Архив

Календар

април 2010
П В С Ч П С Н
« мар   май »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Моята тайна.

Моята политика е честност. Затова искам да изясня нещо с вас. Тези тайни, които ще научите, не са тайни в действителност. Моите учители, с които съм работила в продължение на 4 год.,нямат тайни, те обичат да споделят с другите.

Това е и една от причините да бъдат добри. Аз като тяхна ученичка продължавам делото им. Сигурно ще попитате защо тогава ги наричам тайни? За да ви накарам да вземете тази работа и да я четете. Тук е моята тайна, която ще ви спечели – разбирате ли, аз вярвам в своята мечта. Аз зная, че ще ми донесе всичко, което очаквам и много повече. Моята цел с тази работа е да се почувствате комфортно докато я четете.Аз завършвам обучението си по специалността „икономика на земеделското стопанство”

Образованието няма за цел да ни учи да правим правилни неща, а да се учим от това, което правим. Аз искам да правя пари, но много пари и тези пари се раждат в икономиката, из чиито дебри аз търся своя път. Път, който мога да извървя само ако съм достатъчно решима,дръзка,смела,действаща,с хъс за работа-качества, необходими ми, за да стигна по-лесно до моя „град на щастието”-качества, които притежава един успял икономист.

Но какво е решимост? – да взема пари, да ги вложа и управлявам и те да ми служат за осъществяване на моите цели. Трябва да се осмелиш да поискаш, да заложиш на предизвикателството. Аз съм достатъчно дръзка и смела да съумея да завъртя тези пари в икономическия поток. Действието и разумът вървят ръка за ръка – няма тук място за сърцето. Нарушава се хармонията в природата, властва законът на джунглата – по-големите изяждат по-малките.

Христовият завет гласи: “ако те удрят по едната буза, обърни и другата”, но това не значи да се примириш, а да се амбицираш, да може следващия път ти да настъпиш и то с по-голяма сила и мощ. Примирието в никакъв случай не значи отказ, силният човек няма да се отчая, а ще продължи да се бори и ако направи крачка назад, то не е за да се предаде, напротив, крачката назад не е ли старт за нов скок – по-висок, по-напорист,по-дързък?

Дойде ли ред да ни ударят – грешката вече е направена, но трябва да се учим от нея, да не я повтаряме, да набираме нови знания, да сме по-уверени в себе си, да не губим ентусиазма си за работа и успех, за да докажем правотата си.
В кутията на Пандора бяха и парите – за едни слава, за други власт, а за мен –надежда. Надежда да успея, една пътеводна звезда, която проблясва едва-едва в тъмнината.

„Съмнението пита: „има ли някой, който да вярва?”, „ ето ме, тук съм”-отговаря надеждата” Тя е слънчева светлина, източник на живот и малката частица съмнение, пред която всеки от нас трепери.

Притежавам ли амбиция, ще просперирам, ще печеля, ще вървя напред и нагоре. Може би си създадохте погрешно мнение за мен, но аз не съм материалист, аз съм реалист. Парите ще ви корумпират е погрешна представа. Аз просто ще кажа, че вие най-вероятно ще станете повече от това, което вече сте, ако имате пари. Но ако сте алчен скъперник, мислещ в малки мащаби, ще останете такъв. Ако сте щедър и открит относно парите, ще ви накарат да се чувствате по-удобно, ще имате повече възможности. Когато имате нужда от тях те ще ви са подръка.

Парите са издигали царства, но и са погубвали цели империи. Златните песъчинки, събрани във водите на американските реки създадоха Америка, а wallstreet управлява икономическия свят.

Има различни примери – в едни парите погубват, а в други създават. Изводът е, че парите сами по себе си не значат нищо. Всичко зависи в какви ръце попаднат, ако се инвестират правилно – ще донесат добро, ако ли не, просто ще отидат при някой друг. Както в природата нищо не се губи, така и парите в икономическата сфера няма да изчезнат, а ще бъдат инвестирани по-добре от някой по-добър.

„Там където няма свобода, не може да има и наука” – думите на проф. Стефан Бобчев са и моето мото за участието ми в „1000 стипендии”. Икономиката е един кръговрат – един ден си на върха, а на другия падаш. Тя е риск. Това е играта на големите, но въпреки всичко имам огромното желание и сила да поема този риск, да поиграя тази игра – а защо пък не и докрай?Информацията е изключително необходима, но не всеки може да си я позволи. За жалост именно тези, които най-много се нуждаят от нея, не я получават.

Свободата да имам информация е изключително богатство за мен, защото свободата ражда наука, a науката ни прави свободни. Информацията ще ми помогне да направя моето утре по-хубаво, а оттам и на много други хора. Аз вярвам, че от вас ще получа необходимата информация, че вие ще сте моя трамплин към осъществяване на целите ми.

Пенка Панова 12 а клас -2007 година

Подобни публикации: