Архив

Календар

June 2022
M T W T F S S
« Oct    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Месец на семинарите и кръглите маси.

Месец юни се превърна в месец на обучителните семинари и срещи по популяризиране на проекта.

На 8 юни се проведе обучителен семинар за родители на учениците, участващи в целевата група по проекта. Бяха обсъждани въпроси, свързани с отношенията родител-дете. Поставени бяха важни теми като проблемите на другите етноси при взаимоотношенията им с държавните институции и фирмите. След това те бяха поканени да присъстват на представянето и дегустирането на гозбите на дейност 6 по проекта. Като на място се проведоха индивидуални разговори на обучителите с родителите.

На 15 юни се проведе Кръгла маса за толерантността” с ученици от всички дейности по проекта. Имаше голям интерес и конферентната зала се запълни. В началото директорът на училището със своите  истории разчупи атмосферата. Под формата на игра учениците работиха на отбори, съставени от различните етноси и търсеха решения на поставените задачи. Получи се една много позитивна атмосфера.   Всички разбрахме, че младите хора са еднакви и в речника си от думи, положителни и отрицателни, и в емоциите и чувствата си.

На 22 юни се състоя Конференция „Толерантност чрез образование” . На нея присъстваха представители от гимназията, представителите на неправителствени организации, работещи с етническите общности, представителите на местните институции. Те изказаха своето мнение и защитаваха позициите си по темата. Накрая всеки избра коя теза да защитава – Толерантност или себеотстояване.

Оформи се тезата, че това са две крайности, и че когато си прекалено толерантен, губиш своята същност, но  излишното себеотстояване също е в резултат на защитна позиция.  Няма как, ако не си наясно със себе си и със своите корени, традиции, ако нямаш своите здрави основи да си привърженик на толерантността, защото и най-малката обида ще предизвиква отбранителна позиция.