2021 година, 2020 година, 2019 година, 2018 година, 2017 година, 2016 година , 2015 година ,
2014 година 2013 година ,2012 година, 2011 година , 2010 година, 2009 година, 2008 година


Разделихме се с най-дългогодишния служител в училището

Виктория Николова, секретар на директора ни и библиотекар в училището от 1977 година се пенсионира. Емил ‪‎Терзийски‬  избра перо в мастилница с надпис, за да изрази уважението си, а и на целия екип на училището, към най-дългогодишния си служител. На коледното тържество в училището изпратихме в заслужата почивка още няколко от най-старите учители и служители на училището.


Участие в международно състезание по Физика

На 20.12.2014 ученици от ЗПГ – Ангел Панковски и Андон Сезанов – 9а клас и ръководител Валентина Мутафчиева участваха в регионално международно състезание по експериментална физика на тема „Зареждане на кондензатор с двоен ключ” – град Гевгелия Република Македония. Учениците ни се представиха успешно и демонстрираха умения за измерване и получаване на графична зависимост на напрежението от времето. Те бяха единствените представители от страната сред 86 ученици от Македония, Сърбия в група от 7 до 12 клас


Димитър Мицев от 12б клас е Ученик на годината за 2014г.

Петото юбилейно издание на конкурса "Ученик на годината", организирано от директора на училището Емил Терзийски, излъчи дванадесетокласника Димитър Мицев за победител.Негови подгласници станаха Джесика-Александра Туджарова, Любомир Любенов, Ваня Симова и Анжела Георгиева. За първи път бе излъчен и "Отбор на годината". Това е учебно-тренировъчната фирма "Спорт Сектор" ООД с ръководител г-жа Анталавичева.Второто и третото място поделиха "Озеленяване и цветарство" и "Млад фермер". Всички участници получиха парични награди и ваучери в сандански хотели.Гости на церемонията бяха народните представители Атанас Стоянов и Кирил Котев, председателят на Общински съвет Явор Аргиров и началникът на РИО - Благовеград Огнян Соколов.


Вдъхновени от пътуването в Европа, спечелихме призово място от национален конкурс

Ния Дзимбова от 9в клас, една от 24 ученици, пътували до Европарламента се представи достойно в Националния конкурс по гражданско образование "Хората - еднакви и различни".  Нейното есе, вдъхновено от пътешествието през сърцето на Европа се класира на трето място, като наградата ще бъде връчена на 12 декември в Министерството на образованието. Това класиране е достойно завършване на 2014 година за училището. Година наситена с многобройни награди и успехи. Есето можете да прочетете тук.Номинации за ученик на годината 2014

Петият юбилеен конкурс "Ученик на годината" ще се проведе в понеделник на 15 декември в хотел "Свети Никола" от 17:30 часа. За приза през 2014-та претендетите са : Джесика-Александра Туджарова- 11а клас, Анжела Георгиева-11б клас, Ваня Симова-12а клас, Димитър Мицев-12б клас и Любомир Любенов-12г клас. Всички те имат награди от състезания, конкурси, областни и национални олимпиади. Всички са активни участници в извънкласните дейности и проявяват активна позиция и отношение по всякакви въпроси от живота на училището. Тази година по решение на директора на училището Емил Терзийски, патрон на инициативата, ще се излъчи и "Отбор на годината". Кандидатите са с постижения от Националната панорама на професионалното образование - в категориите "Озеленяване и цветарство", "Млад фермер" и учебно-тренировъчната фирма "Спорт Сектор" ООД.ЗПГ представи България в Европейския парламент в Страсбург

В четвъртък 20 октомври,в Европейския парламент в Страсбург се проведе 15-тия Euroscola ден от 19-те планирани през 2014 г. Това беше и датата, на която Земеделска Професионална Гимназия "Климент Тимирязев" и отборът победител в Euroscola за Югозападна България през 2014 представляваше страната ни в европарламента за този ден . Около 500 ученици и учители от различните държави-членки на Европейския съюз изпратени от своите държави /Белгия, Чехия,  Кипър, Дания, Естония, Франция, Германия, Гърция, Италия, Литва, Малта, Нидерландия, Полша, Португалия, Румъния, Словакия, Словения, Испания и Швеция/ обсъждаха в многоезичните работни групи шест важни теми :
1. Околна среда и възобновяеми енергийни източници.
2. Мерки за борба с разхищаването на храни.
3. Бъдещето на Европа.
4. Свобода на информацията и гражданска култура.
5. Миграция и интеграция.
6. Младежка заетост.

Денят на Euroscola дава възможност на учениците да общуват и да обменят информация на чужд език (английски, френски или немски) и също така подчертава значението на междукултурното сътрудничество. Освен това, участниците имат възможност да презентират своето училище и региона от къде идват, което осигурява по-голямо разнообразие и обогатява културния диалог.

Европейският парламент създаде проекта Euroscola през 1989 г. Всяка година Euroscola приветства хиляди ученици на възраст от 16 до 18 години от всички 28 европейски съюз държавите-членки да прекарат един ден в Страсбург и работи като членове на Европейския парламент. Учениците преживяват денят като Евродепутати, представляващи ЕС и държавата си в дебати в пленарната зала, чрез вземане на решения, преговори с колегите си, гласуване и приемане на резолюции по актуални европейски въпроси.  Прочетете тук и пътеписът от пътуването до Страсбург и обратно .


Ученици се представиха чудесно на Джуниър Ачийвмънт България форум

Учениците от професия Икономист- 10 и 11 клас, акционери в новосформираната учебна компания „Тийн Консулт” АД към ЗПГ “Климент Арк. Тимирзев” гр. Сандански взеха участие в иновационния лагер, организиран от Джуниър Ачийвмънт България, състоял се на 21.11.2014 г. в Неврокопската професионална гимназия „Димитър Талев” гр. Гоце Делчев в рамките на Световната седмица по предприемачество. На събитието присъстваше Елица Ефремова – програмен директор към ДАБ.

Учениците от Земеделската гимназия- Спаска Атанасова, Мариела Богданова, Марио Халачев, Лазар Джаков, Ваня Чакърова, Радослав Георгиев и Лъчезар Златков, включително и тези от Разлог, Петрич и домакините от Гоце Делчев бяха разпределени в 7 екипа. Зададен бе казус, свързан с изработването на екологична бизнес идея.След двучасова работа, конкуренция и много труд, бяха представени проектите.

Те се оценяваха от жури, оглавявано от председателя на Бизнес инкубатор гр. Гоце Делчев. Ученикът Марио Халачев и неговият отбор се представиха отлично и се класираха на първо място с бизнес идеята - „Еко дискотека.” Второ място бе заето достойно от отбора на Ваня Чакърова с идеята „Електронен учебник”. А Радослав Георгиев и неговият отбор с проекта „Язовир, генериращ енергия” заеха трето място. Всички участници получиха сертификати и много положителни емоции.


