Архив

Календар

July 2024
M T W T F S S
« Oct    
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Дейност 10

Информационна кампания „Толерантни към себе си, толерантни към другите”

  1. Кръгла маса за толерантността

В рамките на тази дейност ще се използва доста интересен и ефективен метод за работа с младите хора за насърчаване на идеи, на толерантност, хуманизъм и уважение на човешкото достойнство. Методите на работа: неформална кръгла маса, дискусии, ролеви игри и др.

 

  1. Конференция „Толерантност чрез образование”

В рамките на проекта ще се проведе конференция, насочена към дискутиране на проблемите на малцинствата и какви са причините голяма част от представителите на ромската етническа група да не завършат своето образование.

Участие ще вземат възпитаници и преподаватели от гимназията, представителите на неправителствени организации, работещи с ромската общност, представителите на местните институции.

 

  1. Обществена кампания „Нетърпимостта – в кошчето”

Пред сградата на Гимназията ще бъде поставен специален „контейнер за боклук”, в който всеки човек ще може да „хвърли” своите лоши нагласи и стереотипи, към представителите на етническите малцинства.

Към тази инсталация ще бъдат поставени специални кутии с информационни материали и ще се осигури директна комуникация с младежите, участващи в кампанията за толерантност.

Очаква се, нестандартната форма на кампания, както и използването на ярки плакати и листовки ще привлекат вниманието не само на хората от гр. Сандански, но и на местните медии.

 

  1. Семинар „Как да станем толерантни?”

Толерантността се определя като една от най-важните социални компетентности – готовност и способност на човек да живее и конструктивно да действа в многообразния свят. За постигането на тези цели, се предвижда да бъде организиран семинар, по време на който да бъдат дискутирани проблемите като:

  • Какво означава да си толерантен?;
  • Скрити прояви на дискриминация;
  • Как да живеем в толерантност и уважение спрямо различните от нас?;

В края на дейността всички участници, ще си попълнят специално изготвен тест, за да разберат доколко те са толерантни.

 

  1. Конкурс „Светът, който създаваме”

В двора на училището ще бъде изготвена фотоизложба, от материали изготвени от учениците. Творбите могат да бъдат във всякаква форма и вид (снимки, поезия, проза, скулптури и др.)

Теми на конкурсните работи:

„Този свят не ми харесва!”

„Светът може да се промени”

  1. „Училището – територия на толерантност”

 Училището не трябва да се възприема само като институция, която децата трябва да посещават по задължение, а като място, където те могат да развият своите интереси и да реализират своите мечти. За тази цел, в края на проекта ще бъде организиран „Ден на отворените врати”.

На поканените гости ще бъдат представени постигнатите резултати от различните дейности по проекта, а учениците ще бъдат своеобразни медиатори, който ще въведат представителите на местната общественост в „Училището  – територия на толерантност”. Предвижда се да бъдат изготвени презентации, тематични кътове, отразяващи реализацията на проекта.