Втора мобилност по проект “Предприемачеството – школа за ученици и учители”

 

 

 

Проектът “Предприемачеството – школа за учители и ученици”, който е по програма „Еразъм+“ –финансирана от ЕС, ни предостави множество възможности за развитие в професионален план и сблъскване с пъстротата на различните култури. В периода 04.07-18.07.2021г. прекарахме времето си в град Кемниц, Германия, намиращ се на около 2 часа от столицата- Берлин. За поредна година Земеделска професионална гимназия “Климент Аркадиевич Тимирязев” успешно проведе мобилност по прект. Благодарение на предоставената ни възможност да изучаваме и съпоставяме моделите на стартиране и развитие на малкия и среден бизнес, ние успяхме да развием творческия и естетическия ни усет, работата в екип и култура на поведение. Защо точно Германия е избраната страна за провеждането на нашата практика? Като европейска страна с умерено равнище на безработица, Германия е пример за прилагането на ефективни мерки на пазара на труда, и за насърчаване на младежката заетост. От положителния опит и резултати, всеки участник ще успее да допринесе наученото в българската среда на бизнес иновациите. Целите на проекта са свързани с разширяването на предприемаческите компетентности на учениците, тяхното личностното израстване, създаване на трансгранични контакти, обогатяване на езиковите компетенции чрез практикуване в естествена езикова среда, превръщането на учениците в съзнателни участници в междукултурния диалог чрез опознаване на друга националност и култура. Всичко това ще улесни прехода към пазара на труда и ще насърчи нас, младите хора, за започване на самостоятелен бизнес.

Проектът постави едно начало за усъвършенстването на професионалния ни профил и вдъхна доза увереност във всеки един от нас. Ежедневието ни стартираше още в 7 сутринта, тъй като закуската ни бе осигурена в обучителния център, в който прекарвахме чак до 3ч. Първото нещо, с което трябваше да се адаптираме, беше точността. Немците държат на това да се спазват уговорки, задължения и графици без закъснения. Всеки един от нас положи усилия да сме коректни спрямо нашите домакини и резултатът беше успешен. След закуската започваше и нашият работен ден в обучителния център. Заложената ни задача бе да развиваме фирми, занимаващи се с производството на черно бели и цветни принтери. Всички бяхме разделени на 5 отбора с по 3-4 човека в екип. В симулационната игра имаше 7 периода, в които всеки един от нас трябваше да ръководи дейността на фирмата. Определяхме необходимия брой работници, размерът на заплатите им, средствата за повишаване качеството и стойността на продукта, машините за производство и техният капацитет, обемът на производството, инвестициите в екологията, маркетинга и продажбите, цената на продукта и много други фактори за успешното протичане на дейността. Евентуално провеждахме анализи на всяка една фирма и следяхме какъв е дялът на пазара, кой е на печалба или загуба и разбира се, измисляхме нови стратегии за всеки следващ период. Всяка една фирма премина през загуба, дори и до принудителен заем, но въпреки всичко всеки един от нас успя да научи тънкостите на пазара, отговорността да поемаш риск и как да спечелим потенциални клиенти.

Безусловно повишихме културните си познания и обогатихме езиковите си компетенции, преодолявайки предизвикателството да го направим от извора на немската култура. В един от работните дни имахме онлайн посещение на най-голямата в света по оборот, сред продаващите стоки и услуги чрез Интернет компания- Амазон. Представен ни беше процесът на работа, дейността на машините и работниците в цялата компания. Определено бяхме впечатлени от това колко много продукти се изпращат на ден и как благодарение на роботите процесът на работа е улеснен. В програмата ни беше включено и пътуване до град Дрезден, с цел да посетим стъкления музей на Volkswagen. В него успяхме да се срещнем реално с едни от най-новите модели екологични автомобили и процесът на построяване на кола по поръчка. Музеят се намира в сърцето на град Дрезден, което го прави уникален по себе си. Последният си ден от нашия престой прекарахме отново в град Дрезден, с целта да посетим Цвингера и да се разходим окола града. Заобиколени от музеи, дворци и градския живот, всеки един от нас успя да се наслади максимално на краткия престой в Дрезден. Получихме още една невероятна възможност да прекараме първия си уикенд в град Лайпциг, който е на около един час път от Кемниц. Градът бе оживен, съчетавайки невероятната си историческа архитектура със съвременния пейзаж. В неделя прекарахме целия си ден в един от най-големия и красив зоопарк в Европа, намиращ се в Лайпциг. Развлеченията успяха да разнообразят ежедневието ни и да направят нашия престой още по-незабравим

No Comments

Post A Comment