2021 година, 2020 година, 2019 година, 2018 година, 2017 година, 2016 година , 2015 година ,
2014 година 2013 година ,2012 година, 2011 година , 2010 година, 2009 година, 2008 година


Коледно и новогодишно пожелание на директора на ЗПГ

Скъпи ученици,уважаеми колеги,

Поради здравословни причини не бях сред Вас през последните учебни дни на отиващата си 2013 година.

Година,изпълнена с трудности ,но и с постигнати добри резултати.Година,изпълнена с напрежение,но и с много весели мигове.Година,в която показахте,че Земеделската професионална гимназия продължава да пише своята история,постигайки нови и нови успехи.

Затова Ви благодаря и Ви пожелавам Весела Коледа и здрава 2014 година!
Ние можем и трябва да продължим напред!

 Емил Терзийски

Коледно веселие и ден на езиците в ЗПГ

Последните два дни в ЗПГ, Сандански, бяха изпълнени с много смях и веселба.Вече 3 година последният ден в училище преди Коледа се превръща в незабравимо преживяване за всички. Още на 19 след часовете започнаха инициативите, свързани с коледните празници.В зала "Юбилейна" се състоя ден на езиците. Имаше много песни, игри, танци и различни сценки изпълнени на френски, английски и руски език.

По същото време течеше усилената подготовка за следващия ден - създаваха се късметчета, коледни картички, етикети и най-различни лакомства и вкусотии.Щандовете за коледния благотворителен базар и украсата също бяха приготвени предварително. Активно участие взеха театралната ни група "Тийнкомеди", учебните компании в ЗПГ, ученици по проектите Aces и "Успех", ученици от специалностите, свързани със сладкарските изделия и още много класове.

Освен изтеглените късметчета, създадени от "Тийнкомеди", всеки ученик в училището получи по един календар от директора на училището със снимките на всички 25 класа. Обявения дрескод бе спазен от много ученици. Имаше и томбола с награди, снимки с дядо Коледа, поздрави по радиоуредбата, награждаване на победителите във волейболния турнир, коледни питки в класовете. Само за няколко часа повечето от нещата бяха разпродадени, като голяма част от събраните средства от базара ще се използват благотворително.
Йоана Чолтеева - ученик на годината за 2013 година

На 12 декември в хотел Свети Никола, Земеделска професионална гимназия, проведе традиционния си конкурс "Ученик на годината", организиран от директора на училището Емил Терзийски. След окончателното преброяване на гласовете на  учители и ученици /618 гласа или близо 90%/, комисия в състав Ваня Гоцева, Христина Гълъбова и Виктория Николова определи класирането и запечати пликовете с резултатите.

Преди официалното награждаване на номинираните бяха наградени ученици в други две категории :

"Извънкласни дейности"
:
1 място – Зорница Танчева -12б клас –Театър, водеща, Танци, тържества,президент Учебна компания,проекти
2 място – Ива Костова – 11б клас – Театър, водеща, танци, други проекти
3 място – Деян Методиев – 10в клас- водещ, музика, тържества, други проекти

"Спорт"

1 място - Ирена Бъчварова – 10в клас – Спортна стрелба
2 място - Кристиян Костадинов – 12г клас – Хандбал
3 място - Марин Георгиев – 12г клас – Футбол, Волейбол

За 2013 година в най-оспорваното досега гласуване за УЧЕНИК НА ГОДИНАТА надпреварата бе спечелена от ЙОАНА ЧОЛТЕЕВА от 10б клас , на малки разлики след нея се класираха

2 място
- Виктория Анталавичева - 12 б клас
3 място - Николай Милюков- 12 а
4 място - Антонио Георгиев - 11 г клас
5 място - Ася Кръстева - 12 а,

ЗПГ номинира петима за ученик на годината 2013

Земеделска професионална гимназия, Сандански, номинира петима кандидати за традиционния си конкурс "Ученик на годината", организиран от директора на училището Емил Терзийски. Инициативата се провежда за 4 път. Предишните носители на приза са съответно за 2010 - Виктория Анталавичева, 2011- Симеон Здравчев и 2012- Теменужка Траянова.

 За 2013 номинирани за спечелени призови места в национални състезания, конкурси и олимпиади са Виктория Анталавичева - 12 б клас, Ася Кръстева - 12 а, Николай Милюков - 12 а, Антонио Георгиев - 11 г клас и Йоана Чолтеева - 10 б.

От утре в училището започва гласуването за тях, като в него ще вземат участие и учители, и ученици.Кой от петимата ще се окичи с титлата, ще разберем на специална церемония в хотел Свети Никола на 12 декември.

Земеделска професионална гимназия стъпи на португалска земя

През месец ноември- от 18 до 22- екип от трима педагози от ЗПГ”Кл.Тимирязев” гр.Сандански посети Влия Реал Санто Антонио- малък град с около 19000 жители. Градът, в който се проведе първата среща на 10те страни, участници в проект „Вълшебни тухли за европейско гражданство”, е център на община в област Алгарве, Португалия.

През втория ден започна същинската работа по проекта. Координаторът на проекта, Симона Сасчини, припомни на всички планираните дейности и отговорности по проектното предложение. Представена и обсъдена бе структурата на уебсайта на проекта и бе уточнен неговия адрес http://www.magicbricks.eu/. Всички заедно обсъдиха датите на следващите срещи.

Използвайки фейсбук страницата на проекта, още преди самата среща успяхме да запознаем всички партньори с резултатите от проведения в нашето училище конкурс за изработка на лого на проекта. За да има равнопоставеност между всички ученици, на срещата се взе решение срокът за изработка на логото да бъде удължен до края на м. януари, проектите да бъдат публикувани в сайта и изборът да стане чрез онлайн гласуване.

Българският екип представи своите идеи за реализиране на играта „Гражданите”, а унгарският демонстрира игра, в резултат на която се получи вълшебна стена, свързваща ключовите думи за проекта като сътрудничество, култура, различие, сходство, приятелство с герба на всяка една от страните. Прочетете подробния репортаж от посещението.Проява на ученическата компания "Тийм Консулт" в ЗПГ

На 29, 30 ноември и 1 декември в курорта Боровец се проведе Креативен лагер на Junior Achievement Bulgaria. В него взеха участие 70 ученика и 30 учители от цяла България. За участие бе поканена и ученичка на ЗПГ „Климент Тимирязев“ Вероника Давидкова от 11 „А“.

Тя е част от екипа на новоизградената в училището учебна компания „Тийм консулт” АД. Идеята на лагера бе да помогне на всички участници да открият своите лидерски качества, да ги накара да мислят по-креативно и да излязат извън своята „комфортна зона“.

Провокирано бе тяхното иновативно мислене, като работейки в екип, те генерираха нестандартни идеи. Игрите и представянията на екипите бяха изпълнени с много положителни емоции и забавлeния. За кратко време участниците в лагера намериха нови приятели и съмишленици, с които споделиха напрежението по време на работа и приятните емоции във времето за отмора.


Ученици от ЗПГ „Климент Арк. Тимирязев" в Румъния

Преди броени дни се завърна нашата група от участници в проект, финансиран от Академията на училищата от Централна Европа - ACES.Проектът ни е с продължителност седем месеца и се казва “We are different but we think and feel alike” – „Ние сме различни, но мислим и чувстваме по един и същи начин”. Тази година (предходната учебна година гимназията ни беше одобрена от Академията за участие в проект с македонско училище) наши партньори са учениците от училището в Реметеа, Република Румъния.

Една от най-очакваните и приятни дейности е тази, която е свързана с гостуването и осъществяването на съвместни дейности с румънските ни съученици.Училището в Реметеа е неголямо- малко над 100 деца,но всички те са много амбициозни. Почувствахме се специални, когато разбрахме, че това е първият им международен проект, в който участват, и че той е точно с нас – гимназистите от ЗПГ „Кл. Тимирязев”.

През престоя ни в Румъния имахме спортни прояви, посещение в манастир, разходка в град Орадея, и много активности по проекта – рисувахме, създавахме постери, , в които трябваше да опишем какво за нас е различното и еднаквото в хората, какво е толерантността. Прочетете подробния репортаж от посещението.45 ученици от ЗПГ започват работа по ПРОЕКТ BG051PO001-3.3.07-0001 Учебни практики

Ученическите практики са част от Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси". Координатор на практиките е г-жа Гълъбова, участват също и учителите, които преподават съответните специалности в ЗПГ.

В продължение на няколко месеца 45 ученици от училището ще практикуват в 7 фирми в Сандански. Те ще заработят по 240 часа по 5 професии, изучавани в училището, и ще получат по 300 лева всеки.

Проектът е отворен през цялата учебна година и във всеки момент към него могат да се присъединят нови ученици. В края на ученическите практики всеки, завършил успешно, получава специален сертификат, валиден в ЕС, а отработеното време се признава за трудов стаж.


снимките са предоставени с любезното съдействие на Атанас Атанасов и Sandanski1.com
Земеделска професионална гимназия отвори вратите си за партньори от Норвегия, Холандия, Полша, Италия и Германия

Във връзка с изпълнението на проект „ Европейски паспорт за умения в областта на селското стопанство” в раздел „Партньорства” на секторна програма „Леонардо Да Винчи” по Европейската образователна програма „Учене през целия живот,учители и представители на ферми и бизнес организации от шест страни-България,Италия,Полша,Норвегия,Германия и Холандия проведоха работна среща. Домакин на срещата бе Земеделска професионална гимназия „Климент Арк.Тимирязев „ в лицето на нейния директор г-н Емил Терзийски.

Основната тема на семинара бе: „Преподаването на чужди езици в професионалните училища и личната мотивация на младите хора да учат повече от един чужд език.” Г-н Хайнц-Юрген Алер ,учен-социолог и партньор в проекта представи своите наблюдения върху нуждата от изучаването на чужди езици за по-добра комуникация и реализация в областта на селското стопанство.

Всяка страна, участник в дискусията, разкри реалната ситуация и проблемите при изучаването на чужд език в собственото си училище и изключително важната роля на учителите при подготовката на учениците за успешното им интегриране и адаптиране към новите условия на европейския пазар на труда. Всъщност училищата не са толкова различни. Във всяко едно от тях работят амбициозни учители , които успешно подпомагат учениците си при усвояването на чужд език.

Първо място в Национален конкурс "Училището - желана територия на ученика"

Главният учител Дина Кирилова и директорът на ЗПГ Емил Терзийски, Сандански, са отличени с първа награда в Национален конкурс "Училището - желана територия на ученика", направление "Управление на промяната и иновационните процеси".

Добрата практика се нарича "Вътрешната квалификация - модел за образователна промяна в ЗПГ" и описва двугодишна практика, свързана с организирането и провеждането на ефективна вътрешна квалификация.

Авторите се съсредоточили вниманието си върху вътрешна квалификация и развитието на кадровия потенциал и постигане на по-високи професионални умения по отношение на методическата подготовка и изграждане на мотивация за самоусъвършенстване.


Покана за участие в проект ACES

ACES И Земеделска професионална гимназия „Климент Тимирязев” oтправят покана към всички ученици от 9а, 9б и 9в клас да вземат участие в дейностите на проект „Ние сме различни, но чувстваме и мислим по един и същи начин” към ACES ( Академия на училищата от Централна Европа). Проектът се осъществява с партньорството на румънско училище от Реметеа.

Заявете желанието си за участие чрез мотивационно писмо. Писмото адресирайте до господин Терзийски, директор на Земеделска професионална гимназия Климент Тимирязев, като посочите в него с какво вие ще бъдете полезни на проекта, чиято главна тема е откриване разнообразието в културата, традициите и начина на живот в България и Румъния.

Мотивационното писмо предайте на класния ръководител в срок до 14 октомври 2013 г.

P.S.
Благодарим на всички деветокласници, които подадоха мотивационни писма и изразиха своето желание да се включат в дейността на проекта . Тук може да видите одобрените участници за 2013-2014 г.В БУКУРЕЩ ЗПГ СТАРТИРА ДЕЙНОСТИТЕ ПО ПРОЕКТА “НИЕ СМЕ РАЗЛИЧНИ, НО МИСЛИМ И ЧУВСТВАМЕ ПО ЕДИН И СЪЩИ НАЧИН”

През 2013-2014 година ЗПГ “Климент Тимирязев” за втори път взима участие с проекта “Ние сме различни, но мислим и чувстваме по един и същи начин” в работата на ACES (Академия на Централновропейските училища). Тази организация финансира и подпомага цялостно осъществяването на училищни проекти, които допринасят за превръщането на Централна Европа в по-добро място за живеене.

В периода 30 септември – 4 октомври 2013 година Мария Петкова – учител по английски език и Виктория Патронска – ученичка от IХ б клас като представители на екипа на проекта взеха участие в Началната среща на ACES, която се проведе в Гранд хотел Рин в Букурещ, Румъния. В нея взеха участие над 250 учители и ученици от 15 страни, представители на Академията, лектори и организатори.

По време на Началната среща нашите представители участваха в работни срещи, семинари, лекции, ателиета и паралелни дейности. Специално внимание беше обърнато на работата с училището-партньор от Реметея в Румъния. Полезни бяха и неформалните срещи с учители и ученици от България, Македония, Австрия, Албания, Сърбия и другите страни участнички. Усилията на участниците и организаторите да се постигне по-задълбочено разбиране и осмисляне на общата тема на Академията за този проектен период - “Разнообразието” се увенчаха с успех. Принос за това имаше перфектната организация на времето и добронамереността на всички присъстващи.

Освен работната част организаторите предложиха двучасова екскурзия в центъра на Букурещ и тематично частно парти “Да блестиш като диамант”, на което имаше две изисквания да си в добро настроение и да носиш блестящи дрехи и аксесоари.

Най-впечатляващи бяха добрата организация на работата, екипният дух, вдъхновяващите водещи на дейностите, непосредствените контакти и вълнението от пътуването в една близка, но непозната страна.


Закриване на проект "Разбирам и приемам"

На 8 октомври 2013 година, в Дома на културата на град Сандански, с грандиозно ревю спектакъл беше закрит проект „Разбирам и приемам”. Проектът, осъществяващ се със средства на ОП „Развитие на човешките ресурси”, схема „Образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства” беше с продължителност 12 месеца. В него взеха участие 157 ученици от Земеделска професионална гимназия „Кл. Тимирязев”, като 64 от тях са представители на ромския и турския етнос.По време на активностите на проекта бяха обучени над 40 преподаватели от същото училище да работят в мултикултурна среда. Проведоха се семинар, родителски срещи с 40 родители на ученици от малцинствен произход.

Разнообразни и интересни бяха дейностите на участниците, членуващи в 10 клуба - възпроизвеждане на календарни празници на всички етнически групи, населяващи България; възстановяване на обичаи и традиции, характерни за семействата на участниците в проекта – българи, роми и турци; анализиране и дискутиране на документи, които са част от понятието български гражданин; взимане на интервюта от представители на различни етноси; създаване на филми.

Участниците в проекта списаха и издадоха 10 броя на информационен бюлетин, листовки, флаери; готвиха вкусните блюда на арабската, европейската и турската кухня; организираха изложби, реализираха литературен маратон; изпитваха в реални ситуации действената добродетел на българските граждани, независимо от техния етнос; пътуваха заедно до Велико Търново, Габрово, Дряново, Трявна, Рупите, за да докажат, че солидарността и търпимостта между младите хора не са празни думи, че точно те със своята енергия могат да надскочат наложени стереотипи и представи.


Но истинската кулминация на едногодишните мероприятия беше днешният заключителен спектакъл – истински празник за учениците от Земеделска професионална гимназия „Кл.Тимирязев”. В официалната и тържествена част на спектакъла заключително слово произнесе ръководителят на проекта - директор Емил Терзийски. Той със задоволство отбеляза, че през изминалата година се е засилила активността в занятията на ученици, които до началото на проекта страняха от живота на гимназията.Изрази надежда, че добили увереност и знания, благодарение на проектните активности, те ще бъдат още по-мотивирани да постигнат същите високи резултати. Господин Терзийски пожела на учениците да бъдат толерантни помежду си, а също така и към своите учители, за да не бъде мотото на проекта – Разбирам и приемам -  нищо незначеща фраза.

Красотата в многообразието на етносите беше представена от манекените и артистите на проект „Разбирам и приемам” по време на модното ревю. Началото беше дадено от момчета и момичета, които бяха облечени в автентични македонски носии, ушити от участници в проекта. След тях на сцената дефилираха моделите, които представиха традиционни ромски, турски, еврейски и арменски костюми – също дело на дизайнерите на проекта.

Преди началото на втората част на ревюто публиката се наслади на музикалните изпълнения на Деян, Румяна, Бонка, Росица, на оркестъра на Огнян. Фурор сред публиката предизвика появата на манекените, представящи ежедневни облекла, които са част от гардероба на всеки млад човек, независимо от неговата етническа принадлежност. Аплодисменти избухнаха, когато дефилираха момчетата и момичетата, представящи абитуриентски тоалети – стилни, прекрасни, лъчезарни бяха всички те. И както всяко уважаващо себе си ревю, и това на участниците от проект „Разбирам и приемам”, на финала си представи булченски тоалет.

Неусетно дойде финалът на празника – нетрадиционен като своите артисти. Зазвуча фолклорна музика и всички – модели- ученици, учители – експерти, гости - се хванаха на кръшно българско хоро. Съединиха се ръцете на роми, българи, турци и техният танц се превърна в символ на съхранената културна идентичност на представителите на различни етноси.
Един от лидерите на полската "Солидарност" гостува в училището

Представители на федерация "Образование" към Конфедерация "Солидарност" - Полша, водени от председателя Ричард Проска, бяха на делово посещение в Земеделска професионална гимназия .На срещата присъства и Юлиян Петров - председател на Националния синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа".

Те бяха приети от директора Емил Терзийски, който ги запозна с историята на училището, професиите, по които се обучават учениците, както и участието на гимназията в различни европейски проекти.

Господин Ричард Проска изрази задоволство от видяното и каза, че е гост на училище с доста атрактивни професии, като не на шега предложи да се помисли и за професия "Златар". В разговор той сподели, че в тяхната федерация членуват 65 000 учители от общо 700 000 членове на "Солидарност". Интересното е, че на всеки 150 членове има по един щатен сътрудник.ОКТОМВРИ И НОЕМВРИ – МЕСЕЦИ НА МОБИЛНОСТТА


ЗПГ”Кл.Тимирязев” обявява месеците октомври и ноември за месеци на мобилността.

От днес – 30 септември до 04. октомври в Букурещ-Румъния Ст. Учител по английски език Мария Петкова и ученичката от 9-б клас Виктория Патронска ще вземат участие в работна среща по стартиране на проекта ACES /Академия на училищата от Средна Европа/Земеделската гимназия е едно от 12-те училища от България и единствено от Благоевградска област , които са одобрени за участие.Проектът ще продължи до 30.04.2014 година.

На 7 октомври, учителят по цветопроизводство Стойна Карамфилова и Мария Якимова- учител по английски език ще придружават шест ученици от професия”Техник-озеленител” специалност”Цветарство” до гр.Хеервеерен-Холандия. Там те ще проведат едноседмична учебна практика заедно с ученици от Norving college .

От 23 до 26 октомври старши учителите по икономически дисциплини Мариана Анталавичева и Даниела Коюмджиева ще участват в учебна визита в Италия организирана от Центъра за развитие на човешките ресурси.Тя е награда за спечелено І-во място в Националния конкурс за професионална ориентиране,информиране и консултиране.

От 18 до 22 ноември в гр.Виля Реал Сант Антонио- Португалия, стартира проектът „Вълшебни тухли за европейски гражданство” В първата работна среща ще вземат участие директорът на гимназията Емил Терзийски, Дина Кирилова-главен учител, координатор на проекта и Румяна Терзиева учител по английски език.Партньори по проекта са училища от Италия,Испания, Португалия, Дания, Германия, Унгария,Полша, Гърция и Турция. Проектът е двугодишен и чрез него учители и ученици ще преживеят и ще разберат какво означава да бъдеш гражданин на Европа.

