Архив

Календар

април 2010
П В С Ч П С Н
« мар   май »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

Нарастващата агресия сред подрастващите.

Здравейте драги слушатели, днес е четвърти март, а вие сте с любимото си радио „School news”. Темата на днешното предаване е агресията сред подрастващите.

Тук до мен е г-жа Гоцева, помощник директор в Земеделска професионална гимназия „Климент Арк. Тимирязев” с която ще обсъдим този наболял въпрос.

А: Здравейте г-жо Гоцева. Изключително ми е приятно че приехте поканата ми да гостувате в нашето предаване.

Г: Здравейте. Аз ви благодаря за поканата. За мен е удоволствие да съм тук и да си говорим за този сериозен проблем.

А: Ежедневно се сблъскваме с прояви на агресия сред подрастващите, дори и в училище, как ще коментирате.

Г: Проблемът наистина е много голям. Той засяга не само училищата, а и цялата страна. Това е просто страшно. Последният пример в нашия град потресе, не само мен, но и цялата общественост, стигна се едва ли не до един етнически сблъсък, което е просто потресаващо.

А: Кои са факторите довели до свръх изнервеноста на учениците?

Г: На първо място поставям взаимоотношенията в семейството, защото наистина живота ни е много напрегнат, родителите са заети и не обръщат необходимото внимание на децата си. На второ място, според мен, е подражанието, да подражаване на „силните” на деня. За съжаление, в момента, не по-много легален и нормален начин, а именно чрез агресия и сила виждаме, че се постига всичко.

А: Смятате ли че спорта е средство за справяне с напрежението?

Г: Да, абсолютно съм съгласна. Добре е да се практикува някакъв вид спорт. Освен че е полезен за здравето ни и поддържането на тонус екипният спорт създава чувство на колективност, сплотеност и работа в екип. Когато човек изразходва някъде енергия, той става малко по-смирен.

А: Какви мерки се вземат при евентуален случай на насилие?

Г: Първото нещо което се прави е да се повикът родителите на учениците, за да се поговори с тях с цел откриване и разрешаване на проблема. Когато не можем да се справим сами прибягваме към помоща на детска педагогическа стая. Ако се наложи се дава предложение до общинската комисия за борба с противообществените прояви на малолетни да възбуди възпитателно дело срещу участниците в такъв конфликт.

А: Наказанията са заслужено строги. Но как може да постъпи училището срещу подобни прояви?

Г: Най-крайната мярка е изключването на участниците, но ние избягваме да я практикуваме, защото така се бяга от проблема, а не се решава.

А: Какви мвтоди се прилагат за справяне с насилието?

Г: Целта на камерите е именно такава. Наблюдаваме, опитваме се да предотвратим зародилият се конфликт преди да е прераснал в нещо по сериозно.

А: Имате ли данни за проява на насилие на територията на училището за тази учебна година?

Г: Да, за съжаление да. Непосредствено след ваканцията, по време на голямото междучасие, след разменени реплики по телефона и на място, група от трима, четирима ученика нападат един ученик. Нанесен е побой върху него. Сега виновниците понасят съответните наказания.

А: Според вас, променят ли се учениците във времето?

Г: Определено, да. С всяка изминала година виждаме едни по освободени, по-нахъсани млади хора.

А: Как приемате тази промяна, положително или отрицателно?

Г: И по двата начина. Похвално е желанието, амбицията за развитие и прогрес, но виждам и нещо което не ми харесва. Липсата на дисциплина, на уважение към по възрастния, към учителя това са неща които ме шокират всеки път когато се сблъсквам с тях, с които не мога да се примиря.

А: Може ли да се направи паралел между вашите ученически години и ситуацията в училище днес?

Г: Да. Бих казала, че има една голяма бездна. Ние сме живели в по-друго време, в което дисциплината, реда в училище бяха много по-засилени. Например през моите ученически години също са се носили униформи, но това не е поставяно на дебат. Не сме имали право на избираме. Не мога да кажа кое е по- доброто време, но съм убедена че униформата в училище е за добро.

А: Мислите ли, че с въвеждането на униформите ще се спомогне за намаляването на етническото и социално разделение и съответно намалянето на агресията между учениците?

Г: Да, мисля. Ние се стремим по всякакъв начин да направим училището по -привлекателно място за всички. Недопустимо е то да е несигурно, поле на комфликти и изблици на насилие.

Аз също се надявам кривата да се наклони и тенденцията която се очертава за едно агресивно, изнервено и несигурно поколение да се промени. Бъдете усмихнати по-позитивно мислещи. Нека с това да завършим днешното предаване.

Благодаря ви за участието и споделеното мнение дано сме били чути и полезни някому. Довиждане драги слушатели, това беше всичко от мен за днес.

Интервю – Надя Милева 11а клас – 2009 год.

Подобни публикации: