2021 година, 2020 година, 2019 година, 2018 година, 2017 година, 2016 година , 2015 година ,
2014 година 2013 година ,2012 година, 2011 година , 2010 година, 2009 година, 2008 година

Приветствие на директора на училището ни Емил Терзийски 

Уважаеми учители,служители,ученици,родители и приятели!

В края сме на 2017 година! Година трудна,но успешна за училището ни!

Година,преминала под знака на честванията по случай 60 години от създаването на ЗПГ’’Климент Тимирязев”. Мероприятията,които се проведоха под мотото”60 години-60 дни-60 събития” ще останат в спомените на всеки един от нас!

Годината ще я запомним и с домакинството на Х-тата национална олимпиада по гражданско образование-признание за успехите през последните години! На нея отново се представихме достойно-четирима участника във финалната фаза и призово трето място в България! Постигнахме и много добри резултати на олимпиади по други предмети,както и на състезанията на националната панорама на професиите.

Работихме по различни проекти по програма”Еразъм+” и международно сътрудничество. Ученици и учители посетиха различни страни от европа-Португалия, Германия, Испания, Македония, Холандия, Полша и Румъния!

Влезлите в сила нов закон за ПУО и промените в други нормативни актове ,дадоха възможност да станем първото професионално училище в област Благоевград, започнало обучение по професии с интензивно изучаване на чужд език,както и първото,въвело дуална форма на обучение по професията “Готвач”.

Завършекът бе повече от красноречив-станахме “най-любимото училище за 2017 година” в Пиринско в класацията на вестник ”Струма”! И всичко това е благодарение на вас-на вашата всеотдайност,инициативност,упоритост!

Предстои ни още по трудна 2018 година! Пожелавам ви през новата година да бъдете здрави,силни, мотивирани и иновативни! Аз вярвам ,че всички заедно можем и ще продължим напред!

Емил Терзийски-директор на ЗПГ ”Климент Тимирязев”

Ангел Панковски от 12а клас е ученик на годината в ЗПГ за 2017 година 

Ангел е 7-ят победител в ежегодната инициатива, организирана от Емил Терзийски -директор на училището . След гласуване на учениците и учителите от гимназията втора е София Спасова от 12в клас, трета Петя Петкова, също от 12в клас. Тази година имаме две четвърти места - Мария Андонова и Зорница Чикорова от 12а клас, а шеста е Елена Златкова от същия клас. За отбор на годината беше избран УТФ "Бартер" , следван от отбор "Озеленяване и цветарство". Директорът ни отново беше подготвил специалната изненада за родителите на номинираните. Те получиха приз "Достойни за уважение".

На церемонията, която се проведе за втори път в Интерхотел Сандански, присъстваха народният представител Атанас Стоянов, председателят на общински съвет град Сандански Георги Георгиев, заместник кметът на община Сандански Зорница Органджиева, както и общинските съветници Иван Терзиев, Живко Иванов, Георги Батев и Явор Аргиров. Министърът на образованието Красимир Вълчев беше изпратил специален представител на церемонията, г-жа Румяна Костадинова, експерт в дирекция професионално образование и обучение в МОН,  за да поздрави участниците, и да уважи водещата позиция на ЗПГ в сферата на професионалното образование.

 

Земеделската професионална гимназия спечели още един проект по Еразъм+

В началото на месец ноември в Германия проведоха своята производствена практика, поредната група от 10 ученици от ЗПГ. Това е предпоследната група по проект „За по-високи стандарти в професията”. Проектът приключва през 2018 година. От 1 ноември 2017 в училището започва да действа нов проект за професия Икономист. "С предприемачество - за успешна реализация" е най-новият спечелен проект на Земеделската професионална гимназия "Климент Тимирязев", град Сандански, по Еразъм+. Той е естествено продължение на успешното обучение по предприемачество на учениците от професия "Икономист", специалност "Земеделско стопанство+.

В момента те получават базови умения по немски език -150 часа. Първата група по проект "С предприемачество - за успешна реализация" ще пътува до Германия в края на месец март 2018 година. Общо 45 ученици от 10, 11 и 12 клас в три групи по 15 ученици /юли и септември 2018 за втора и трета група/ ще проведат своята практика в базата на нашите партньори от F+U Gemeinnutzige Bildungseinrichtung fur Fortbildung und Umschulung Sachsen GmbH , град Кемниц, Германия.

 

ЗПГ-Сандански е най-любимото училище в Пиринско за 2017

Нашата гимназия бе удостоена с приза "Най-любимо училище в Пиринско" в петото издание на проведената инициатива от вестник "Струма". ЗПГ зае първо място и за най-добро есе /Отличен 5,74/, което бе отредено на колежката Даниела Коюмджиева! Приза „Училище на 2017 в Пиринско“ връчи областният управител Бисер Михайлов, а наградата за есето, кметът на град Сандански Кирил Котев.

За първи път тази година към критериите за излъчване на победителя в конкурса „Любим учител“ освен вота от онлайн гласуването на сайта на вестника struma.bg и резултатите от анкетите, направени сред учениците, беше прибавена и оценка на есе на тема „Иновации, визия и идеи за образованието“ от номинираните учители, което бе със сериозна тежест от 50% в крайната оценка.Специалната награда за най-добро есе, също учредена за първи път тази година, бе присъдена безапелационно от Даниела Коюмджиева . За идеите си, изложени в творбата си, тя получи ваучер за две нощувки в хотел „Регнум Банско Апарт Хотел и Спа“.

 

Обмен на ученици и производствена практика в холандско училище

В периода 31.10.2017-4.11.2017 ученици от ЗПГ „Климент Тимирязев” проведоха учебна практика по аранжиране и дизайн на цветя в Nordwin College в гр.Хереенвеен, Холандия.Основната цел на учебната практика е повишаване знанията и уменията на учениците в областа на аранжирането. Училището Nordwin College ,в последните години за нас се превърна в иновативен образователен център. На следващия ден от пристигането проведохме съвместна практика за изработване на бутониери.Показаха се различни техники за изработването на букети.Тези часове бяха посветени на комуникация между учениците от двете училища и обсъждане на новостите в областта на аранжирането.

Един ден бе проведено съвместно състезание по двойки, (български и холандски ученик), на брега на Северно море,на остров Амеланд, един от петте малки острова.Поставената задача за изработване на арт изделие от изхвърлени от морето предмети се хареса много на учениците. За тях бе истинско удоволствие, тъй като от събраните предмети сътвориха истински творби. Отборът на Зорница Стаменова и Фенна Синнера бе обявен за победител. За да се обогатим културно разгледахме някои от забележителностите на страната. Впечатлихме се от музея на изкуствата , от най – високата кула в град Гронинген. Последната вечер домакините ни изненадаха с традиционна холандска вечеря.Присъстваха и родителите на холандските ученици ,участници в практиката.Директорите на двете училища отправиха благодарности към участниците за успешно проведената практика.Хубавите моменти свършиха бързо, но едно е сигурно ,ще се видим отново през месец март в България.

 

Зелени умения в Румъния

От 22 до 26. 10. 2017 г. трима преподаватели от ЗПГ „Кл. Тимирязев“ взеха участие в трансгранична работна среща в град Орадеа, Румъния по проект „Зелени умения за социално земеделие“ програма Еразъм +, ключова дейност 2 “Стратегически партньорства между училища“. Партньори по проекта са шест страни: България, Гърция, Испания, Румъния, Италия и Унгария. В тридневното си посещение екипът участва в дейности по проекта, организирани от училището партньор и проследи уменията на учениците да се справят със задачи, свързани с пчеларството и приложението на меда в бита, козметиката и медицината.

Особено ни впечатли системата „Стъпка по стъпка“ и практическата насоченост на обучението. Нашият екип наблюдава дейности в учебния процес, участва в работилница за приготвяне на козметични продукти, в основата на които е медът като съставка, и в декориране на джинджифилови сладки, приготвени по традиционна рецепта. Присъства и на тържествата, свързани с празника на училището, посети родното място и поднесе венец пред паметника на неговия патрон Сочвит Имре. В програмата бе включена среща с областния управител, както и запознаване със забележителностите на град Орадеа и с неговата богата история.

По време на срещата бе направена оценка на всички аспекти на проекта, представени и обсъдени бяха идеи за по-лесна онлайн комуникация между учениците през втората година. Проведена бе дискусия как да оценим степента на удовлетвореност на всички участници – ученици, учители, родители и заинтересовани страни. Уточнени бяха конкретните дейности на всеки партньор, от използване на вече представения модел за сертифициране на умения ( от нашия екип по време на срещата в Унгария), до приготвяне на крайния продукт „Наръчник за храните“. Направено бе споразумение за неговия формат и съдържание, за добрите практики, използвани в проекта и тяхото разпространение. Обсъден бе опитът на педагозите за работа с ученици с увреждания и в неравностойно положение и как те се въвеждат в проекта.

 

„Мениджър за един ден” 2017

Земеделската професионална гимназия традиционно участвува в инициативата „Мениджър за един ден”, организирана от Джуниър Ачийвмънт България, която тази година се провежда на 12 октомври. Ученици заемат мениджърски позиции за един ден в различни фирми от града. През 2015 г. ученичката Джесика-Александра Туджарова бе в екипа на Президентството на Република България, а през 2016 г. Ваня Димитрова Чакърова беше управител на Сименс ЕООД България в София за един ден.

Организацията на инициативата става през платформата http://mfd.jabulgaria.org. След приключване на периода за регистрация на компании-домакини платформата се отваря за регистрация от ученици и студенти. Те кандидатстват за конкретна позиция в конкретна компания, като подават свое CV и мотивационно писмо. Всеки ученик или студент има право да кандидатства за до три различни позиции. Компаниите-домакини и мениджърите преглеждат получените кандидатури и избират най-подходящите кандидати за всяка обявена позиция.

На 12 октомври 2017 г. 22 избрани средношколци от XI и XII клас седнаха на мениджърския стол, за да усетят напрежението, тънкостите на комуникацията, динамиката и ежедневието на съвременния мениджър. В края на деня те получават сертификат за участието си. Благодарим на фирмите и институциите, които се включиха в Мениджъра за един ден тази година: Сдружение Бизнес Информационен и Консултантски център- Сандански, Община Сандански, „Св. Никола“ ЕООД, „Аика консултинг“ ЕООД, Дирекция „Социално подпомагане“ и Земеделска професионална гимназия. Те показаха своята отговорност към развитието на потенциала на младите хора на Сандански.


