Архив

Календар

January 2022
M T W T F S S
« Oct    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Празнуване на Банго Васил.

Честването на празника преминава по следния начин:

Майката готви птица/ обикновено гъска/ с ориз или с кисело зеле. Докато я приготвя, мълчи. Във всяка къща се точат баници, баклави, младите жени чистят къщата и лъскат съдовете, всичко трябва да блести от чистота. Правят и сарми. Когато всичко е готово, слагат трапезата на пода в средата на стаята, и нареждат хляба и гозбите. Запалват свещи, по-младите целуват ръка на по-възрастните и искат прошка. Стопанинът разчупва питката, наречена „Вечерница”, в която има златна пара, пазена и предавана от баща на първородния син. Чак тогава сядат около трапезата.

Тази вечер (13.01) циганите посрещат своята Нова Година. Това е празник, и както повечето техни пиршества той продължава по 3 дни. Първият ден е Бъдни вечер (е, за някои може и да е странно, че бъдни вечер е в навечерието на Нова година, но всъщност по-важното в случая е да се празнува). На масата има задължителни ястия, като сарми, мекици и баница с късмети.
Месят се три питки – за бог, за къщата и една за Банго Васил. Важно е този, който приготвя ястията да мълчи през цялото време, за да не сполети зло семейството през новата година.
Домът се заключва до настъпването на празника (14 януари), за да не избяга късмета. Ако се посрещат гости те трябва да дойдат след полунощ. Вторият ден се нарича Василица. Важно е кой ще влезе първи на този ден, защото по него се гадае каква ще бъде настъпилата година. Децата обикалят къщите и сурвакат за здраве.
Третият ден е Банго Васил. Традицията на този ден е да се заколи петел. Не при всички семейства се празнува точно в този ред, но всички етапи от празника присъстват, било то в един ден или разпределени в трите.

секция “Календарни празници” към клуб “Традиционна циганска култура “