2021 година, 2020 година, 2019 година, 2018 година, 2017 година, 2016 година , 2015 година ,
2014 година 2013 година ,2012 година, 2011 година , 2010 година, 2009 година, 2008 година

Приветствие на директор Емил Терзийски

Уважаеми зам. - директори, учители, служители и работници, ученици, родители, партньори и приятели! Изтичат последните часове на 2021 година! Година, която премина под знака на COVID 19. Година, в която премеждията, тревогите, притесненията бяха повече от радостните емоции и приятните изживявания! Година, през която доста от нас преживяха коронавирусната болест - едни по-леко, други по-тежко. За жалост, и година, в която загубихме скъп колега, която не можа да се пребори с коварното заболяване. Нищо не може да замени присъственото обучение, но поради COVID 19 за втора поредна година повече от пет месеца се обучавахме от разстояние в електронна среда. С усилията и подкрепата на всички - ръководния екип, учители, ученици, родители подходихме отговорно и решително към това сериозно и трудно предизвикателство!!!

И въпреки че има какво да се желае, отново го извършихме по най-добрия начин! 2021 година ще я запомним с добрите резултати от Националната олимпиада по гражданско образование, както и с доброто представяне на нашите ученици на Националните състезания по финансова математика и практични финанси! Станахме трети на Националното състезание по озеленяване и цветарство, домакин на което беше нашето училище! Получихме изключително много суперлативи за организацията и провеждането му. От всички професионални училища в област Благоевград показахме най-добри резултати на областния кръг на ученическите олимпиади по различните общообразователни предмети.

Разширихме международното сътрудничество, като работихме по различни проекти по програма ”Еразъм+” . Станахме първото училище в Благоевградска област, което получи АКРЕДИТАЦИЯ по програма ”Еразъм+” за периода 2021-2027 година! И въпреки че пандемията ограничи пътуванията, 8 ученици и 4 учители посетиха Португалия и Гърция по дейност КА2. За поредна година по дейност КА1 16 ученици и 2 учители проведоха двуседмична практика в Кемниц-Германия. При същите партньори 7 учители повишиха своята квалификация чрез участие в едноседмичен курс, а други четирима колеги направиха това в Испания. Искрено се надявам, че през 2022 година ще продължим изпълнението на редица проекти по програма "Еразъм +" и над 100 ученици и учители ще проведат успешно мобилности в различни страни на Европейския съюз! За поредна година изпълнихме на 100% план-приема и сме едно от трите училища в област Благоевград приело най-много ученици през учебната 2021/2022 година.

Продължаваме да сме първото и единствено професионално училище в област Благоевград, извършващо обучение по професии с интензивно изучаване на чужд език. Продължаваме да инвестираме средства от бюджета на училището за обновяване на материалната база. Открихме модерна фитнес зала, като част от първия в страната Учебно - възстановителен СПА център . По Национална програма "Изграждане на STEM среда'' вече функционира STEM център с две лаборатории. През последния месец декември продължихме с обновяване на материалната база! Проведохме обществена поръчка и през първите дни на новата година учениците от земеделските паралелки ще провеждат обучението си на нов трактор New Holland! Подновяваме и легловата база в общежитието. Водим и добра социална политика. Цените на здравословната храна и фрешове, които предлагаме в ученическия стол, будят само адмирации. Закупихме апарат за пречистване на водата с UV детектор, който вече се използва безплатно от учениците при храненето. По този начин сложихме край на употребата на пластмасовите бутилки в ученическия стол.

Превозваме безплатно с наши автобуси учениците до съседните общини. Втори сме по численост на персонал в областта и първи по брой на непедагогически персонал. Всички учители , служители и работници получиха много добри допълнителни трудови възнаграждения. И всичко това е благодарение на Вас - на Вашата всеотдайност, инициативност, упоритост! Предстои ни също толкова предизвикателна 2022 година! Пожелавам Ви през Новата година да бъдете здрави, силни, мотивирани и иновативни! Вярвам ,че всички заедно можем и ще продължим напред!

И какъв победоносен финал на 2021 година – спечелени Първо и Трето място на Националния конкурс "Най-усмихнат клас" в групата 8-11 клас! !Нека навлезем в Новата 2022 година с добрите намерения за повече усмивки!!!

Емил Терзийски-директор на ЗПГ ”Климент Тимирязев"

ЦВЕТКО ПЕТКОВ ОТ 12А клас е УЧЕНИК НА ГОДИНАТА за 2021

На 20 декември се проведе 11-тата церемония ученик на годината. Въпреки ковид пандемията и липсата на достатъчно прояви през годината, г-н Терзийски отново отдаде заслуженото на активните ученици в училището ни. Рузултатите от гласуването на учители и ученици в продължение на 2 седмици са следните :

ЦВЕТКО ПЕТКОВ от 12А клас е УЧЕНИК НА ГОДИНАТА ЗА 2021, Дарина Джакова от 10А клас е ВТОРА,Стела Ставрева, също от 10А клас -ТРЕТА,Христо Неделков от 12А клас е ЧЕТВЪРТИ и Катерина Сотирова от 11А клас, ПЕТА. Отбор на годината е УТФ ТАНТРА на учениците от 12А клас, професия Икономист-информатик !

 
ПЪТЕШЕСТВИЕ ВЪВ ВРЕМЕТО


От 28.11. до 03.12. 2021 година двама учители и четирима ученици от Земеделска професионална гимназия „Климент Тимирязев“, както и партьорите от още пет европейски училища от Швеция, Португалия, Испания, Румъния и Гърция имахме невероятната възможност да направим една незабравима разходка във времето в люлката на европейската култура и цивилизация-Гърция и перлата на Егейско море-Солун. Тази чудесна възможност ни бе осигурена от спечелилия грант проект по програма Еразъм + KA229 - Партньорства за училищен обмен „Учене чрез коопериране, сътрудничество и иновации “.Координатор на проекта е българското училище. Част от дейностите по проекта бе и третата краткосрочна обмяна на ученици, озаглавена „Пътещественик във времето“, която се проведе в 32 GENIKO LYKEIO Thessalonikis, Солун, Гърция. През първия ден от посещението в Солун, училището домакин беше организирал тържествено посрещане, на което директорът, господин Ставрос Пефкидис, ни приветства с кратко приветствено слово. На работната сесия участниците се представиха и учениците изнесоха своите презентации относно златни периоди от историята на своите страни, последвани от викторини, изработени чрез образователните приложения Kahoot и Quiz, с които, по много забавен начин, бе направена проверка на наученото от участниците.

