2021 година, 2020 година, 2019 година, 2018 година, 2017 година, 2016 година , 2015 година ,
2014 година 2013 година ,2012 година, 2011 година , 2010 година, 2009 година, 2008 година

Ваканционен брой на училищния вестник.
ЗПГ журналистите под ръководството на Катя Петкова - старши учител по БЕЛ изготвиха тематичен брой на училищния вестник. С ваканционните и празнични теми в него ще можете да се забавлявате през почивните дни. 

Учениците обещават още такива нови интересни емоционални броеве на вестник НИЕ:Вестника и съдържанието му изтеглете оттук

В дните преди коледа се състояха няколко и няколко благотворителни акции в ЗПГ - вижте
видео1
видео2

Симеон Здравчев - ученик на годината за 2011 в ЗПГ.
На 19 декември в средиземноморския ресторант на хотел "Свети Никола" се състоя церемонията по награждаването на ученик на годината в ЗПГ.

Както и миналата година над 60 % от учениците и учителите дадоха своя глас в тази оспорвана надпревара. След преброяването на гласовете се получи следната призова тройка :

  1. Симеон Здравчев - 11 а клас
  2. Гаврил Тагарев - 12 б клас
  3. Кирил Николов - 11 б клас
Това определено беше годината на Симеон и това признание беше достоен финал за труда и многобройните му успехи. Един достоен пример за всички и доказателство за максимата, че постоянните усилия и редовното усъвършенстване на уменията винаги дава резултат .

Поздравления за Симеон и с нетърпение ще очакваме бъдещите му изяви, а в тях сме сигурни, че ще ни радва отново с отлични изяви.
Видео от събитието
Вижте и репортажа по БТВНай-добър социален партньор-директор.
На церемония парк-хотел „Москва", София, председателят на СБУ в България – Янка Такева, връчи награда на Емил Терзийски - директор на Земеделска професионална гимназия, Сандански, в Петия национален конкурс „Най-добър социален партньор-директор".

Емил Терзийски бе отличен за високи резултати в съвместната дейност със СБУ през 2011 година и личен принос за развитие и усъвършенствуване на социалното партньорство.Първите за България разширени сертификати и диплома от INGOT академия.
На 14 декември гимназията отбелязва още един превзет връх със спечелването на първите в България разширени сертификати и дипломa на INGOT академия, издаваща документи за умения в областта на информационните технологии с признание в цяла Европа. Нашите ученици придобиха една диплома и 8 разширени сертификати. видео

Разширеният сертификат представлява квалификация с двойна тежест /25 кредита и поне 7 модула/, а дипломата - с тройна /38 кредита и поне 10 модула/. Освен тях над 25 ученика спечелиха сертификати /16 кредита и 4 модула/ на ниво Gold и Silver и над 300 сертификати за отделните модули от Академията.

Дипломата на ниво Gold е притежание на Иван Сливков (оценител - Иван Стоилов). Нашият ученик се пребори с почти всички модули /14 от 15/ и с 50 кредита напълно заслужено взе документа от INGOT.

Разширените сертификати на ниво Gold са притежание на Симеон Здравков (оценител - Елза Булакиева), Елена Димитрова (оценител - Димитър Ангов), Валентина Станкова, Виктория Анталавичева, Теменужка Траянова, Зоя Дукова, Зорница Танчева, Галина Габова (оценител - Дина Кирилова).

Екипът на INGOT Център България офоциално поздрави учениците и оценителите от ЗПГ "Климент Тимирязев", град Сандански, чието дело са тези успехи!


Номинации за ученик на годината в ЗПГ 2011.
Директорът на училището Емил Терзийски продължи инициативата си от 2010 г. и тази година отново са номинирани 5 ученици в номинациите за ученик на годината в ЗПГ .
В седмицата от 12 до 16 декември 2011 ще се проведе гласуване, в което ще гласуват всички ученици и учители.На 19 декември от 17:30 в средиземноморския ресторант на ресторант Свети Никола ще се проведе връчването на наградите.

