Архив

Календар

July 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Толерантност чрез образование

Ние като дейност от наблюдатели можем напълно да се съгласим с валидността на това изречение. Обаче не образование в традиционния смисъл на думата. Лекции и празни думи, не такова образование. Само практическия опит образова, само той преодолява предразсъдъците.

 Изговорените думи влизат от едното ухо и излизат през другото. Прекия сблъсък, преживяното, допира оставят отпечатъци.  Така се получи и в нашия проект.

 В самото си сърце той постави идеята на взаимодействието и контакта. Който участваше нямаше как да избегне допира. В началото всички започнахме с богатия товар от придобити нагласи, получени от облъчващите ни медии.В края повечето от нас притежаваха и другата гледна точка.

 Като дейност занимаваща се с отразяването на проекта видяхме тази промяна от началото до края. От плахите стъпки и недоверчиви погледи в началото до наличието на частицата приемане в края.

 Видяхме как взаимодействието премахва бариери и подобрява комуникацията. Видяхме как двете страни разбираха с времето, че не са толкова различни, колкото си се представят в наложените им образи.

 Видяхме как същите тези медии са създали нови образи в главите им. И те са еднакви за всички етноси в България. И добрите и лошите идеи са попити от всички. И традиционната култура вече не е фактор.

 Само, че взаимодействието трябва да е постоянен процес, защото ново затваряне в чeрупката на етносите може да върне нещата в старата позиция. Вниманието и доверието изведе всички от тези взаимни паралелни, затворени общности. Но спирането на този процес на отваряне лесно ще върне нещата в изходната позиция.

 А там вътре витаят призраци и скелети в гардеробите. Онези отвън винаги изглеждат страшни и трудно разбираеми.  Традициите опазват етносите от заличаване, но същите тези традиции пречат на разбирането, пречат на контакта и взаимодействието.

 Няма друг начин на опознаване и разбиране, няма друг начин на промяна на нивото на толерантност освен прекия сблъсък и размяната на общи преживявания. Само тогава може да настъпи промяната.

 Това е нашата визия за образование – общо пространство, общи действия и преживявания, комуникация и непрекъсната размяна на мисли. Само като притежаващ и другата гледна точка може да бъдеш толерантен и да разбереш и приемеш.

Дейност 5 и един непрочетен доклад на конференция “Толерантност чрез образование”  на 05.10.2013 г.