Разходката във времето започна още от първия работен ден с посещение на Солунския археологичен музей, който показва историята на Солун и цялата област Македония от праисторическия, архаическия, класическия, елинистически и римски периоди. Можаме да се насладим на богатата колекция от антични римски и елински експонати, на добре запазени мозайки, чинии, вази, накити и други останки. По-късно посетихме и музеят на византийската култура, посветен на раннохристиянските църкви, градове, жилища и гробища.

През втория ден, на път за Костур, известен с красивото си местоположение и с многобройните си средновековни църкви, център на кожухарството от византийско време до днес, посетихме праисторическото селище Диспилио, намиращо се на южния бряг на езерото Орестиада в Кастория. Селището е открит през 1932 г, когато нивото на езерото рязко спадна. То е основано преди около 7500 години, когато група хора от онова време избрали южния бряг на езерото Орестиада в Кастория, за да построят село с дърво и глина в или много близо до езерото. В екомузея е оформено представяне на праисторическото езерно селище, с колиби, върху дървени площадки в езерото, на които има битова посуда и оръдия на труда от онова време, точни копия на съдовете, намерени при досегашните разкопки.

Третия ден от мобилността беще изцяло посветен на Солун, който основателно се смята за открит музей на византийското изкуство. Град с богата история, започваща от 315 г., когато е основан от цар Касандър. Той е и човекът, кръстил града в чест на жена си – Тесалоника, сестра на Александър Македонски. Нейното име, пък, е свързано с победата на баща й над фокианците, с помощта на тесалийците.На четвъртият ден бяха представени презентациите за Европейския съюз, митологиите на страните, участници в проекта, и коледни обичаи и ритуали. Всички те бяха съпроводени с викторинаи, които създадоха атмосфера на непринуденост и веселие. Денят завърши със задушевна гръцка вечеря, придружена с много песни и танци и връчване на сертификатите за участие в проект „Учене чрез коопериране, сътрудничество и иновации “ по програма Еразъм + , KA229

През последния ден от проектното посещение, по време на уоркшоп, направихме проверка на наученото чрез викторини. Това бяха няколко незабравими дни, които обогатиха нашата култура, отвориха един нов прозорец към света, който ни откри далечното минало и култура на народ, който е люлка на европейската цивилизация и култура, помогнаха ни да разберем колко много са преплетени нашите истории, митове и традиции и че това, което ни сближава, е много повече от това, което ни разделя.
 

Обучение в ОРЕС за периода 25.10.2021-03.12.2021 година


Уведомяваме Ви, че на основание на Заповед № РД-01-856/19.10.2021 г. на министъра на здравеопазването, Заповед № РД-09-3596/20.10.2021 г. на министъра на образованието, Препоръка, изх. № 11-31/22.10.2021 г.,  Препоръка, изх. № 11-35/29.10.2021 г. на директора на Регионална здравна инспекция – Благоевград, Заповед № РД-01-890/03.11.2021 г. на министъра на здравеопазването, уведомително писмо № РД-14-419/05.11.2021 г. на министъра на образованието, Препоръка, изх. № 11-42/05.11.2021 г. ,Препоръка, изх. № 11-50/12.11.2021 г., Препоръка, изх. № 11-56/19.11.2021 г., Препоръка, изх. № 11-61/26.11.2021 г на директора на Регионална здравна инспекция – Благоевград, се преустановяват изцяло присъствените учебни занятия и се преминава в обучение от разстояние в електронна среда за периода от 25.10.2021 г. до 03.12.2021 г., включително, за учениците от община Сандански , в която е достигната заболяемост над 500  на 100 000 население.

Учениците в ЗПГ ще се обучават в електронна среда от разстояние, съгласно седмичното разписание за първия учебен срок на учебната 2021-2022 година по следния график на учебните часове :

 

Пътуване до Португалия по проект "Учене чрез коопериране, сътрудничество и иновации"От 01.11. до 06.11. 2021 година в Agrupamento de Escolas Miguel Torga, Браганса, Португалия се проведе втората краткосрочна обмяна на ученици от Земеделска професионална гимназия „Климент Тимирязев“ и още пет европейски училища. Участниците в стартиралия през 2019/2020 учебна година проект по програма Еразъм + KA229 - Партньорства за училищен обмен „Учене чрез коопериране, сътрудничество и иновации “ са от България, Швеция, Португалия, Испания, Румъния и Гърция. Координатор на проекта е българското училище.

През шестте динамични дни чрез разнообразни активности се осъществи основната идея на дейността “Tell me a tale” (Разкажи ми приказка ), чиито цели са да разшири информацията на учениците за култрата, устните традиции и ритуалите на техните предци, да се запазят европейските фолклорни традиция, да се помогне на учениците да разберат приликите и разликите в културите на отделните общества, да се повиши осведомеността им за различните култури и общности, за да се научат на взаимно уважение и не на последно място да осъзнаят концепцията за разширена европейска общност. По време на мобилността бяха проведени няколко работни сесии, на които се разказваха приказки, скоропоговорки, гатанки, участва се в интерактивни упражнения. Беше проведена викторина, организирана с помощта на образователната платформа Kahoot. През първия ден от посещението в Португалия бяхме посрещнати от директора и колеги от училището домакин. Директорката, госпожа Мария Фернандес , ни приветства с добре дошли и изнесе кратка вълнуваща реч, в която изрази своята удоволетвореност от възможността тяхното училище да работи по проекта. След това домакините ни организираха туристическа обиколка на града с влакче, посетихме две знакови катедрали и сградата Domus Municipalis (най-старото кметство на Португалия), разположена по протежение на една от стените на замъка Браганса.

 През следващия ден посетихме градчето Миранда до Дуро, запазило много от своите средновековни и ренесансови традиции и архитектура. Той има собствен език, Мирандезе, който се ползва с официален статут в Португалия, в допълнение към културно-историческото наследство на останалата част от португалската държава. В градчето участниците в проекта присъстваха на изпълнение на традиционна фолк музика, изпълнена на ръчно изработени музикални инструментите, от самия техен майстор – Пауло Мейриньос. В програмата на посещението беше включено и посещение на Порто, който, заедно с град Ротердам, е избран за европейска столица на културата за 2001 година. Центърът на Порто с характерните старинни къщи, чиито фасади са покрити с пъстри керамични плочки , е паметник на световната култура на ЮНЕСКО от 1996 година. В Порто посетихме и Музея на откритията, където добихме, по един доста вълнуващ начин, представа за историята и културата на различните страни, колонизирани от португалците по време на великите географски открития. В Порто също се запознахме и с Casa da Música, една от сградите, класифицирани като едно от най-значителните постижения на архитектурата на 21 век.