Номинирани са следните ученици :
  1. Бояна Гоцева -11 б клас
  2. Гаврил Тагарев - 12 б клас
  3. Елена Димитрова - 12 а клас
  4. Кирил Николов - 11 б клас
  5. Симеон Здравчев - 11 а клас
Вижте специалния бюлетин за номинациите с интервю на директорът и петимата номинирани

Иновативни практики в управлението.
Директорът на училището Емил Терзийски бе включен в отбора на област Благоевград за участие в Националния конкурс „Иновативни практики в управлението по НП”Квалификация”.

Останалите членове на отбора са директори на училища от Благоевград и Гоце Делчев.

Тематичната област, в която взе участие отборът бе”Управление за развитие на нови и творчески практика при използване на ИКТ в учебната дейност”.

Десетте разработки, получили най-висока оценка от двата форума на оценяване ще бъдат допуснати до публична защита и от тях ще бъде определен победителят в конкурса.
Ученическият съвет в ЗПГ задава въпроси на директора.
На 9.12.2011 Директорът на училището Емил Терзийски се срещна с ученическия съвет и отговори на много въпроси, зададени му от учениците.

Предвидено е срещите да са регулярни и да се обсъжда до къде е стигнало решаването на проблемните въпроси.

Първо място в национален конкурс.
Янко Бориславов Касапов от 11 Д клас спечели първо място в национален конкурс "От Коледа до Васильовден".

Церемонията по награждаването и откриването на изложбата ще бъде в националния дворец на децата на 16 декември.


Търсачи и откриватели.
„Търсачи и откриватели”- това беше мотото, под което , Виктория Анталавичева, Симеон Здравчев и Димитър Мутафчиев, ученици от ЗПГ „Кл. Тимирязев” гр. Сандански, участваха в организираната Международна кръгла маса „За чисто училище ” в град Перник. Събитието беше организирано от ПГТС „Арх. Йордан Миланов” в периода от 23-25.11.2011г.

Учейки в различни специалности, ние младите хора от Балканския страни се обединиха за да покажем своята лична позиция по екологичните проблеми стоящи пред цялата планета.

Кулминацията на срещата бе организираната кръгла маса на тема „ За чисто училище”. На нея всеки участник даде идеи и чу идеите на другите представители по проблемите за разделното сметосъбиране и опазването на околната среда.


Учителят : призвание, компетентност , признание
Екип в състав - Емил Терзийски, директор и Дина Кирилова, главен учител в Земеделска професионална гимназия, гр. Сандански взеха участие в есенния научно-образователен форум в Департамента за информация и усъвършенстване на учители към СУ „Св. Климент Охридски” , гр. София.

Смисълът на форума бе да се обменят добри практики, свързани със състоянието и перспективите в дейността на учителя професионалист в контекста на трите аспекта на темата на форума.

Изнесеният доклад представя системата за вътрешна квалификация в ЗПГ Сандански, основана на използването на иновационни технологии паралелно с традиционните квалификационни практики.

Седмица на здравословното хранене в ЗПГ
Месец ноември в Земеделска професионална гимназия „Климент Ар. Тимирязев”е месецът, който традиционно с посвещава на прояви,свързани със здравословното хранене. Инициативата за тези събития е на учителите от методическо обединение „Храни, напитки и туризъм” и учениците, които изучават професията готвач. видео

За целта в училището от 14 до 18 ноември са разположени две маси, на които е пресъздадена пирамидата на хранителните продукти, която се състои от четири групи в различен цвят- зелен, жълт, оранжев и червен.Прочетете повече информация тук

Учениците в тези дни могат да опитват продуктите и да се запознаят от брошурите и прожектираните презентации с елементите на здравословното хранене.

Целта на събитията е да се даде пример как трябва и как не трябва да се храним, за да може повече ученици, а и учители да водят здравословен начин на живот.

Нови успехи на ученици в ЗПГ
Симеон Здравчев – ученик от 11 а клас успя да спечели едногодишна стипендия в проекта „1000 стипендии” на фондация „Комунитас”. Той е единствения ученик от Сандански, който е спечелил основна стипендия и е успял да се пребори със смазващата конкуренция от цялата страна.

Областта, с която е кандидатствал е икономика, а есето, което му е помогнало да спечели е на тема „С машината на времето бих станал борсов агент”. Прочетете есето тук

От 20 до 26 октомври 2011 г. се проведе първия по рода си Еко лагер 2011 във Велинград, на който се събраха младежи от цяла Европа. Участниците от лагера бяха 60 младежи от България, Испания и Румъния на възраст 15-19г.

Галина Гъбова /от 12 а клас/ бе един от 26-те участници от България, одобрени за стипендия, покриваща пълните разходи за участие.

В проведения там иновационен лагер, отборът, в който беше  Галина се е представил много добре и е заел 2-ро място.прочетете повече за събитията.

ПЪРВО РЕГИОНАЛНО СЪСТЕЗАНИЕ Земята – позната и непозната 
Състезанието ще се проведе за първи път на 22.04.2012 г. и е посветено на 55 годишнината от основаването на Земеделската гимназия. В състезанието могат да участват ученици самостоятелно или в екип – от VIII клас до ХІІ клас.

Те работят под наслов „Земята, която ни храни“. В разработките си изхождат от позицията на природните и обществени науки, на предприемачеството, на гражданското и здравното образование и професионалните учебни дисциплини свързани с темата.

Като инструмент за разработка използват Информационните технологии.Всеки ученик може да участва само в една от категориите. Направления за разработване на проекти за участие в състезанието са Есе, Фотоколаж и  Мултимедийно приложение; Ще има награди за всяка категория.

Предварителната регистрация на ученици и учители се осъществява от 01.04.2012. до 08.04.2012 на адрес sastezanie@zpg-sandanski.com

Авторите на проектите трябва да са изпратили линка към самия  проект  и до 08.04.2012г. задължително  на имейла.До 15.04.2012г. списъците с номинираните участници и графика за тяхното представяне ще се публикуват на  сайта на гимназията.

Вижте подробния регламент на състезанието тук.

Ден на народните будители
Уважаеми колеги, родители и ученици, нека през тази учебна година се опитаме да вложим повече усилия, творчество, търпение и инициативност за нашето по-добро развитие!

Нека с общи действия и взаимопомощ се опитаме да съсредоточим енергията си в позитивни и съществени неща !

За да може и в края тази учебна година да се поздравим с много добри резултати, които да са по-успешни от предходната!

Весел празник !
Системата Електронен дневник от ноември в ЗПГ
От ноември месец в училището се въвежда системата Електронен дневник. Родителите ще могат да проверяват оценките на децата си директно в интернет

За да използват системата те трябва да влезнат в сайта на AdminER и да въведат ЕГН и номер на ученика. Кода на училището е 102013.

Системата позволява и въвеждане на отсъствията и тази опция също ще се въведе след време
Ден на чуждите езици в ЗПГ
На 25 октомври 2011 в училищния стол на ЗПГ „Кл. Тимирязев” се проведе мероприятие, посветено на Празника на чуждите езици.

Ученици от 8 до 11 клас демонстрираха своите знания по английски и френски език.
Те показаха знанията си като работеха в екип и се забавляваха. Цялата игра премина под надзора на журито от учители и ученици.

Освен че събраха овациите на публиката, всички участници получиха награди. А за нас присъстващите, това се превърна във вълнуващо и образователно изживяване.повече за празника

Вижте снимки 1, снимки 2, видео

Награди и постижения през октомври
Дина Кирилова -главен учител в ЗПГ спечели второ място на Национален конкурс "Училището - желана територия" в категория "Иновационни подходи в училищния мениджмънт"

Тя също участва в конференция на тема "Професионален профил и портфолио на педагогическия специалист" на 24 и 25 октомври в град Ловеч и сподели своя опит в тази област.

15 септември 2011 год.
156 нови ученици в 8 и 9 клас прекрачиха прага на Земеделска професионална гимназия "Кл. Тимирязев". В годината на 55 годишния си юбилея гимназията изпълни приема на 100 %  и дори беше принудена да връща желаещи поради липса на места.

Традицията беше спазена за пореден път - вдигане на знамето, посрещане и изпращане на знаменосците, слово на директора, водещите, звънецът и питката, музикални изпълнения и танци, влизане на новите ученици.

