Архив

Календар

June 2024
M T W T F S S
« Oct    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Петдесетница.

Днес е Петдесетница – един от най-големите православни празници.

Той се отбелязва на 50-ия ден след Великден и винаги е в неделя.

На Петдесетница се празнува рожденият ден на Христовата църква. На този ден Исус Христос основава църквата си на земята чрез пращането на Светия Дух.

Според библейското предание на 50-ия ден след Пасха [...]

Черешовата задушница.

Черешовата задушница е свързана с поверието за прибирането на душите на всички покойници, които са били на свобода след Велики четвъртък.

Православната църква е установила на този ден специално богослужение в памет на починалите християни. Тази обща панихида познаваме като Черешова задушница.

На този ден, чрез богослужението в църквата, измолваме прошка от Бога за нашите [...]

Възнесение Господне

Възнесение Господне или Спасовден се празнува 40 дни след Великден и се пада винаги в четвъртък – последния седми Велики четвъртък. /13 юни 2013/. На този ден православната църква чества Възнисението на Христос – Възнесение господне.

Според християнските вярвания, след смъртта и Възкресението си, в продължение на 40 дни Христос се среща с учениците [...]

Георгьовден

В българския народен календар Гергьовден е един от най-големите празници през годината и най-големият пролетен празник. Познат е с имената Гергьовден, Гергевден, Гюрговден, Герги, Джурджовдън, както и Хъдърлез и Адрелес, сред мюсюлманите и помаците.

Гергьовден се празнува в чест на Св. Георги, традиционно схващан като повелител на пролетната влага и плодородието (отключва изворите и влагата, [...]

Ерделез – циганския георгьовден

Гергьовден е най-големия празник на ромите в България. Празнува се от всички ромски групи и за всички тях Гергьовден е основния празник, включително и за ромите-мюсюлмани.

Празнуването на Гергьовден е свързано с вярването, че Свети Георги е спасител на ромите (както Свети Васил) и с легендата, че змеят на зъл цар започнал да [...]

Великден

В християнската религия на Възкресение Христово (Великден) се чества възкръсването на Исус Христос на третия ден, след като е разпънат на кръст и погребан. Празната гробница е видяна от жените мироносици, посетили гроба. След това Иисус Христос се явява на Мария Магдалена, а после и на апостолите.

Подготовката за честването му започва в седмицата преди [...]

Лазаровден..

Лазаровден е християнски празник, който носи името на Свети Лазар. Името Лазар е символ на здраве и дълголетие.Лазаровден се празнува на осмия ден преди Великден.

На този ден се изпълнява обичаят Лазаруване. Младите жени, наречени „лазарки“, берат цветя за венците, които ще оплетат за празника Цветница (на следващия ден). Момите са пременени в традиционни фолклорни [...]

Цветница.

Цветница е подвижен християнски, религиозен и народен празник, който се празнува както в православната, така и в католическата и протестантската църква една седмица преди Великден, в неделята след Лазаровден /28 април 2013/. Нарича се още Връбница.

На този ден християнската църква празнува влизането на Исус Христос в Йерусалим в дните преди еврейската Пасха. Според новозаветните [...]

Благовещение

Благовещение – възвестяване е евангелско събитие и посветеният на него християнски празник: Възвестяването от Архангел Гавриил на Дева Мария за това, че тя ще роди по плът очаквания Спасител на човечеството, сина Божий – Иисус Христос.

Между двата празника Благовещение и Рождество Христово по съвсем очевидни причини съществува много тясна връзка. Преди да се роди, [...]

Сирни Заговезни при ромите.

Празникът Сирни Заговезни се чества от тези роми, които са източно православни християни.

Това е денят за прошка на младите към старите. Младите подаряват на възрастните си родители месен хляб, баница, вино и печена кокошка, която е задължително ястие. Защото кокошката снася яйца, мъти ги и дава нов живот.

С идването на пролетта се заражда [...]