Закриване на проект "Разбирам и приемам"
С фестивал на етносите ще бъде закрит започналия преди 1 година ПРОЕКТ BG051PO001-4.1.05-0109 „РАЗБИРАМ И ПРИЕМАМ” . От 5 до 8 октомври ще има най-разнообразни прояви като конференция, изложба, ревю и ден на отворените врати. Последния ден ще бъде и официалното закриване на проекта.  Вижте пълната програма.

В периода от 23 септември до 5 октомври ще се приемат снимки, видео и литературни произведения за конкурса „ Светът, който създаваме”за всички ученици в ЗПГ. Темите са две – Този свят не ми харесва” и „Светът може да се промени”. Най-добрите 10 класирани ще участват в заключителната изложба по проекта на 7 октомври. А най-добрите 3 ще бъдат наградени. Виж условията.

По този проект работиха 11 учители и над 130 деца /по-равно българи и от другите етноси/, които участваха в 6 дейности, като дейност 3 и 7 допълнително бяха разделени на по 3 секции. Клубовете бяха най-разнообразни и обхващаха културата, живота и обичаите на различните етноси в училище. Проекта беше обширно отразен в снимки и видео плюс блог за новини. Резултатите от проекта може да опишем с няколко думи - повече толерантност, повече разбиране и повече приемане. Блог на проекта


Тържествено откриване на новата учебна година

На 16 септември започна новата учебна година. По традиция учениците и учителите от Земеделска професионална гимназия „Климент Тимирязев” отбелязаха тържествено този обичан от всички българи празник. Техни гости бяха министърът на земеделието и храните професор Димитър Греков, управителят на област Благоевград г-н Муса Палев, кметът на Община Сандански господин Андон Тотев, заместник - областният управител г-н Димитър Капитанов, заместник - кметът по хуманитарните дейности на Община Сандански г-жа Мария Чинкова.

Церемонията на тържеството се състоеше от официална част, в която след посрещане знамето на гимназията, директорът на ЗПГ „Климент Тимирязев”, г-н Емил Терзийски се обърна със слово към учениците, като ги поздрави не само със стартирането на новата 2013/2014 година, но и с правилното решение да бъдат част от най-голямата земеделска гимназия в България, в която специалностите и подготвят за професиите, свързани с най-хубавите неща от живото – житото и хлябът, виното и цветята, туризмът и автомобилите.

Господин директорът им пожела и през новата година да се трудят упорито, за да утвърждават името на училището си, което е известно не само в община Сандански, не само в област Благоевград, не само в България, но и в Европа. Поздрави към учениците и учителския колектив отправиха кметът на Община Сандански господин Андон Тотев, управителя на област Благоевград г-н Муса Палев, министърът на земеделието и храните професор Димитър Греков.

След тази официална част на тържеството директор Терзийски подчерта, че за Земеделска професионална гимназия „Климент Тимирязев” е чест началото на новата учебна година да бъде дадено от министъра на земеделието и храните, затова традиционният български обичай плисване на вода беше извършен от професор Греков. Министърът извърши и ритуала, при който се връчва Ключът на знанието – символ на успеха на ученика, формирал най-висок приемен бал, а тази година това е осмокласничката Петя Петкова.

Празничният ден продължи с художествена програма, в която участваха танцов фолклорен ансамбъл, съставен от възпитаници на Земеделска професионална гимназия „Климент Тимирязев”. Запалени бяха огънят на знанието, на приятелството, на трудолюбието, на любовта и на доверието.

След изпращане на знамето на училището всичките 25 паралелки, състоящи се от 633 ученици, заедно със своите класни ръководители и преподаватели влезнаха за първия учебен час. Първи в училище пристъпиха новите ученици от 8 и 9 клас. През тази година план-приемът беше изпълнен почти на 100 % и в 6 нови паралелки се записаха 152 ученици.
Екип преподаватели от ЗПГ е победител в национален конкурс
Екип преподаватели от ЗПГ "Климент Тимирязев", Сандански - Емил Терзийски, Мариана Анталавичева, Даниела Коюмджиева, Дина Кирилова и Мария Петкова - е победител в Националния конкурс за успешни практики в кариерното информиране, ориентиране и консултиране в България, 2013.

Проектът, който получи заслужено отличие, е комплекс от две инициативи и една педагогическа практика с името "Упражнение за кариера".

Наградата на екипа бе връчена по време на Националния семинар "Обучение на кариерни консултанти", състоял се от 10 до 12 септември в София.

Организаторите - Център за развитие на човешките ресурси и Фондация на бизнеса за образованието - присъдиха отличието на екипа от ЗПГ за успешна работа в категория "Кариерни услуги за ученици".


Проект „Вълшебни тухли за европейско гражданство”
Земеделска професионална гимназия спечели поредния си проект по програма „Учене през целия живот” секторна програма „Коменски”, дейност „Многостранни партньорства”. В проекта освен България ще участват Италия, Испания, Португалия, Дания, Германия, Унгария, Полша, Гърция и Турция.

Проектът „Вълшебни тухли за европейско гражданство” е двегодишен и ще започне с началото на новата учебна година. Чрез него учители и ученици ще преживеят и разбарат по-добре какво означава да бъдеш гражданин на Европа.

Проектът ще развие темите за правата на човека и ще даде възможност на учениците да сравнят поведението си в дадени ситуации, които са свързани с техния личен и социален живот.

Ще участват заедно в лаборатория за демокрация, ще развиват динамични дейности като си разменят ролите в различни конфликтни ситуации.

Те ще повишат своята езикова компетентност и ще се формират като отговорни и активни граждани. На учителите проектът ще помогне да усъвършенстват своите преподавателски умения като използват съвременни технологии.

Посещавайки различни европейски училища, те ще обменят преподавателски опит. Това ще бъде полезно за по-точно познаване на разнообразието на европейските образователни системи и развиване на добри практики и иновации

Земеделска професионална гимназия „Климент Тимирязев” спечели поредния си проект
За втора поредна година проект на Земеделска професионална гимназия „Климент Тимирязев” е одобрен за финансиране от ACES (Академия на училищата от Централна Европа) .

За цикъл 2013 / 2014 година се състезаваха 220 проекта, от тях одобрени са 44, като проектът на санданчани с наименование Ние сме различни, но мислим и чувстваме еднакво е единственият спечелил от област Благоевград.

През следващата учебна година 24 гимназисти от ЗПГ Кл.Тимирязев ще работят съвместно със свои връстници от гимназията в Реметеа, Трансилвания, Румъния.

Екипите на двете училища ще работят в общо виртуалното пространство - блог и Facebook страница. Ще изпълняват месечни дейности, в които ще се подготвят материали, свързани с темата на проекта: етническото, религиозното и културното разнообразие на двете страни.

