Архив

Календар

юни 2024
П В С Ч П С Н
« ное    
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930

Урок 1

Осем правила за създаване на завладяваща статия.

 

1. Пишете неща, които на останалите ще им е интересно да прочетат.

Задайте си въпросите:

  • Какво искам да кажа на читателите си с този текст ?”
  •  “Какво очаквам читателите да ми отговорят?
  • “Кой ще иска да прочете това?”.
  • С какво написаното ще помогне на читателя?

Ако, обмисляйки това, което възнамерявате да напишете,  не можете сам да си отговорите на тия въпроси, по-добре не го пишете.

2. Правете го с желание.

Страстта и удоволствието от темата на блога ви мотивират да дадете най-доброто от себе си. Най-добре е да пишете за нещо, което наистина ви вълнува, а не да съчинявате статии по график.

3.Имайте търпение.

Ако се открили страстта си към определена тема,  отказването точно в такъв момент , няма да ви отведе никъде. Доброто писане отнема време и практика.

4.Публикувайте само собствено съдържание.

Блогът е за това – да давате собственото си мнение по разни въпроси, да покажете на хората какво мислите за това или онова, да ги попитате разни неща. Ако искате да поясните мисълта си с картинка или клипче – давайте, но трябва да имате все пак мисъл за поясняване, а не да поместите  клипчето  и това да е постингът ви.

5.Пишете редовно

Хората забравят – не оставяйте да забравят и вас.Музата е измамна и лъжлива гад, но с практиката всеки става по-добър и това важи и за писането. Не чакайте непременно да ви дойде вдъхновение – просто седнете и започнете, то ще ви дойде отвътре. Записвате идеите, които ви идват за нови статии, това помага.

6.Отговаряйте на коментарите.

Искате дискусия? Ами помогнете й.Гледайте на коментарите като на разговор, в който участвате, не като на някакви рецензии на това, което сте написали.

7.Създайте собствен стил.

Харесайте си един начин на оформление на статиите и се придържайте към него. Можете да пишете за различни неща, но оформяйте статиите подобно една на друга и не изневерявайте на личния си стил.

8.Нека текстът да е лесен за четене.

Разделяйте по-дългия текст на абзаци, като се стараете всеки абзац да е една мисъл. Така по-ясно ще обясните идеите си, по-лесно ще водите мисълта на читателя в желаната посока.

Прочетете още