2021 година, 2020 година, 2019 година, 2018 година, 2017 година, 2016 година , 2015 година ,
2014 година 2013 година ,2012 година, 2011 година , 2010 година, 2009 година, 2008 година

Приветствие на директор Емил Терзийски


Уважаеми зам-директори, учители,служители и работници, ученици, родители, партньори и приятели! Изтичат последните часове на 2020 година! Година, която всички от нас ще запомнят до края на живота си,година, в която трудностите,тревогите,притесненията бяха повече от емоциите и приятните изживявания! Година, в която за първи път поради COVID 19 преминахме за повече от пет месеца в обучение от разстояние в електронна среда.И го направихме по най-добрия начин! С усилията и подкрепата на всички-ръководния екип, учители,ученици,родители!

И независимо от всички трудности, годината ще я запомним с добрите резултати за пореден път на националната олимпиада по гражданско образование,както и с доброто представяне на нашите ученици на националното състезание по финансова математика ! Показахме най-добри резултати на областния кръг по различните предмети от всички професионални училища в област Благоевград!

Работихме по различни проекти по програма”Еразъм+” и международно сътрудничество. И въпреки че, пандемията ограничи пътуванията, 10 ученици и 6 учители посетиха Испания и Румъния. Бяхме гостоприемни домакини на ученици и учители от NORVING GOLLEGE от Хеерверен-Холандия, с които подържаме вече 13 годишно сътрудничество.Искренно се надявам ,че през 2021 година ще продължим изпълнението на редица проекти по програма" Еразъм +" и над100 ученици и учители ще проведат успешно своите мобилности в различни страни на ЕС!

За поредна година изпълнихме на 100% план-приема и сме едно от трите училища в област Благоевград приело най-много ученици през уч.2020/21 г. Продължаваме да сме първото и единствено професионално училище в област Благоевград, извършващо обучение по професии с интензивно изучаване на чужд език,както и първото, което за трета година въведе дуална система на обучение по професиите “Готвач”, “Лозаро-винар” и "Изпълнител на термални процедури"

Продължаваме да инвестираме средства от бюджета на училището за обновяване на материалната база.Открихме първия в страната учебен Спа център с модерно оборудване. Лично министърът на образованието г-н Красимир Вълчев преряза лентата на новия център за практическо обучение на учениците от професия "Изпълнител на термални процедури", който остана впечатлен от оборудването и процедурите , които се предлагат.

През последния месец декември продължихме с обновяване на материалната база! Закупихме нов микробус и нов автомобил "Пежо" за провеждане на учебните практики и за проектите в чужбина.След откриването на новата ни библиотека през 2019 г., сега обзаведохме и втори кът за четене със закупени нови книги на стойност 1470 лв. След предоставянето през 2019 г. лаптопи на всички учители , сега се закупиха още 25 лаптопи и 13 таблети, които ще се използват в онлайн обучението.

Закупени бяха още ново оборудване за винарската изба, интерактивен дисплей,модерен принтер, оборудване за провеждане на учебната практика по "Автомобилна мехатроника", консумативи за лабораторията в направление "Храни и напитки". Подновихме с нов пелетен котел учебната база по практика, закупихме 20 нови телевизори, които бяха монтирани в учебните кабинети, оборудване за училищния стол, климатици и оборудване за административната част. Започваме и изграждането на фитнес- център в съседство на СПА центъра , с което нашият учебен център ще се превърне в един от най-големите възстановителни центрове в областта.

Водим и добра социална политика. Цените на здравословната храна и фрешовете,които предлагаме в нашия ученически стол будят само адмирации. Извозваме безплатно с наши автобуси учениците до съседните общини. Втори сме по численост на персонал в областта и първи по брой на непедагогически персонал. Всички учители , служители и работници получиха много добри ДТВ.И не на последно място! На всичките 718 ученици бяха отпуснати по 25 лв -общо 17950 лв.за подпомагане на онлайн обучението!

И всичко това е благодарение на Вас-на Вашата всеотдайност, инициативност, упоритост!Предстои ни още по трудна 2021година! Пожелавам Ви през Новата година да бъдете здрави,силни, мотивирани и иновативни! Аз вярвам ,че всички заедно можем и ще продължим напред!