 


Спечелени второ и трето място в национален конкурс

На 08.10 четири ученички от нашата гимназия бяха наградени за участие в конкурса на Фондация Мадара България. Йоана Поповчева, Маряна Юриева, Радостина Божикова и Мария Илиева получиха награди за второ, трето място и поощрителни такива от конкурса за идея ‘’За по-добър климат в училище’’. Награждаването се проведе в клуб Перото намиращ се в сградата на НДК в София


 


Среща по проект "Пътуването разширява мирогледа"

Във връзка с изпълнението на проект „Пътуването разширява мирогледа” 2016-1-BG01-KA219-023708, по програмата Еразъм+, ключова дейност „Сътрудничество за иновации и обмяна на добри практики”, „Стратегически партньорства само за училища” екип от 6-ма представители на ЗПГ взеха участие във втората транснационална работна среща по проекта от 03.10.1017 до 06.10.2017г. в Душники Здрой, Полша.

Екипите от Полша, България, Турция, Португалия, Румъния и Италия осъществиха предварително планираните за срещата дейности като: „Панаир на храните”, фестивал „Народите пеят и танцуват”, организираха изложба на снимки, картички, колажи и рисунки с послания за мир, представиха игри, свързани с традиции и обичаи, презентираха суеверията на нациите участници.

На срещата партньорите направиха анализ на изпълнените задачи и дейности по проекта за периода от 01.09.2016 до 31.08.2017, проведоха дискусии за трудностите, с които са се сблъскали при съвместната си работа, и взеха решения за начините на разрешаването им. Обсъдени бяха различни методи за преодоляване на междукултурната комуникация и се размениха продукти и информация между партньорите. Също така бе фиксиран времевия период за провеждане на третата транснационална среща по проекта в Кападокия, Турция от 10.04.2018г. до 14.04.2018г.


 


Земеделска професионална гимназия „Климент Тимирязев” обяви международната си програма за новата учебна година

73 ученици и 28 учители ще вземат участие в събития в различни страни на Европа. Или 10% от всички ученици в училището ще пътуват, практикуват в чужбина. Процентът на учителите е още по-висок.  Така се продължава традицията от последните години, ЗПГ да бъде най-пътуващото училище в област Благоевград и едно от най-пътуващите в България.

1. От 3 до 6 октомври 2 ученици и 4 учители участват в транснационална среща в Душники здрой - Полша, по проект „Пътуването разширява мирогледа” по програма „Еразъм +” дейност КД2. Координатор на проекта е ЗПГ, партньори са училища от Полша, Италия, Румъния, Турция и Португалия.

2. От 23 октомври до 26 октомври 4 учители ще вземат участие в Транснационална среща по проект „ Зелени умения за социално земеделие”, което ще се проведе в гр. Орадея - Румъния. Проектът е по програма „ Еразъм+” КД2, като координатор на проекта е Професионална гимназия от гр. Волтера - Италия, а партньори са ЗПГ – Сандански и училища от Унгария, Испания, Румъния ,Гърция и Италия.

3. От 31 октомври до 4 ноември 6 ученици и 4 учители ще бъдат на едноседмична визита в гр. Хеерверен- Холандия в Norvingcollege. Тя е част от проекта за сътрудничество между двете училища, което включва провеждане на съвместна учебна практика в областта на цветарството и аранжирането.

4. От 5 до 19 ноември 10 ученици и 1 учител от професия „Организатор на туристическа агентска дейност” и ще проведат двуседмична практика в гр. Кемниц – Германия. Това е третата поред практика по проект ”За по-високи стандарти в професията” по програма „Еразъм+” КД1.

5. От 14 до 23 март 2018 година 4 учители ще вземат участие в Транснационална среща по проект „Зелени умения за социално земеделие” по програма „ Еразъм+” КД2, което ще се проведе в гр. Волтера – Италия.

6. През април 2018 г. 10 ученици и 1 учител от професия „ Техник – технолог по качеството на храни и напитки” и „ Хлебар-сладкар” ще проведат двуседмична практика в гр. Кемниц – Германия. Това е практика по проект „За по-високи стандарти в професията” по програма „ Еразъм+” КД1.

7. През месец април 2018 година 15 ученици и 2 учители от професия „Икономист” ще проведат двуседмична практика в гр. Кемниц – Германия. Това е практика по проект „С предприемачество към инициативност ”по програма „ Еразъм+” КД1.

8.От 10 до 13 април 2018 година 4 учители ще вземат участие в транснационална среща в Турция по проект „ Пътуването разширява кръгозора” по програма „Еразъм +” дейност КД2. Координатор на проекта е ЗПГ, а партньори са училища от Полша, Италия, Румъния, Турция и Португалия.

9.От 30 април до 5 май 2018 г. ЗПГ „ Кл. Тимирязев” ще бъде домакин на финалната среща по проект „ Зелени умения за социално земеделие”. В нея ще вземат участие около 80 учители и ученици от седем европейски страни, участници в проекта.

10.От 1 до 15 юли 2018 г. 15 ученика и 2 учители от професия „ Икономист” ще проведат двуседмична практика в гр. Кемниц – Германия, по проект ”С предприемачество към инициативност”, по програма „ Еразъм+” КД 1.

11. От 02 до 16 септември 2018 година 15 ученика и 2 учители от професия „ Икономист” ще проведат двуседмична практика по проект „С предприемачество към инициативност”по програма „Еразъм+” дейност КД1.

Земеделска професионална гимназия „Климент Тимирязев” откри новата учебна година

Земеделска професионална гимназия започва учебната година на бързи обороти с изпълнен прием от 7 нови паралелки. Със 130 ученици приети да учат по нов закон, след завършено основно образование в 7 клас, в пълен прием от 5 паралелки. Както и с последните два класа от ученици, приети по стар закон, след 8 клас. С две нови професии след 7 клас и първи опит в дуалното обучение след 8 клас. По брой на приети нови ученици сме в призовата тройка на област Благоевград.

Първият учебен ден в училището за Емил Терзийски, директор на училището, бе 25-ти, юбилеен. Гости на тържеството бяха Людмила Караиванова, представител на Общинска администрация и Георги Батев - общински съветник. 177 ученици пристъпиха за първи път с плахи стъпки портите на новото си училище.Училището традиционно ги посрещна с първия звънец, ключът на знанието и други познати нам елементи. Директорът Емил Терзийски пожела на всички успешна нова година и ги въведе в дебрите на училището като им показа какво ги очаква в новото училище.

Тези 4 или 5 години ще станат най-важният период за тях. Пълен с емоции, преживявания, израстване, препятствия и други ценни изпитания. Освен място за получаване на знания и придобиване на умения, в ЗПГ ще се случат и други по-важни промени.Те ще направят от вас напълно различни , самостоятелни и независими млади хора, намерили себе си, своята същност и пътя в живота си !!! Пожелаваме още веднъж на всички на добър час в приключението ЗПГ !!!


 Учители от гимназията бяха на обучение в Ирландия и Малта

От 10 до 21 юли трима учители от ЗПГ“Климент Тимирязев“, гр.Сандански взеха участие в десетдневен практически курс за внедряване на информационните технологии в преподаването с хорариум 60 часа. Курсът е по проект „Направи технологията свой приятел”, програма Еразъм +,ключова дейност КА1. Организиран е от English Maters и се проведе в Тринити колидж, Дъблин, Ирландия . Професионалното развитие в този курс бе насочено към въвеждането и внедряването на информационно-комуникативните технологии в преподаването. Практическите семинари, интерактивните сесии и съвместната групова работа, даде възможност на участниците да откриват ИКТ ресурси за преподаване и учене и да ги използват в учебните часове.

От първия до последния ден времето бе разчетено – лекции, упражнения, дискусии, свободно време, екскурзии. Освен с основните неща, свързaни с използването на Гугъл приложенията в образованието, имаше теми за по-ефективно управление на класната стая с използване на виртуални дъски /padlet, symbaloo, linoit/, създаване на интерактивни видео истории, електронни книги, викторини, тестове и образователни игри. Както и знания за откриване на свободно разпространявани ресурси и информация, за въвеждане на родителите в учебния процес, за подобряване на ученическото умение за съставяне на текст и визуалното му представяне.

От 31 юли до 04 август в St.Julian (Свети Джулиън), Малта, още двама учители и директорът на училището ни взеха участие в 5- дневен практически курс за Внедряването на информационните технологии в преподаването, с хорариум от 21 часа.Курсът за продължително професионално развитие, част от проект „ Направи технологията свой приятел ”, също бе насочен към въвеждането и внедряването на ИКТ в преподаването.Участниците в проекта се включиха в практически семинари,интерактивни сесии и занимания в екип.

Представиха се платформите за създаване на сайт и блог - http://wix.com и www.blogger.com/ , като основа върху която може да се качват материали, създадени с инструменти за обучение. По същество това са платформи за изготвяне на интерактивни публикации, постове, страници и видео. С ИКТ инструментите се работи изключително интуитивно. В сайтовете https://learningapps.org/ и https://edpuzzle.com/, https://spark.adobe.com и https://123apps.com/ има богата колекция от шаблони, правещи лесна реализацията на всяка идея. А идеята е точка първа, от която тръгва всичко. Липсата на идея прави неефективно използването на който и да е инструмент.

Темите, включени и в двата курса, бяха подходящи за участниците в проекта , защото им дадоха възможност да усвоят как да използват в своята педагогическа практика най-различни софтуерни и онлайн инструменти, как да интегрират технологията в своята учебна среда, а също да подобрят собствените си компетентности по английски език.

 Земеделска професионална гимназия „Климент Тимирязев” празнува своя 60-ти юбилей с грандиозната програма

На 2 юни с финално тържество приключи "маратонът" от 60 събития, посветени на 60-годишнината от основаването на училището ни. Гости на церемонията бяха ръководството на общината, представители на сродни училища от Македония, Холандия и нашата страна, ректори на специализирани университети, ветерани, завършили ЗПГ през годините, включително 1959 г. Получихме поздравителен адрес и от министъра на образованието.


