, работата в екип и културата на поведение. Немските преподаватели ни показаха нови методи и инструменти на преподаване. Запознаха се и с европейските икономически стандарти и особеностите на бизнес средата в Германия.

Най- интересната и важна част от мобилността беше обучителната бизнес симулация. Това е иновативен метод, целящ обучаваните да бъдат конкурентноспособни на трудовия пазар, в съответствие с изискванията на пазара на труда и Европейските стандарти за качество. Петнадесетте ученици бяха разделени в пет отбора от по трима, като всеки отбор представляваше мениджърски екип на виртуална фирма (ÜFA), с основен предмет на дейност производство и продажба на принтери. Всеки екип избра име на своята фирма, изработи лого и девиз, изразяващ нейната философия.Всяка фирма виждаше резултатите от дейността си и как се развива спрямо останалите. Така имаше възможност да коригира финансовите си резултати през следващия отчетен период. Да оптимизира производството, да намали или увеличи обема на продукцията, да понижи себестойността, като намали разходите, да повиши производителността на труда, да подобри съотношението цена/качество, да избегне натрупването на стокови запаси и нереализирана продукция.

Извън учебната програма имахме удоволствието да разгледаме забележителностите на Кемниц. Изключително ценно беше и посещението на Парламента в Дрезден. Градът е административен център на федерална провинция Саксония. Освен красивия Дрезден посетихме и още един исторически град - Лайпциг. Преди обратния полет до България, направихме кратка разходка в неприветливото време на Берлин. Завърнахме се в Родината изпълнени с хубави емоции от една изключително ползотворна практика до най-развитата икономически страна в Европейския съюз и негов естествен лидер. Всичко, което видяхме и научихме по време на обучението в Германия, ни зареди с енергия, даде ни увереност и помогна за нашето професионално израстване.

 


Земеделска гимназия създаде трето поколение “евродепутати“

Хронология:
11 юни 2011 г. - 36 ученици и 4 ръководители, ЕП в БРЮКСЕЛ;
20 ноември 2014 г. - 25 ученици и 3 ръководители, ЕП в СТРАСБУРГ;
8 март 2018 г. - 24 ученици и 2 ръководители, ЕП в СТРАСБУРГ.

Пътешествие, в 5-дневен срок (07/03-11/03/2018), откриващо нови светове пред младите Евродепутати, всъщност тинейджъри, които получиха възможността да се докоснат до парламентарния живот в рамките на ден – 08/03/2017. В този празничен ден, групата от 24-ма ученици и двама учители от Земеделска професионална гимназия „Климент Тимирязев” гр. Сандански, зае част от местата 751-те европейски депутати.

Началото бе дадено с приветствия и с представяне на всяка една от държавите- членки. България бе презентирана от Кристина Дукова и Сократис Тесалоникиос. С добре подбрани думи, двамата ни представители разкриха с гордост уникалността на Родината ни, на един от трите работни езика в ЕП.В следващата част на първата половина от деня ни, имахме възможността да зададем въпроси и да получим отговори, свързни с теми, които ни интересуваха, нас и Европа като цяло. Българските депутати имаха няколко забележителни включвания в пленарния дебат чрез задаване на актуални въпроси, показващи тяхната изключително висока подготовка и заинтересоваността им към развитието на Европейския съюз.

През втората половина на деня започна дългоочакваната евроигра. Идеята е да се достигне до заключителен финален кръг от 4 отбора. Едно от правилата на играта е, че отборът се състои от четирима души, като всеки един от тях трябваше да бъде от различна националност. В първия етап се съставят 6 национални отбори от по 4 участници. Те имат на разположение 2 часа за дискусии и след това двама представители излагат своите решения. Накрая се номинират 16-те най-добри в анкетите и дискусиите за да участват в последната игра. За наша радост в 4-те отбора и 16-те/от 528/ имаше 2 наши представители - Йоана Поповчева и Сократис Тесалоникиос, като точно техните два отбора до последно се бориха за победата. Втората част на деня завърши с Химна на Европа, както и с развяването на всичките 28 знамена. Момент изпълнен с радост и вълнение!

24-ма ученици. Момичета и момчета, на различна възраст, които почти не се познават. Хора, мислещи си, че надали някога ще станат чак толкова добри приятели, че ще могат да работят като истински екип, че ще успеят заедно да превърнат едно пътуване в незабравимо и вълшебно пътешествие. Обаче всяко пътуване, пътешествие в група постига точно това. Променя хората и ги прави различни.  Пътуването от Страсбург, през Мюнхен, Залцбург и Загреб довърши започнатото и изгради екип.
 Много-добри резултати от областен кръг на олимпиадите по БЕЛ, Английски език и История

Мариян Славков от 8а клас в ЗПГ е ученикът с най-добър точков резултат на областен кръг на олимпиадата по английски език за град Сандански /42 бяха класирани в гимназиален етап в Сандански/. С тези 82,5 точки/от 100 възможни/ той е съвсем близо до границата от 90 точки, над която автоматично те номинират за национален кръг. Поздравления за Мариян и г-жа Мария Петкова!!! Сократис Тесалоникиос от 10г клас има 68 точки и е 7 в областта /от 30 класирани/, като има втори резултат за 10 клас в Сандански.