Емил Терзийски-директор на ЗПГ ”Климент Тимирязев"

БОРИСЛАВА ЗЛАТАНОВА от 12в клас е носител на приза УЧЕНИК НА ГОДИНАТА за 2020 година


Проведе се и 10-тата церемония Ученик на годината в ЗПГ, организирана от директор Емил Терзийски. Гласуването на учители и ученици определи като 10-ти носител на тази специална награда БОРИСЛАВА ЗЛАТАНОВА от 12В клас, втори е Станислав Стоянов от 12А клас, а трета Катерина Рибарева от 9А клас. Гласуването определи четвърто място  за Мария Кукучева от 11А клас, а пето за Стилян Велков от 11А клас. Отбор на годината е МОЯТ ЗЕЛЕН ГРАД, втори Млад предприемач, а трети Млад иноватор . Наградите бяха раздадени от специалните гости на тържеството - кметът Атанас Стоянов и зам.кметът Павлина Караджова. Директор Емил Терзийски традиционно награди първите двама!!!

Въпреки, че кризата попречи на пълната реализация на нашите ученици, церемонията отново номинира и избра най-активните и най-мотивираните през тази учебна година. И думите на Борислава стоят като чудесно напомняне за всеки млад човек, който иска да успее в живота си.

"Обръщам се за всеки, който един ден иска да е тук - на моето място или си мисли, че ей така съм номинирана:Мобилизирай се и работи, бъди навсякъде, прави всичко, изгради си обширна обща култура, ако трябва се лиши от свободно време или сън, каквото и да ти казват не спирай и преди да се усетиш всички ще знаят името ти!"

Трудностите, които се изпитват във връзка с провеждането на електронното обучение от разстояние, както и това, че не само учителите имат нужда от допълнителна подкрепа , накараха г-н Терзийски да подпише заповед за изплащане по 25 лв еднократно на всеки ученик- общо 17 950 лв. Сумите ще бъдат раздавани на 22 и 23 декември. Бъдете здрави и весели празници!

 


Обучение в ЗПГ -30.11.2020-21.12.2020 -ОБНОВЕНО

Уважаеми родители и ученици!

От понеделник, 30 ноември, във връзка със заповед на министъра на здравеопазванието за преминаване на всички класове към обучение от разстояние в електронна среда, се променя графика за провеждане на учебните часове. Те ще са с продължителност 35 минути, междучасията са по 10 минути, включително и голямото междучасие. Първа смяна - 10, 11 и 12 клас, започват от 8.00 ч., а втора смяна - 8 и 9 клас, от 13.00 ч., както до момента. Обучението се провежда синхронно при спазване на седмичното разписание.

Бъдете здрави !
 

Обучение в ЗПГ -12.11.2020-23.12.2020

Уважаеми родители и ученици!
След проведена дискусия и запознаване на всички колеги с мнението на членовете на Обществения съвет , педагогическият съвет взе решение за прилагане на алгоритъм за приоритетност и редуване на учениците за присъствие в училище , стъпвайки на допускането, че влошената епидемична ситуация ще продължи по-дълго и отчитайки факта , че са налице дейности, които е неефективно да се провеждат в електронна среда от разстояние-провеждането на учебната и прозводствената практика ; управление на МПС-кат.Ткт и В; учениците , обучавани в дуалната система на обучение.

Редуването ще бъде по две седмици , като за периода 12.11.2020-25.11.2020 г. присъствено ще се обучават 8 и 9 клас, както и останалите паралелки в дните, имащи учебна и прозводствена практика. В периода 26.11.2020-09.12.2020 г. присъствено ще се обучават 10, 11, 12 клас и останалите имащи практика. След това следва размяна от по една седмица -10-16.12.2020 за 8-9 клас и 17-18.12.2020 за 10-12 клас. 21-23.12.2020 са присъствени за всички.

Също така педагогическият съвет взе решение за задължително носене на маски в учебните часове. Съгласно указанията на Областния оперативен щаб всекидневно ще се прави анализ на отсъстващите,положителните и контактни лица на ученици, педагогически и непедагогическия персонал и при необходимост ще предприема действия съгласно заповед № РД 09-2924 от 26.10.2020 г. на министъра на образованието и науката.

Бъдете здрави !