Пожелаваме на всички една много успешна учебна година изпълнена с много придобити знания и положителни емоции.
Вижте снимки 1, снимки 2, видео

Пътуване до Брюксел
На 11 юни 2011 година 36 ученици и 4 ръководители от Земеделската професионална гимназия „Климент Тимирязев” гр Сандански започнаха едно приключенско пътуване не до Чикаго, както пише Алеко Константинов, а до един от центровете на Европейския съюз – Брюксел. Посещението на Европейския парламент беше по програма „ Посещения и мултиплициране на общественото мнение”, по която се одобряват само четири групи от България. От цялото училище бяха избрани ученици, които са участвали активно в училищния живот, в различни олимпиади и състезания.

Целта на екскурзията беше самото посещение на Европейския парламент, запознаване с дейността му и мултиплициране на информацията пред обществеността. На четвъртия ден от пътуването групата имахме удоволствието да разгледаме Европейския парламент в Брюксел и да научим за неговите дейност и функции. Там бяхме посрещнати от Георги Томов – завеждащ българската секция в отдел „Посещение и семинари“. Предоставена ни бе възможността отблизо да видим пленарната зала, където заседават депутатите и вземат важни решения за европейската общност. Не присъствахме на заседание, защото целогодишно депутатите заседават в Страсбург, а само 4-5 пъти в годината в Брюксел.

  ПЕТ ПЪРВИ МЕСТА ЗА УЧЕНИЦИТЕ ОТ ЗПГ ПРЕЗ АПРИЛ .


Месец април  2011 г. се превърна в най-плодотворният месец в историята на училището. Към богатата колекция се прибавиха още 2 първи и едно четвърто място. Така само за този месец спечелихме 5 ПЪРВИ МЕСТА.

На Националното състезание „Млад фермер”,в което взеха участие победителите от регионалните състезания от Северна и Южна България. Нашият отбор се представи достойно и завоюва почетното ЧЕТВЪРТО място в страната.

Дванадесетокласникът Марин Какаров завоюва златен медал и ПЪРВО МЯСТО в направление Механизация на селското стопанство, показвайки завидни умения при оран и майсторско управление на трактор.

В конкуренция от 24 отбора от цялата страна Александър Хаджиев от 11б клас и Симеон Здравчев от 10а клас успяха да завоюват ПЪРВОТО МЯСТО в Благоевград на VІІІ Национален конкурс”За хляба наш” . Традиционното участие  тук ни донесе отново първо място в този конкурс.


ПАНАИР НА ПРОФЕСИИТЕ .На 21 април 2011 г. на площада в град Сандански се проведе представяне на професиите в ЗПГ. Проявата бе подпомогната от община Сандански във връзка с празника на града.

На живо учениците от различните професии демонстрираха уменията си и представиха продукти създадени от тях в часовете по практика и в извънкласните си занимания.

Посетителите на панаира имаха възможност да опитат гозбите на готвачите и хлебар-сладкарите, виното на лозаровинарите и да закупят от изделията на специалност селски туризъм.

Освен с новият прием те се запознаха и с извънкласните дейности в ЗПГ - учебна компания, стрелкови клуб, кино ЗПГ, фотоклуб ЗПГ, клуб Леб и вино.

Вижте снимки 1, снимки 2, снимки 3, снимки 4 , видео 1, видео
2НАШИТЕ УЧЕНИЦИ ЗАВОЮВАХА ОТНОВО ПРИЗОВИ МЕСТА.На 21 април Варна бе домакин на третото издание на Панорама на професионалното образование. През настоящата година на територията на хотелски комплекс „Иберостар” се състезаваха ученици по 13 професии в 18 състезания. Всички участници са победители в училищните или регионалните състезания.

Елена Димитрова спечели ПЬРВО МЯСТО в състезанието за най-добра бизнес идея. 20 те най-добри ученика класирани от цялата страна бяха разделени в отбори и по зададен проблем генерираха,представиха и защитаваха бизнес идея. Отборът на Елена завоюва призовото място в надпреварата.