На олимпиадата по БЕЛ в групата от 8 до 10 клас Йоана Поповчева от 10а клас има 49 точки/от 70 възможни/ и 8-мо място в областта/от 89 участници/, а Петя Петкова от 12в клас, след като бе номинирана за национален кръг по философия, сега има 7-мо място в областта и на олимпиадата по БЕЛ. Йоана е втора за град Сандански, а Петя първа. По история също имаме добри резултати. Владислав Манолов от 10в клас е шести. А Мария Миликина от 8в клас е втора. И двамата са първи в Сандански и имат по 53 точки , като границата над която те номинират за национален кръг е 60 точки.

Зелени умения в Тоскана, Италия

От 04 до 08. 03. 2018 г. шестима преподаватели от ЗПГ „Кл. Тимирязев“ взеха участие в трансгранична работна среща в град Волтера по проект „Зелени умения за социално земеделие“ програма Еразъм +, ключова дейност 2 “Стратегически партньорства между училища“. Партньори по проекта са шест страни: България, Гърция, Испания, Румъния, Италия и Унгария. В тридневното си посещение екипът участва в дейности по проекта, организирани от училището партньор и проследи уменията на учениците да се справят със задачи, свързани с приготвяне на козметични продукти, основата на които е зехтинът като съставка.

Нашият екип участва в работилница за фламбиране на плодове, производство на сладкиш с бадеми и фокача, типичен за Тоскана хляб. В програмата бе включена среща с кмета, както и запознаване със забележителностите на град Волтера и неговата древна история. По време на срещата бе направена оценка на всички аспекти на проекта, представени и обсъдени бяха идеи, свързани с предстоящото провеждане на Европейския фестивал на качествената храна през месец май в България, мястото за щанд на всяка страна, състава на международното жури за сертифициране на зелени умения, критериите за оценка на промоционална кампания, наградите. Направена бе оценка степента на удовлетвореност на всички участници – ученици, учители, родители и заинтересовани страни.
 


Първо място в национален конкурс и номинация на национален кръг

Петя Петкова, ученичка от 12 в клас, за втори път след 2017 спечели първото място в национален ученически конкурс “БЪЛГАРСКИЯТ ПЪТ. ПОТЕНЦИАЛ, ПРОБЛЕМИ, ПЕРСПЕКТИВИ” организиран от Българското философско общество.Сред 30-те участници от цялата страна компетентно жури оцени работата на Петя с първа награда, като отново и даде 95 точки.

Петя е сред номинираните за национален кръг на олимпиадата по Философия за 2018 година. Тя е 8-ят номиниран ученик за национален кръг по философия от ЗПГ, като през 2010 година имахме и класиран участник сред 40-те най-добри в България. Учениците ни, които преминават през държавните зрелостни изпити по философски цикъл, редовно получават отлични оценки като резултати.  

Съвместна учебна практика с ученици от Холандия

От 04.03.2018г. до 08.03.2018г. в ЗПГ“Кл. Тимирязев“ се проведе производствена практика по аранжиране на цветя с ученици от Nordwin College от гр. Хереенвеен, Холандия. Целта и задачите на посещението бяха усъвършенстване знанията и уменията на учениците в областта на аранжирането на цветни композиции. Пристигането на холандската група съвпадна с неучебния ден 5 март и затова първо се запознаха със забележителностите на района.

В рамките на два учебни дни 12 деца работиха усърдно и създадоха настроние със специално изготвената за 8 март аранжировка от пролетни цветя. Слънчевият следобяд беше отделен за посещение в ателието за иконопис на г-н Каменаров. На 7 март се проведе състезание в УОС на ЗПГ „Кл. Тимирязев“. Идеята беше с изцяло природни материали да се изработят основни елементи за Великденска украса. Затова бяха сформирани 6 отбора и всеки от тях се състоеше от двама души- по един представител на двете държави. Победителят бе излъчен от компетентно жури ( преподаватели и от двете училища)- Зорница Стаменова от XII д и Фенна Синнена.
 