ЗПГ отбеляза Деня на християнското семейство и инициативата месец на здравословното хранене

По случай Деня на християнското семейство и Месеца на здравословното хранене ученици от Земеделска професионална гимназия от три специалности организираха кулинарна изложба-базар. На щандовете се предлагаха всякакви вкусотии - от домашни туршии, хляб, козе сирене, до сладкиши, баници, напитки, плодове, часто от тях приготвени от самите младежи.Средствата, събрани от нея, те ще дарят на абитуриенти от училището, Випуск 2015, които са затруднени да заплатят куверти за бъдещия бал. Директорът Емил Терзийски обяви конкурс с награда 200лв на месец за класа, който се храни най-много в столът на училището. Парите ще бъдат използвани за допълнително поевтиняване на тяхната храна.


Заключителна работилница в рамките на проект "Изследвай най-близката околна среда и открий най-опасни и вредни ефекти".

На 14 ноември в зала юбилейна се състоя заключителна среща по проекта, в който участват ЗПГ и училища от Македония. Учениците демонстрираха своите умения за работа със специално закупените уреди на стойност 20000 лв. Те могат да измерват нитрати, радиация и въглероден двуокис във въздуха. Гостите на практика видяха практическата полза и се убедиха, че някои от зеленчуците на местния пазар имат свръхдоза нитрати.  В бъдеще уредите ще се използват в обучението на учениците от професия " Технолог по качеството на храни и напитки "


Подготовка за Страсбург

Остават десет дни до отпътуването на учениците от ЗПГ ”Кл.Тимирязев”, победители от Регионалния конкурс ЕВРОСКОЛА, за Европарламента в Страсбург. Двадесет и четиримата ученици са разделени на шест работни групи и разгорещено, всяка седмица от началото на учебната година, дискутират и анализират на своите работни срещи политиката на Европейския съюз във важни социални сфери.Всеки от дните им на усилена подготовка е съпроводен с дебат на един от трите работни езика/английски, немски или френски/ на ЕС по тези актуални за европейската политика теми .

Пътуването към пленарната зала на Европейския парламент ще започне на 17 ноември от Земеделска професионална гимназия „Кл.Тимирязев” град Сандански и ще продължи с разглеждане забележителностите на европейските градове Загреб, Залцбург, Мюнхен, Аугсбург, Любляна. На 21 ноември 24 ученици официално ще представят България и ще бъдат в ролята на български евродепутати през този ден. Всички ще бъдат облечени в специално изготвени емблеми и облекла.Практика на ученици от 11 клас в Холандия


В периода 26 октомври- 2 ноември група от шест ученици от специалност Цветарство,11 клас,водени от двама учители посетиха Холандия и град Хеернвеен, област Фриисланд, където проведоха едноседмична практика в партньорското ни училище. В този период те участваха в работни ателиета, посещаваха цветарски магазини. Участваха също в часовете по практика на холандските ученици по градинарство и им помагаха в тяхната подготовка за националното състезание на Холандия по цветарство между професионалните училища. Следващата среща ще бъде през март 2015 г. в Сандански. Прочетете повече за посещението тукЗавърши екопроектът с Македония


На 30,31 и 1 ноември 2014г. учениците от ЗПГ „Климент Арк. Тимирязев“ заминаха за Република Македония по проект „Изследвай най-близката си околна среда и открий нейните най-опасни и вредни ефекти. На брега на живописното Дойранско езеро се проведе последната среща с връстници от СОУ „Гоце Делчев” гр. Валандово.В резултат на съвместната работа се оформи добро приятелство, дружба и желание да се продължи работата по опазване на околната среда. Проектът завърши, но приятелството и контактите с двете училища ще продължат.

Учениците видяха презентации, включващи резултати от направените изследвания, и имаха възможност да покажат творчески умения. Срещите преминаха под формата на игри със смесени групи от двете училища. Бяха раздадени листчета с определена тема, по която учениците трябваше да рисуват, след което всеки екип защити своята идея. След часове в размисъл и художествени творения всички участници представиха своите произведения пред комисия, която определи първите три места. Победители бяха всички участници, тъй като всеки остави част от себе си и своите виждания в творбите си. Те развихриха своето въображение и показаха каква всъщност е нашата планета и как трябва да я опазим чиста.Представители на училището посетиха по проект испанска Андалусия


Екипът на гимназията, включващ четирима ученика и трима педагога се завърна от Испания. Посещението ни в страната на фламенгото бe свързано с четвъртата работна среща по проект „Вълшебни тухли за европейско гражданство“ – училищни партньорства, секторна програма Коменски към програма „Учене през целия живот“. Домакин на срещата бе испанска гимназия IES SEVERO OCHOA, намираща се в селището Сан Хуан де Азналфарче, на 4 километра от Севиля, която е олицетворение на слънце, маслинови дървета, борби с бикове, футбол и много позитивизъм.

Целта на срещата бе да се проследи прогресът на проекта през първата година, да се конкретизират предстоящите задачи за втората и да се представят обектите, които ще бъдат изложени във виртуалния музей на седемте чудеса, един от крайните продукти на проекта. Музеят ще бъде изграден в седем стаи – стая с пейзаж, избран от всяко партньорско училище, стая с исторически личности, с музикални произведения, с монументи, с писатели, с картини на художници от всяка страна и стая с типични храни.
Прочетете повече за посещението тук


Еколагер след спечелен конкурс за наши ученици

В европейската година на гражданите ученици от Земеделска професионална гимназия за пореден път доказаха, че са най-активните граждани в област Благоевград. С участието си в конкурс на тема "Моят граждански принос" организиран от Центъра за развитие на човешките ресурси. Габриела Пеева, Йоана Чолтеева ,Джесика- Александра Туджарова, София Спасова и Ана-Мария Вълчева, спечелиха участие в еколагер „Граждани сме на Европа” .

Той се проведе на 17,18,19,20 октомври в град Копривщица, където учениците бяха настанени в къщи за гости. Там възпитаниците на гимназията взеха участие в различни познавателни дейности ръководени от професионалисти в областта. Те имаха възможност да представят своите проекти на тема „Моят граждански принос”, да провеждат дискусии с групи от ученици от Бургас, Кубрат, Видин, Шумен, Велико Търново, София , да опознаят града и едновременно да се забавляват. Преминаха и през интересни обучения в 4 ателиета- „НомаТ” „От нищо- нещо”, „Нашите паркове” и „Актьорско майсторство”, където присъстваха на лекции, даваха живот на неизползваеми вещи, месиха хляб, играха сценки под ръководството на художници и актьори.

„По време на еколагера преминахме през редица приключения, потопихме се в месната култура и опознахме по-добре Европа. Благодарни сме на организаторите, гидовете и нашите домакини, които топло ни посрещнаха и направиха всичко това възможно! Запечатахме Копривщица в сърцата си и се надяваме пак да се върнем догодина.”


Официално откриване на Център за кариерно развитие и гражданско образование "Америка за България"

Център за кариерно развитие и гражданско образование "Америка за България" бе открит официално на 17 октомври от Виолета Недева, експерт по земеделие и околна среда към Фондация "Америка за България", и Емил Терзийски, директор на училището.Гости на тържеството бяха избраният за депутат Атанас Стоянов, представители на Общинска администрация, директори на училища от Сандански, Разлог, Петрич и Микрево (Община Струмяни). Поздравителен адрес към домакинините от името на Министерството на земеделието и храните поднесе д-р Евгения Ачкаканова, директор на Дирекция "Наука, образование и инвестиции".