Отборът на ЗПГ по Цветарство и озеленяване спечели ТРЕТО МЯСТО в борбата с 16 най-добри представители на училищата в България. Криси Краликова, Десислава Граматикова и София Гетова показаха завидни умения и затвърдиха водещата позиция на училището в страната. Научете ощеНАГРАДИ ПРЕЗ АПРИЛ .На 15 април 2011 г. в клуба по извънкласни дейности на ПГИ "Д-р Иван Богоров" се проведе ежегодният национален конкурс за реферати между икономическите средни училища от България, тази година на тема "Рекламата продава". Нашият отбор - Бояна Гоцева 10 б клас и Симеон Здравчев 10 а клас спечелиха ПЪРВОТО МЯСТО. Закономерно постижение след огромното количество положени усилия. Поздравления за доброто представяне.

В конкурса "Бог е любов" за есе с тема "Почитам родителите си" за пореден път спечелихме призовите места в областта. Написаните есета от Теменужка Траянова  9б клас и Симеон Здравчев  10а клас завоюваха съответно ПЪРВО И ВТОРО МЯСТО и ще участват в националното състезание. Можете да прочетете есетата
ПРАКТИКА В ХОЛАНДИЯ.По време на пролетната ваканция, група ученици и учители от специалност “Цветарство”, професия “Озеленител” проведоха практика в Холандия

Заедно с холандските ученици те бяха разпределени по цветарските магазини в града, за да аранжират букети в реална работна среда.

Посещението им даде практически знания как може да се организира собствен бизнес в областта на цветарството и аранжирането. Научете още

НОВИНИ ОТ МЕСЕЦ МАРТ .Земеделска професионална гимназия „Кл.Тимирязев” гр.Сандански ще има осезаемо присъствие на Национално състезание по отделните професии,което ще се проведе на 21 и 22 април в гр.Варна в рамките на Националната панорама на професионалното образование.

На регионалното състезание „Млад фермер” за всички земеделски училища от Южна България,което се проведе в гр.Първомай,отборът на гимназията зае престижното трето място в конкуренция от 14 отбора и се класира за националния кръг. Учениците Йосиф Ванков,Марин Какаров и Велизар Ферадов показаха завидни умения в областта на растениевъдството,животновъдството и управление на селскостопанска техника.

Ученичката Елена Димитрова от професия ”Икономист-мениджър”се класира за Националния кръг на състезанието „Най-добра бизнес идея”. Тя ще бъде една от 20-те участници във финалното състезание преборили се с над 100 кандидати от професионални училища в цялата страна,изучаващи икономически специалности.

В Националното състезание ще вземат участие и ученичките Криси Краликова, Маринела Котева и София Гетова от професия „Озеленител”,специалност „Цветарство”,които ще се опитат да вземат отново призово място,както през последните години.
МНОГО СМЯХ В ЗАЛА „ПЕЙО ЯВОРОВ” БЛАГОДАРЕНИЕ НА ТИЙНКОМЕДИ .На 01.03.2011 г ученическата театрална трупа „Тийнкомеди” към ЗПГ гр. Сандански представи комедията „Криворазбраната цивилизация- съвременен прочит” в зала „Пейо Яворов” Благоевград.

Постановката бе посветена на Националния празник на Република България- 3 март, със съдействието на кмета на Община Благоевград Костадин Паскалев и РИО Благоевград.

Те показаха, че при младите хора може да се променя ценностната система и чрез изкусната си игра да повлияят на своите връстници, като осмиват пошлостта, повърхностното знание и сляпото следване на модата.

Вечерта беше изпълнена с много положителни емоции и за театрали, и за зрители!

вижте   снимки  и Блог“ИНОВАЦИОНЕН ЛАГЕР” 2010-2011 Г.
.


25 и 26 февруари 2011 ще останат паметни дати за нас. Ние: Мирослава Илиева от 12 а клас, Изабела Фератова от 9 а клас и Симеон Здравчев от 10 а клас, участвахме във финала на инициативата на Junior Achievement Bulgaria - “Иновационен лагер”2010-2011 г.

 
Целта на лагера е генерирането на нови бизнес идеи по зададен казус, в конкретния случай – социална иновация, насочена към решаването на конкретен социален проблем.

Нашите отбори и идеите, които предложихме не попаднаха в призовата тройка. Но ние сме доволни, защото срещнахме съмишленици, с който изградихме приятелства, придобихме изключително важен опит и изживяхме невероятни емоции.

вижте   снимки  и статия


ПРИКЛЮЧИ ПРОЕКТА „ГРАНИЦИТЕ И КАК ДА ГИ ПРЕОДОЛЕЕМ”.


