Архив

Календар

June 2022
M T W T F S S
« Oct    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Голям годеж.

Време.

Големият годеж се прави обикновено в неделя или в празник, но  винаги се спазва да е на нова месечина и да не бъде през високосна година. В селищата на българи с мюсюлманско вероизповедание годежът се извършва в повечето случаи на Арфъ, преди Малък Байрям.

При всички случаи големият годеж се провежда след сериозна подготовка от двете страни, в която могат да вземат участие, наред с родителите на младите, съседи, познати и роднини.

Кичене на коч.

Характерен момент преди големият годеж при циганите и българите мохамедани е киченето на коч. Гърбът, челото и рогата на коча се шарят от зълвата с червена боя, на челото се закача китка, а на рогата се набучват две ябълки. На врата се връзва чан. Деверът повежда завързания коч към момини заедно  с торба ориз и пипер.

По пътя се опитват да откраднат чана, но водачът го пази, накрая го взима за себе си. Когато го посреща у дома си, момата връзва на рогата на овена “зелена вала” – прави го невеста, и дарява приносителя. Овенът се коли същата вечер и се приготвят ястия за годежа. Кожата му се слага в чеиза на момата и се пази за здраве на децата.

Пържените яйца

Знаем, че в българската сватба пържените яйца се правят със захар от свекървата. При традиционната циганска сватба е обратното. Пържените яйца се правят от свекъра, а момата трябва да ги изяде.

Обяснението е че при циганите жената се разглежда като по-важният фактор при продължаване на рода, което може да обясним с многото деца, които по принцип трябва да ражда.

Това е един от малкото детайли, когато наблюдаваме съществени различия между традиционната българска и съвременната циганска сватба.

Менене нишан.

На годежа се извършва обичаят менене нишан. Нишанът се състои от подаръци за  момата( златни и сребърни накити, пари и други). Тези подаръци и връчва бащата на момчето, на когото тя целува ръка и от своя страна изпраща на момчето кърпа, китка, чорапи.

 

 

 

Също така с целуване на ръка момата дарува присъстващите. Тя накичва годежарите с китки от бръшлян, увити в червен конец. Върху хляб годежарите остават пари, които остават за невестата.