Проектът е изпълнен с финансовата помощ на Фондация "Америка за България" и самоучастие на ЗПГ.Основната цел на Център за кариерно развитие и гражданско образование в ЗПГ е да подготвя по-квалифицирани кадри за земеделието, туризма и хранителната-вкусовата промишленост в региона. Той ще обслужва не само ученици, но и други граждани, които търсят работа и по-добра реализация на пазара на труда.Откриването на Центъра съвпадна с 20-годишнината от откриването на първата икономическа специалност в училището.


Срещи по проект "Изследвай най-близката си околна среда и открий нейните най-опасни и вредни ефекти"

На 06.09.2014 г. се проведе среща между учениците от Земеделска професионална гимназия ”Климент Тимирязев” гр.Сандански и учениците от СОУ ”Гоце Делчев” гр.Валандово,участници в проекта по програмата за трансгранично сътрудничество : ”Изследвай най-близката си околна среда и открий нейните най-опасни и вредни ефекти” 2007CB16IPO007-2012-3-074. Срещата се проведе в парка на гр. Сандански.Работата на терен се оказа много приятна и интересна за учениците.Тук те показаха,че са усвоили вече техниката на работа с инструментите,както и че за приятелството граници няма.

Участниците разполагаха със закупени по-рано 4 инструмента за подвижна еколаборатория за мониторинг на околната среда.Те дават възможност да се изследва вода,въздух,почва и хранителни продукти за съдържание на нитрати,фосфати,калий и силно токсичния за човешкия организъм живак.А с дозиметъра и детектора на газове могат да бъдат лесно и бързо установени нивата на радиация и количеството на въглероден диоксид,въглероден оксид и амоняк във въздуха.Измерванията,които се извършиха,привлякоха вниманието и на гражданите,а популяризирането на дейности,свързани с проблемите на околната среда,е основната цел на този проект.По проект бяха направени измервания и в Република Македония.

На 12 и 13.09.2014 г. 30 ученици и 5 ръководители от Земеделска професионална гимназия „Климент Тимирязев” посетиха гр.Струмица.Особено приятна за всички бе изненадата,която домакините организираха-посещение на Смоларски водопад,а любовта към природата,както и осъзнаване необходимостта да бъде опазена,се формира само когато човек е сред нея. Уморени и заредени,учениците направиха измервания на отпадни води, минерална вода,почва от селскостопанска земя,горска почва,след което анализираха резултатите. До края на проекта предстоят запознаване с презентации,включващи резултати от направените изследвания,както и заключителна среща на всички участници-60 ученици и 10 учители,която ще се проведе на Дойранското езеро в Македония през месец ноември.


Първи учебен ден за учебната 2014-2015 година

Успешно започна новата учебна година в Земеделска професионална гимназия. Училището ни изпълни на 100% приема по паралелки и близо 90% по брой на учениците. Общо 159 са новите ученици в 4 паралелки след 7 клас и 3 след 8 клас.  Така в периода 2014-2015 година в ЗПГ ще има 27 паралелки и ще се обучават общо 649 ученици. От тях класовете с усилено изучаване на английски език са 18. Началото на новата учебна година традиционно започна с посрещане на знаменосците  и химна на България.

Краткото тържество продължи с поздрав на директора Емил Терзийски и кратко слово на председателя на Общински съвет град Сандански Атанас Стоянов. Както всяка година осмокласникът с най-висок бал получи ключът на знанието. След това водещите представиха новите класове и класни ръководители.  От думите на директора ни разбрахме, че предстои реализацията на много международни проекти. Това лято изцяло бе обновен част от първият етаж в училището и превърнат в кариерен център "Америка за България". Там учениците от професиите Икономист, Агроеколог и Озеленител ще се обучават в изцяло модернизирани кабинети.


ЗПГ печели за трети път  проект по Национална програма "Модернизиране на професионалното образование"

Училището е единственото професионално училище от област Благоевград с одобрен проект по нея.Инвестициите по новия проект са 99 990 лева, от които 10 500 се съфинансират от фирми-партньори. При осъществяването на редишните проекти бяха създадени учебен ресторант и винарска изба, модерен автосервиз, бяха закупени автобус и две понита.

С новия проект придобивките ще бъдат нов модерен малогабаритен трактор и необходимата за целите на стопанството прикачна техника. Ще бъдат изградени и две поликарбонатни оранжерии с капково напоявяне, ще се направи основен ремонт на два кабинета за провеждане на учебна практика по почвознание и земеделие и животновъдство.

След като проектът се реализира, училището ще осъществи една новаторска идея - запазване на генофонда от стари автентични български сортове зеленчуци. В тази връзка се предвижда учениците и техните учители не само да събират семена от зеленчуци, но и зеленчуците да се отглеждат по методите на биопроизводството, използвайки натрупаните знания на учениците от професия "Агроеколог" .

ЗПГ издаде 12 септификата по проект „Нова възможност за моето бъдеще”

От началото на 2014 година училището работи по проект BG05P0001-4.3.03-0001 „Нова възможност за моето бъдеще”. Проектът се реализира от Министерството на образованието и науката по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“, съфинансирана от ЕС чрез Европейския социален фонд.

Към края на месец юли 2014 година са издадени 12 сертификата за придобитите чрез неформално и самостоятелно учене знания, умения и компектентности в т.ч. за част от професията професия Хлебар – сладкар, – 1 лице, професия Монтьор на селскостопанска техника – 1 лице и професия Готвач – 6 лица. Втора степен на професионална квалификация за професия Готвач са получили 4 лица. Същите показаха много добри знания и умения по съответната професия.

Работата по проекта продължава и през месец август предстои финализиране на процедурата по валидиране за професиите Сервитьор-барман и Техник – технолог по качество храни и напитки.

ФОНДАЦИЯ "АМЕРИКА ЗА БЪЛГАРИЯ" ОДОБРИ ПРОЕКТ НА УЧИЛИЩЕТО ЗА 189247 ЛЕВА /37647 ЛЕВА ОТ ТЯХ СОБСТВЕНО ФИНАНСИРАНЕ/.


Фондация „Америка за България” подпомага израстването и укрепването на динамична пазарна икономика и демократично общество в България, и подкрепя страната в постигане на пълния ѝ потенциал на успешна и модерна европейска нация. Основана през 2008 година, Фондацията е наследник на Българо-американския инвестиционен фонд, създаден от Правителството на САЩ чрез Американската агенция за международно развитие. Грантовете, които Фондация „Америка за България” предоставя, продължават отношенията на доброжелателство и приятелство между народите на САЩ и България.

The America for Bulgaria Foundation assists in growing and strengthening a vibrant market economy and democratic society in Bulgaria, helping the country to realize its full potential as a successful, modern European nation. Founded in 2008, the ABF is a successor to the Bulgarian American Enterprise Fund, an investment fund created by the U.S. government acting through the U.S. Agency for International Development. The grants provided by ABF build on the legacy of goodwill and friendship that exists between the American people and the citizens of Bulgaria.