 

60 събития за 60 дни .Както се изрази директорът на училището ни Емил Терзийски, такава тежка програма е по-силите на много малко организации в България.  След като в месец април организирахме 5-тото международно състезание "Земята-позната и непозната" с участници от република Македония и други земеделски училища от България. След организацията на 10-тата национална олимпиада по гражданско образование, последният месец беше поне толкова напрегнат и отговорен. Ето част от по-големите мероприятия :
Завръщането на Тийнкомеди, април месец 2017 с продължението  "Милионер по неволя". Поредната порция новобранци в театралната група, отново направи фурор и превзе сцената на културния дом в Сандански. Това утвърди Тийнкомеди като една от най-добрите ученически комедийна групи в България!!!

 


3 май - ден на талантите в ЗПГ

 


5 май - Иновационен лагер в ЗПГ, с участието на ученици от професионални училища от Сандански, Петрич, Гоце Делчев и Благоевград

 


20 май - Демонстрационен мач, тренировка по волейбол с участието на състезатели от УСК „ Академик” – участник в Супер лигата на България- треньор е възпитаникът на ЗПГ Николай Алексиев

 


24 май - Участие в тържествата за деня на славянската писменост и култура - „ Парад на випуските на ЗПГ”

 


26 май - Томбола "60 години - 60 награди". Късметлийката с голямата награда от томболата е Христина Узунова от 11а клас

 


29 май - Откриване на изложбата 60 години ЗПГ във фотографии. От огромния архив бяха избрани по една или няколко снимки за периода 1957-2017 година. Освен изложбата създадохме и албум от снимките.

 


29 май - мач между отбор на 60-тилетието и сегашен отбор на ЗПГ

 


30 май - Благотворителен търг. Бяха събрани над 1750 лв. Те се използваха за финансиране на изграждането на алея на Будителите в ЗПГ

 


31 май - Благотворителен концерт за събиране на средства за алея на будителите.Бяха събрани над 500 лв.

 


01 юни - Официално откриване на алеята на будителите. Една идея на Иван Стоилов, старши учител в ЗПГ, в реализацията на която се включиха буквално стотици хора. Една сериозна и трудна цел бе реализирана. Тази кауза бе ценна не само, защото е израз на почит към велики личности, на патриотизъм, но и защото е белег на екипна работа, на инициативност, на сътрудничество и съпричастност .

 

Земеделска професионална гимназия „Климент Тимирязев” домакин на заключителната среща по проект „Заедно можем”

От 8 до 11 май Земеделска професионална гимназия „Климент Тимирязев” прие 20 учители от 6 държави по време на четвъртата транснационална среща по проект „Заедно можем”, програма Еразъм+, ключова дейност – сътрудничество за иновации и обмяна на добри практики, дейност училищни стратегически партньорства, 2015-1-BG01-KA219-014278. На 9 май в Залата на общинския съветник кметът на община Сандански господин Кирил Котев посрещна гостите от Румъния, Македония, Турция, Полша, Литва и Италия.Транснационалната среща официално откри господин Емил Терзийски, директор на Земеделска професионална гимназия, който представи 60-годишната история и постиженията на училището.

В рамките на визитата бяха проведени работни срещи в модерно обзаведената зала „Юбилейна” . Беше отчетено постигнатото по време на финалната фаза на проекта, а именно -изработването на кулинарен каталог със здравословни ястия, типични за регионалната кухня на всяка страна-участник. Уточни се как ще бъде извършено отчитането. Беше постигнато съгласие, че борбата с тютюнопушенето и употребата на наркотици и изграждането на здравословни навици не трябва да спира с приключването на проекта. Всички училища партньори се включиха активно в представянето на дейността си и обсъжданията, като се установи позитивна работна атмосфера на сътрудничество.

Домакините от Земеделска професионална гимназия бяха подготвили и богата социално-културна програма, която започна на 9 май с празника на Европа, посещение на хотелски комплекс „Свети Врач” с неговата ботаническата градина. На 10 май гостите разгледаха Мелник, Роженския манастир и Рупите. Кулминацията на тържествената вечеря беше кратка фолклорна програма, изнесена от състав „Празник”. За колегите от Литва, Полша, Турция, Румъния, Македония и Италия беше истинско удоволствие да се хванат на хорото с танцьорите. Гостите останаха с чудесни впечатления от нашата природа, култура и гостоприемство и както заместник-директорът на училището в Чаталджа госпожа Перихан Нихоглу написа „Въпреки културните и езикови различия, през цялото време се чувствах като у дома си.”

 

Отново призово трето място за ЗПГ в България в  10-тата национална олимпиада по гражданско образование. Отзивите за домакинството са отлични

В дните, в които ЗПГ „Климент Тимирязев” отбелязва своята 60-годишнина, гимназията прие отговорността и честта да бъде домакин на X Национална олимпиада по гражданско образование. Така от 28 до 30 април 2017 година се проведе X Национална олимпиада по гражданско образование в град Сандански. Тържественото откриване на юбилейната олимпиада се проведе в Дома на културата, където бе запален символът на честната борба за победа- огънят и предаден на доайена по гражданско образование доцент доктор Захари Захариев, за да бъде негов пазител до приключване на олимпиадата.