Проектът ще стартира с едноседмично обучение в Букурещ през първата седмица на месец октомври, където новите партньори, представени от един учител и един ученик, ще се запознаят и ще се подготвят заедно за бъдещите предизвикателства на съвместната работа.

Ще се реализират две обменни срещи – първата на гимназистите от ЗПГ Климент Тимирязев в Румъния през октомври и втора през февруари, когато санданчани ще посрещнат своите партньори от Реметеа в България.

Проектът ще бъде финализиран през месец март, а в началото на април екип от учител и ученик ще презентират своя седеммесечен труд в Сенец, Република Словакия.

Награди в конкурса на ОБНСВ Благоевград .
В Благоевград на 16 май 2013 година бе награждаването на победителите в конкурса на ОбСНВ в Благоевград за ученици по превенция на наркоманиите, на тема: “Човекът – свободен и независим” . В него участваха повече от 1000 ученици, разделени в три категории  и три възрастови групи - Есе и разказ, Рисунка и Мултимедийна презентация и 1-4, 5-7 и 8-12 клас.

 В категория Стихотворение I награда спечели – Димитър Мицев - X б клас. В категория Постер II награда спечелиха – Лиляна Дерибанова и Джесика-Александра Туджарова - IX а клас и в категория Мултимедийна презентация II награда спечелиха – Николай Милюков - XI а клас и Костадин Андонов - IX в клас .

Учебна компания "FOR YOU" АД спечели два престижни първи награди .
В Благоевград на 14 и 15 май 2013 година се проведе Първи регионален панаир на учебни компании към Джуниър Ачиивмънт - България. В него взеха участие 20 компании от 13 града в България – Сандански, Петрич, София, Враца, Варна, Правец, Пловдив и други.Регионален панаир на учебните компании се проведе за пръв път и е финансиран от фондация Америка за България с любезното домакинство на РИО – Благоевград.

Целта на панаира е да даде възможност на учебните компании в конкурентна среда да демонстрират своите умения по продажби и маркетинг, като същевременно съумеят добре да защитят идеята си пред жури.По време на панаира бяха проведени два конкурса – „Най-добра учебна компания“ и „Най-добър щанд“.

Панаирът преминава в два етапа - интервю по щандове и презентация на сцена Целта на презентацията по щандове е компаниите да покажат на журито екипния дух, който са изградили през учебната година, и способността си да продадат своя продукт/услуга на потенциалните клиенти в рамките на няколко минути.

Учебната компания „For You“ АД, създадена през учебната 2012/2013 година с ученици от 11 б клас специалност „Селски туризъм към ЗПГ „Климент Тимирязев“- Сандански, спечели конкурса за „Най-добър щанд“, в изготвянето на който взеха участие Виктория Анталавичева, Зорница Танчева, Елена Руйкова, Петя Гетова и Теменужка Траянова.

За наша голяма радост учебната компания заслужено получи и приза „Най-добро презентиране на бизнес идея“. В надпреварата на допълнително проведения конкурс участваха Зорница Танчева – президент - и Виктория Анталавичева – мениджър на отдел Маркетинг.
ТРЕТО МЯСТО в България на националната олимпиада по гражданско образование
На 7, 8 и 9 май в град Враца се проведе финалният кръг на Националната олимпиада по гражданско образование. За втора поредна година Земеделска професионална гимназия "Климент Тимирязев" град Сандански имаше класиран свой участник. Виктория Анталавичева, ученичка от 11 б клас, специалност Селски туризъм участва в надпревара с 43 други участници в своята възрастова група. В крайното класиране в трета група 9-12 клас тя зае престижното ТРЕТО МЯСТО сред всички участвали ученици в България.

В първия ден олимпиадата бе официално открита от заместник-министърът на образованието, младежта и науката Мариана Банчева на тържествен концерт в градската концертна зала, Враца. През втория ден олимпийците решаваха казуси, които анализират типична ситуация, представителна за актуални социални или политически проблеми на българското общество, като творчески разработват алтернативни решения, оценяват ги критично и обосновават лична позиция.Втората половина на деня беше предназначен за публично представяне на проектите, които са класирани от Националната комисия по гражданско образование. На третия ден, по време на тържественото награждаване в Регионалния исторически музей на Враца.

Доц. д-р Захариев, председател на журито на Националната олимпиада по гражданско образование обобщи представянето на Виктория със следните думи :"Точките, които събра Виктория Анталавичева от надпреварата в трите етапа са с възможността тя да бъде лауреат, но тъй като тя е единадесети клас, а по регламент с това звание се удостояват само зрелостниците, ние със съжаление отбелязваме, че сега и връчваме бронза, но сме уверени и силно обнадеждени, че догодина тя ще бъде национален лауреат".

Призови места на наши ученици на професионалната сцена.
На панаира на професиите в Пловдив от 18 до 20 април Ивана Банова от 12 д клас спечели ЗЛАТЕН МЕДАЛ И ГРАМОТА ЗА ПЪРВО МЯСТО в категорията за аранжиране на „Букет-бутиков” . Тя бе част от отбора на ЗПГ участвал в ежегодната надпревара на професионалните училища в България.

На 25 април в националното състезание „За хляба наш” ученичките Иванка Чорбаджийска и Антоанета Мицева от 10 б клас спечелиха ПЪРВОТО МЯСТО в най-трудната категория "Научна разработка-проект". Победата им донесе едногодишна стипендия от фонда за подкрепа на децата с изявени дарби. Така за трета поредна година ученици от нашето училище печелят състезанието.

Учебно тренировъчна фирма „КСТУДИО ЕУФОРИЯ” ООД от нашата гимназия взе участие в ТФ ФЕСТ 2013 в Панаира на УТФ “Млад предприемач” в гр. Пловдив в периода 17-19 април . В надпреварата участваха над 140 ученически фирми от цяла България. В крайното класиране учениците от 11 а клас професия " Данъчен и митнически посредник", спечелиха ТРЕТО МЯСТО в категорията за социално отговорен бизнес на Български форум на бизнес лидерите.

На 26 април в национално състезание „Млад фермер” отборът на ЗПГ спечели ТРЕТО МЯСТО в България. Учениците Антонио Георгиев, Габриела Ангова и Марио Тунов - и тримата от X клас участваха във финалната надпревара на 6-те най-добри училища в страната. Индивидуално Антонио взе ВТОРО МЯСТО в надпреварата за майсторско управление и работа в модул Механизация.


Класирахме се на финала на републиканското първенство по хандбал
На 23 април в Благоевград се изигра квалификационна зонална среща за влизане във финала на републиканското първенство за юноши по хандбал .

Областният първенец ЗПГ Сандански се срещна с отбора на гимназията в град Сопот и спечели двубоя с 25-11, класирайки се сред 6 най-добри отбори в България.

Финалният турнир ще се проведе в Добрич през май месец. Пожелаваме успех на нашите момчета и да се върнат с медали оттам!!!

