Архив

Календар

March 2024
M T W T F S S
« Oct    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Дейност 7

Клуб „Заедно към бъдещето”

Запознаване с културните, религиозните и етнически особености на различните етноси в България, с цел възпитаване на толерантност към различните традиции и нрави. В него ще се сформира секция „Млади таланти” с три групи.

Участниците ще извършват проучвания в областта на историята, културата, фолклора, традициите на етноса, чиито представители са те. Крайният продукт на този клуб ще бъде „Фестивал на етносите”, по времето на който ще се представят различните етнически групи в България в продължение на една седмица. Проявите да бъдат не само на сцена, но ще има и придружаващи ги изложби, концерти и забавни изяви.

Дейностите на клуба ще бъдат:

  • В седмицата на ромите всяка от групите  ще  подготви и представи като литературна драматизация произведение от ромския и други основни етноси в България фолклор. Ще бъдат изградени декори, закупени костюми. Ще се представи ромския фолклор пред публика.

 

  • Ще се подготви и проведе ревю на различни традиционни и празнични костюми, свързани с етносите в България.Ревюто ще се проведе в специално наета за целта зала с подходящо музикално озвучаване.

 

  • Ще се организира и реализира литературен маратон с щафетно четене на подходящи текстове. В него ще вземат участие 100  ученици от всички дейности. За целта трябва се обнови и актуализира библиотечния фонд в училището, като се закупи литература-за учебната програма по БЕЛ-8-12 клас.

 

Всяка една от тях ще включва в състава си по 15 ученици, които ще се обединят от желанието да изучават и представят основните етноси в България – българи, турци, роми, евреи, арменци.

Предвижда се учениците от общата целева група на настоящия проекта за бъдат включени в екскурзия до Габрово и етнографския музей „Етъра” и Велико Търново. Участниците ще бъдат придружени от 5 преподавателя.