Архив

Календар

February 2024
M T W T F S S
« Oct    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
26272829  

Дейност 3

Клуб “Традиционна циганска култура”

Дейността на клуб „Традиционна циганска култура” ще има за цел запознаване с честването на празници от традиционния календар на малцинствата. Учениците ще разучат ритуали свързани със семейните обичаи и обреди, календарните празници.

В тази дейност ще вземат участие 30 ученика в три секции. Предвижда се подготовка на ритуали за представяне пред публика. Така ще се придобие популярност и ще бъде разширено общественото познание върху традиционната материална и духовна култура на етническите малцинства.

 

Във всяка секция ще участват по 10 ученика от малцинствени групи и допълнително желаещи участници. За всяка група ще отговаря един ръководител, като дейността ще е в продължение на 80 часа.

Секция „Семейни обичаи и обреди. Сватба”

Ще бъдат подготвени презентации и филм за представяне на ритуала за „традиционна циганска сватба”. В тях ще бъдат включени: купуване на булката, кражба на булката, годеж – малък и голям, ходене на баня и къносване. Представяне на деня на сватбата, сватбената трапеза, ритуала – последна моминска вечер -”Къна геджеси”.

Секция „Календарни празници”

В тази секция ще се подготвят презентации и филм за запознаване с честването на празници от традиционния календар на малцинствата като мюсюлманските Рамазан и Курбан байрам. Празнуването на ромската нова година – Василица (Банго Васил), Атанасовден (31 януари) – майсторски ден, “Гонене на чумата”, “Бабияки”, Сирни заговезни, Тодорова събота, Великден, Гергьовден – 6 май – Ерделез.

Секция  „Семейни обичаи и обреди. Обичаи при раждане”

В тази секция учениците ще се запознаят с елементи от културата на ромския етнос, като целта е формиране на нагласи за разбирателство и толерантност. Ще се работи за подготовката на презентации и филм, в които ще бъдат включени: Норми и забрани за бременната жена. Обичаи  и обреди до  40 ден след раждането – магически действия, изкъпване в посолена вода, богородична пита, изолиране на родилката и детето, апотропеи, орисници  и др. Обичаи  и обреди след 40 ден – сарандисване (очистване), кръщаване на детето.