Отново добро представяне и на олимпиадата по география и икономика.
Учениците от ЗПГ Сандански се представиха достойно в областния кръг на олимпиадата по география и икономика, където участваха 13 наши представители.

В 8 клас Иван Стойков от 8б клас дели трето място сред 42 най-добри в област Благоевград. В Топ 20 има още 4 ученици от ЗПГ.

В категорията на 9 клас Розалия Кадиева от 9б клас е 4. А в категорията 10-12 клас 3 момичета от 11б клас са в ТОП 10, като Теменужка Траянова е 4, а Виолета Граматикова и Зоя Дукова делят 8 място.

Отлични резултати на областния кръг на олимпиадата по БЕЛ.
Учениците от ЗПГ Сандански показаха отлични знания и представиха достойно град Сандански в областния кръг на олимпиадата по български език и литература в категорията от 8 до 12 клас.

В 8 клас Лидия Матеева от 8б клас дели четвърто място сред 15 най-добри в област Благоевград с трети най-висок резултат в областта. Резултатите показват, че това е била трудна олимпиада и затова мястото е още по-ценно.

В 9 клас две ученички от 9 б клас са разбили конкуренцията взимайки първите 2 места в областта . - Йоанна Чолтеева е първа с най-висок резултат/5.50/ , а Анжела Георгиева е с второ място и резултат/5.25/.

В 10 клас Димитър Мицев от 10 б клас /5.00/ е 5 с трети най-висок резултат в областта. И в 12 клас Елена Ханджийска от 12б клас  също е в ТОП 10 от 30 учасници  с резултат 5.00

Поздравления за всички преподаватели от училището подготвили тези ученици !!! За съжаление за национален кръг се класират само ученици от 12 клас, поради това Йоанна няма да има възможност да се изяви и на национално ниво.

Състезанието "Земята - позната и непозната" събра приятели от Сандански и Р Македония.
Състезанието "Земята - позната и непозната" под надслов "Късно е вече да сме песимисти", организирано от ЗПГ за втора поредна година  се състоя на 14 април в юбилейната зала на училището.

Домакините посрещнаха представители на три града от Р. Македония - Струмица, Валандово и Прилеп. Така отново състезанието се превърна в международно. Предната вечер участниците направиха традиционните балони с екопослания и ги пуснаха на градския площад в Сандански.

По регламент в състезанието учениците от VIII клас до ХІІ могат да участват индивидуално в категориите "Есе" и "Фотоколаж" или в екип от двама - в категорията "Мултимедия".

Всеки от участниците представяше разработките си пред жури в състав Дина Кирилова -главен учител в ЗПГ, Васил Хърков, еколог на Община Сандански и председателя на УС на Екопарламента в България Милка Джиджова.

Нашите ученици, въпреки достойната конкуренция на учениците от Македония завоюваха първите места в две от категориите. Костадин Андонов от 9в клас е първи в категория Фотоколаж, а Николай Милюков от 11а клас е първи в категория "Мултимедия".

Това първо място беше достоен завършек на седмицата за Николай след като предния ден той участва в друго състезание в Сандански и там взе трето място в същата категория в конкуренцията на ученици от всички училища в Сандански и елитни гимназии от София, Благоевград, Гоце Делчев и Петрич.

Одобрен е план-прием 2013-2014 в ЗПГ
На 29.03.2013 със заповед на министъра бе одобрен план-прием 2013-2014 в ЗПГ. На страницата ПРИЕМ от менюто ще видите професиите и специалностите за новата учебна година /pdf формат/.

След 7 клас предлагаме прием в 4 паралелки. Освен професия "Икономист" и професия "Контрол на качеството и безопасност на храни и напитки", тази година ще можете да избирате между две специалности в професия "Организатор на туристическа агентска дейност" - "Селски туризъм "и "Организатор на туризма и свободното време".

След 8 клас предлагаме прием в 2 паралелки. Това са професиите "Монтьор на селскостопанска техника" и новата професия "Агроеколог".

Новото след 8 клас, е че за първи път освен дневна форма предлагаме и задочно обучение в професия "Готвач". От това обучение може да се възползва всеки, който е навършил 16 години, има завършено основно образование, но е прекъснал обучението си.

Надяваме се предложеният от нас прием да съвпада с вашите очаквания и от новата учебна година вие да станете част от нашето училище.

ЗПГ се класира за финала на националното състезание "Млад Фермер"
Земеделска професионална гимназия „Кл.Тимирязев” гр.Сандански за трети пореден път се класира за Национално състезание „Млад фермер”.

В регионалния етап от състезанието,което се проведе в гр.Перущица взеха участие 13 земеделски училища от Южна България,които се състезаваха в три модула: Растениевъдство,Животновъдство и Механизация на селското стопанство.

Учениците от ЗПГ,Антонио Георгиев,Габриела Ангова и Марио Тунов , независимо ,че са в 10 клас, показаха и демонстрираха знания, компетенции и практическо прилагане на съвременните тенденции в областта на фермерството.

Антонио Георгиев зае ІІ-ро място в модул „Механизация на селското стопанство” и получи статуетка лично от ректора на Аграрния университет – гр.Пловдив-проф.Димитър Греков.

Ръководителят на отбора Неделчо Джамбазов е убеден, че в този си състав училището може да заеме призово място.

Във финалния етап на състезанието, което ще се проведе от 25 до 27 април в гр. Първомай ще вземат участие 7 отбора – 3 от Южна България и 3 от Северна България и училището домакин.Наша ученичка беше секретар на Президента.
Петима младежи гостуваха на Администрацията на Президента, която се включи за втора поредна година в инициативата "Мениджър за един ден" .Президентът Росен Плевнелиев отстъпи за един ден стола си на дванайсетокласника Никола Янев от София, а  ръководител в  един от ресорите   беше Виктория Анталавичева, ученичка от 11 б клас в ЗПГ.

Тринадесетте бъдещи мениджъри бяха посрещнати в община Сандански от кмета  Андон Тотев, който им връчи надлежно подписани и подпечатани договори за обучение в рамките на Националната инициатива „Мениджър за един ден”.

Според предварителната регистрация на бъдещите мениджъри и техните интереси община Сандански оформи четири работни групи с различни целеви задачи, свързани с техните мениджърски умения и работа в екип. При своите презентации учениците показаха изключителна креативност, умения да боравят с мениджърски инструменти и иновативни подходи. -  информация тукПредставителна изява на клуб „Искам да успея в бизнеса с кетъринг и карвинг”
Днес 27.03.2013 г. ученичките от клубовете „Искам да успея в бизнеса с кетъринг и карвинг” от ЗПГ „Климент Тимирязев” организираха представителна изява-рожден ден на Любомира.

Дейността на клубовете е по проект УСПЕХ и се занимава с организиране на партита и мероприятия за различни поводи.За случая децата бяха подредили блок маса с различни плата с направени от тях хапки, сладкиши, украсени по техни идеи с помощта на г-жа Д.Дикова и г-жа Е.Кацарска , както и торта с логото на клубовете.

На мероприятието присъстваха директора на училището г-н Е.Терзийски, зам.директорките и други преподаватели от ЗПГ поканени специално за случая.Гостите бяха очаровани и приятно изненадани от старанието на децата.Земеделска професионална гимназия с пореден спечелен проект
ЗПГ”Кл.Тимирязев” е единственото учебно заведение от Благоевградска област, което спечели проект от националната кампания „За чиста околна среда-2013 г”, финансиран от Министерство на околната среда и водите.

Намерението на учениците, учителите и ръководството е да изнесе класната стая навън, защото чрез спокойствието на зеленината и заряда на свежия въздух, а не само чрез словото на учителя, учениците ще усетят по-осезателно връзката с природата и необходимостта да я пазят.

Основната цел е свързана с формиране на екокултура в следните насоки:
  1. Вкореняване на зелената идея в съзнанието на учениците
  2. Налагане на „екомода” сред тийнейджърите, което ще пречупи стереотипите на непрекъснато афишираната екотема.
  3. Прояви на отговорно отношение винаги ,навсякъде и по всяко време.


Търг за помещение за продажба на закуски в ЗПГ

ЗЕМЕДЕЛСКА ПРОФЕСИОНАЛНА ГИМНАЗИЯ „КЛ. ТИМИРЯЗЕВ” ГР. САНДАНСКИ

На основание писмо № 21-423 / 28.02.2013 г. на министъра на земеделието и храните О Б Я В Я В А
На 16.04.2013 г. от 14.00ч. ЯВЕН ТЪРГ за отдаване под наем за срок от пет години на:

Помещение за продажба на закуски – 34 кв.м.

Първоначална годишна цена – 2400 лв.

В договора за наем се включва клауза за депозитна вноска в размер на двумесечен наем,която сума се връща на наемателя след прекратяване на договора,ако последният няма неизплатени суми.

Депозит за участие в търга-10% от първоначално обявената цена се внася в касата на училището до 16 ч. на 15.04.2013 г.

Повторен търг при същите условия се провежда на 23.04.2013 г.

За справки тел. 074632448
Мотивационен лагер "Без отсъствия" в Банско
На 15 и 16 март в град Банско се проведе мотивационен лагер за 62 ученици от училището, избрани по следните критерии :

1. Без нито едно отсъствие
2. С намалени отсъствия за определения период.

Там те обсъдиха изпълнението на план-програмата по мярката, решаваха казуси и предлагаха решения за намаляване броя на отсъствията. Работейки в екип от 10-11 души те показаха умение да изпълняват различни роли в определени ситуации.

Резултатите от дискусиите бяха , че всичко опира до индивидуалната работа с учениците, и че решенията са различни при всеки проблемен ученик. Според тяхното мнение, проблемите идват от липсата на отговорност при родителите . Смятат, че нещата биха се променили при представянето на учебното съдържание по иновативен и нестандартен начин.

А тук можете да прочетете подробен репортаж от мястото на събитието.Тийнкомеди представиха постановката "СТОП" и в град Гоце Делчев.
На 15 март театралната група на училището „Тийнкомеди” представи преработения вариант на постановката „СТОП” в град Гоце Делчев. Цялата организация и пътуването се превърна в истинско изживяване за всички с положителен завършек.

Гостуването беше по покана на преподавателя в православното прицърковно училище „Св. благоверен цар Петър Български” към храм „Св. великомъченик Георги” в Сандански Светослав Костарев.

Благодарим му най-сърдечно за цялото внимание през тези дни.Благодарение на неговите усилия беше осигурена зала в Гоце Делчев и създадена програма за двата дни, в които учениците спаха в манастира „Свети Георги” в Хаджидимово и посетиха църквата в Банско и село Баня.

Благодарим и на неврокопския митрополит дядо Натанаил, разрешил включването ни в тяхната програма и поел всичките разноски по пътуването. Така „Тийнкомеди” се превърнаха в поклонници и получиха допълнителен духовен стимул и вдъхновение.

Благодарим и за специалното участие на Владимир Атанасов и неговите млади доброволци в отдел образование на община Гоце Делчев, направили възможно запълването на културния дом със своята усилена агитация.

Благодарим и на публиката в град Гоце Делчев за радушния прием, за многото ръкопляскания и овации, вдъхнали сигурност на нашите артисти. А тук можете да прочетете подробен репортаж от мястото на събитието.Земеделска професионална гимназия- град Сандански стъпи и на остров Сицилия.
Във връзка с изпълнението на проект„Европейски паспорт за умения в областта на селското стопанство” в раздел "Партньорства" секторна програма „Леонардо да Винчи” по Европейската образователна програма „Учене през целия живот”, екип на Земеделска професионална гимназия “Кл.Тимирязев“ в лицето на директор Емил Терзийски, г-жа Надежда Мишева и г-жа Павлина Караджова, посети о. Сицилия на 06.03.2013г., ден след поредното изригване на вулкана

Екипа на училището прекара в Катания 2 дни, през които се посетиха две от най-добрите училища в областта, занимаващи се със селско стопанство с цел обмяна на професионален опит.

На работната среща във Fermi school, всеки от работните екипи на шестте държави участнички в проекта, представи открит урок по специалността, презентиращ училището и начина на работа, с цел обмяна на практически опит.

В уроците за пореден път бе коментирано нивото на развитие на образованието във всяка една страна в съответствие с Европейската квалификационна рамка. Тук можете да прочетете подробен репортаж от мястото на събитието.Проект ACES завърши успешно.
Учениците от Земеделската професионална гимназия „Климент Тимирязев“, участващи в проекта ACES (Академия на училищата от Централна Европа) под наслов "Разрушителното и конструктивно влияние на медиите върху младежта днес" се завърнаха от пътуването си до Скопие. Там те прекараха периода от 28.02 до 03.03.2013

Българските ученици бяха посрещнати гостоприемно в приемните семейства, където се чувстваха като у дома си. Освен, че посетиха прекрасната столица на Македония и живописния каньон Матка, учениците прекараха ползотворно време през планираните уъркшопове.

Там те отново получиха възможност да работят в екип със своите македонски приятели и заедно да създадат успешни продукти. Точно така те приключиха всички планирани дейности и успешно завършиха проекта. Тук можете да прочетете подробен репортаж от мястото на събитието.Ученици от ЗПГ участваха в обучение за изготвяне на професионален филм в София
Учениците от Земеделската гимназия Костадин Андонов и Николай Милюков заедно с преподавателя Харалампи Иванов участваха в обучение за изготвяне на професионален филм от 22 до 25 февруари в София, организирано от фондация “Стефан Нойков”.

Това бе специална награда на учениците за доброто им участие в конкура за създаване на клип на тема „Лицата на насилието през погледа на децата”. Той бе насочен към това да се даде възможност на младите хора да покажат своето отношение към насилието, използвайки една от формите на съвременното визуално изкуство.

През трите дни те получиха знания и умения от водещи специалисти в областта на драматургията, фотографията и киноизкуството като Ернестина Шинова, Сергей Комитски, Георги Шушков и Олег Костов. Тук можете да прочетете подробен репортаж от мястото на събитието.

Обучение на преподаватели в ЗПГ
На 17 февруари приключи обучението на 40 педагогически специалисти от Земеделска професионална гимназия „Климент Тимирязев” за работа в мултикултурна среда.

Изпълнението на дейността е част от активностите на проект „Разбирам и приемам”, осъществяващ се с финансовата подкрепа по ОП „Развитие на човешките ресурси”, съфинансиран от ЕСФ на Европейския съюз, схема BG051PO001-4.1.05 „Образователна интеграция на деца и учениците от етническите малцинства”.

Целта на обучението – осигуряване на добре подготвени учители, способни да отговарят на специфичните нужди на децата от малцинствата и да подпомогнат тяхната социализация в училището – беше постигната след 40- часов тренинг.Празнуване на Трифон и Свети Валентин.
На 14 февруари в ЗПГ винаги празнуваме двойно. От сутринта Свети Валентин се развихри благодарение на Тийнкомеди. Те бяха приготвили сцециални валентинки, с номера за всяко момиче и момче. Така целия ден се превърна в едно голямо търсене на половинките с еднакво номерче.

Всеки примираше от любопитство да разбере какъв му е бил късмета изпратен от купидон. ЗПГ-радиото се превърна в море от любов, а всеки час свършваше със специално хумористично съобщение, записано от членовете на театралната ни група.

След 7 час тържеството продължи в учебно опитното ни стопанство.  Традицията със зарязването на лозето бе спазена.  Имаше и  състезание за най-добър  ученик с лозарските ножици. Интересното беше, че и 3 мата участници бяха момичета.

Накрая учителите си направиха празненство в избата на училището. В задушевна атмосфера и много танци завърши този ден изпълнен с емоции, усмивки и весело настроение.Публично представяне по проект "Разбирам и приемам"
Днес, 29 януари 2013 година многобройна аудитория, която се намираше в зала „Юбилейна” в Земеделска професионална гимназия „Кл.Тимирязев”, се наслади на умението на младите таланти от клуб „Заедно към бъдещето” да интерпретират текстове от фолклора на различни етноси.

Събитието беше първата публична изява на участниците в клуба, който е сформиран при изпълнение на дейностите по проект „Разбирам и приемам”, който се осъществява с финансовата подкрепа по ОП „Развитие на човешките ресурси”, съфинансирана от ЕС по схема „Образователна интеграция на деца и ученици от етническите малцинства”.

Експерт ръководителите г-жа Мариана Панделиева и г-жа Йорданка Пехливанова умело бяха използвали дарбите и таланта на децата от ромски произход, и заедно със своите ученици създадоха истински празник на етническа толерантност, търпимост и солидарност.Състезания в училището.
На 28 и 29 януари се проведоха редовните състезания в училището за най-добър Хлебар-сладкар, Готвач и Сервитьор-барман. Победителите в тях ще ни представят на регионалните състезания.

На 28 януари учениците от професия "Хлебар- сладкар" трябваше да направят по две изделия за да участват в крайното класиране. Журито избра Любомир Любенов от 10г клас за победител, след като  питата и тортата му събраха най-много точки. Негови подкласници са Виолета Милева и Савина Митова от 11г клас.

На следващия ден учениците от професия "Готвач" изготвиха и Аранжираха по няколко гозби като първото място след оспорвана борба спечели Ваня Милева от 12в клас, следвана от Катя Цурева и Георги Стоянов от същия клас.

В същото време когато готвачите приготвяха ястията си в другата част на стола две момчета се бориха за призовото място при сервитьор-барманите. В крайното класиране журито посочи за победител Ангел Иванов от 10б клас.


Наши ученици участваха в предаване на Българското национална радио
На 29.12.2012 г. учениците от ЗПГ, участващи в проекта ACES(Академия на училищата от Централна Европа) получиха великолепната възможност да посетят сградата на Българското национално радио – град София. Там те участваха на живо в предаването „Различният до мен“ на радио София. Екип инфолохици, които са автори на предаването и  г-жа Катя Петкова, ръководител на проекта направиха възможна цялата тази одисея да се случи.

Още с пристигането на учениците, журналистът Кин Стоянов се погрижи да запознае гостите с всяка малка подробност от миналото и настоящето на БНР. Той им представи музея към сградата като стриктно обясни всеки детайл от създаването на радиото до наши дни. Разходката продължи из залите на радиото, където те се запознаха с неговото функциониране. Кулминацията на цялото посещение в БНР настъпи, когато часовникът удари 15:05 часа.

Сега бе моментът младите журналисти/нашите ученици/ да заемат своето първо участие в директно радио излъчване.След като г-жа Петкова постави първото парченце от пъзела, останалите части бяха подредени последователно, като всеки ученик бе интервюиран от Кин Стоянов за това какви са дейностите в проекта и как всеки ученик индивидуално допринася за развитието на инициативата .

Вижте повече подробности за посещението в БНР и чуйте предаването.


Една различна коледа в ЗПГ
На 21.12.2012 г. в последния ден преди ваканцията учениците от ЗПГ, заедно си направиха едно вълнуващо изпращане на 2012 в училище. Идеята коледното тържество да се проведе в училище се получи повече от успешна.

Още със започването на часовете пред учителската стая и на първия етаж се разположиха масите на коледния базар. Доста класове бяха изработили и измайсторили ястия, коледни картички, въртележки и други чудесии. Всеки ученик получи коледно пожелание на влизане в училище и по-време на междучасията .Дядо Коледа и Снежанка теглеха печелившите номера и раздаваха награди.

Осмите класове си направиха отделно празнуване в стола, където продължиха забавата с много песни и закачки. Учителите също сe  и попяха коледни песнички. Имаше награди за позналите името на учителя изпял песента. По време на 6 час се получи импровизиран поздравителен концерт и ученици изпълняваха коледни песнички по радиоуредбата, докато класовете разчупваха питките с късмети.

Кулминацията беше поставена от нашия директор Емил Терзийски, които имаше страхотна изненада за всички. В двора на училището се появиха две коли с 24 торти в тях. По една за всеки клас. На тортите пишеше на училище без отсъствия, а за 8б , класът със само едно неизвинено отсъствие имаше специална торта. Този весел ден , пълен с много изненади завърши с дълго хоро и доста усмивки.