Земеделската гимназия -гр. Сандански развя българския флаг на брега на Балтийско море

От 08.05.2023г. до 12.05.2023г., в град Вентспилс, Латвия се проведе петата заключителна обмяна на ученици от пет училища от България, Румъния, Гърция, Турция и Латвия, участници в проект по програма Еразъм+, №2020-1-EL01-KA229-079179_2,“Drinking Europe’s water”. Домакин на срещата беше училище „Ugales Vidusskola”(Средно училище с.Угале) . От българска страна участие взеха трима учители и петима ученици.
Всички участници в проекта бяхме посрещнати от кмета на общината Aivaru Mucenieko, който в кратка презентация представи района на Вентспилс. Той говори за природните богатства на региона-горите, реките и езерата, но подчерта, че най-голяма ценност на Вентспилс са хората.
Във вторник реализирахме дейността по проект Еразъм+ във Вентспилс.
Посетихме концертната зала “Латвия”, впечатляваща нова сграда с отлична акустика, изискан репертоар и широки технически възможности. Посещението там беше едно незабравимо арт изживяване със световно ниво на звук и архитектура.
Тъй като районът на Угале е място с развит туризъм, участниците в проекта посетихме туристически обекти, като Морският музей на открито във Вентспилс, приключенският парк”Lemberga Hute”, учениците направиха изводи за степента в която се използва реката и крайречната зона по отношение на устойчивото развитие на района, както и за влиянието на туризма върху околната среда.

В сряда отидохме на екскурзия до столицата на Латвия – Рига.
Бяхме на Паметника на Свободата, видяхме Къщата на чернокожите, официалната резиденция на президента на Латвия.
Много харесахме Стара Рига, нейните тесни и павирани улички и разнообразна архитектура.
Четвъртъкът беше наситен със събития. Домакините от Латвия с гордост представиха своето училище. Имахме възможност да посетим часове по практическо обучение. Втората част от деня спортувахме. Разделени в смесени екипи нашите ученици имаха прекрасна възможност да се сприятелят още повече и освен наградите спечелиха и приятелства.
В петък участниците в проекта Еразъм+ се насладихме на чара на малкият град Кулдига. Първият обект, който видяхме, беше Арт Хаус Кулдига. После се разходихме из града, наслаждавайки се на стария град, стария тухлен мост, градската градина. Най-впечатляващ разбира се, беше Вента Румба – най-широкият естествен водопад в Европа.
Като част от реализирането на дейностите по проекта бе и посещението на Пясъчните пещери край град Кулдига. Участниците в проекта се запознахме и изучихме флората около пещерите, събрахме мостри, направихме снимки, които ще се използват за дигитален фитологичен албум на всички области, включени в програмата.
Проектът Еразъм+ бе закрит с празничен концерт и вечеря. Вечерта на тържеството бе открита от Дзинтра Хартман, координатор на проекта от Латвия. Учениците от гимназия Угале бяха подготвили малък празничен концерт. Всяка от страните, участници в проекта, също показа по един от традиционните си танци, но след това покани всички заедно да пробват танцовите стъпки.
По време на празничната вечеря домакините показаха презентация – обобщение на мобилността в Латвия. Координаторът на проекта, Харитон Маденлис обаче показа презентация на всички дейности, реализирани в проекта.
Всички участниците в проекта получихме сертификати.
Можем да се гордеем с факта, че нашите ученици комуникират много добре на английски език, участват активно в подготовката на задачите по проекта и тяхното изпълнение.

Емил Терзийски- директор
Мария Якимова- Кацарска- старши учител по английски език,
Роза Иванова- старши учител по философия
и учениците:
Николета Кацарска, Симона Николова, Диана Дамянова, Симеон Бърдарски, Георги Зафиров
Този проект е финансиран с подкрепата на Европейската комисия. Публикацията отразява единствено възгледите на авторите. Европейската комисия и Националната агенция не носят отговорност за начина, по който предоставената информация може да бъде използвана.

No Comments

Post A Comment