Борислава Златанова от 9в клас спечели посещение на европарламента в Брюксел

На 12 февруари беше официалното награждаване на победителите в обявения от евродепутата Асим Адемов ученически конкурс „България в Европейския съюз – нашето настояще и бъдеще“. За наша радост в категорията 8-9 клас сред 7-те финалисти, имахме двама представители на ЗПГ - Борислава Златанова от 9в клас и Ванеса Колева от 8а клас. Журито реши Борислава да пътува до Брюксел /април месец 2018/, а Ванеса до Парламента в София.Борислава е 6-ят ученик от ЗПГ, който печели пътуване до Брюксел от същия конкурс.

 


24 ученици от ЗПГ ще пътуват до европарламента в Страсбург, след победа в конкурса Евроскола  

Отново сме сред победителите в регионалното състезание Евроскола за областите Благоевград и Кюстендил. Отборът ни, в лицето на Мария Илиева, Владислав Манолов, Йоана Поповчева, Кристина Дукова, Габриела Самодумова, Никол Парапанова и Величка Воденичарова се справи с конкуренцията на още 9 училища от двете области. Благодарение на усилената подготовка на  учениците под ръководството на техният ръководител Павлина Караджова, и на достойното им представяне в читалището на град Кюстендил , на дата 8 март 2018 г. - 24 ученици и 2 учители отиват в Европейския парламент в Страсбург!!!

За втори път, след 2014, ЗПГ се пребори с конкуренцията на водещи училища от област Кюстендил и Благоевград, сред които бяха Езиковата и Математическата Гимназия в Кюстендил, НХГ Благоевград и ПГ по икономика в Благоевград, ПМГ Гоце Делчев. Журито определи нашия отбор като отлично подготвен и го постави в категорията на победителите, след това им даде първата възможна дата за посещение в европарламента в Страсбург, което се равнява на победа в състезанието.

Така училището ни отново ще получи ролята на представител на България в Европейския парламент в Страсбург. Заедно с връстниците си от другите страни на Европейския съюз, нашите ученици ще дискутират проблемите на Европа и ще дават решения от позицията на евродепутати за един ден. Определено пътуването до Франция и изживяването в парламента ще бъде неповторимо за тях, ще им помогне да натрупат опит и да подобрят своите комуникационни и езикови умения !!!

 


Проведена вътрешноквалификационна дейност и квалификационен курс

Колективът на ЗПГ "Климент Тимирязев" проведе своята вътрешноквалификационна дейност на тема "Прояви на тормоз в училище. Превенция на тормоза и насилието между учениците". По време на квалификационния курс разбрахме колко финни и незабележими може да бъдат формите на тормоз и се научихме да различаваме признаците, и да прилагаме превенциите на тормоза между учениците. В дните на обучението посетихме Аграрен университет и се запознахме с базата им и с методите им на обучение. С особено внимание разгледахме опитното им стопанство и се запознахме със стратегиите им за запазване на генофонда от лозя на държавата ни и за създаване на нови сортове.

 


Ангел Панковски от 12а клас е ученик на годината в ЗПГ за 2017 година 

Ангел е 7-ят победител в ежегодната инициатива, организирана от Емил Терзийски -директор на училището . След гласуване на учениците и учителите от гимназията втора е София Спасова от 12в клас, трета Петя Петкова, също от 12в клас. Тази година имаме две четвърти места - Мария Андонова и Зорница Чикорова от 12а клас, а шеста е Елена Златкова от същия клас. За отбор на годината беше избран УТФ "Бартер" , следван от отбор "Озеленяване и цветарство". Директорът ни отново беше подготвил специалната изненада за родителите на номинираните. Те получиха приз "Достойни за уважение".

На церемонията, която се проведе за втори път в Интерхотел Сандански, присъстваха народният представител Атанас Стоянов, председателят на общински съвет град Сандански Георги Георгиев, заместник кметът на община Сандански Зорница Органджиева, както и общинските съветници Иван Терзиев, Живко Иванов, Георги Батев и Явор Аргиров. Министърът на образованието Красимир Вълчев беше изпратил специален представител на церемонията, г-жа Румяна Костадинова, експерт в дирекция професионално образование и обучение в МОН,  за да поздрави участниците, и да уважи водещата позиция на ЗПГ в сферата на професионалното образование.

 

Земеделската професионална гимназия спечели още един проект по Еразъм+

В началото на месец ноември в Германия проведоха своята производствена практика, поредната група от 10 ученици от ЗПГ. Това е предпоследната група по проект „За по-високи стандарти в професията”. Проектът приключва през 2018 година. От 1 ноември 2017 в училището започва да действа нов проект за професия Икономист. "С предприемачество - за успешна реализация" е най-новият спечелен проект на Земеделската професионална гимназия "Климент Тимирязев", град Сандански, по Еразъм+. Той е естествено продължение на успешното обучение по предприемачество на учениците от професия "Икономист", специалност "Земеделско стопанство+.

