Архив

Календар

May 2024
M T W T F S S
« Oct    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Закриване на проекта с ревю-спектакъл

На 8 октомври 2013 година в Дома на културата, Сандански, с ревю- спектакъл беше закрит проект “Разбирам и приемам”.

Проектът, осъществяващ се със средства на ОП “Развитие на човешките ресурси”, схема “Образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства” бе с продължителност 12 месеца.

В него взеха участие 157 ученици от Земеделска професионална гимназия “Климент Тимирязев”, като 64 от тях са представители на ромския и турския етнос.

По време на активностите на проекта бяха обучени над 40 преподаватели от същото училище да работят в мултикултурна среда. Проведоха се семинар, родителски срещи с 40 родители на ученици от малцинствен произход.

Разнообразни и интересни бяха дейностите на участниците, членуващи в 10 клуба – възпроизвеждане на календарни празници на всички етнически групи, населяващи България; възстановяване на обичаи и традиции, характерни за семействата на участниците в проекта – българи, роми и турци; анализиране и дискутиране на документи, които са част от понятието български гражданин; взимане на интервюта от представители на различни етноси; създаване на филми.

Участниците в проекта списаха и издадоха 10 броя на информационен бюлетин, листовки, флаери; готвиха вкусните блюда на арабската, европейската и турската кухня; организираха изложби, реализираха литературен маратон; изпитваха в реални ситуации действената добродетел на българските граждани, независимо от техния етнос; пътуваха заедно до Велико Търново, Габрово, Дряново, Трявна, Рупите, за да докажат, че солидарността и търпимостта между младите хора не са празни думи, че точно те със своята енергия могат да надскочат наложени стереотипи и представи.

Но истинската кулминация на едногодишните мероприятия беше днешният заключителен спектакъл – истински празник за учениците от Земеделска професионална гимназия “Климент Тимирязев”.

В официалната и тържествена част на спектакъла заключително слово произнесе ръководителят на проекта – директор Емил Терзийски.

Той със задоволство отбеляза, че през изминалата година се е засилила активността в занятията на ученици, които до началото на проекта страняха от живота на гимназията.

Терзийски изрази надежда, че добили увереност и знания, благодарение на проектните активности, те ще бъдат още по-мотивирани да постигнат същите високи резултати в образователния процес на Земеделска професионална гимназия “Климент Тимирязев”.

Господин Терзийски пожела на учениците да бъдат толерантни помежду си, а също така и към своите учители, за да не бъде мотото на проекта – “Разбирам и приемам” – нищо незначеща фраза.

Красотата в многообразието на етносите беше представена от манекените и артистите на проект “Разбирам и приемам” по време на модното ревю. Началото беше дадено от момчета и момичета, които бяха облечени в автентични македонски носии, ушити от участници в проекта.

След тях на сцената дефилираха моделите, които представиха традиционни ромски, турски, еврейски и арменски костюми – също дело на дизайнерите на проекта.

Преди началото на втората част на ревюто публиката се наслади на музикалните изпълнения на Деян, Румяна, Бонка, Росица, на оркестъра на Огнян.

Фурор сред публиката предизвика появата на манекените, представящи ежедневни облекла, които са част от гардероба на всеки млад човек, независимо от неговата етническа принадлежност.

Аплодисменти избухнаха, когато дефилираха момчетата и момичетата, представящи абитуриентски тоалети – стилни, прекрасни, лъчезарни бяха всички те.

И както всяко уважаващо себе си ревю, и това на участниците от проект “Разбирам и приемам”, на финала си представи булченски тоалет.

Неусетно дойде финалът на празника – нетрадиционен като своите артисти.

Зазвуча фолклорна музика и всички – модели, ученици, учители, експерти и гости – се хванаха на кръшно българско хоро.

Съединиха се ръцете на роми, българи, турци и техният танц се превърна в символ на съхранената културна идентичност на представителите на различни етноси.