Основната цел на проекта ще е изграждане Център за кариерно развитие и гражданско образование „Америка за България”.Този център трябва да се превърне в свързващо звено между реалния бизнес и лицата, търсещи работа в областта на земеделието, туризма и хранителната промишленост чрез подобряване на професионалната ориентация.

За целта периодично ще се организират подходящи специализирани мероприятия /семинари, тренинги, обучения, джоб-експо, срещи с експерти в Бюро по труда, Бизнес Информационен и Консултански Център Сандански и др./ и ще се осигурява постоянна професионална консултация на ученици.Планира се Центърът за кариерно развитие в гимназията да се обособи като се реконструира част от първия етаж на учебната сграда, с разположени шест кабинета, три хранилища и прилежащото им коридорно пространство.

Така едновременно ще се провеждат учебни занятия и ще функционира кариерния център, като това ще подобри качеството на образователния процес, чрез повече практически и интерактивни занимания. Като част от проекта до септември месец тези 6 кабинета, 3 хранилища и фоайето в коридора на първия етаж ще минат през цялостна модернизация. В тях учениците от професиите ИКОНОМИСТ, ОЗЕЛЕНИТЕЛ, АГРОЕКОЛОГ ще се обучават при отлични условия. Такива притежават малко училища в България. От тези удобства ще се възползват и останалите професии в училището, когато имат часове в тези кабинети.

Малката виртуална разходка показва бъдещите реконструирани кабинети и хранилища на първия етаж, където ще се намира новият Център за кариерно развитие и гражданско образование „Америка за България”. С част от оборудването, защото всеки кабинет ще има лаптоп, мултимедия или огромен телевизор,интернет достъп. Кабинетът по счетоводство ще има компютри, а хранилището му ще се превърне в заседателна зала за бъдещите учебни компании, като ще разполага с цялата необходима техника. Във фоайето ще е информационния кариерен център, където ученици от професия Икономист ще провеждат своята производствена практика и ще бъдат на разположение на нуждаещите се.


Земеделска професионална гимназия отвори вратите си партньори от Италия, Испания, Португалия, Дания, Германия, Полша, Унгария, Гърция и Турция

В периода от 7 май до 11 май гимназията ни като домакин на третата работна среща по проект „Вълшебни тухли за европейско гражданство” отвори вратите си и посрещна 36 ученици, 30 учители и 4 директори на училищата от страните – партньори по проекта. Целта на срещата бе всяко училище да представи дейностите, извършени на местно ниво в лабораторията на демокрацията „Мир и образование за законност”.

Бяха представени и различни конфликтни ситуации в различните като акцента бе върху тормоза в училище. Учениците от 11те партньорски училища предложиха методи за тяхното решение. Дискутирано бе как да се избегне конфликтната ситуация, как да разберем и приемем хората около нас.По време на срещата учениците работиха заедно в две ателиета. В първото те сравниха 4те измерения / социално, културно , политическо и икономическо/на националното гражданството с европейското. Използването на велосипеда като инструмент за сравнение подкрепи някои моменти от европейската конвенция за правата на човека като правото на човек за живот в чиста околна среда и устойчива градска мобилност.

Във второто ателие учениците играха симулационна игра „Гражданите” на 6 дъски. Разделени на екипи от различни националности те живяха в един град и извършваха дейности. По време на играта участниците бяха поставени в различни ситуации, в които трябваше да избират между личното ( печелене на пари) и общественото (получават точки за гражданство).Всички бяха наясно, че законосъобразността е общ интерес и законът е там, където има граждани, които спазват правилата дадени на общността. Победител в играта е този ученик, който в края има най-много пари ( вълшебни тухли) и най-много точки за гражданство.
Учебна компания ‘’Тийм Консулт’’ се класира за финала на националното състезание "Най-добра учебна компания на България" за 2014 г.

Учебна компания ‘’Тийм Консулт’’ АД към Земеделска професионална гимназия ‘’Климент Тимирязев’’ град Сандански, на 29 април 2014 година в Благоевград, се представи успешно на Регионалния панаир на учебните компании, който се провежда за втора поредна година и е част от националната квалификация за Националното състезание ‘’Най-добра учебна компания’’ за 2014 година.В надпреварата се включиха младежи от югозападна България, включително и София.

В конкурентна среда те демонстрираха своите умения по продажба и маркетинг, като същевременно защитиха своята бизнес идея пред жури. С комплексното си представяне защитиха правото си да участват и да бъдат сред четиридесетте учебни компании, селектирани за участие в Националното състезание ‘’Най-добра учебна компания на България’’ , което ще се проведе на 06 юли 2014 година в София.

Компанията е основана през учебната 2013-2014 година от 14 ученици от 11 клас професия Икономист по проект УСПЕХ. Предмет на тяхната дейност е кариерно консултиране на ученици от ученици. Чрез организиране на инициативи, издаване на наръчник и чек лист на интересите, те подпомагат професионалното им ориентиране.
ЗПГ спечели три втори и две трети места на панорамата на професионалните училища

Много добре се представиха учебно-тренировъчните фирми, създадени от ученици от професия "Икономист" в ЗПГ на Панорамата на професиите в Пловдив. В категорията за "Отговорен бизнес" и двете фирми - "Спорт Сектор" и "Флаш студио" бяха класирани сред финалните 12 претенденти. След 3-минутно презентиране от всяка фирма "Спорт сектор" спечели ВТОРО място в окончателното класиране в категорията за 2014 година.Това е отлично постижение в това престижно състезание, в което участваха 130 УТФ фирми, 16 от тях чуждестранни.

За най-добра бизнес идея Ваня Симова спечели ТРЕТО място във финалната надпревара.Всеки отбор генерира по 3 бизнес идеи и защитава и презентира една пред журито. Отборът на Ваня е трети в крайното класиране и всеки ученик в призовата тройка получи медал за отличното си представяне. Да припомним, че в състезанието участваха учениците от икономически училища от цяла България представили 24 те най-добри идеи.

Отлично представяне в Пловдив има и отборът ни на състезанието по "Озеленяване и цветарство". Той спечели престижното ВТОРО място в отборното класиране в надпреварата на всички професионални училища в България.Учениците в отбора са само от 10 клас /Снежана Черкезова, Симеон Лукаров и Йордан Василев/ и пред тях има поне още 2 подобни състезания, надеждите са, че догодина бъдем първенци. Явно редовната обмяна на опит с холански ученици дава резултат.

Доброто представяне на училището в Пловдив бе затвърдено и на състезанието по "Млад Фермер", където отборът ни зае пето място в отборното класиране за професионалните училища в България.Като в надпреварата за майсторско управление и работа в модул "Механизация" ,Иван Стоев от 11 клас,професия "Монтьор на ССТ" зае ВТОРО място в България, защитавайки второто място за ЗПГ от миналата година, а в модул "Животновъдство" Марио Тунов,11 клас от същата професия е с ТРЕТО място в България в надпревара с учениците от всички професионални училища.

