Провеждане на ден против насилието в училище в ЗПГ- ден на розовата фланелка

Розовото като символ на несъгласието с агресията в училище е свързано със следната случка: през 2007 г. деветокласник от Канада се появил на откриването на учебната година с розово поло. Подигравките на по-големите момчета били толкова злъчни, че го довели до стрес. В защита на момчето на следващия ден съучениците му купили 50 розови тениски и ги облекли в училище. Оттогава на много места отпор срещу насилието изразяват с “розови” прояви в последната сряда на февруари.

Така на 24.02.2016г. учениците в ЗПГ продължиха инициативите си от миналата година и отново се присъединиха към кампанията. В подкрепа ученици и учители бяха облечени в розово. По време на голямото междучасие бяха раздавани розови балон с послания. Срещу главния вход имаше поставено табло с хартиена розова фанелка и всеки можеше да напише своето послание против тормоза. Ученичката Петя Петкова написа есе, което беше прочетено по радиото на училището от Мария Илиева. Тя рецитира и широко известното стихотверение на самоубилото се 14 годишно британско момиче, заради тормоз в училище.

Ето част от Есето на Петя : Толкова много болка! Толкова много агресия и насилие, тормоз! И ние страдаме, просто от това, че съзираме как чуждата глава кърви, как раната над веждата на ближния ни се уголемява, как приятелската душа се разпада. Боли те, знам, и искаш да затвориш очи- да не виждаш агресията, да не констатираш насилието, да станеш безразличен към тормоза. Това ли е края- да престанеш да се учудваш, да се откажеш от търсенето на изход, да ослепееш, да притъпиш сетивата и разума си?! Не, нали?! Единственото решение е да се изправиш и да кажеш „Не на агресията и тормоза!“, защото правилните думи, поднесени по правилния начин предлагат смисъл. Цялото есе можете да прочетете в блога на училището.

No Comments

Post A Comment