 Повечето от посетените туристически обекта са включени в списъка на Юнеско за световно историческо и културно наследство и по-късно ще бъдат включени в атлас с природните, исторически и културни забележителности на страните, участващи в проекта. През последния ден от проектното посещение по време на уоркшоп продължихме да научаваме много за литературата и фолклора на останалите пет страни участнички, като създадохме късометражни филми, които да се използват в класната стая на всяко училище, освен това работихме с нови образователни приложения, с които създадохме интерактивни дейности.

Денят завърши с прекрасна португалска вечеря и връчване на сертификатите за участие в проект „Учене чрез коопериране, сътрудничество и иновации “ по програма Еразъм + , KA229 - Партньорства за училищен обмен. Росица Хаджипопова- координатор на проекта, Катя Петкова-учител по български език и литература, и учениците : Ели Спаневикова, Диана Дамянова, Стела Ставрева, Ана Кременлиева,

 

Обучение в ОРЕС за периода 21.10-28.10.2021 година

Във връзка със заповед на министъра на образованието и науката и във връзка със Заповед № РД-01-856/19.10.2021 г. на министъра на здравеопазването. В съответствие с изискванията на т. 4 от Заповедта/зона над 500 на 100хил и 50% от паралелките/, ДЕВЕТИ и ЕДИНАДЕСЕТИ клас минават в ДИСТАНЦИОННО обучение за период от 21 до 28 октомври включително, а ОСМИ, ДЕСЕТИ и ДВАНАДЕСЕТИ клас ще са ПРИСЪСТВЕНО.

 

Заключителна среща по проект "Предприемачеството – школа за ученици и учители"От 17 до 18 септември 2021 година в хотел "Катарино" - Разлог се проведе заключителна среща по проект № 2019-1-BG01-КА116-061745„Предприемачеството – школа за учители и ученици”. В срещата взеха участие от ЗПГ-Сандански, Професионална гимназия по електроника и енергетика - Банско, Професионална гимназия по механизация на селското стопанство - Разлог, Професионална гимназия по туризъм и хранителни технологии - Разлог. На събитието бяха представени и дискутирани всички дейности, реализирани по проекта, а също и възможностите за кандидатстване по проекти по програма „Еразъм плюс”.Срещата се проведе при спазване условията за безопасност срещу COVID-19.
 

Европейски ден на спорта в училище 2021. Открихме нов фитнес център към възстановителен център в ЗПГ

Европейският ден на спорта в училище започна с тържествено откриване на новия фитнес център за учениците от ЗПГ. В него учениците ще провеждат учебни часове по Лечебна физкултура, както и по физическо възпитание и спорт. Дейностите, които се проведоха в този ден : занимания в новата фитнес зала, занимание по плуване - осъществено от ученици спортисти от ЗПГ, турнир по тенис на маса, турнир по бадминтон. Всички дейности са с цел насърчаването на физическата активност сред учениците, като се залага на забавлението и спорт, за да се повиши усещането за "принадлежност към училището" на всеки участник.

 

Начало на учебната 2021-2022 година -пълен прием от 156 осмокласници. Открихме нов съвременен СТЕМ център

И тази година сме с най-голям прием в област Благоевград. 156 осмокласници прекрачиха за пръв път прага на нашето училище. Започнахме ударно с откриването на СТЕМ ЦЕНТЪР !

Днес, на 15-ти септември директорът на училището- г-н Емил Терзийски и кмета на община Сандански- г-н Атанас Стоянов заедно срязаха лентата на обновеният коридор на училището, през който се стига до двете лаборатории на СТЕМ център в ЗПГ. Училището е едно от 120-те училища в страната, които ще имат такъв център. В тях учениците ще се обучават в много по-интересна и интерактивна обстановка. Стаите са оборудвани с лаптопи, таблети и очила за виртуална и 3D реалност. Притежават и комплекти по роботика и електроника с възможност за управление чрез програмиране. Проектът за създаването на STEM център е на стойност над 360 000 лв.

 

Мобилност за учители по проект "Предприемачеството – школа за ученици и учители"Приключи образователната мобилност на първата група учители по проект "Предприемачеството – школа за ученици и учители" към Земеделска професионална гимназия „Климент Тимирязев”, гр. Сандански. Тя се проведе в град Кемниц, Германия за периода от 12.07.2021 до 16.07.2021 г., по програма „ЕРАЗЪМ+“, финансирана от ЕС. В мобилността за учители участваха седем преподаватели по професионални предмети.

В деня на пристигането, веднага от летището в Дрезден, заедно с учениците, беше посетен завода за коли Volkswagen. Разгледан бе пълният автоматизиран процес, който е търговска тайна. Учителите участници в мобилността се запознаха с дуалната образователна система в Германия, учебни програми, системи за оценяване в професионалните училища и насоки за водене на индивидуализирано и ориентирано към практиката обучение. По време на престоя и обучението си в германския град Кемниц, лектори бяха г-жа Тина Вайнхолд , г-н Даниел Гросман и г-жа Лаутербах, които представиха информация за структурата FUU, професионалното обучение и социалните проекти в организацията.

 Учителите присъстваха на открит урок на ученици от 12 клас. Темата на урока беше „ Разлики между хартиените книги и електронните“. В рамките на десет минути всеки от екипите презентира своите доводи „за“ и „против“ . Дуалната система подпомага за адаптиране и реализиране на трудовия пазар на хора с увреждания, бежанци и граждани, желаещи да се преквалифицират за по-лесното внедряване в работната среда. Придобитият опит, знания и умения мотивира педагогическите специалисти при прилагане на дуалната система, одобрена и функционираща в ЗПГ “Климент Тимирязев“.

 

Втора мобилност по проект "Предприемачеството – школа за ученици и учители"Проектът "Предприемачеството - школа за учители и ученици", който е по програма „Еразъм+“ –финансирана от ЕС, ни предостави множество възможности за развитие в професионален план и сблъскване с пъстротата на различните култури. В периода 04.07-18.07.2021г. прекарахме времето си в град Кемниц, Германия, намиращ се на около 2 часа от столицата- Берлин. За поредна година Земеделска професионална гимназия "Климент Аркадиевич Тимирязев" успешно проведе мобилност по прект. Благодарение на предоставената ни възможност да изучаваме и съпоставяме моделите на стартиране и развитие на малкия и среден бизнес, ние успяхме да развием творческия и естетическия ни усет, работата в екип и култура на поведение. Защо точно Германия е избраната страна за провеждането на нашата практика? Като европейска страна с умерено равнище на безработица, Германия е пример за прилагането на ефективни мерки на пазара на труда, и за насърчаване на младежката заетост. От положителния опит и резултати, всеки участник ще успее да допринесе наученото в българската среда на бизнес иновациите. Целите на проекта са свързани с разширяването на предприемаческите компетентности на учениците, тяхното личностното израстване, създаване на трансгранични контакти, обогатяване на езиковите компетенции чрез практикуване в естествена езикова среда, превръщането на учениците в съзнателни участници в междукултурния диалог чрез опознаване на друга националност и култура. Всичко това ще улесни прехода към пазара на труда и ще насърчи нас, младите хора, за започване на самостоятелен бизнес.