3 наши ученици класирани за национален кръг на олимпиада.

За 3 поредна година имаме класирани ученици за национален кръг на олимпиадата по гражданско образование. Успехите на Симеон Здравчев и Виктория Анталавичева през 2012 и 2013 година с призовите трети места бяха изключителни постижения. Тази година имахме цели 6 проекта, номинирани за национален кръг и за първи път ще бъдем представени с повече от един ученик.
 
Сред 40 най-добре представили се ученици в България на финала в Кюстендил от 8 до 10 май ще имаме 2 проекта с 3 наши представители. Това са Джесика-Александра Туджарова със своя проект "Пейката на моите мечти" от 10а клас и Димитър Мицев и Ангел Иванов от 11б клас с другия проект "Гражданска еволюция" класиран на финала.

За поредна година сме единствените представители за област Благоевград в гимназиален етап !!! Поздравления за класираните ученици, поздрави и за номинираните и за госпожа Караджова, която отново има основни заслуги и в това начинание !!! Пожелаваме им успех и достойно представяне на финала !!!  
 
ЗПГ спечели регионалното състезание Евроскола 2014 за югозападна България

На 12.04.2014г., в Червената зала на Американския университет в Благоевград се проведе регионалното ученическо състезание "Евроскола" на Европейския парламент за областите Благоевград, Кюстендил и Перник. В него Земеделска професионална гимназия „Кл.Тимирязев” спечели първото място сред осем явили се отбора от трите области.

Програма "Евроскола" има за цел да насърчава най-младите европейци да опознаят ЕП, да се "включат" чрез симулирани заседания в работата му и дори да "гласуват" неговите резолюции. Чрез нея ученици от училища във всички страни-членки на ЕС прекарват 1 ден в Европейския парламент в Страсбург.Регионалното състезание в Благоевград излъчи следващите 4 училища от България, които ще се включат в програмата.

В журито бяха евродепутатите Мария Габриел (ЕНП), Антония Първанова (АЛДЕ) и Димитър Стоянов (Независими), Теодор Стойчев, и.д. ръководител на Информационното бюро на Европейския парламент, Красимира Хаджикосева от Европа Директно Благоевград и Иван Андонов от Европа Директно Кюстендил.

Ръководител на отбора беше Павлина Караджова, преподавател по философия в ЗПГ, а учениците представили достойно училището са : Йоана Чолтеева, Димитър Мицев, Вилиян Петков, Мария Граматикова, Атанас Влахов, Жоро Маникатов и Лиляна Дерибанова. Отличното им представяне ще даде възможност на още 17 ученици от ЗПГ през ноември месец да пътуват до Страсбург.

По време на своя парламентарен ден в Страсбург около 500 европейски ученици участват в "заседания на комисиите" и в "пленарни заседания", разискват и гласуват резолюции, като дебатите се водят основно на френски и английски език. От мига, в който пристигнат в ЕП в Страсбург, учениците престават да представляват своето училище и стават част от многоезичните работни групи, сблъскват се с многообразието на различните етнически и лингвистични особености. Разпределят се в отбори от по 4 човека, всеки от различна държава и решават тестова анкета .Отборите с най-висок резултат след това се състезават пред всички в парламентарната зала.Успешно представяне в национални конкурси и олимпиади

В националното състезание за "НАЙ-ДОБРА БИЗНЕС ИДЕЯ" на финала в Пловдив имаме класирани 2 наши ученички с техните бизнес идеи. Това са Петя Велкова и Ваня Симова от 11а клас, професия Икономист. Там те ще се състезават в компанията на най-добрите 25 ученици от България.Така отборът на ЗПГ за националната панорама на професиите се увеличава. Там ще бъдем представени от 2 УТФ фирми на икономистите, хлебар-сладкари, лозаровинари, монтьори и озеленители.
 
 На областен кръг в националното състезание "Бог е любов" нашите ученици се предствиха отлично и петима от тях са класирани за финалния национален кръг. След заседаване на областната комисия те спечелиха 4 първи и 1 второ място .В категория проза/есе Мария Граматикова е първа, а Джесика Туджарова втора. В категорията поезия със стихотворенията си Петя Петкова е първа. В раздел 8-10 клас Таня Иванова е първа, а Берна Рюстем е втора. В 12 клас Теменужка Траянова също зае първо място.

Всички бяха наградени на специална церемония от неврокопския метрополит Серафим, а националната комисия на състезанието присъди ПЪРВО място на стихотворението на Таня Иванова от 10в клас. Поздравления за Таня, можете да го прочетете тук.

На 5 април се състоя и  националният кръг на олимпиадата по БЕЛ. Там имахме наш представител - Зорница Танчева от 12б клас, която се представи достойно и с оценка 4,14 е 5 от всички представители на област Благоевград. Да припомним, че тази година училището се представи отлично на областната олимпиада с 8 отлични и мн.добри оценки и с обща оценка 4,72 сме на 5 място за областта след ЕГ Благоевград, ПМГ Гоце Делчев, ПГИ Благоевград и първи за град Сандански.

Стартира нов проект

От 28.03. до 30.03.2014 година в гр.Валандово , Р.Македония се проведе семинар-обучение на 5 учители от ЗПГ”Кл.Тимирязев”гр.Сандански и 5 учители от Средно общинско училище –Валандово. Срещата е по проект „Изследвай най-близката околна среда и открий нейните най-опасни и вредни ефекти” по „Програма за трансгранично сътрудничество България-Македония” .Темата на семинара бе „Въведение в нейонизиращата радиация,киселинност на валежите,съхраняване на отпадъците и техния вреден ефект за почвата,въздуха и общественото здраве”.

Основната цел на проекта е: Насърчаване на трансграничното сътрудничество, базирано на взаимно допълващи се знания, за повишаване на информираността, за по-добра и безопасна околна среда сред младите хора от Сандански и Валандово. Проектът ще развива осъществява взаимно обучителна програма за околната среда за учители от двете гимназии.Те ще предадат своите знания на 60 ученика чрез осъществяване на работилница.Ще бъдат направени изследвания на терен от учениците, за да приложат знанията си от участието им в работилницата.

Поредно посещение на холандски ученици в гимназията

От 24 до 27 март на посещение в Земеделската професионална гимназия бяха ученици от Norving college от гр. Хеерверен – Холандия . Те връщат визитата на санданските ученици, които бяха в Холандия през месец октомври 2013г. Целта е съвместно провеждане на учебни занятия по практика, както и запознаване със забележителностите на нашия регион.

 На 24 март в зала”Юбилейна” на гимназията бяха направени демонстрации на нови техники за изработване на цветни композиции. На 25 март се проведе състезание, в което  бяха сформирани 7 съвместни екипа от по трима ученици, които изработваха цветна композиция, арт букет и пролетен букет. Оценяването се извърши от холандските учители.

 На 26 март в хотел „Сандански”  се аранжира фоайето и рецепцията. В програмата бяха включени посещения на гр. Мелник, Рупите и гр. Банско. А последната вечер в стола на училището бе организирана празнична прощална вечеря, където българските и холандските ученици и техните преподаватели се забавляваха заедно до късно вечерта.