В момента те получават базови умения по немски език -150 часа. Първата група по проект "С предприемачество - за успешна реализация" ще пътува до Германия в края на месец март 2018 година. Общо 45 ученици от 10, 11 и 12 клас в три групи по 15 ученици /юли и септември 2018 за втора и трета група/ ще проведат своята практика в базата на нашите партньори от F+U Gemeinnutzige Bildungseinrichtung fur Fortbildung und Umschulung Sachsen GmbH , град Кемниц, Германия.

 

ЗПГ-Сандански е най-любимото училище в Пиринско за 2017

Нашата гимназия бе удостоена с приза "Най-любимо училище в Пиринско" в петото издание на проведената инициатива от вестник "Струма". ЗПГ зае първо място и за най-добро есе /Отличен 5,74/, което бе отредено на колежката Даниела Коюмджиева! Приза „Училище на 2017 в Пиринско“ връчи областният управител Бисер Михайлов, а наградата за есето, кметът на град Сандански Кирил Котев.

За първи път тази година към критериите за излъчване на победителя в конкурса „Любим учител“ освен вота от онлайн гласуването на сайта на вестника struma.bg и резултатите от анкетите, направени сред учениците, беше прибавена и оценка на есе на тема „Иновации, визия и идеи за образованието“ от номинираните учители, което бе със сериозна тежест от 50% в крайната оценка.Специалната награда за най-добро есе, също учредена за първи път тази година, бе присъдена безапелационно от Даниела Коюмджиева . За идеите си, изложени в творбата си, тя получи ваучер за две нощувки в хотел „Регнум Банско Апарт Хотел и Спа“.

 

Обмен на ученици и производствена практика в холандско училище

В периода 31.10.2017-4.11.2017 ученици от ЗПГ „Климент Тимирязев” проведоха учебна практика по аранжиране и дизайн на цветя в Nordwin College в гр.Хереенвеен, Холандия.Основната цел на учебната практика е повишаване знанията и уменията на учениците в областа на аранжирането. Училището Nordwin College ,в последните години за нас се превърна в иновативен образователен център. На следващия ден от пристигането проведохме съвместна практика за изработване на бутониери.Показаха се различни техники за изработването на букети.Тези часове бяха посветени на комуникация между учениците от двете училища и обсъждане на новостите в областта на аранжирането.

Един ден бе проведено съвместно състезание по двойки, (български и холандски ученик), на брега на Северно море,на остров Амеланд, един от петте малки острова.Поставената задача за изработване на арт изделие от изхвърлени от морето предмети се хареса много на учениците. За тях бе истинско удоволствие, тъй като от събраните предмети сътвориха истински творби. Отборът на Зорница Стаменова и Фенна Синнера бе обявен за победител. За да се обогатим културно разгледахме някои от забележителностите на страната. Впечатлихме се от музея на изкуствата , от най – високата кула в град Гронинген. Последната вечер домакините ни изненадаха с традиционна холандска вечеря.Присъстваха и родителите на холандските ученици ,участници в практиката.Директорите на двете училища отправиха благодарности към участниците за успешно проведената практика.Хубавите моменти свършиха бързо, но едно е сигурно ,ще се видим отново през месец март в България.

 

„Мениджър за един ден” 2017

Земеделската професионална гимназия традиционно участвува в инициативата „Мениджър за един ден”, организирана от Джуниър Ачийвмънт България, която тази година се провежда на 12 октомври. Ученици заемат мениджърски позиции за един ден в различни фирми от града. През 2015 г. ученичката Джесика-Александра Туджарова бе в екипа на Президентството на Република България, а през 2016 г. Ваня Димитрова Чакърова беше управител на Сименс ЕООД България в София за един ден.

Организацията на инициативата става през платформата http://mfd.jabulgaria.org. След приключване на периода за регистрация на компании-домакини платформата се отваря за регистрация от ученици и студенти. Те кандидатстват за конкретна позиция в конкретна компания, като подават свое CV и мотивационно писмо. Всеки ученик или студент има право да кандидатства за до три различни позиции. Компаниите-домакини и мениджърите преглеждат получените кандидатури и избират най-подходящите кандидати за всяка обявена позиция.

На 12 октомври 2017 г. 22 избрани средношколци от XI и XII клас седнаха на мениджърския стол, за да усетят напрежението, тънкостите на комуникацията, динамиката и ежедневието на съвременния мениджър. В края на деня те получават сертификат за участието си. Благодарим на фирмите и институциите, които се включиха в Мениджъра за един ден тази година: Сдружение Бизнес Информационен и Консултантски център- Сандански, Община Сандански, „Св. Никола“ ЕООД, „Аика консултинг“ ЕООД, Дирекция „Социално подпомагане“ и Земеделска професионална гимназия. Те показаха своята отговорност към развитието на потенциала на младите хора на Сандански.