Проектът постави едно начало за усъвършенстването на професионалния ни профил и вдъхна доза увереност във всеки един от нас. Ежедневието ни стартираше още в 7 сутринта, тъй като закуската ни бе осигурена в обучителния център, в който прекарвахме чак до 3ч. Първото нещо, с което трябваше да се адаптираме, беше точността. Немците държат на това да се спазват уговорки, задължения и графици без закъснения. Всеки един от нас положи усилия да сме коректни спрямо нашите домакини и резултатът беше успешен. След закуската започваше и нашият работен ден в обучителния център. Заложената ни задача бе да развиваме фирми, занимаващи се с производството на черно бели и цветни принтери. Всички бяхме разделени на 5 отбора с по 3-4 човека в екип. В симулационната игра имаше 7 периода, в които всеки един от нас трябваше да ръководи дейността на фирмата. Определяхме необходимия брой работници, размерът на заплатите им, средствата за повишаване качеството и стойността на продукта, машините за производство и техният капацитет, обемът на производството, инвестициите в екологията, маркетинга и продажбите, цената на продукта и много други фактори за успешното протичане на дейността. Евентуално провеждахме анализи на всяка една фирма и следяхме какъв е дялът на пазара, кой е на печалба или загуба и разбира се, измисляхме нови стратегии за всеки следващ период. Всяка една фирма премина през загуба, дори и до принудителен заем, но въпреки всичко всеки един от нас успя да научи тънкостите на пазара, отговорността да поемаш риск и как да спечелим потенциални клиенти.

Безусловно повишихме културните си познания и обогатихме езиковите си компетенции, преодолявайки предизвикателството да го направим от извора на немската култура. В един от работните дни имахме онлайн посещение на най-голямата в света по оборот, сред продаващите стоки и услуги чрез Интернет компания- Амазон. Представен ни беше процесът на работа, дейността на машините и работниците в цялата компания. Определено бяхме впечатлени от това колко много продукти се изпращат на ден и как благодарение на роботите процесът на работа е улеснен. В програмата ни беше включено и пътуване до град Дрезден, с цел да посетим стъкления музей на Volkswagen. В него успяхме да се срещнем реално с едни от най-новите модели екологични автомобили и процесът на построяване на кола по поръчка. Музеят се намира в сърцето на град Дрезден, което го прави уникален по себе си. Последният си ден от нашия престой прекарахме отново в град Дрезден, с целта да посетим Цвингера и да се разходим окола града. Заобиколени от музеи, дворци и градския живот, всеки един от нас успя да се наслади максимално на краткия престой в Дрезден. Получихме още една невероятна възможност да прекараме първия си уикенд в град Лайпциг, който е на около един час път от Кемниц. Градът бе оживен, съчетавайки невероятната си историческа архитектура със съвременния пейзаж. В неделя прекарахме целия си ден в един от най-големия и красив зоопарк в Европа, намиращ се в Лайпциг. Развлеченията успяха да разнообразят ежедневието ни и да направят нашия престой още по-незабравим.
 

Втора мобилност по проект „Развитие и усъвършенстване на работата в екип и управлението на класната стая в училище“


От 03 до 09 юли 2021 година, се проведе 5-дневно обучение в град Валенсия, Испания на тема “Team building in the school”/Тийм билдинг в училище/. В обучението участваха Даниела Коюмджиева- заместник директор и Мария Якимова-Кацарска- старши учител по английски език. То бе проведено по проект „Развитие и усъвършенстване на работата в екип и управлението на класната стая в училище“, по европейска програма Еразъм+, ключова дейност 1. Домакин и организатор на обучението бе обучителната организация ESMOVIA. В самата обучителна група взеха участие колеги от още 3 държави – Италия, Литва и Полша. Обучението бе проведено при спазване на всички правила и мерки свързани с COVID 19.

Програмата на обучението включваше семинари на различни теми: формиране на екип за работа, формиране на лидерски умения, видове комуникация, активно слушане, повишаване на мотивацията и прогреса като процес. Всички тези теми бяха съпроводени с различни ролеви игри, което подпомогна процеса на обучение, който беше изцяло с практическа насоченост. Учителите от училища в Италия, Литва, Полша и България споделиха своя опит в тази област. Участниците придобиха умения за създаване на добре структуриран и балансиран екип в училище, определяне на неговите лидери, усвоиха ефективни мотивационни похвати и постигнаха много добри комуникативни умения. В програмата бяха включени посещения на известни забележителности на гр. Валенсия. Така участниците се докоснаха до испанската култура, история, архитектура и кулинария.

 

НП „Иновации в действие” ни срещна с училищните екипи на две иновативни училища

От 10 до 12 юни в град Гоце Делчев се състоя среща по НП "Иновации в действие". ПМГ „Яне Сандански“ посрещна учители и ученици от ЗПГ „Климент Аркадиевич Тимирязев“, гр. Сандански“ , в изпълнение на НП „Иновации в действие“. В първия ден г-жа Екатерина Тодорова – председател на ПУО, представи пред гостите визията на иновацията в ПМГ, след което те имаха възможността да разгледат обновената материална база на училището и да се запознаят с технологията за производство на вино в Uva Nestum. На следващия ден екипите от двете училища продължиха с работна среща, в която господин Александър Мандажиев представи темата „Интердисциплинарните уроци – планиране и реализиране“, а г-жа Мария Стоянова – “Подготовка на екипа учители за въвеждане на промяната в преподаването“.

Голям интерес предизвика наблюдаваният от гостите интердисциплинарен урок по биология, математика, философия, изобразително изкуство и информационни технологии в IXг клас на тема: „Хармонията в нас и около нас“. При изпълнение на задачите учениците използваха приложения на Google, BookCreator, MMS (мултимедиен сет). Активно се включиха и гостите от ЗПГ „Климент Аркадиевич Тимирязев“, като станаха част от екипите участници в урока. В последната фаза г-жа Димитрия Хаджиева представи темата „Проектната дейност – начин за активизиране на ученическото мислене“. Екипите обсъдиха наблюдавания урок и споделиха добри практики.

