Архив

Календар

June 2022
M T W T F S S
« Oct    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Сирни Заговезни при ромите.

Празникът Сирни Заговезни се чества от тези роми, които са източно православни християни.

Това е денят за прошка на младите към старите. Младите подаряват на възрастните си родители месен хляб, баница, вино и печена кокошка, която е задължително ястие. Защото кокошката снася яйца, мъти ги и дава нов живот.

С идването на пролетта се заражда нов живот за ромите. И всички млади семейства Бог да дари с челяд и младите булки да са
плодородни, като дръвче с плодове

На Сирни заговезни прошка си вземат по-млади от по-стари, деца от родители, младоженци от кумове – целуват ръка и изричат: “Прощавай, мамо, тате.” “Господ да прощава, простен да си!”, е задължителният отговор.

В неделя също така се палят ритуални огньове за прогонване на злото, чиито пламъци се прескачат за здраве, а с пепелта от огъня децата “очернят” лицата на по-възрастните също за здраве.После около тях се играят хора и се пеят песни. Затова празникът е познат и като Поклади.

Прието е да се извършва и обичаят хамкане: на червен конец се завързва и се спуска от тавана парче бяла халва или варено яйце. Най-възрастният мъж завърта конеца в кръг и всеки член от семейството, главно децата, се опитва да хване халвата или яйцето с уста. Който успее, ще бъде жив и здрав през цялата година.

В седмицата преди Сирни заговезни в някои селища тръгват кукерски дружини. Маскирани мъже, облечени с кожи и накичени със звънци, обикалят по домовете, разиграват комични сценки и благославят за здраве и плодородие.

В групата обикновено има водач, наричан „хаджия”, и „кукерска булка” или „баба” – мъж, облечен в парцаливи женски дрехи и с парцалено бебе в ръце.

Маските трябва да прогонят злите духове, които бродят между хората, карнавалът символизира победата на светлината над мрака, т. е. настъпването на пролетта и края на зимата