 


Спечелени второ и трето място в национален конкурс

На 08.10 четири ученички от нашата гимназия бяха наградени за участие в конкурса на Фондация Мадара България. Йоана Поповчева, Маряна Юриева, Радостина Божикова и Мария Илиева получиха награди за второ, трето място и поощрителни такива от конкурса за идея ‘’За по-добър климат в училище’’. Награждаването се проведе в клуб Перото намиращ се в сградата на НДК в София


 


Среща по проект "Пътуването разширява мирогледа"

Във връзка с изпълнението на проект „Пътуването разширява мирогледа” 2016-1-BG01-KA219-023708, по програмата Еразъм+, ключова дейност „Сътрудничество за иновации и обмяна на добри практики”, „Стратегически партньорства само за училища” екип от 6-ма представители на ЗПГ взеха участие във втората транснационална работна среща по проекта от 03.10.1017 до 06.10.2017г. в Душники Здрой, Полша.

Екипите от Полша, България, Турция, Португалия, Румъния и Италия осъществиха предварително планираните за срещата дейности като: „Панаир на храните”, фестивал „Народите пеят и танцуват”, организираха изложба на снимки, картички, колажи и рисунки с послания за мир, представиха игри, свързани с традиции и обичаи, презентираха суеверията на нациите участници.

На срещата партньорите направиха анализ на изпълнените задачи и дейности по проекта за периода от 01.09.2016 до 31.08.2017, проведоха дискусии за трудностите, с които са се сблъскали при съвместната си работа, и взеха решения за начините на разрешаването им. Обсъдени бяха различни методи за преодоляване на междукултурната комуникация и се размениха продукти и информация между партньорите. Също така бе фиксиран времевия период за провеждане на третата транснационална среща по проекта в Кападокия, Турция от 10.04.2018г. до 14.04.2018г.


 


Земеделска професионална гимназия „Климент Тимирязев” обяви международната си програма за новата учебна година

73 ученици и 28 учители ще вземат участие в събития в различни страни на Европа. Или 10% от всички ученици в училището ще пътуват, практикуват в чужбина. Процентът на учителите е още по-висок.  Така се продължава традицията от последните години, ЗПГ да бъде най-пътуващото училище в област Благоевград и едно от най-пътуващите в България.

1. От 3 до 6 октомври 2 ученици и 4 учители участват в транснационална среща в Душники здрой - Полша, по проект „Пътуването разширява мирогледа” по програма „Еразъм +” дейност КД2. Координатор на проекта е ЗПГ, партньори са училища от Полша, Италия, Румъния, Турция и Португалия.

2. От 23 октомври до 26 октомври 4 учители ще вземат участие в Транснационална среща по проект „ Зелени умения за социално земеделие”, което ще се проведе в гр. Орадея - Румъния. Проектът е по програма „ Еразъм+” КД2, като координатор на проекта е Професионална гимназия от гр. Волтера - Италия, а партньори са ЗПГ – Сандански и училища от Унгария, Испания, Румъния ,Гърция и Италия.

3. От 31 октомври до 4 ноември 6 ученици и 4 учители ще бъдат на едноседмична визита в гр. Хеерверен- Холандия в Norvingcollege. Тя е част от проекта за сътрудничество между двете училища, което включва провеждане на съвместна учебна практика в областта на цветарството и аранжирането.

4. От 5 до 19 ноември 10 ученици и 1 учител от професия „Организатор на туристическа агентска дейност” и ще проведат двуседмична практика в гр. Кемниц – Германия. Това е третата поред практика по проект ”За по-високи стандарти в професията” по програма „Еразъм+” КД1.

5. От 14 до 23 март 2018 година 4 учители ще вземат участие в Транснационална среща по проект „Зелени умения за социално земеделие” по програма „ Еразъм+” КД2, което ще се проведе в гр. Волтера – Италия.

6. През април 2018 г. 10 ученици и 1 учител от професия „ Техник – технолог по качеството на храни и напитки” и „ Хлебар-сладкар” ще проведат двуседмична практика в гр. Кемниц – Германия. Това е практика по проект „За по-високи стандарти в професията” по програма „ Еразъм+” КД1.

7. През месец април 2018 година 15 ученици и 2 учители от професия „Икономист” ще проведат двуседмична практика в гр. Кемниц – Германия. Това е практика по проект „С предприемачество към инициативност ”по програма „ Еразъм+” КД1.