Така завърши поредното посещение и взаимен обмен на ученици от ЗПГ и холандски училища. Тези ученически практики са редовни за училището и водят началото си от 2007 година. Като почти всяка година имаме подобни гостувания с цел усъвършенстване на практическите умения на нашите ученици.


Ден на кариерното консултиране в ЗПГ

На 24.03.2014г. от 13:30ч. в зала Юбилейна по инициатива на кариерния център в ЗПГ се проведе среща с ученици от единадесети и дванадесети клас, с Ивета Топалова - ръководител сектор "Алумни и кариери" в ИУ-Варна.Оргатизираната интерактивна дискусия с учениците бе с цел ориентация, насочване и описване на възможности за продължаване на образованието като част от тяхното кариерно развитие.

Земеделска професионална гимназия развя българския флаг и в Дания

Екипът на гимназията, включващ четирима ученици и трима педагози се завърна от Дания, където гостуваха от 17 до 22 март. Посещението в страната на Хамлет бе свързано с работата по проект "Вълшебни тухли за европейско гражданство" – училищни партньорства, секторна програма "Коменски", към програма "Учене през целия живот".Подготовката за тази втора среща по проекта започна веднага след завръщането от Португалия.

Там учениците обсъдиха какво означава да си гражданин на България, гражданин на Европа и си отговориха на въпроса какво е поведението на активния гражданин. Направено бе сравнение с правата, които ползваме по конституция, и тези в европейската харта. Особено внимание бе обърнато на активното гражданство и принадената стойност на европейското спрямо националното.

Чрез метода на мозъчна атака нашите ученици избраха 5 вълшебни думи, свързаха ги със събития в нашата страна и направиха асоциация с личности от страните - партньори. Също бяха Представени 10те образователни системи – българска, италианска, португалска, датска, немска, унгарска, гръцка, турска , полска и испанска.

Екипът от преподаватели обсъди хода на проектните дейности във времевия график и избра форма за отчитане на неговия напредък. Обсъдена бе методологията на работа за представяне на различни конфликти свързани с гражданството, закона и демокрацията и откриване на начините за тяхното решение. Прочетете повече за посещението тук

Класиране за финалите на професионални национални състезания

На регионалното състезание за "Най-добър млад хлебар-сладкар" за Южна България провело се в град Хисаря на 14-15 март 2014 година представителят на ЗПГ Любомир Любенов от 11г клас спечели 3 място и класира училището за финала в Пловдив след 1 месец, където тази година ще се проведе националното състезание. Там той ще се бори за призовите места в конкуренцията на най-добрите хлебар-сладкари на България.

 Регионалното състезание "Млад Фермер"се проведе от 11 до 14 март в Свиленград, при изключителна конкуренция. В напреварата участваха отборите на 14 гимназии, профилирани в земеделието от Южна България. В надпреварата в категорията „Резитба на лозя” Габриела Ангова от 11 д клас е втора, а в модул „ Механизация" Иван Стоев от 11г клас е 4. Така в общото класиране отборът на ЗПГ се класира на 5 място и получи правото да участва във финалния етап на състезанието в Първомай и Пловдив.

Така на панаира на професионалното образование в Пловдив от 24 до 26 април ще имаме представители на почти всички професии в училището. Освен Хлебар-сладкар, Лозаро-винар и монтьор в националния кръг ще участват и Озеленителите,Цветари, както и 2 УТФ фирми на професия Икономист.

Отново номинирани за национален кръг

След номинациите за национален кръг по БЕЛ и Химия и ОС на Зорница Танчева от 12 клас и Ния Дзимбова от 8 клас, сега за поредна година от училището имаме номинирани за национален кръг по Философия и Гражданско образование. /Да припомним, че Зорница имаше оценка 5,50 по БЕЛ и 3 място в областта, а Ния се класира 11 от 68 участници в областния кръг по Химия с 78 точки. Националната комисия след това класира Зори за националния кръг./.

Теменужка Траянова от 12б клас и Ася Кръстева от 12а клас се класираха съответно 4 и 11 на областната олимпиада в Благоевград /от 50 участници/ с 87,5 и 82,5 точки . А отборът на ЗПГ, състоящ се от 7 ученици, също се представи достойно /още 4 човека имат над 60 точки/ и стои стабилно в топ 3 на област Благоевград в компанията на ЕГ и ПМГ Благоевград.

Всичките 6 проекта, на ученици от ЗПГ, класирани за областния кръг на олимпиадата по гражданско образование бяха номинирани за национален кръг. Сега учениците Илия Бараков,10в,Ваня Ангелова,10б, Йоана Чолтеева,10б,Джесика Туджарова,10а,Соня Костадинова,10б,Габриела Палатлийска,9б,Димитър Мицев,11б, Ангел Иванов,11б очакват решението на националната комисия за допускане до финалния кръг на олимпиадата.

Добро представяне имаме и на олимпиадата по Английски език, където Илия Бараков от 10в клас има 77 точки и е с най-добър резултат в 10 клас за град Сандански. Като резултатът е 4 от всички резултати на гимназисти в града ни. На олимпиадата по Биология Вилиян Петков от 11б клас е 3 в областта, а Димитър Мицев е 4 от явилите се ученици от 11 клас.

ЗПГ беше домакин на пролетното национално състезание по физика

На 15 март в училището се проведе пролетното национално състезание по физика. 350 ученици от 7 до 12 клас, разпределени в 17 зали, над 50 проверители, 43 учители от ЗПГ като квестори, 6 учители по ИТ, които обработваха резултатите и помогнаха за класирането. Най-добрите школи от над 20 областти в поредното преборване на силите.

Състезанието продължи от ранни зори до 21-22 часа вечерта. Резултатите се обявявиха на другия ден в зала юбилейна. Състезанието и проверителите са изградили мощна система на засекретяване и разсекретяване. Специалната тема се проверяваше от автора на задачите. Правилата включват информатици, които да въвеждат точките от задачите с фиктивни номера. Класирането се извършва отборно по училища и по класове.

Раздадоха се много награди , медали и поощрения. Освен първите трима с медали, награди и грамоти получиха и класиралите се в челото с голям брой точки. Голямата награда винаги е участие в националния отбор за някое международно състезание. За победителите има и финансови стимули. Категория специална тема е част от системата за определяне на 5 ученици, които представляват България на международно ниво.

За отлично проведеното състезание, училището получи много похвали от експертите на РИО и МОН.Както и от ръководителите на отборите.
Тук можете да видите задачите и решенията им.
А тук класирането  по  класове и  училища.

Инициативите на Junior Achievement Bulgaria

На 11.03.2014година, Андон Костов, Атанас Влахов, Ваня Симова, Владислава Димитрова, Жоро Маникатов и Петя Велкова от 11а клас, специалност Земеделско стопанство, професия Икономист бяха избрани и присъстваха на събитието ‘’Истории за успеха. Сподели...’’, което предшества една от най-големите инициативи за кариерно ориентиране в България – ‘’Мениджър за един ден’’.