На събитието присъстваха 87 ученици от цяла България, разпределени в три възрастови групи I-IV , V-VIII, IX-XII клас. Това са млади хора, на които олимпийската надпревара предоставя възможността за творческа изява, демонстрация на задълбочени познания, придобити практически умения и компетентности в областта на гражданското образование. Учениците са подготвени от четиридесет и седем учители , които мотивират и формират социално ангажирани личности с изградени умения и компетентности за пълноценна реализация в съвременното демократично общество. Избраните да участват на финала на олимпиадата се пребориха с конкуренцията на общо близо 500 проекта, участвали на областно ниво.

Отлично бе представянето на класираните учениците от ЗПГ „Климент Тимирязев” –Сандански. Домакинството на ЗПГ „Кл.Тимирязев” е резултат от шестгодишното последователно участие на ученици от училището в националната надпревара. В 60- годишнината на училището тимирязевци за трети път завоюваха бронзов медал на националната олимпиада по гражданско образование и представиха достойно област Благоевград сред изключително силна конкуренция. Носител на приза е Мария Димитрова Андонова от XI а клас с проекта си "Пет машина". Тя се нареди на трето място след Петър Бозаков XII клас, Втора АЕГ „Томас Джеферсън”-София и Теодор Алексиев XII клас, СМГ”Паисий Хилендарски”-София.

Проектът "Спасени колела" на Петя Петкова от XI в клас и Антония Ефтимова от X а клас се класира със 7-и резултат от 43-те проекта, които участваха на олимпиадата в III-та възрастова група ; „T-BOX” на Ангел Панковски и Зорница Чикорова от XI а клас е 12-и, а ”Стената” на София Спасова от XI в клас, която за втори път е участник в националната надпревара, е на финалното класиране 13-и, но с трети резултат на защита на проект. Участниците от училищата от цяла България и Националната комисия дадоха отлична оценка на Регионално управление на образованието Благоевград, община Сандански и ЗПГ „Климент Тимирязев” за домакинството и организацията на X Национална олимпиада по гражданско образование. Снимки от олимпиадата

 

Второ място за УТФ "Бартер" на международният панаир на учебно-тренировъчните фирми в Пловдив

От 26 до 28 април 2017 година в град Пловдив се състоя панаирът на учебно-тренировъчните фирми с участието на ученици от България, Румъния, Черна Гора, Сърбия и др. От 134 фирми учениците от ЗПГ със своята УТФ „Бартер ООД” (Петрана Пилова, Мария Андонова, Христина Узунова, Надежда Джорова, Марияна Пилова и Христина Анастасова от XI “a” клас с ръководител госпожа Наталия Костадинова) заеха второ място в състезанието за „Корпоративна социална отговорност”.

Освен това Мария Андонова бе класирана на първо място в дистанционен конкурс, организиран от "Прознание" за лидерски и презентационни умения. А Христина Анастасова зае първо място на кандидатстудентския тест на Нов български университет. В панаира участва и другата ни фирма УТФ "Вила Мелник, също създадена в часовете по предмета "Работа в учебно предприятие".

 

Първо място в България на Панорамата на професионалното образование 

Отново победители! Първо място в България на Панорамата на професионалното образование в състезанието "Озеленяване и цветарство"-категория Бутиков букет и категория"Аранжиране на витрина"!Поздравления за Зорница Стаменова,Никол Христова и Мария Чингова!!! Така запазваме традицията да печелим призови места в това направление.


 

Пето издание на състезанието "Земята - позната и непозната"ЗПГ - Сандански

На 22 април 2017г. се състоя петото международно състезание "Земята – позната и непозната". Надсловът му тази година бе надслов "Земята е жив организъм! Не я гневете!" и в памет на Соня Терзийска – учител по биология, която бе организатор на предишните четири състезания. До финалната фаза бяха допуснати 10 екипа от осем училища – четири от България и четири от Македония. Състезанието бе открито от Емил Терзийски, приветствие към участниците поднесе кметът на общината Кирил Котев. Той отбеляза и това, че Соня Терзийска е била негова учителка и е оставила у него изключително добри впечатления като учител и човек.

Надпреварата бе в три части – предварително направена презентация или видео, решаване на казус и създаване на постер в деня на състезанието.Победител стана отборът на ПГСС – град Луковит, на второ място е единият от отборите на ЗПГ /8 клас/, а на трето - учениците от Земеделско училище "Д. Влахов", град Струмица, Република Македония. Наградата за най-добре решен казус бе присъдена на отбора от 9 клас на ЗПГ.

Председател на журито бе доцент Екатерина Вълчева и членове: гл. асистент Надежда Семова и двете от Аграрен университет – Пловдив и гл. асистент Ралица Кузманова от Лесотехнически университет – София. Гост на сътезанието бе и Димитър Греков – бивш министър на земеделието и ректор на Аграрния университет – Пловдив. В края на състезанието бяха запалени четири еко фенера, на които учениците бяха написали послания за опазване на нашата планета - Земята!
 

За 6-та поредна година ще имаме представители на националната олимпиада по гражданско образование. Тази година ние сме домакините !!!