8.От 10 до 13 април 2018 година 4 учители ще вземат участие в транснационална среща в Турция по проект „ Пътуването разширява кръгозора” по програма „Еразъм +” дейност КД2. Координатор на проекта е ЗПГ, а партньори са училища от Полша, Италия, Румъния, Турция и Португалия.

9.От 30 април до 5 май 2018 г. ЗПГ „ Кл. Тимирязев” ще бъде домакин на финалната среща по проект „ Зелени умения за социално земеделие”. В нея ще вземат участие около 80 учители и ученици от седем европейски страни, участници в проекта.

10.От 1 до 15 юли 2018 г. 15 ученика и 2 учители от професия „ Икономист” ще проведат двуседмична практика в гр. Кемниц – Германия, по проект ”С предприемачество към инициативност”, по програма „ Еразъм+” КД 1.

11. От 02 до 16 септември 2018 година 15 ученика и 2 учители от професия „ Икономист” ще проведат двуседмична практика по проект „С предприемачество към инициативност”по програма „Еразъм+” дейност КД1.

Земеделска професионална гимназия „Климент Тимирязев” откри новата учебна година

Земеделска професионална гимназия започва учебната година на бързи обороти с изпълнен прием от 7 нови паралелки. Със 130 ученици приети да учат по нов закон, след завършено основно образование в 7 клас, в пълен прием от 5 паралелки. Както и с последните два класа от ученици, приети по стар закон, след 8 клас. С две нови професии след 7 клас и първи опит в дуалното обучение след 8 клас. По брой на приети нови ученици сме в призовата тройка на област Благоевград.

Първият учебен ден в училището за Емил Терзийски, директор на училището, бе 25-ти, юбилеен. Гости на тържеството бяха Людмила Караиванова, представител на Общинска администрация и Георги Батев - общински съветник. 177 ученици пристъпиха за първи път с плахи стъпки портите на новото си училище.Училището традиционно ги посрещна с първия звънец, ключът на знанието и други познати нам елементи. Директорът Емил Терзийски пожела на всички успешна нова година и ги въведе в дебрите на училището като им показа какво ги очаква в новото училище.

Тези 4 или 5 години ще станат най-важният период за тях. Пълен с емоции, преживявания, израстване, препятствия и други ценни изпитания. Освен място за получаване на знания и придобиване на умения, в ЗПГ ще се случат и други по-важни промени.Те ще направят от вас напълно различни , самостоятелни и независими млади хора, намерили себе си, своята същност и пътя в живота си !!! Пожелаваме още веднъж на всички на добър час в приключението ЗПГ !!!


 

Земеделска професионална гимназия „Климент Тимирязев” празнува своя 60-ти юбилей с грандиозната програма

На 2 юни с финално тържество приключи "маратонът" от 60 събития, посветени на 60-годишнината от основаването на училището ни. Гости на церемонията бяха ръководството на общината, представители на сродни училища от Македония, Холандия и нашата страна, ректори на специализирани университети, ветерани, завършили ЗПГ през годините, включително 1959 г. Получихме поздравителен адрес и от министъра на образованието.


 

60 събития за 60 дни .Както се изрази директорът на училището ни Емил Терзийски, такава тежка програма е по-силите на много малко организации в България.  След като в месец април организирахме 5-тото международно състезание "Земята-позната и непозната" с участници от република Македония и други земеделски училища от България. След организацията на 10-тата национална олимпиада по гражданско образование, последният месец беше поне толкова напрегнат и отговорен. Ето част от по-големите мероприятия за май :
3 май - ден на талантите в ЗПГ

 


5 май - Иновационен лагер в ЗПГ, с участието на ученици от професионални училища от Сандански, Петрич, Гоце Делчев и Благоевград

 


20 май - Демонстрационен мач, тренировка по волейбол с участието на състезатели от УСК „ Академик” – участник в Супер лигата на България- треньор е възпитаникът на ЗПГ Николай Алексиев

 


24 май - Участие в тържествата за деня на славянската писменост и култура - „ Парад на випуските на ЗПГ”

 


26 май - Томбола "60 години - 60 награди". Късметлийката с голямата награда от томболата е Христина Узунова от 11а клас

 


29 май - Откриване на изложбата 60 години ЗПГ във фотографии. От огромния архив бяха избрани по една или няколко снимки за периода 1957-2017 година. Освен изложбата създадохме и албум от снимките.

 


29 май - мач между отбор на 60-тилетието и сегашен отбор на ЗПГ

 


30 май - Благотворителен търг. Бяха събрани над 1750 лв. Те се използваха за финансиране на изграждането на алея на Будителите в ЗПГ

 


31 май - Благотворителен концерт за събиране на средства за алея на будителите.Бяха събрани над 500 лв.