Те имаха възможността на живо да зададат въпроси на успели хора и да почерпят от техния опит. Преживяването освен вълнуващо бе и много полезно. Дарин Маджаров, създателя на Уча се, Михаела Филева – певица, споделиха с учениците своите стъпки по пътя на успеха.Ръководителя на Представителството на ЕК в България Огнян Златев също с охота сподели какви постове е заемал, кои държави е посетил и какво е научил по пътя на успеха си.

На следващият ден, 12.03.2014 година, за седма поредна година, общо 20 ученици от училището участваха в Националната инициатива ‘’Мениджър за един ден’’. Врати за тях отвориха Районен съд - Сандански, Бюрото по труда, Бизнес Информационен и Консултантски център, УниКредит Булбанк, Хенитом ЕООД-Сандански и Община Сандански.

Ученичката Владислава Димитрова в Министерството на земеделието и храните, макар и за един ден бе назначена на длъжността заместник министър. През времето, което беше там тя посети много от отделите и разбра колко трудна и отговорна е работата на всички зам. министри, главни директори и другите специалисти. Владислава посети и Изпълнителната агенция по горите, като получи подробна информация за работата й.


Директорът на ЗПГ е финалист по Програма "Академия за училищни лидери"

Емил Терзийски, директор на Земеделската професионална гимназия "Климент Тимирязев", е финалист по Програма "Академия за училищни лидери", финансирана от Фондация "Америка за България".

"Академия за училищни лидери" избра 50 български директори на държавни и общински училища за участие в едноседмичен семинар за професионално развитие в България. Семинарът, който ще се фокусира върху училищната култура и лидерство, ще бъде воден от американски експерти по педагогика и лидерски умения и ще се състои от 5 до 12 април в град Кюстендил.

По време на семинара участниците ще се научат как по-добре да определят, анализират и се справят с проблеми в училищата,които ръководят. Месец след приключването на семинара директорите ще трябва да разработят и предадат за оценка планове за подобряване на своите училища.

Тези финални проекти ще са базирани на наученото по време на семинара и ще бъдат оценени от американските експерти. От 50-те финални проекта, американското жури ще избере 10 най-добри проекта. Директорите, чиито проекти бъдат избрани, ще участват в 10-дневно посещение в Ню Йорк, където ще имат възможност на посетят местни училища и да обменят опит с американски си колеги.

НИЕ СМЕ РАЗЛИЧНИ, НО ЧУВСТВАМЕ И МИСЛИМ ЕДНАКВО

(Партньорско посещение на румънски ученици в ЗПГ „Климент Тимирязев” Сандански)

В късния следобяд на 24 февруари 2014 година седемнайсетте участници в проект „Ние сме различни, но чувстваме и мислим еднакво” от Земеделска професионална гимназия „Климент Тимирязев”, посрешнаха румънски приятели от партньорското училище от град Реметеа, Република Румъния. Всички румънски деца бяха приети в домовете на българските си приятелчета.

Следващия ден беше време за разглеждане и разходка и запознаване със забележителностите на Сандански. В следобедните часове се проведе уоркшоп и програма с представяне на презентации с тема "Не на дискриминацията" . Последния ден в България представи на румънските ни гости Мелник, Роженския манастир и Рупите, а вечерта завърши с трогателно празненство и изпращане на гостите.

Прочетете пълния разказ за вълнуващите дни на тази визита през погледа на руален участник в проекта ACES


Натоварена програма по изпълнение на международни проекти в ЗПГ

До края на учебната 2013-2014 година се очертават активни ангажименти на училището ни в най-различни международни проекти.

След като от 17 до 20 февруари 4-ма учители бяха на работна среща в Германия по проект”Европейски паспорт за умения в земеделието” по програма „Леонардо да Винчи”,дейност”Партньорства”, в началото на юни/от 2 до 5/  3 учители от гимназията ще участват на заключителна среща по проекта в град Льоварден, Холандия.

В седмицата от 24 до 28 февруари ще има посещение на 12 ученици и 4 учители от гр.Реметея-Румъния в гимназията по проект”ACES”-Асоциация на училищата от Средна Европа. Те връщат визитата на 15 наши ученици в Румъния през ноември 2013г.

На 7 март стартира проект”Изследвай най-близката си околна среда и открий нейните най-опасни и вредни ефекти”по програма „Трансгранично сътрудничество”,България-Македония.В проекта ще вземат участие учители и 30 ученици.В продължение на два месеца през март и април ще има 4 срещи - по две в ЗПГ и в гимназията във Валандово, Македония.

От 17 до 22 март ще има участие на 3-ма учители и 4 ученици в работна среща в Дания по проект”Вълшебни тухли за европейско гражданство”” по програма „Коменски” с партньори от 10 европейски страни. От 7 до 10 май ще е най-голямото изпитание за училището.Тогава гимназията е домакин на работна среща по същия проект, в която ще вземат участие ученици и учители от  Португалия, Полша, Гърция, Турция, Германия, Дания, Испания, Италия и Унгария.

От 23 до 28 март ще има посещение на 7 ученика и 3 учители от гр.Хеерверен-Холандия и провеждане на съвместна практика с ученици от специалност”Цветарство”

Пътуване до Германия по проект

Във връзка с изпълнението на проект „ Европейски паспорт за умения в областта на селското стопанство ‘’ в раздел „ Партньорства’’ секторна програма „ Леонардо да Винчи” по Европейската образователна програма „Учене през целия живот’’, екип на Земеделска професионална гимназия „Климент Арк. Тимирязев” в лицето на директорът г-н Емил Терзийски , заместник- директорката г-жа Емилия Карамфилкова, г-жа Виолета Петрова и г-н Димитър Недялков посети град Бремерхавен (Bremerhaven), в региона на област Долна Саксония, Schiffdorf в Германия. Екипа на училището прекара в Бремерхавен два дни , през които се провеждаха работни срещи. Още през първият ден те бяха впечатлени от уникалната точност и организираност на домакините, които направиха за тях изключително интензивна програма.

Директорът на професионалното училище в региона, представи предимствата и недостатъците на дуалната система и успешното сътрудничество с камарата на фермерите от региона . Преподавателите от немското училище и представителите на фирма за производство на машини за селското стопанство ( Maschinenring Wesermunde-Osterholz) ) стартираха дискусия, чиито основни теми са културните различия в селските райони, в различните страни-партньори по проекта и как да бъдат подготвени учениците за работа в селскостопанския сектор.

На втория ден от визитата всеки от участниците има възможността да види как фермерството може да бъде част от свободното време на хората. Срещата с немските колеги слага началото на нови идеи и още по-голяма лична мотивация за следващата среща през месец юни в Холандия, чиито домакин е професионалното училище, в град Лeoварден,област Фризланд. Прочетете още за посещението тук

Отлично представяне на най-важната олимпиада

И тази година продължи успешното представяне на областния кръг на олимпиадата по БЕЛ. През 2014 имаме едно първо, 2 втори и едно трето място, като имаме и номинирана ученичка за националната олимпиада по БЕЛ. 73% от учениците ни в областния кръг/8 от 11/ имат отлични и много добри оценки.

