Архив

Календар

July 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Черешовата задушница.

Черешовата задушница е свързана с поверието за прибирането на душите на всички покойници, които са били на свобода след Велики четвъртък.

Православната църква е установила на този ден специално богослужение в памет на починалите християни. Тази обща панихида познаваме като Черешова задушница.

На този ден, чрез богослужението в църквата, измолваме прошка от Бога за нашите [...]

Еньовден

Еньовден (Яневден, Иванден, Ивъндън, Иван бильобер, Драгийка) е стар български празник, който се чества на 24 юни всяка година. На същата дата източно православната християнска църква чества деня на Йоан Кръстител и често обредите и традициите на двата празника се преплитат. Задължителен е обичаят за масово къпане.Предполага се, че коренът на празника се крие в [...]

Те ти, булка, Спасовден!

„Те? ти, булка, Спасовден!“ е израз придобил значението на крилата фраза в българския фолклор.

Обичайно изразът „Те? ти, булка, Спасовден!“ се използва, когато нещо (някакво събитие) се е случило внезапно и изненадващо, когато човек най-малко очаква. Народът постановил официално, че безплодието може да бъде излекувано само в нощта срещу Спасовден.

Жена, която не може да [...]

Георгьовден

В българския народен календар Гергьовден е един от най-големите празници през годината и най-големият пролетен празник. Познат е с имената Гергьовден, Гергевден, Гюрговден, Герги, Джурджовдън, както и Хъдърлез и Адрелес, сред мюсюлманите и помаците.

Гергьовден се празнува в чест на Св. Георги, традиционно схващан като повелител на пролетната влага и плодородието (отключва изворите и влагата, [...]

Ерделез – циганския георгьовден

Гергьовден е най-големия празник на ромите в България. Празнува се от всички ромски групи и за всички тях Гергьовден е основния празник, включително и за ромите-мюсюлмани.

Празнуването на Гергьовден е свързано с вярването, че Свети Георги е спасител на ромите (както Свети Васил) и с легендата, че змеят на зъл цар започнал да [...]

Великден

В християнската религия на Възкресение Христово (Великден) се чества възкръсването на Исус Христос на третия ден, след като е разпънат на кръст и погребан. Празната гробница е видяна от жените мироносици, посетили гроба. След това Иисус Христос се явява на Мария Магдалена, а после и на апостолите.

Подготовката за честването му започва в седмицата преди [...]

Цветница.

Цветница е подвижен християнски, религиозен и народен празник, който се празнува както в православната, така и в католическата и протестантската църква една седмица преди Великден, в неделята след Лазаровден /28 април 2013/. Нарича се още Връбница.

На този ден християнската църква празнува влизането на Исус Христос в Йерусалим в дните преди еврейската Пасха. Според новозаветните [...]

Голям годеж.

Време.

Големият годеж се прави обикновено в неделя или в празник, но винаги се спазва да е на нова месечина и да не бъде през високосна година. В селищата на българи с мюсюлманско вероизповедание годежът се извършва в повечето случаи на Арфъ, преди Малък Байрям.

При всички случаи големият годеж се провежда след сериозна подготовка [...]

Обичай къносване.

В събота са и най-главните действия в рода на момичето- ходенето на баня и къносване. На баня булката ходи с голяма група жени и с музика, празнично облечени. Преди това се обикаля махалата и се играе. Песни и танци има и в банята, където присъстват представителки и на двата рода, които оглеждат булката.

Вечерта на [...]

Сирни Заговезни при ромите.

Празникът Сирни Заговезни се чества от тези роми, които са източно православни християни.

Това е денят за прошка на младите към старите. Младите подаряват на възрастните си родители месен хляб, баница, вино и печена кокошка, която е задължително ястие. Защото кокошката снася яйца, мъти ги и дава нов живот.

С идването на пролетта се заражда [...]