Приключва работата по проект за многостранно училищно партньорство по секторна програма „Коменски”, наречен „Границите и как да ги преодолеем”. В продължение на две години ученици и учители от Училище Уиндзор, в щаб квартирата на НАТО в Мьонхенгладбах, Германия, Гимназия Фриц-Ройтер в Даненберг(Германия), Валуасколеж във Венло(Холандия), Сукромна средна отборна школа в Кошице (Словакия) и Земеделска професионална гимназия Сандански споделят своите разбирания за разнообразни аспекти на понятието граница и търсят начини за преодоляването им.

 
След срещата в Сандански в края на септември дойде време за последната мобилност по проекта, която се осъществи от 12 до 19 февруари в Германия. През тези дни учениците и учителите имаха възможност да посетят Гимназия Фриц-Ройтер и Училище Уиндзор. Основните цели на тази среща бяха опознаване на културата на страната и училищната общност, укрепването на сътрудничеството между партньорите и осъзнаването на факта, че границите може и трябва да бъдат преодолени

Седмицата в Германия измина бързо, впечатленията се трупаха едно след друго. Съвместната работа, разговорите и обсъжданията поглъщаха нашето внимание. Позитивната атмосфера ни зареждаше с енергия и сили. Познанствата прерастваха в приятелства. Неусетно преодолявахме географски, езикови и културни граници. Сега сме отново у дома, нетърпеливи да споделим преживяното и да приложим наученото .


ПРАЗНУВАХМЕ НА 14 ФЕВРУАРИ -ТРИФОН ЗАРЕЗАН - ПРАЗНИКА НА ЛОЗАРОВИНАРИТЕ.
.


На 14 февруари на опитният полигон на училището се състоя традиционното празнуване на празника на лозаровинарите. Както си му е реда лозето бе зарязано. В присъствието на трифон и други богове на виното. :)

 
Избрахме традиционните победители в конкурса за най-добро червено и бяло вино. Веселбата продължи под звуците  на народната музика. Опитахме собственото производство на ЗПГи изпечените на огън наденички . Имаше програма на учениците към клуб Леб и вино .  :)


ОТНОВО ЩЕ ИМАМЕ ПРЕДСТАВИТЕЛ В ЕВРОПАРЛАМЕНТА..


На 30 януари научихме радостната новина, че отново наш ученик ще пътува до Брюксел. Това е Виктория Анталавичева 9 б клас, нашият ученик на годината за 2010 . Нейното есе се пребори в борбата за отличието. Така Вики ще пътува до Европарламента.

 Участието в конкурса на евродепутата Мария Неделчева се превърна в традиция за нашето училище. Миналата година пътуване спечели и Мирослава Илиева от 12 а клас. Дано следващата година тази изява на нашите ученици продължи и някой достоен наследник на Вики и Мирослава да поеме щафетата. :)

  В конкурса участваха много ученици от гимназията. Някои от есетата са доста добри. Прочетете ги в блога на ЗПГ.

вижте   есето на Вики .
СЪСТЕЗАНИЕ НА ПРОФЕСИИТЕ ГОТВАЧ, СЕРВИТЬОР-БАРМАН И ХЛЕБАР-СЛАДКАР.На 21 януари в училище се проведе състезание  за професиите Готвач,Сервитьор-барман и Хлебар-сладкар. Целта беше да се определят представителите на ЗПГ в регионалното състезание в София. На участниците бяха раздадени еднакви продукти като всеки ученик бе свободен да използва въображението си за да изготви определено ястие.

Резултатите бяха уникални и се получиха гозби със страхотен дизайн и вкус. Първите трима в класирането при професия готвач бяха оценени от журито с представител на сдружението на хотелиерите  Юлия Шунгарова /Хотел Свети Никола / и учителите по теория и практика с разлика от 1 точка. Същото се получи и при сервитьорите.

Джоана Карпузова /11 з клас/ , Йордан Макенджиев или Мартин Кайтазов /11 з клас - 1 място с равни точки/ и Йорданка Янчева /11 е клас/ ще ни представят в София на 24-26 февруари . Пожелаваме и успех.
вижте  видео и  снимки от  състезанието .