В 8 клас Петя Петкова /8в клас/ се представи отлично като с оценка 5,13 е втора в областта. В 10 клас отборът на ЗПГ се представи като наказателна команда и превзе първите две места в областта. Анжела Георгиева с оценка 5.50 е първа, а Надя Манджовска с 5,25 втора. Отличното представяне допълниха Соня Костадинова - 5 с 4,88 и Йоана Чолтеева -6 с 4,75. И 4 ученички са от 10б клас с учител госпожа Гинка Дзимбова.

В 11 клас Евгения Чакърова/11в клас/ с оценка 4,75 е в топ 10 от 34 участници.В 12 клас Теменужка Траянова/12б клас/ с 4,88 е 13 от 47 участнички. Голямата ни гордост е Зорница Танчева /12б клас/, която с оценка 5,50 е трета в областта и освен това е номинирана за национален кръг на олимпиадата. Там ще участват 70 най-добри ученици от цяла България от Випуск 2014 и Зорница има шанс да бъде избрана сред тях след решението на националната комисия.

Празнуване на Свети Валентин и Трифон Зарезан

Всяка година традицията повелява зарязване на лозята за здраве и берекет на 14 февруари в училището. И сега след намалените часове, желаещите бяха извозени до учебно опитното стопанство, и там присъстваха на церемонията по зарязването на лозето, ръководена от нашия директор Емил Терзийски.

От няколко години благодарение на театралната ни група Тийнкомеди в училището се създава и друга традиция. Всяко момиче и момче получава сърце с номер. След това има много емоции, като идеята е да се намерят сините и червените сърца с еднакви номера. Всеки търси своята половинка и тайно се надява, че Купидон ще хвърли мрежата си върху неговата избранница.

Театралите се превръщат в завидни разпространители на положителни емоции. Освен сърцата за влюбените те бяха подготвили нетрадиционни валентинки, ръчно надписани балони и други изненади. А във всяко междучасие с помощта на радиоуредбата  и закачливите съобщения, училището се потапяше в едно голямо море от любов.


Учебната компания управлява ЗПГ за един ден.

На 10 февруари властта премина в ръцете на учениците. Традиционният ден на самоуправлението в ЗПГ беше проведен с дейнотоучастие на клуб „Учебна компания“. Те подпомогнаха всички желаещи да си попълнят необходимите документи за кандидатстване. И лично поеха по-важните постове в училището.

Още на 7 февруари с официална заповед на директорът ни Емил Терзийски, на 10 властта премина в новият директор – Жоро Маникатов от 11а клас. Останалите ръководни длъжности заеха Владислава Димитрова – пом. директор по учебната дейност, Вероника Давидкова -пом.директор по стопанско-административната дейност и Петя Велкова -пом.директор по учебно-производствената дейност. Така учениците от 11а клас, част от ръководството на учебната компания за един ден се превърнаха в реално управляващи в ЗПГ.

Заместниците бързо навлизаха в работата си и я вършеха отговорно и професионално. През целия ден те се вживяха в реалните проблеми на ръководството на училището. След края на работния ден на оперативката в кабинета на директора, всички споделиха, че са останали впечатлени.Многото заместници на учители успяха да разберат, че от другата страна на катедрата никак не е лесно.

Изводът от провеждането на деня на самоуправлението, е че взаимното опознаване в подобни инициативи ще направи и двете страни в училище по дружелюбни един към друг.По-честото делегиране на подобни правомощия е пътят към вниманието на учениците и активното им съдействие в учебния процес.

Първо място във финалния кръг на националното състезание Иновационен лагер

Ваня Симова и Жоро Маникатов от 11 а клас и Стефани Коцалова и Лазар Джаков от 9 а клас от Земеделската професионална гимназия гр. Сандански се представиха достойно на Националното състезание Иновационен лагер- 2014. То беше организирано от Джуниър Ачийвмънт България в гр. София на 8 февруари .

60 ученика от цялата страна, разделени на 12 отбора обсъждаха казус за решаване на проблемите на градската среда. Всеки отбор предложи своя идея за това бизнес предизвикателство, влагайки много труд, знания и иновационно мислене.

На финала компетентно жури класира отбора на Ваня Симова на 1 място. За награда всеки получи медал, грамота и таблет.


Среща с ДВТ на комисията за кариерно консултиране.

На 24.01.2014 година в гимназията ни се проведе среща между представители на Дирекция Бюро по труда гр. Сандански и ученици от 12-ти клас - професия ”Техник-технолог по качеството на храни и напитки”, специалност ”Контрол на качеството и безопасност на храни и напитки” и професия ”Готвач”, специалност “Производство на кулинарни изделия и напитки”.

Същата беше организирана от новосформираната в училището Комисия по кариeрно консултиране. Целта и бе учениците да се запознаят с мрежата EURES за търсене на работа в чужбина, ролята на Агенция по заетостта като партньор в тази мрежа, ЕURES портала и начините за кандидатстване.

Абитуриентите бяха информирани и за други услуги, предлагани от Дирекция Бюро по труда – програми и мерки за заетост за младежи, ОП “Развитие на човешките ресурси” - схема “Ново начало” и др.


Четирима класирани на националния кръг за Национално състезание Иновационен лагер-2014

Традицията за участие в Националното състезание Иновационен лагер на ученици от Земеделската професионална гимназия гр. Сандански бе спазена и тази година.

На организирано от Джуниър Ачийвмънт България /организация в областта на икономическото образование/ състезание за иновативни бизнес идеи бяха класирани 4 ученика от училището - Ваня Симова и Жоро Маникатов от 11 а клас и Стефани Коцалова и Лазар Джаков от 9 а клас.

Техните бизнес идея бяха сред 60-те избрани от изпратените над 400 бизнес предложения.

На 8 февруари 2014 г. те ще участвуват в националния кръг на състезанието в гр. София. Там в интерактивна среда, използвайки подхода на учене чрез правене, те ще решават казус, ще мислят върху конкретно бизнес предизвикателство и ще предлагат идеи за успешното му решаване.

Да им пожелаем участие, съпроводено с много положителни емоции и успех!
ЗЕМЕДЕЛСКА ПРОФЕСИОНАЛНА ГИМНАЗИЯ, САНДАНСКИ ДАВА ВЪЗМОЖНОСТ ДА ПОЛУЧИШ ДОКУМЕНТ ЗА ПРОФЕСИЯ НАПЪЛНО БЕЗПЛАТНО

В ЗПГ „Кл. Тимирязев” гр. Сандански стартира проект „Ново начало за моето бъдеще”. Чрез него ще се дава възможност на лица над 16 години, които притежават умения, но нямат документ доказващ това, да придобият такъв напълно безплатно за кратко време.

Срок за заявяване на участие: 30 март 2014 г.

За справки и информация: ЗПГ ”Кл. Тимирязев” гр. Сандански, I етаж, кабинет Автоцентър, Христина Гълъбова – 0878700497, Мариана Анталавичева – 0889293764, Виолета Костадинова - 0899968921