ЗПГ отново има класирани проекти за национален кръг на олимпиадата по гражданско образование- цели 4 на брой !!!  Проектът "Спасени колела" на Петя Петкова от 11в клас и Антония Ефтимова от 10а клас е класиран с 6-ти резултат от 43-те проекта, които ще участват на олимпиадата в 3-та категория. За националния кръг на олимпиадата, който ще се проведе в град Сандански, с домакин нашето училище са класирани още три проекта на ученици от ЗПГ - на София Спасова от 11в клас, на Ангел Панковски и Зорница Чикорова.от 11а клас и проектът на Мария Андонова, също от 11а клас. 

Само след 2 седмици зала юбилейна и още две зали в училището ще приемат гости от всички краища на България за финала на 10-тата юбилейна олимпиада . 87 ученици са класирани за финалите на олимпиадата в трите категории.Това домакинство е голямото признание за активното участие на ЗПГ и водещите позиции в областта на гражданското образование. Всички чакаме с нетърпение датата 28 април 2017 година.

 

Първо място на национален конкурс и финал за ученици от професия "Икономист" 

Зорница Чикорова от 11 а клас, професия Икономист, спечели първо място в националното състезание за икономисти на английски език , провеждано от ПГИ Благоевград със съдействието на американския университет в Благоевград. Имаме и класиран ученик за финала на националното състезание за бизнес идея в Пловдив. - Елена Златкова, също от 11 а клас, професия Икономист. Нейната идея е сред 24 избрани, от многото представени от училища от цяла България.За Пловдив ще пътуват и двете ни учебно-тренировъчни фирми за да участват в ХХ-я международния панаир на учебните предприятия "Млад предприемач" от 26-28 април.

 

Зелени умения в Испания, научени от екип на Земеделска гимназия 

Екип от 12 ученици и 4 учители от Земеделска професионална гимназия "Климент Тимирязев" - Сандански, посетиха IES Severo Ochoa - партньорско училище в Сан Хуан де Азанфранче, квартал на Севиля. В периода от 19-25 март те участваха в дейности за учене с преподаване по проект "Зелени умения за социално земеделие" по програма Еразъм+, КА2, стратегически партньорства между училища.

Това бе първа среща за краткосрочен обмен на ученици между партньорските училища от България, Италия, Испания, Гърция, Румъния и Унгария. По време на 5-дневния престой в красивата Андалусия, учениците и учителите на ЗПГ показаха извършените до момента на местно ниво дейности, свързани с гроздето.Въпреки малкото време прекарано в Испания, екипът на ЗПГ успя да усети гостоприемството, емоционалността и темперамента на испанския народ.

 

ЗПГ „Климент Тимирязев” -достоен домакин на Националната олимпиада по гражданско образование

За пореден път две ученички от училището доказаха, че изборът на МОН, Земеделска професионална гимназия „Климент Тимирязев” да бъде домакин на X Национална олимпиада по гражданско образование е напълно заслужен. На 19 март на церемония в литературен клуб „Перото”в НДК, София Петя Петкова и София Спасова от 11 В клас, специалност „ Организация на туризма и свободното време”, професия „Организатор на туристическа агентска дейност” бяха сред седемте победители на конкурса ReporTeen и получиха по 1000 лева, за да реализират свои проекти по гражданско образование.

Организатор на конкурса е ReporTeen, който осъществява своята дейност с изключителната подкрепа на Фондация „Америка за България” и Центъра за образователни инициативи. Идеята на националната надпревара, която се осъществява за шеста година, е да генерира каузи, които променят света. Според регламента ученичките първо публикуваха на страницата на конкурса своите видеа, след това в конкуренция с други 60 проекта, достигнаха до полуфинала, на който експертно жури определи от 14 идеи - седем, които да финансира.

Каузите на двете момичета решават проблеми на социалната среда – Петя ще организира поставянето на стойки за велосипеди в двора на ЗПГ „Климент Тимирязев” , а София ще превърне една стена от училищната сграда в мотивираща такава. Техният успех потвърждава ролята на ЗПГ „Климент Тимирязев” като място, където се създават успешни личности , ангажирани и убедени в силата на промяната . Очаквайте в най-скоро време практическата реализация на идеите им на територията на училището !!!

 

Отново отлично представяне - спечелени първо и трето място в иновационен лагер в София

На 17 и 18 март 2017 г. в гр. София се проведе Иновационен лагер за социални предприемачи на Джуниър Ачийвмънт България в партньорство с NN България. На първо място се класира отбор № 10 , в който участваше Лили Стоева с идеята за разработване на онлайн платформа за повишаване на финансовата грамотност на хората в трудоспособна възраст. На трето място се класира отборът на Мариана Длагонска, с идеята за телевизионна и онлайн игра.

В много оспорвана конкуренция 16 отбора по 5 човека, работиха по казуса за увеличаване на финансовата грамотност на хората в трудоспособна възраст. Пред жури отборите представиха идеите си и направиха три минутна презентация. На първия кръг на състезанието са участвали над 400 ученика от 9 до 12 клас. От тях са допуснати до втори кръг 80 ученика, седем от които са от ЗПГ гр. Сандански.