 


01 юни - Официално откриване на алеята на будителите. Една идея на Иван Стоилов, старши учител в ЗПГ, в реализацията на която се включиха буквално стотици хора. Една сериозна и трудна цел бе реализирана. Тази кауза бе ценна не само, защото е израз на почит към велики личности, на патриотизъм, но и защото е белег на екипна работа, на инициативност, на сътрудничество и съпричастност .

 

Отново призово трето място за ЗПГ в България в  10-тата национална олимпиада по гражданско образование. Отзивите за домакинството са отлични

В дните, в които ЗПГ „Климент Тимирязев” отбелязва своята 60-годишнина, гимназията прие отговорността и честта да бъде домакин на X Национална олимпиада по гражданско образование. Така от 28 до 30 април 2017 година се проведе X Национална олимпиада по гражданско образование в град Сандански. Тържественото откриване на юбилейната олимпиада се проведе в Дома на културата, където бе запален символът на честната борба за победа- огънят и предаден на доайена по гражданско образование доцент доктор Захари Захариев, за да бъде негов пазител до приключване на олимпиадата.

На събитието присъстваха 87 ученици от цяла България, разпределени в три възрастови групи I-IV , V-VIII, IX-XII клас. Това са млади хора, на които олимпийската надпревара предоставя възможността за творческа изява, демонстрация на задълбочени познания, придобити практически умения и компетентности в областта на гражданското образование. Учениците са подготвени от четиридесет и седем учители , които мотивират и формират социално ангажирани личности с изградени умения и компетентности за пълноценна реализация в съвременното демократично общество. Избраните да участват на финала на олимпиадата се пребориха с конкуренцията на общо близо 500 проекта, участвали на областно ниво.

Отлично бе представянето на класираните учениците от ЗПГ „Климент Тимирязев” –Сандански. Домакинството на ЗПГ „Кл.Тимирязев” е резултат от шестгодишното последователно участие на ученици от училището в националната надпревара. В 60- годишнината на училището тимирязевци за трети път завоюваха бронзов медал на националната олимпиада по гражданско образование и представиха достойно област Благоевград сред изключително силна конкуренция. Носител на приза е Мария Димитрова Андонова от XI а клас с проекта си "Пет машина". Тя се нареди на трето място след Петър Бозаков XII клас, Втора АЕГ „Томас Джеферсън”-София и Теодор Алексиев XII клас, СМГ”Паисий Хилендарски”-София.

Проектът "Спасени колела" на Петя Петкова от XI в клас и Антония Ефтимова от X а клас се класира със 7-и резултат от 43-те проекта, които участваха на олимпиадата в III-та възрастова група ; „T-BOX” на Ангел Панковски и Зорница Чикорова от XI а клас е 12-и, а ”Стената” на София Спасова от XI в клас, която за втори път е участник в националната надпревара, е на финалното класиране 13-и, но с трети резултат на защита на проект. Участниците от училищата от цяла България и Националната комисия дадоха отлична оценка на Регионално управление на образованието Благоевград, община Сандански и ЗПГ „Климент Тимирязев” за домакинството и организацията на X Национална олимпиада по гражданско образование. Снимки от олимпиадата

 

Второ място за УТФ "Бартер" на международният панаир на учебно-тренировъчните фирми в Пловдив

От 26 до 28 април 2017 година в град Пловдив се състоя панаирът на учебно-тренировъчните фирми с участието на ученици от България, Румъния, Черна Гора, Сърбия и др. От 134 фирми учениците от ЗПГ със своята УТФ „Бартер ООД” (Петрана Пилова, Мария Андонова, Христина Узунова, Надежда Джорова, Марияна Пилова и Христина Анастасова от XI “a” клас с ръководител госпожа Наталия Костадинова) заеха второ място в състезанието за „Корпоративна социална отговорност”.

Освен това Мария Андонова бе класирана на първо място в дистанционен конкурс, организиран от "Прознание" за лидерски и презентационни умения. А Христина Анастасова зае първо място на кандидатстудентския тест на Нов български университет. В панаира участва и другата ни фирма УТФ "Вила Мелник, също създадена в часовете по предмета "Работа в учебно предприятие".

 

Първо място в България на Панорамата на професионалното образование 

Отново победители! Първо място в България на Панорамата на професионалното образование в състезанието "Озеленяване и цветарство"-категория Бутиков букет и категория"Аранжиране на витрина"!Поздравления за Зорница Стаменова,Никол Христова и Мария Чингова!!! Така запазваме традицията да печелим призови места в това направление.