 

Обучение по проект „Развитие и усъвършенстване на работата в екип и управлението на класната стая в училище“


От 31 май до 05 юни 2021 година, Петя Михайлова, училищен психолог, и Ивелина Владимирова, учител по английски език, от Земеделска професионална гимназия „Климент Аркадиевич Тимирязев“, взеха участие в 5-дневно обучение в град Валенсия, Испания на тема „4 Tools for Innovative Education” ( Четири инструмента за иновативно образование). Обучението бе проведено по проект „Развитие и усъвършенстване на работата в екип и управлението на класната стая в училище“, по европейска програма Еразъм+, ключова дейност 1. Домакин и организатор на обучението бе обучителната организация ESMOVIA. В самата обучителна група взеха участие колеги от още 3 държави – Латвия, Литва и Полша. Обучението бе проведено при спазване на всички правила и мерки свързани с COVID 19.

 Първият ден от обучението премина в запознаване с графика на заниманията и протичане на курса. Участвахме и се обучихме в първия модул от обучението на тема „Project Based Learning”- метод , който позволява на учениците да придобият знания и ключови компетенции, изискващи се в XXI век. Методът включва изработването на проекти във връзка с проблемите от реалния живот . След което разгледахме основни забележителности на град Валенсия с организирана обиколка от организацията домакин. Втория ден участвахме активно във втори модул на тема: Cooperative Learning – Aronson Jigsaw puzzle approach. Усвоихме подход на обучение, в който учениците са в главната роля в процеса на учене.

Трети и четвърти ден участвахме в модулите – Design thinking и Educative coaching, чиито цели са да генерират и да развият нови идеи, да намерят начин за разрешаване на проблемите на учениците по иновативен и креативен начин. Тези подходи са базирани на процесите на учене, чиято основната цел е да дадат насоки на педагозите да намерят правилната стратегия за справяне с проблемите на техните ученици. След четвърти ден на обучение денят завърши с връчването на сертификатите за участие в проекта. Всеки модул бе подкрепен и с много практически упражнения, в които взехме участие като използвахме карти на емоции, тяхното разпознаване и съпреживяване; разгледани бяха практиките - Happy- Crappy, Happiness jar; направата на различни проекти както индивидуално, така и в група .

Освен включените ни в програмата забележителности посетихме и емблематичния за град Валенсия – град на изкуствата и науките. Разгледахме забележителни творби, растения и животни от най-различен вид . Много вълнуващи за нашата група бяха обмяната на опит и работата в екип с нашите колеги от различни държави, срещата с изцяло иновативните подходи и инструменти за обучение и не на последно място срещата с испанската култура и творчество.
 

ПРИЗОВИ места в национално състезание по ИТ, информатика и визуални изкуства

За първи път участвахме в националното състезание по информационни технологии, информатика и визуални изкуства " Аз мога - тука и сега" в гр. Девин . „Аз мога — тук и сега” Нашите представители, учениците от 11А клас, професия икономист-информатик завоюваха призови места в Топ 10 на две от категориите, като Мариян Славков взе 3-то място в категория (Ре)Дизайн на уебсайт, а Марин Стоянов - 10-то място в категория Графичен дизайн. Имахме представител и в категорията Front-End, Христо Неделков.

В престижната надпревара тази година участваха над 230 ученици в категории като Програмиране, Графичен дизайн, (Ре)Дизайн на уебсайт, Фотография, Презентации, Видеоклип, Front-end development и Game Dev. ПОЗДРАВЛЕНИЯ за отличното представяне и смелостта на нашите ученици да участват в това състезание с изключителна конкуренция !!!
 

ПЪРВО място в 50-ти епистоларен конкурс на ВПС и Юнеско


Отново имаме повод за гордост! 🥇🎊🏆 Райна Кирилова, от 8в клас, е класирана на първо място, на национално ниво в 50-ти епистоларен конкурс на ВПС и ЮНЕСКО на тема: "Напиши писмо до член на твоето семейство за преживяванията ти в условията на пандемията от COVID-19". 💌 Поздравяваме Райна за отличното представяне и ѝ пожелаваме още много успехи! 🍀

Ето и кратък откъс от писмото адресирано до сестра ѝ: "Може би след пандемията от COVID-19 светът ще се върне към стария си облик, а човечеството ще бъде свободно и благодарно! Като цяло пандемията беше един голям житейски опит за мен, како! Научих много ценни уроци от тази ситуация, които ще ми бъдат полезни в живота! Разбрах, че много от нещата, които съм смятала за даденост, всъщност не са и трябва да се грижим за тях, да ги ценим и уважаваме! Осъзнах, че има толкова много, за което да бъда благодарна, а това е най-големият житейски урок!
 

ТРЕТО МЯСТО в националното състезание по "озеленяване и цветарство", в което бяхме домакини


  ЗПГ "Климент Тимирязев" беше домакин  на националното състезание по озеленяване и цветарство за 2021 година! 11 училищни отбори от всички краища на България- Сандански, София, Пловдив, 11 училищни отбори от всички краища на България създадоха феерия от цветове на пл. "България". Ученици от Сандански, София, Пловдив, Бургас, Варна, Силистра, Хасково, Кнежа и др. се състезаваха в 4 категории- "Бутиков букет", "Аранжиране на кошница", "Букет микс" и "Бижу от цветя". В състезанието взеха участие и 3 отбора, съставени от ученици със специални образователни потребности.

В оспорваната надпревара нашето училище спечели ТРЕТО място в отборната класация. Така запазихме традиционните лидерски позиции на гимназията в тази област. Г-н Емил Терзийски благодари на г-жа Каратанчева, ръководител на нашия отбор в последните 13 години и на ученичките Илияна Гроздилова,София Стоилова и Васка Мишкакарова, представили достойно гимназията в състезанието на озеленителите и аранжорите със сходните професии в българските училища. Първо място спечели отборът на ПГСАГ „Хр. Ботев“ в София, втори са ПГСАГ „Арх. Камен Петков“ в Пловдив. Всеки отбор бе отличен в отделните категории – „Букет Микс“, „Бутиков букет“, „Аранжировка на кошница“ и „Изработка на бижу“. Всички цветя бяха дадени за благотворителност.

  

Обучение в ЗПГ за периода - 17.05.2021-28.05.2021 год. и до края на годината


От 17.05.2021 г. учебните занятия в ЗПГ ще се провеждат сутрин по ново седмично разписание, въведено в ШКОЛО . За периода от 17.05. до 28.05.2021 г. присъствено ще се обучават учениците от осми, десети и единадесети клас. Учениците от девети клас ще се обучават от разстояние в електронна среда. Прилагаме заповед на директора за графика на учебните часове.

ОТ 31 МАЙ всички ученици се връщат в присъствена форма на обучение, като продължават да провеждат учебните си занятия СУТРИН по новото седмично разписание в ШКОЛО.

 

Отново сме победители в национален конкурс


Поредното чудесно представяне на наши ученици! И то какво? Катерина Сотирова от 10 А клас е сред победителите в Националния конкурс "Млади таланти" 2021! При изключителна конкуренция от 155 участника на първи етап, при 26 допуснати на защита на проектите, Катерина успешно защити своя проект "Погледни напред" в областта на екологията. Конкурсът е част от инициативите на Министерството на образованието и науката за стимулиране и подпомагане развитието на младите научни таланти в страната. Браво, Катерина!

Обучение в ЗПГ за периода - 10.05.2021-14.05.2021 година


От 10.05.2021 г. до 14.05.2021 г./включително/ присъствено първа смяна/ сутрин/ ще се обучават учениците от IХ и ХII клас. За посоченият период учениците от VIII клас ще се обучават първа смяна / сутрин/ в електронна среда от разстояние /онлайн/. За посоченият период учениците от ХI клас ще се обучават присъствено втора смяна /следобед/. За посоченият период учениците от Х клас ще се обучават втора смяна /следобед/ в електронна среда от разстояние /онлайн/. В тази връзка изпращаме заповед на директора на ЗПГ "Кл. Тимирязев" - Сандански за графика на учебните часове за периода от 10.05.2021 г. - 14.05.2021 г.

 

СПЕЧЕЛИХМЕ ВТОРО място в националната надпревара на ученическите УТФ компании в България

Завърши годишното представяне на ученическите УЧЕБНО-тренировъчните фирми в България ТФ-ФЕСТ 2021. Тази година панаира се проведе онлайн. В него взеха участие над 150 фирми, от които 40 бяха чуждестранни. УТФ ТАНГРА на учениците от 11А клас, спечели ВТОРО място в конкурса за КОРПОРАТИВНА СОЦИАЛНА ОТГОВОРНОСТ. Фирмата беше финалист и в конкурса за най-добра презентация.

На първи кръг бяха допуснати до финал 10 фирми от които и фирмата на ЗПГ „Тангра“ООД на учениците от 11а клас с ръководител Наталия Костадинова. В особено силна конкуренция на елитни национални гимназии и две чуждестранни фирми, нашите ученици се класираха на второ място. Поздравления за екипа: Донна Георгала, Елена Велкова и Мариян Славков, презентирали идеята на АЕ, пред авторитетнотото жури ! ПОЗДРАВЛЕНИЯ за учениците и техните ръководители за положените усилия и достойното представяне !!!

Целта на ГОДИШНИТЕ НАГРАДИ ЗА ОТГОВОРЕН БИЗНЕС НА БЪЛГАРСКИЯ МЛАДЕЖКИ ФОРУМ НА БИЗНЕС ЛИДЕРИТЕ е да популяризират дейностите на учебните предприятия с най-сериозен принос към корпоративната социална отговорност и да поощрят останалите фирми да развиват активна социална политика. Сред критериите на форума за излъчване на победител са: конкретна полза за обществото, партньорство с други организации, ангажираност на служителите на учебната фирма, последователност в изпълнението на проекта, новаторство и обществено признание.

 

Обучение в ЗПГ за периода - 26.04.2021-07.05.2021 година


От 26.04.2021 г. до 07.05.2021 г./включително/ присъствено първа смяна/ сутрин/ ще се обучават учениците от IХ и ХII клас.

За посоченият период учениците от VIII клас ще се обучават първа смяна / сутрин/ в електронна среда от разстояние /онлайн/.

За посоченият период учениците от Х и ХI клас ще се обучават втора смяна /следобед/ в електронна среда от разстояние /онлайн/.

В тази връзка изпращаме заповед на директора на ЗПГ "Кл. Тимирязев" - Сандански за графика на учебните часове за периода от 26.04.2021 г. - 07.05.2021 г. Съгласно заповедите на министъра на здравеопазването и министъра на образованието и науката графикът е даден до 30.04.2021 г. При настъпване на промяна ще бъдете уведомени.

 

Отново имаме класиран за национален кръг на олимпиадата по гражданско образование

Борислава Златанова от 12В клас ще бъде един от 40-те ученици в България, класирани от националната комисия на олимпиадата по ГО и ще участва във финалната надпревара, като единствен представител на област Благоевград в гимназиален етап. Там Борислава ще започне надпреварата от 18-та позиция, с 86 точки, отредени и от комисията. За да се пребори с конкуренцията тя трябва да пише по казус, зададен в деня на надпреварата . При добро представяне може да добави максимум още 100 точки към началните и ако резултатът и е в границите от 90 до 100% от този на първите трима, тя ще получи званието ЛАУРЕАТ, присъждано на 12-класниците.

Нека да похвалим и най-добре представилите се ученици от ЗПГ"Климент Тимирязев" на ОБЛАСТНИТЕ кръгове по предмети. На олимпиадата по БЕЛ в категорията 8-10 клас с 48,5 точки, Стела Ставрева от 9А клас е ЧЕТВЪРТА в област Благоевград. Това е най-масовата надпревара, в която участваха 99 ученици от областта, като Диана Дамянова от 8Б клас има 7-ми резултат сред 8-класниците, което също е много добро постижение. На олимпиадата по АЕ в 10 клас имаме ЧЕТВЪРТО място за област Благоевград, спечелено от Василена Русакова от 10А клас с отличните 81точки и ШЕСТО място в областта в 8 клас, реализирано от Кристиан Апостолов от 8Б клас със завидните 79 точки. И не на последно място аплодисменти за Стилян Велков от 11А клас, един от малкото престрашили се да участват в трудната олимпиада по Математика, с ВТОРИ резултат в областта в конкуренцията на ПМГ училищата.

Първо и второ място в националното състезание "Практични финанси". Класирани за финал в два конкурса в националната надпревара на УТФ фирмите

Имаме отново отлично представяне на национално състезание! От общо 92 участници във финалния кръг на националното състезание "Практични финанси", проведен на 10 и 11 април призовото първо място заслужено завоюва отборът на ученичката Дарина Джакова от 9 а клас, а отборът на Ванеса Маркова от 12 а клас спечели второ място . В хода на състезанието, ученици и екипи от ученици се конкурираха при решаването на комплексен тест и предлагането на решение на казус в областта на управлението на личните финанси, чрез създаване на продукт или услуга предназначени за решаване на конкретни житейски финансови ситуации и вземането на финансови решения.

УТФ "Тангра" на учениците от 11А клас с ръководител Наталия Костадинова се класира за финалите в два от конкурсите на ТФ ФЕСТ 2021- годишното представяне на учебно-тренировъчните фирми на учениците от цяла България. Те ще бъдат сред 11-те фирми, класирани в конкурса за КОРПОРАТИВНА СОЦИАЛНА ОТГОВОРНОСТ и сред 15-те, класирани в конкурса за НАЙ-ДОБРА ПРЕЗЕНТАЦИЯ. ЗПГ ще бъде представено от две УТФ компании, създадени от учениците от 11А клас. Там те  ще участват и в другите конкурси от програмата на панаира на ТФ-ФЕСТ 2021 .