 

Обучение в електронна среда-29.10.2020-12.11.2020

От 29.10 до 12.11.2020 , съгласно заповед на министъра на образованието и на здравеопазването, обучението в училището ще се провежда синхронно от разстояние в електронна среда*Teams*. Спазва се утвърденото седмично разписание за 1 срок. Практическото обучение на 12Д клас се извършва на работните им места.

 

Победители в ученически конкурс „Моят зелен град“

Конкурсът беше посветен на Европейската година на „по-зелените градове“ 2020 и насочен към училищата, работещи по европейски проекти и тематика. Конкуренцията беше голяма. Участниците представиха редица разработки, акцентирани върху красотата на избрани от тях градове, както и на дейностите, които са провели за тяхното запазване и развиване в екологична посока. Чрез подготвения от нашия екип проект, ние, отборът от ЗПГ „Климент Тимирязев“, представихме оригинален подход, състоящ се от смелост и креативност към тази значима тема. Тя провокира мечтата ни – повече зелени пространства в град Сандански.

Идеята за зелените покривни пространства на сградите в курортния ни град се превърна в истинско зелено предизвикателство за нас. Всички наши материали предизвикват размисъл за значимостта на всяко действие или бездействие на човека. Провокират също и готовност за промяна и дори за заемане на позицията Защитници на нашата планета. Разработените текстове са придружени от богати снимкови и видеоматериали, както и от интересно подготвени от нас презентации. Директорът на ЗПГ – Емил Терзийски щедро възнагради поотделно всеки един от седмината победители в състезанието с парични награди на стойност 100 лева.

  

Откриване на новата учебна 2020-2021 година

Открихме новата учебна година! И тази година сме с най-голям прием в област Благоевград. 157 осмокласници в 6 паралелки прекрачиха за пръв прага на нашето училище. Заради КОВИД 19 официалното откриване беше само за тях ...

  

ЗА МЕРКИТЕ, СВЪРЗАНИ СЪС ЗАПОЧВАНЕТО НА НОВАТА УЧЕБНА ГОДИНА

Уважаеми родители, като ръководител на Земеделска професионална гимназия” Климент Арк. Тимирязев”, гр. Сандански , съм силно загрижен за подготовката и провеждането на предстоящата учебна година. Очаква ни много по-различна и нелека учебна година. Година съпътствана от много промени и необходимост от бърза и адекватна реакция от страна на цялата училищна общност.

В нашата гимназия се извършва ежедневна и многократна дезинфекция на общите помещения- кабинетите, повърхностите, вратите и засилена хигиена на санитарните помещения. Осигурили сме най-доброто озониране на помещенията – входовете на училището, коридорите и кабинетите. Предвидили сме по един мобилен озониращ апарат за всеки етаж и на всеки вход, който ще бъде използван в кабинетите. Осигурени са и устройства за автоматично дезинфекциране на ръце, поставени на всеки вход и всеки коридор. За да се осигури необходимата безопасност от струпване на ученици предвид обстановката, те ще влизат в сградата през различни входове. При съмнение за ученик или ученици с грипоподобни симптоми, ще бъде измервана тяхната телесна температура и при необходимост ще бъдат обгрижвани в специално създадено за целта място в сградата, което е в непосредствена близост до лекарския кабинет в училището. В тази стая, ученикът ще изчака докато пристигне някой от родителите / настойниците. Целият учителски екип ще положи максимални усилия, за да няма струпване на ученици нито в коридорите, нито в или пред училищния стол. Това ще бъде най-трудната ни задача.

След всички тези мерки ще се опитаме да имаме и ефективен учебен процес! Уважаеми родители, Вашата подкрепа и силно разбиране ще ни бъдат от полза повече от всеки друг път. За да осигурим безопасността на вашите деца , нашето училище ще премине към двусменен режим на обучение. Като графиците за провеждане на учебните занятия ще бъдат качени на сайта на училището и в електронния дневник на всеки клас, учениците от 10-12 клас ще провеждат заниманията си сутрин, а 8-9 клас следобяд. Говорете и насърчавайте децата си, за да се пазим взаимно. Носенето на маски е неприятно и неудобно , но е единственото, което ще ни защити. За нас е от изключителна важност, да не изпращате детето си с дори и малки съмнения за грипоподобно заболяване в училище. Всички искаме да бъдем здрави!

Имаме нужда от Вашето съдействие, за да се справим в тази крайно различна ситуация. Моля Ви активно да взимате участие в родителските срещи, в реална или виртуална среда.Първите за тази учебна година ще се проведат на следните дати: 8 ми клас-15.09 от 17.30 ч 9 и 12 клас-16.09 от 18.00 ч. 10 и 11 клас-17.09 от 18.00 ч. при спазване на противоепидемични мерки. Запознайте се с плана за дейностите и насоките за работа в Земеделска професионална гимназия при COVID-19 и Ви моля да гледаме и вървим в една посока! В годината на Covid училището ни е изправено пред изключително трудната мисия - да учим и да се опазим здрави!

Емил Терзийски - Директор на ЗПГ "Климент Тимирязев"

Обучение на тема "Cтрес и "Бърнаут" в учителската професия

Между 03-06 юли 2020 г. Земеделска професионална гимназия „Климент Тимирязев“ заедно с Институт за човешки ресурси ООД организира обучение по Проект BG05M2OP001-2.010-0001 „Квалификация за професионално развитие на педагогическите специалисти“, финансиран от Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“ 2014-2020 г., Дейност 1. Тема на обучението бе "Cтрес и "Бърнаут" в учителската професия. Прилики и разлики, фактори, симптоми, психосоматични проявления. Методи за лично справяне и превенция."

Продължителността на обучението е 32 академически часа, брой квалификационни кредити -2, като 16 ч. бяха присъствено обучение и 16 ч. самостоятелна работа. Присъственото обучение се осъществи на 03-04 юли 2020 г. в хотел „Корнелия“-Разлог. От него се възползваха 19 педагогически специалисти от гимназията.Лекторката Иванка Велкова презентира теоретичните аспекти на темата. Интересно и нестандартно тя ни запозна и приложихме на практика редица методи за личностно справяне и превенция на стреса. За самостоятелна работа обучаемите изготвиха презентации за антистрес техники. Участващите педагогически специалисти ще получат удостоверения с присъдени 2 кредита!

 

Официално откриване на ПЪРВИ учебен СПА-ЦЕНТЪР в България

Земеделска професионална гимназия „Климент Арк. Тимирязев“ стана първото училище в България със собствен учебен корпус по практика за професия „Изпълнител на термални и Спа процедури“.С оглед на идеите на училището и амбициите на целия колектив – учениците да придобият знания не само теоретични, но и практически, да притежават задълбочени умения, да бъдат ориентирани професионално – се стартира и завърши този проект за изграждане на Ученически СПА център.

Част от средствата за оборудването са отпуснати по Национална програма „Модернизация на професионалното образование“ и те са в размер на 65 676 лв. Средства в размер на 25 409 лв. са осигурени и от Министерството на науката и образованието. В изграждането на центъра са вложени и 52 033лв. от бюджета на училището.Ученическият СПА център предразполага висококачествено професионално обучение на кадри, които да се развиват и работят в сферата на един от водещите отрасли на територията на община Сандански!

Министърът на образованието, Красимир Вълчев, лично поздрави директора г-н Емил Терзийски и целия колектив на ЗПГ, за успехите на гимназията , не само в този проект , а за цялостния принос в развитието на професионалното образование през годините. Поздравления поднесе и кметът на община Сандански, г-н Атанас Стоянов, за когото устойчивото развитие на Земеделска професионална гимназия в правилната посока, е безспорен факт! На официалната церемония присъстваха и евродепутатът Асим Адемов, началникът на РУО Благоевград – Ивайло Златанов, ръководството на община Сандански, общински съветници , представители на Сдружението на хотелиерите, ресторантьорите и туроператорите. Отслужен бе водосвет за здраве и успех, а за тържественото настроение на гостите се погрижиха момчетата от Общински Духов Оркестър-Сандански.

 

ОТНОВО ще участваме в национален кръг на олимпиадата по гражданско образование

За 9-ти пореден път сме сред най-добрите в България на олимпиадата по гражданско образование! Поздравления за Радостина Божикова от 12 а клас,която е класирана за националния кръг, както и за нейния ръководител г-н Харалампи Иванов! Проектът и е с 21-ви резултат и 88 точки, а това позволява класиране след 40-те най-добри в България. Нека поздравим и Станислав Стоянов и Бойко Джорджанов от 11а клас, които имат 77,5точки и бяха  сред номинираните за национален кръг.

Призово място на ТФ-ФЕСТ 2020

Спечелихме ТРЕТО МЯСТО на ТФ-ФЕСТ 2020. Въпреки карантината и по-малкото конкурси, участвахме в панаира на учебно-тренировъчните компании ОНЛАЙН. УТФ "Ортопедични стелки ЗАйче" спечели призовото място в конкурса за НАЙ-ДОБРИ РЕКЛАМНИ МАТЕРИАЛИ . Единствената награда за област Благоевград - поздравления за 11А клас, професия"Икономист" и за техния ръководител Красимир Митрев .

Във връзка с обявеното извънредно положение ЗЕМЕДЕЛСКА ПРОФЕСИОНАЛНА ГИМНАЗИЯ преминава на дистанционно обучение за периода след 13 март 2020 година

Във връзка с обявеното извънредно положение в страната и препоръките на МОН за преминаване на дистанционно обучение за периода след 13 март 2020 година , в ЗПГ "Климент Тимирязев" ще се спазва следния ГРАФИК на учебните часове при провеждане на дистанционно обучение в  електронната платформа Teams. Учениците ще получават допълнителни инструкции и материали за това как ще протичат часовете в съответния канал на създадена класна стая в Teams.

Когато отсъства преподавател, той ще бъде заместван от преподавател по-същия предмет, или ще има час по гражданско образование.За учениците, които нямат възможност да се включат в системата са осигурени материали на хартиен носител,  доставяни на място от назначено за това лице от ЗПГ. За повече актуална информация и връзка с нас можете да използвате и формата за контакт в сайта ни. Следете и сайта на РУО Благоевград и МОН.  Съобщения от РУО Благоевград

Във връзка с дистационното обучение и тъй като в днешния глобален свят учениците прекарват доста време в интернет и не винаги са под надзора на своите родители, учтиво Ви молим да се запознаете със следните съвети за деца и родители, относно безопасното сърфиране в интернет и поведението Ви в мрежата, така че да се предпазите от нерегламентиран достъп и изтичане на информация за лични данни. ЗА РОДИТЕЛИ и ЗА УЧЕНИЦИ


Срокът за подаване на заявление за НВО по желание -10 клас се удължава

Срокът за подаване на заявления за явяване на НВО по желание по чужд език и дигитални компетентности се удължава до 10 април 2020 г. Във връзка с извънредното положение, нека всеки ученик от 10 клас в ЗПГ, имащ желание да се яви на тези НВО да попълни посочените заявления. По възможност да разпечати, попълни, подпише и върне обратно снимано заявление на електронната поща на училището-mail@zpg-sandanski.com . При невъзможност да ги разпечати - да ги препише или попълни ръчно с химикал, или в краен случай само да попълни файла в MS WORD и да го изпрати до пощата на училището. Заявлението може да свалите от ТУК и ТУК

Отлични резултати на националното състезание по финансова грамотност

Имаме много-добри резултати  в националното състезание по Финансова грамотност за учебната 2019-2020 година :

В 8 клас от 90 участници :

Катерина Рибарева, 8а клас - 12 -то място 1-во място за област Благоевград
Кирил Анастасов-8а клас - 16-то място 3-то място за област Благоевград
Стела Ставрева - 8а клас - 16-то място 3-то място за област Благоевград
В 8 клас от 84 участници :
Андон Иванов от 9а клас -22 място 3-то място за област Благоевград
В 10 клас от 87 участници :
Стилян Велков-10а клас- 10-то място 2-ро място за област Благоевград
Божидар Караджов-10б клас -21-во място.

Поздравления за достойното им представяне!!! Поздравления и за техните ръководители!!!

Областен кръг на олимпиади -отличили се ученици от ЗПГ

Тази година е особена и за провеждането на олимпиади и състезания. Повечето състезания бяха отменени, но нека да похвалим най-добре представилите се ученици от ЗПГ в областен кръг на олимпиади:

БЪЛГАРСКИ ЕЗИК И ЛИТЕРАТУРА :
БОРИСЛАВА ЗЛАТАНОВА ОТ 11в клас има оценка Мн.Добър/4.88/ и 3 място в област БЛАГОЕВГРАД за 11 клас
АНА КРЕМЕНЛИЕВА от 9а клас има 48.5т. и е 25-та от 113 участници в мега категорията 8-10 клас. Това е 2-ри резултат за САНДАНСКИ.
ВЛАДИСЛАВ МАНОЛЕВ от 12в клас и МАРИЯ ИЛИЕВА от 12а клас - също с добър резултат и оценка Мн.Добър/4,75/

АНГЛИЙСКИ ЕЗИК:
БОГОМИЛ ИЛИЕВ от 8б клас има 78 точки и е с трети резултат за САНДАНСКИ за 8 клас.
АЛЕКСАНДЪР ПАТРОНСКИ от 8б клас - също с добър резултат - 70.5точки.
ВАСИЛЕНА РУСАКОВА от 9а клас има 72.5 точки и 2-ри резултат за САНДАНСКИ за 9 клас
МАРИЯН СЛАВКОВ от 10а клас има 69.5 точки и това е най-добрия резултат за САНДАНСКИ.в 10 клас
НИКОЛЕТА МУТЛЕШОВА от 12а клас има 70 точки, също най-добър резултат за САНДАНСКИ в 12 клас

ГЕОГРАФИЯ И ИКОНОМИКА:
СВЕТЛА КУКУЧЕВА от 8а е 2 ра в област БЛАГОЕВГРАД за 8 клас.
БОЯН МАЕВ от 8а, 3-ти в област БЛАГОЕВГРАД за 8 клас.

ИСТОРИЯ И ЦИВИЛИЗАЦИЯ:
ВЛАДИСЛАВ МАНОЛЕВ от 12в клас e 2-ри в област БЛАГОЕВГРАД в категория 11-12 клас

ФИЗИКА И АСТРОНОМИЯ :
СВЕТЛА КУКУЧЕВА е 2-ра и по ФИЗИКА за 8 клас. И въпреки малкия брой участници трябва да я поздравим за смелостта да се яви на тази трудна олимпиада, както и за доброто класиране по География.

ХИМИЯ И ОПАЗВАНЕ НА ОКОЛНАТА СРЕДА:
ЕМИЛ ГЕОРГИЕВ от 9а клас е 12 от 34 участници, с 2 резултат за САНДАНСКИ в 9 клас.

Надяваме се, че областната комисия ще оцени огромните усилия на РАДОСТИНА БОЖИКОВА/2 проекта/ от 12а клас , СТАНИСЛАВ СТОЯНОВ И БОЙКО ДЖОРДЖАНОВ от 11а клас и проектите им по гражданско образование . Съжаляваме за всички, които щяха да участват в състезанията по професии. НО според нас - получените нови знания, умения и опит са много по-добра награда от призовото място и спечелен медал !!!

Поздравления и за нашите преподаватели, положили усилия, умения и време, за да може сега да четем за тези добри резултати !!!

WellTo - Настоящите партньори за развитие на уменията в уелнес туризма на бъдещето

След като разработи съвместната референтна учебна програма за Администратор на уелнес център (AWC), консорциумът по проекта работи по разработването на националните/училищните учебни програми в съответствие с националните изисквания и контекст.

Тъй като съвместната референтна учебна програма се основава на резултатите от обучението и е модулна, тя позволява гъвкавост при разработването на национални/училищни учебни програми. По този начин страните-партньори биха могли да разработят различни видове програми за ПОО за начално професионално образование (с продължителност 3-4 години) и допълнително професионално образование (с продължителност 1-1,5 години), като вземат предвид законодателството на всяка държава. Съществуващите образователни програми в партньорските страни бяха анализирани и сравнени със съвместната референтна учебна програма, за да се установи кои части се припокриват и кои части не са обхванати. Екипите на страните по проекта предложиха различни решения. Бюлетин

За да подкрепи въвеждането на новата квалификация Администратор на уелнес център в страните-партньори чрез предоставяне на ясни, унифицирани изисквания за оценка, консорциумът по проекта разработи Стандарти за оценка. Документът включва информация за основните принципи за оценка на резултатите от обучението, методи и инструменти за оценка, ключова терминология, както и формуляри за оценка, които да се използват в училище, в дуално обучение и мобилности. Основната част от работата беше за определяне на критериите за оценка на постигнатите резултати от обучението в 5 модула, включващи съвместната референтна учебна програма за Администратор на уелнес център.

"Земеделска професионална гимназия „Климент Арк. Тимирязев“ в Румъния - още едно незабравимо приключение

  
  
От 23 до 29 февруари 2020 година екип от Земеделска професионална гимназия „Климент Аркадиевич Тимирязев“, в състав: ръководители Виолета Петрова, Илияна Москова и Божидар Цулев и шест ученици – Борислава Златанова, Гергана Борикова, Евелина Златкова, Ина Манолева, Мария Стойчева и Теодора Томова взе участие в 6-дневна работна среща в град Плоещ, Румъния. Срещата бе по проект „Минало, настояще и бъдеще – спомени и мечти’’, по европейска програма Еразъм+, ключова дейност 2. Домакин на срещата беше Colegiul Național „Alexandru Ioan Cuza”(Национален колеж „Александру Йоан Куза“), в която участваха и партньорите по проекта от Полковице (Полша), Газиантеп (Турция) и Алмада (Португалия).

Първият ден премина в пътуване на учениците и учителите и настаняването им в приемни семейства. Втория ден бяхме посрещнати изключително емоционално с традиционни румънски песни и танци, изпълнени от солист, хор и ансамбъл на колежа. След това всички участници представиха своите видеа и презентации на тема – ’Tourism, Health and Entrepreneuership’ („Туризъм, здраве и предприемачество“). Чрез тях учениците показаха най-популярните туристически дестинации в държавите си, най-известните бално-лечебни центрове и не на последно място – предприемачи, започнали от „нулата“, но сега известни в Европа и света. Работата по проекта продължи в училището-домакин. Интересна и полезна задача бе правенето на електронна книга със здравословни рецепти от всяка държава, която участва в проекта. След нея ученици и учители бяха включени в обучение по техники за оказване на първа помощ.

Последваха посещения на националните музеи на часовника и петрола в град Плоещ. Четвъртият ден от срещата премина в пътуване до столицата на Румъния – Букурещ. Много вълнуващи за нашата група бяха посещението на румънската Патриаршия и разказът на екскурзовода за връзките между България и Румъния в миналото. Всички участници посетихме „Домът на народа“ -Парламента, втората по големина административна сграда в света, а след това и Стария град. Пътуване до град Синая бе приключението на петия ден. Първа спирка бе манастирът в Синая. След това екипът посети замъка в Пелеш. Последната дейност на проекта за деня бе посещението на традиционна румънска пекарна, на име „Dulciuri Citite“, където учениците готвиха сладки пици и претцели.

Предпоследният ден беше пряко свързан с работата по проекта и дискусии за по нататъшното му развитие. Първата дейност, наименувана „Science is fun“ („Науката е забавна“), се състоя в една от училищните лаборатории. Екипите имаха възможността не само да гледат няколко интересни и популярни експеримента, а и да направят свои собствени. Последваха още задачи - редене на 3D пъзели на най-известните румънски забележителности, изработване на мартеници и оригами. С интерес изгледахме и пиесата, която изигра театърът на колежа. Академичната част на деня завърши с връчването на сертификатите за участие в проекта. Церемонията по закриването на срещата в Плоещ се проведе под формата на вечеря на всички участници в проекта.

 


ЗЕМЕДЕЛСКА ПРОФЕСИОНАЛНА ГИМНАЗИЯ беше координатор на националното състезание по финансова грамотност

На 22 февруари се проведе националното състезание по Финансова грамотност. ЗПГ"Климент Тимирязев" беше един от координаторите за област Благоевград. От градовете Сандански, Петрич, Гоце Делчев и Разлог участие взеха общо 78 ученици. Състезанието цели мотивиране на учениците за правилен избор на математически подход и неговото аргументиране при решаване на практически задачи  от областта на икономиката, финансите, застраховането, банкирането и предприемачеството. ЗПГ участва редовно в състезанието, като тази година 16 ученици от 8 до 10 клас се включиха в надпреварата.
Темите и ключ с отговорите може да си изтеглите оттук  .
Резултати от състезанието - протоколи с резултати
Крайни резултати от националното състезание протокол МОН

Среща в Испания по проект "Учене чрез коопериране, сътрудничество и иновации"

  
От 09.02.2020 до 15.02.2020 годинав IES Castillo de Luna в Ла Пуебла де Касаля, Испания се проведе първата краткосрочна обмяна на ученици от шест училища от България, Швеция, Португалия, Испания, Румъния и Гърция, участници в стартиралия тази учебна година проект по програма Еразъм + ,KA229 Партньорства за училищен обмен.„Учене чрез коопериране, сътрудничество и иновации “ . От Българска страна участие взеха четири ученици и 2 учители.

Проектът има за цел да допринесе за интернационализацията на образованието, предлагано от училищата, участващи в проекта, чрез създаване на обща база данни от иновативни, ориентирани към ученика, базирани на учебната програма, образователни ресурси, като обърнати класни стаи, викторини, тестове, които могат да бъдат използвани не само от партньорските организации, но и транснационално, след като се предложат като Отворени Образователни Ресурси.

В дните на срещата учениците се занимаваха със задачи, свързани със златното сечение и редицата фибоначи, както и построяване на различни геометрични фигури с помощта на Geogebra, участваха в игра за намиране забележителности в градовете, които посетиха с помощта на математика, разделени на четири групи, като във всяка група имаше ученици от всички страни, участващи в проекта. В четвъртък ученици от всички страни, участници в проекта, представиха свои презентации за своите държава, град и училище. След представянето, домакините бяха подготвили малък Quiz - учебна игра в онлайн платформата Kahoot, като целта на играта беше да провери знанията на учениците по представените теми.

Всички посетени туристически обекти са включени в списъка на Юнеско за световно културно наследство и по-късно ще бъдат включени в атлас с природните, исторически и културни забележителности на страните, участващи в проекта.Посетихме Гранада и направихме обиколка на стария град. Учители, заедно с ученици от страната домакин , използвайки интерактивни карти, ни запознаха с основните забележителности. Посетихме също и Алхамбра и Nasrid Palaces, едни от най-запазените образци на архитектурата на маврите в Европа, където учениците практикуваха наученото от тях за златното сечение.

 


 


ЗЕМЕДЕЛСКА ПРОФЕСИОНАЛНА ГИМНАЗИЯ ОБЯВИ МЕЖДУНАРОДНАТА СИ ПРОГРАМА ДО КРАЯ НА УЧЕБНАТА   2019-2020 ГОДИНА


69 ученици и 35 учители и служители ще вземат участие в мобилност в различни страни на ЕС

1. От 10 до 15 февруари в гр. Ла Пуебла де Касаля, Испания- 3 учители и 4 ученици ще вземат участие в работна среща по проект „ Учене чрез коопериране, сътрудничество и иновации” по програма „ Еразъм+”- КД2 с партньори училища от Швеция , Португалия Испания, Румъния и Гърция.

2. От 24 февруари до 29 февруари- 6 ученици и 3 учители ще участват в Транснационална среща в Плоещ, Румъния по проект „ Минало, настояще, бъдеще- спомени и мечти” по програма „Еразъм+”.

3. От 08 до 13 март- 6 ученици и 2 учители от Norving college в Леуварден- Холандия ще проведат едноседмична практика в ЗПГ, в резултат на взаимно сътрудничество между двете училища.

4. От 29 март до 03 април- 7 учители ще вземат участие в едноседмичен курс в гр. Кемниц, Германия по програма „ Еразъм+”- КД1- „ Образователна мобилност на граждани”.

5. От 13 до 18 април- 2 учители ще участват в едноседмичен курс по програма „ Еразъм+”-КД1- Училищно образование, който ще се проведе във Валенсия, Испания.

6. През месец април - 9 ученици и 3 учители ще проведат двуседмична практика в световно известни спа курорти в Словакия, Словения и Латвия по проект „ Днешните ангажирани страни за развитието на уелнес туризъм”.

7. От 22 до 26 април- 24 ученици, 8 учители и служители заминават за Брюксел, където по програма „ Посетителски посещения и мултиплициране на обществено мнение” ще наблюдават сесия в Европейския парламент.

8. През месец май 3 учители и 5 ученици в гр. Солун, Гърция ще вземат участие в работна среща по проект „ Учене чрез коопериране, сътрудничество и иновации” по програма „ Еразъм+”- КД2 с партньори училища от Швеция , Португалия Испания, Румъния и Гърция.

9. От 29 юни до 11 юли- 15 ученици и 2 учители ще проведат практика в гр. Кемниц, Германия по програма „ Еразъм+”- КД1- Образователна мобилност за граждани.

10. От 20 юли до 24 юли- 2 учители ще участват в едноседмичен курс по програма „ Еразъм+”-КД1- Училищно образование, който ще се проведе във Валенсия, Испания.