Архив

Календар

June 2022
M T W T F S S
« Oct    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Те ти, булка, Спасовден!

„Те? ти, булка, Спасовден!“ е израз придобил значението на крилата фраза в българския фолклор.

Обичайно изразът „Те? ти, булка, Спасовден!“ се използва, когато нещо (някакво събитие) се е случило внезапно и изненадващо, когато човек най-малко очаква. Народът постановил официално, че безплодието може да бъде излекувано само в нощта срещу Спасовден.

Жена, която не може да зачене  трябва да преспи в нощта срещи празника под растението росен, което във фолклора е наричано “самодивско цвете”. Но жената не трябвало да бъде сама тази нощ, а с придружител, с когото няма кръвна връзка!Казват, че вечерта преди спасов ден излизан спасиите. Те са същества еквивалентни на русалките в мъжки вариант. Цяла нощ те танцуват голи из тревите.

 

Според народните вярвания, само в нощта срещу Спасовден може да се излекува безплодие. Според българските народни вярвания на 40-тия ден от Великден идват и самодиви. Те берат и се кичат с цъфналия в нощта срещу Спасовден росен. С него могат да се лекуват болните. Ето защо в навечерието на празника всички болни и недъгави хора отиват да преспят на росенови ливади.Яловата жена трябва да преспи тогава под растението росен, което се смята за самодивско цвете.

Но не сама, а с придружител, с когото няма кръвна връзка. Преди това двамата поставят върху червен месал спасова пита, варена кокошка и бъклица вино. Хапват, пийват под росена и започват да се „борят“ срещу безплодието. Около полунощ те трябва да легнат под росена и да мълчат.

Малко преди първи петли, около 2 часа през нощта, трябва да оставят храната там и да хукнат към селото, без да се обръщат назад. Смята се, че безплодието остава под росена. Ако жената зачене в нощта преди Спасовден се смятало, че това е станало по магичен начин и не се тълкувало като прелюбодеяние.

А всъщност , както всичко в нашия фолклор си има и смисъла. Вечерта срещу този ден, съпругът в домовете на бездетните семейства излиза от къщи и отсъства цяла нощ. При жената идват някой “спасия” от селото. И така “хем вълкът сит, хем агнето цяло” – семейството се сдобива с рожба, без да е одумвана жената- все пак я е посетило митично съществоl. А съпруга – той е бил спасия в някоя друга къща