Обучение в ЗПГ за периода - 12.04.2021-23.04.2021 година

В тази връзка със заповед на министъра на здравеопазването и на МОН качваме заповед на директора на ЗПГ "Кл. Тимирязев" - Сандански за графика на учебните часове за периода от 12.04.2021 г. - 23.04.2021 г. :

От 12.04.2021 г. до 23.04.2021 г./включително/ присъствено първа смяна/ сутрин/ ще се обучават учениците от VIII клас.

През периода присъствено втора смяна /следобед/ ще се обучават учениците от Х клас .

За посоченият период учениците от IХ и ХII клас ще се обучават първа смяна / сутрин/ в електронна среда от разстояние /онлайн/.

За посоченият период учениците от ХI клас ще се обучават втора смяна /следобед/ в електронна среда от разстояние /онлайн/.

 

Нова АКРЕДИТАЦИЯ по програма Еразъм+ сектор "Професионална образование и обучение" за периода 2021-2027 година


Земеделска професионална гимназия „ Климент Тимирязев”- гр. Сандански получи акредитация по Програма „ Еразъм+”, сектор „ Професионално образование и обучение” за периода 2021-2027 година. Това ще даде възможност за опростен достъп за кандидатсване по проекти и участия в бъдещи транснационални обмени и сътрудничества по Програмата. Гимназията е първото и единственото училище в област Благоевград, което е одобрено за присъждане на Еразъм акредитация.

 

Информация за проект "Развитие на уменията в сектор спа и уелнес туризъм - WeSkill"


Уважаеми колеги и партньори,

С удоволствие Ви информираме, че през 2020 година Земеделска професионална гимназия ,,Климент Тимирязев" - град Сандански има одобрен проект ,,Развитие на уменията в сектор спа и уелнес туризъм - WeSkill" по програма ,,Еразъм+". Участват 19 организации, центрове, училища от 7 държави /България, Словения, Латвия, Гърция, Сърбия, Франция, Италия/.

Основното предизвикателство в по-нататъшното развитие на уелнес туризма в отговор на нарастващия интерес на туристите, както и на търсенето на уелнес пакети, които включват разнообразие от услуги, е наличието на квалифициран персонал. Проектът е с продължителност 3 години и има за цел да констатира пропуските в уменията, да разработва учебни програми, да създава учебни материали и пилотни обучения в областта на Спа и уелнес туризма.
Ще се радваме, ако харесате и последвате страницата на проекта във Facebook на следния линк 

Обучение в ЗПГ - 01.04.2021-07.04.2021 година

Уважаеми ученици,родители и учители,

Продължава обучението на учениците в електронна среда от разстояние /ОРЕС / за периода 01.04. 2021 г. - 07.04.2021 г., както следва: 1. За учениците от VІІІ, ІХ, Х, ХІ клас: в периода от 01.04.2021 г. до 02.04.2021 г. включително. 2. За учениците от ХІІ клас: в периода от 01.04.2021 г. до 07.04.2021 г. включително. Обучението се провежда при спазване на седмичното разписание за втория срок на учебната 2020/21 година и утвърдения график за провеждане на учебните часове в ОРЕС.

В тази връзка качваме заповед на директора на ЗПГ „Климент Тимирязев“-Сандански за графика на учебните часове за периода от 01.04.2021 г. до 07.04.2021 г.
 

Номинирани за национален кръг на олимпиадата по гражданско образование и класирани за финален кръг на националното състезание за икономисти на английски език

Отново имаме НОМИНИРАНИ за НАЦИОНАЛЕН кръг на олимпиадата по гражданско образование. Борислава Златанова от 12В клас, Дарина Джакова от 9А клас и Венета Кацарова от 10В клас/тук има работа в екип с Катя Дукова от 11А клас/ с ръководител Мария Кацарова ще чакат какво ще реши националната комисия. Бройката на участниците ще бъде ограничена до 40. Но дори самото номиниране от областната комисия в Благоевград и класирането в този предпоследен етап и ЗНАЧИМО постижение за всеки ученик и доказателство, че работим сериозно в областта на гражданското образование в последните 10 години !!!

Отново имаме класирани и за финалния трети кръг на националното състезание за икономисти на английски език, организирано от ПГИ "Иван Илиев" -Благоевград в партньорство с Американски университет в България. Донна Георгала, Мариян Славков и Мария Стойчева, всички от 11 а клас, преодоляха първите два кръга/писане на есе, тест и комуникация на АЕ/ , като Донна има 4-ти резултат сред 28-те финалисти, избрани от икономически училища от цяла България. Правим го вече няколко поредни години и доказваме качеството на икономическото образование и на АЕ в училището. Пожелаваме успех на нашите ученици и в двете инициативи. 

Обучение в ЗПГ - 11.03.2021-24.03.2021 година. Национално продължено до 31 март

Уважаеми ученици,родители и учители,
В съответствие с решение на Областния кризисен щаб за област Благоевград, на основание на Заповед № РД-01-396/10.03.2021 г. на директора на Регионална здравна инспекция – Благоевград, и във връзка с увеличение на заболеваемостта от COVID-19 в област Благоевград се преустановяват присъствените учебни занятия (в това число учебни практики, стажове, изнесени учебни часове, изпити, дуална система на обучение и др.) за учениците от V до XII клас във всички училища считано от 11.03.2021 г. до 24.03.2021 г. включително.

В тази връзка качваме заповед на директора на ЗПГ „Климент Тимирязев“-Сандански за графика на учебните часове за периода от 11.03.2021 г. до 24.03.2021 г.

Със заповед на министъра на здравеопазването ОРЕС обучението за всички ученици е ПРОДЪЛЖЕНО до 31 март.
 

Имаме ПОБЕДИТЕЛ в националния ученически конкурс "Млад иноватор"

И тазгодишното приключение в националния ученически конкурс „Млад иноватор“ официално приключи. Конкурсът протича в 2 кръга, като журито избира 4-те най-добри проекти, които да презентират идеите си във финален кръг.
Щастливи сме да съобщим победителят, който грабна финансиране от 5000 лв за своя проект - Христо Неделков, ученик от 11А клас в ЗПГ "Климент Тимирязев". Христо представи пред журито своето предложение за „Лазерни сигнализиращи кутии“.
Основната идея на проекта е монтирането на кутии като част от зимната маркировка, обозначаваща маршрута и посоката в планината. Кутиите ще бъдат на 3 нива, оборудвани със слънчеви панели, лазери, малка аптечка и звукова сигнализация. Целта на проекта е да помогне на изгубени или отклонили се от пътеката туристи да се ориентират.

 

Обучение в ЗПГ - 04.03.2021-17.03.2021 година

Уважаеми родители и ученици!
От 04.03.2021 г. до 17.03.2021 г./включително/ присъствено първа смяна/ сутрин/ ще се обучават учениците от IХ и ХII клас . За посоченият период учениците от VIII клас ще се обучават първа смяна / сутрин/ в електронна среда от разстояние /онлайн/, а учениците от Х и ХI клас ще се обучават втора смяна /следобед/ в електронна среда от разстояние /онлайн/.
 

Заключителна среща по проект „Минало, настояще и бъдеще – спомени и мечти“

  
От 21 до 24.02.2021 г. се проведе последната тридневна среща по проект „Минало, настояще и бъдеще – спомени и мечти“. Тя беше по-различна от предишните четири, защото бе под формата на онлайн среща в платформата Zoom. Включиха се близо 350 учители и ученици от петте държави-участнички в проекта: Полша, България, Турция, Румъния и Португалия.

Темата на последната среща бе „Седмица на Екологията“. Всяка държава избра своя собствена тема, от следните заложени по проекта : „Климат и въглероден отпечатък“, „Пластмаса и отпадъци“, „Здравословно хранене и разхищение на храна“, „Биоразнообразие“, „Човешкото влияние върху водите“.

Дейностите, които извършихме по време на срещата бяха:
• Създаване на опознавателна игра в Kahoot.it;
• Попълване на всеки от участниците на думи, асоциирани с проекта в платформата Mentimeter . Най-често споменаваната дума бе friendship (пр. приятелство);
• Създаване на общи Padlet-и, в които бяха качени презентации на тема „Здравословно хранене и разхищение на храна“, рецепти за здравословни ястия, снимки от проекта.

Проектът „Минало, настояще и бъдеще-спомени и мечти“ беше насочен към подобряване на основните умения и компетентности на учениците в областта на математиката, природните науки, екологията и предприемачеството. С фокус върху математическия подход при разрешаване на основни проблеми от нашето ежедневие, резултатите от човешката дейност и отговорността на всеки отделен гражданин за опазване на природните ресурси.

Проектът е насочен към ученици, които имат критично мислене и осъзнават необходимостта от самостоятелно планиране и организиране на учебния процес. Включените в проекта теми са част и от учебните програми и с интердисциплинарни и мултидисциплинарни подходи бе извършено преподаване и практическо разрешаване на реални проблеми в конкретни ситуации. Чрез сътрудничеството с различни организации , учениците научиха и какви ключови компетентности са необходими за успешното им реализиране на пазара на труда.

Те се запознаха и с дейностите на различните структури в ЕС и осъзнаха ролята на историческите, научните, културните и екологичните фактори за личностното израстване на всеки отделен човек като важна част от обществения живот. Работата по проекта допринесе за добро сътрудничество, взаимодействие, създаване и развитие на европейски мрежи, свързани с иновациите и предприемачеството, защото е основана на взаимно познаване на различните идентичности, традиции и култури.
 
Национално състезание по финансова грамотност

На 20.02.2021 година се проведе националното състезание по финансова грамотност, на което отново сме координатори за област Благоевград. От нашето училище се включиха 27 ученици от 9, 11 и 12 клас. Надяваме се, че ще има много усмивки,  след като си проверите отговорите, които ние сме задължени да качим на сайта на училището.За да ги отворите, преди това трябва да ги разархивирате.
ОТГОВОРИ
ПРОТОКОЛИ

Нови успехи на ученици от ЗПГ "Климент Тимирязев"

Въпреки необичайната обстановка, в която протичат часовете в училището ни, нашите ученици участват в различни инициативи, състезания и конкурси и се представят достойно в тези техни начинания!!!

И през тази година имаме Финалист в националния конкурс "Млад Иноватор" 2020/21 - в категория "Реализирай проект" с награден фонд от 5000 лв. и това е Христо Неделков от 11А клас със своята идея - "Лазерни сигнализиращи кутии". Пожелаваме му успех в начинанието.

На 12.02 се проведе Финалното състезание InnoSchool, организирано от Бизнес инкубатор - Гоце Делчев. 18 екипа и над 60 ученици от 11 средни училища в област Благоевград участваха онлайн в състезанието. Пред експертното жури, учители и гости те представиха и защитиха идеите си, създадени по време на пилотното обучение InnoSchool. Наградата на учителите,участващи с отбори в състезанието бе присъдена на отбора на учениците от 9а клас в ЗПГ в състав, Катерина Рибарева, Теодора Гурова, Стела Ставрева, Борислав Шуманов, Кирил Анастасов, Стоил Димитров с ръководители г-жа Маламова и г-жа Главчева.

Георгия Чолакова от 10А клас спечели ТРЕТО място в категория ЕСЕ - 8-12 клас в IV-тото издание на Националния конкурс под егидата на МОН „Ще обичам аз от сърце таз земя и тоз народ!“. В емоционалното си есе Георгия разкрива какво представлява миналото за нея и какво я свързва с мястото, където живее- нейната родина.

Обучение в ЗПГ - 18.02.2021-02.03.2021 година - ПРОМЯНА

Уважаеми родители и ученици!
От 18.02.2021 г. до 02.03.2021 г./включително/ присъствено ще се обучават учениците от Х и ХIклас. За посоченият период учениците от VIII, IХ и ХIIклас ще се обучават онлайн. В тази връзка качваме график на учебните часове за периода от 18.02.2021 г. - 02.03.2021 г. Часовете присъствено се провеждат по схемата в Школо и с продължителност 40 минути, а ОРЕС обучението по график с продължителност 35 минути с начало 08:00 часа.
 

Обучение в ЗПГ - 04.02.2021-17.03.2021 година

Уважаеми родители и ученици!

Съгласно заповед на МОН имаме ново разписание на учебния процес- валидно е за учебните часове след 4.02.2021 година , когато за период от 2 седмици в присъствена форма ще се редуват съответно :
  • 8 и 12 клас/04-17.02.2021г./
  • 10 и 11 клас/18.02-03.03.2021г./
  • 9 и 12 клас /4-17.03.2021г./
Има промяна и в смените за втори срок – 8,9 и 12 клас са сутрин, а 10 и 11 клас следобед. Часовете са 40 минути присъствено и 35 минути онлайн.

Заради засичането на часове на учители, които преподават присъствено и онлайн в първа смяна се налагат по-големите онлайн междучасия и започването от 7-30, за да може да се изравнят началата на часовете присъствено и онлайн. В определени дни, когато имат учебна практика, учениците от 10 и 11 клас ще бъдат първа смяна. Следете за това в учебната си програма в ШКОЛО.

Бъдете здрави !