 

Отново отлично представяне - спечелени първо и трето място в иновационен лагер в София

На 17 и 18 март 2017 г. в гр. София се проведе Иновационен лагер за социални предприемачи на Джуниър Ачийвмънт България в партньорство с NN България. На първо място се класира отбор № 10 , в който участваше Лили Стоева с идеята за разработване на онлайн платформа за повишаване на финансовата грамотност на хората в трудоспособна възраст. На трето място се класира отборът на Мариана Длагонска, с идеята за телевизионна и онлайн игра.

В много оспорвана конкуренция 16 отбора по 5 човека, работиха по казуса за увеличаване на финансовата грамотност на хората в трудоспособна възраст. Пред жури отборите представиха идеите си и направиха три минутна презентация. На първия кръг на състезанието са участвали над 400 ученика от 9 до 12 клас. От тях са допуснати до втори кръг 80 ученика, седем от които са от ЗПГ гр. Сандански.

Това са Мария Илиева – 9 а клас, Лили Стоева – 10 а клас, Мария Настева – 10 а клас, Мариана Длагонска – 10 а клас, Елена Златкова, Габриела Тосунова и Зорница Чикорова от 11 а клас- , всичките от професия Икономист. Така за поредна година- след 2014 и 2015 г. печелим призовите места в това състезание. Това е доказателство за качественото и разностранно обучение на учениците в Земеделската гимназия.

Още един голям проект започва в училището, на стойност 1.4 млн. лева

На 6 декември 2016 г. в град София в Министерство на регионалното развитие и благоустройството, кметът на община Сандански подписа договор за безвъзмездна финансова помощ BG16RFOP001-3.002-0036-C01 за проект “Реконструкция и модернизация на сградата на Земеделска професионална гимназия “Климент Тимирязев” – град Сандански, община Сандански” по Оперативна програма “Рeгиони в растеж 2014 – 2020 г.” по процедура на директно предоставяне BG16RFOP001-3.002 „Подкрепа за професионалните училища в Република България”.

Проектът е насочен към подобряване качеството на образователната среда, чрез обновяване на материалната база на училището. Ще бъдат обновени учебни сгради, физкултурен салон и обслужващи го помещения, ще бъде открита нова спортна площадка за колективни игри с изкуствена настилка. Предвидени са комплексни мерки за повишаване енергийната ефективност на сградите - подмяна на стари дограми, топлоизолация на покривите, изграждане на нови и реконструкция на съществуващи тоалетни, осигуряване достъпна среда за хора с увреждания в сградата на училището.

Ще бъдат инвестирани  1.412 млн. лева, 1.19 млн. от които са от Европейския съюз, 210 000 - от националния бюджет и 12 000 лева от бюджета на Община Сандански. Срокът за изпълнение на проекта е 30 месеца. Планира се същинските строителни дейности да започнат през лятото на 2017 г. и да приключат в края на същата година, когато ЗПГ „Климент Тимирязев” – град Сандански ще придобие нов завършен и модерен енергоефективен облик.

Театралната група на училището Тийнкомеди представи "Шмекерии по български"

Първи април 2016 година беше денят на дългочаканото завръщане на театралната ни група Тийнкомеди. Пълният салон и публиката на Сандански се наслади на пиесата  "Шмекерии по Български" - интерпретация на Вражалец на Ст. Л. Костов. Един ярък разказ за алчните, но симпатични селяни от село Глупендерово, които остават излъгани от обигран мошеник.

Пиесата по думите на известен сандански журналист изследва низините на българската народна душа и е за модерното номадство,лутанията или пропаданията на народния морал, който търси четвърт и повече век себе си. Смехът е нервен и преследван от мрачни аналогии на нашето вчера и днес. Оригиналната интерпретация е дело на техния ръководител Гинка Дзимбова, под чието вещо ръководство, всеки от актьорите успя да разгърне в максимална степен дарбите си на артист.Определено много месечния труд на групата е изградил един професионален продукт и вечерта на представлението беше осеяна с огромни дози смях и забава.

Искрени поздравления на поредният екип в Тийнкомеди! Това е една мисия за цял колектив и когато това е споделено, когато много сърца трептят в един ритъм, когато душите се сливат, то, тогава човек се радва и постига едно от най-извисените щастия, които съдбата, живота, ни даряват! Затова и семейството Тийнкомеди винаги успява, затова и хората, които са част от него, въпреки че отлитат от гнездото, винаги са свързани с него!

PS. Завръщането през април месец 2017 с продължението "Милионер по неволя" , с поредната порция новобранци в театралната група, отново направи фурор и превзе сцената на културния дом в Сандански. Това утвърди Тийнкомеди като една от най-добрите ученически комедийна групи в България!!!