Това са Мария Илиева – 9 а клас, Лили Стоева – 10 а клас, Мария Настева – 10 а клас, Мариана Длагонска – 10 а клас, Елена Златкова, Габриела Тосунова и Зорница Чикорова от 11 а клас- , всичките от професия Икономист. Така за поредна година- след 2014 и 2015 г. печелим призовите места в това състезание. Това е доказателство за качественото и разностранно обучение на учениците в Земеделската гимназия.

 

Първо място в национален конкурс по философия

Петя Петкова, ученичка от 11 в клас, спечели първо място в национален ученически конкурс “БЪЛГАРСКИЯТ ПЪТ. ПОТЕНЦИАЛ, ПРОБЛЕМИ, ПЕРСПЕКТИВИ” организиран от Българското философско общество.Сред 45-ма участници от цялата страна компетентно жури оцени работата на Петя с първа награда, като и даде 95 точки. Тук може да прочетете есето.

 

Посещение на европарламента в Брюксел 

През месец август 2016 година, Ваня Чакърова от 12 клас /професия Икономист/ от Земеделска професионална гимназия „Климент Арк. Тимирязев” бе отличена с Първо място в Националния конкурс „Иноватори на бъдещето – Стажанти 2016” на Съвета на жените в бизнеса в България под патронажа на евродепутатката Ева Майдел /Паунова/. Наградата бе посещение на Европейския парламент в Брюксел, Белгия.

В периода 27.02. – 28.02.2017 година Ваня, която е и ученик на годината за 2016 в ЗПГ,  заедно с останалите двама студенти, отличени с Първо място в същия конкурс, заминаха за Брюксел. Първият ден бе предвиден за опознаване на забележителностите в Брюксел. По програма, вторият ден включваше посещение на Европейския парламент, презентации на различни теми и участие в конференция в рамките на Европейския ден на индустрията.

 

Производствена практика в град Брага, Португалия 

Приключи образователната мобилност на втората група от шестнадесет ученици, от специалност “Агроекология” и двама учители от ЗПГ акад. “Климент Арк. Тимирязев”, град Сандански, които посетиха град Брага, Португалия за две седмици, с цел практика, по програма “Еразъм +” Мобилност на обучаеми и персонал в ПОО. “Bragamob” е компанията, посредством която се осъществи проекта „Иновативна подкрепа за придобиване на професионални умения и компетентности в земеделието.”

Учениците от 10д, 11д и 12г клас, професия „Агроеколог”и ръководители Снежана Маламова и Надежда Мишева, проведоха своята двуседмична производствена практика в третия по големина град в Португалия-Брага. Учениците бяха разделени на три групи, със заетост 6 часа всеки ден, с професионално обучение в реална работна среда, свързана с професията. Всяка от тях бе разпределена на практика в стопанства с различни дейности, обхващащи теми от производството на екологично чисти продукти: едната за отглеждане на рози, другата за малинови насаждения и третата за култивиране на билки.

Дейностите по проекта имат за цел да подкрепят обучаемите в него гимназисти в процеса на придобиване на ключови компетентности с цел подобряване на тяхното личностно развитие и работоспособност, отговарящи на изискванията на европейския пазар на труда. След приключването на обучението си учениците ще имат възможност да приложат придобитите умения на практика в България. По време на двуседмичната практика, домакините от “Bragamob”, бяха организирали и три екскурзии за нашите ученици – обиколка на Брага, посещение на Порто, и разбира се, пътешествие до столицата Лисабон и градчето Фатима-значима, свещена християнска обител.
 

Активности на членовете на ученически съвет

22 февруари - ден против насилието в училище - ученици от ЗПГ почетоха деня на розовата фланелка като направиха огромна розова фланелка - транспарант и я закачиха на стената на училището.
3 март - почетоха 139 години от освобождението на България от турско робство, като раздадоха над 600 български знаменца. По радиоредбата звучаха патриотични стихотворения, рецитирани от учениците от ученически съвет.


Много добро представяне на областен кръг на олимпиадата по БЕЛ 
Обществен съвет към ЗПГ Сандански присъства на отчет на бюджет 2016 

На 19 януари 2017 г. на общо събрание на училището, в присъствието на общественият съвет към ЗПГ, директорът Емил Терзийски и главната счетоводителка Мария Горемлиева направиха отчет за изпълнението на бюджет 2016 г. Те споделиха, че ЗПГ се е справило успешно с трудния период на преминаване от държавно към общинско училище, благодарение на стратегията да се запазват стабилни преходни остатъци, които след това се използват в периоди на непредвидени промени. Така големият преходен остатък позволи на ръководството на училището да преодолее възникналите сериозни плащания през 2016г. На това общо събрание всеки може да задава въпроси, свързани с изразходването на средствата от бюджета. Отчет се прави на всеки три месеца и се публикува в сайта на училището.

Преди общото събрание на работна среща бяха планувани мероприятията с които Земеделска професионална гимназия ще посрешне 60-ят си юбилей. Идеята е да запълним 60-те дни до 60-ят юбилей , или датите от 4 април до 2 юни с някакво мероприятие, отразяващо миналото, настоящето и и бъдещето на ЗПГ"Климент Тимирязев". На общото събрание също се разбра, че благодарение на стабилния бюджет няма да има проблем от 2017 година заплатите на учителите ще бъдат увеличени с 10% , а на старшите учители с 8%.