Архив

Календар

април 2010
П В С Ч П С Н
« мар   май »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

„Съхранявайки миналото, ние градим нашето бъдеще“

На 27.03.2010г. Клуб „Леб и вино”,ЗПГ „Кл. Арк. Тимирязев” проведе първия си самостоятелен концерт под мотото „Съхранявайки миналото, ние градим нашето бъдеще”.

Преди концерта  имаше дефиле по главната улица на гр.Сандански, заедно с формация „Леб и вино” и ФГ „Копачка”, с.Габрово, Р. Македония. Звуците на автентични фолклорни инструменти, съчетани с красотата на типичните за района носии, събраха малки и големи, за да се насладят на чистата традиция.

Целта на концерта беше да приобщи населението на гр.Сандански към проблематиката на пиринския фолклор и да възпита младото поколение в различна ценностна система.

Елена Ханджийска, член на Клуба:  „Искахме да покажем, че млади хора се занимават с автентичен фолклор и традициите не са изгубени в миналото и живеят в настоящето, а с познаването и обичането им, ще продължат да живеят в бъдещето”.

На 28.03.2010г., Цветница, неделния празник започна с обичая Лазаруване и както е редно продължи със седенка.

Мария Бишкова, участничка в събитията разказа: „Там научихме много стари песни и традиции, изпълнявали се в миналото, опитахме традиционни български ястия и чухме интересни истории разказани от бабите в селото, пременени в автентични народни носии”

Забавлението продължи с концерт „На сред село”, където всички жители от Лебница се събраха на мегдана, за да се насладят на народната музика и да се повеселят, хващайки се на хорото. Гости бяха и Зурнаджийската група от с.Кавракирово, които изпълниха старинните хора „гайда аваси”, „каврак” и „шам шамалига” под зашеметяващите звуци на зурните и тъпана на Мартин – най-добрия тъпанджия в района.

Тези събития се организираха с помощта на много фирми в гр.Сандански, оценяващи труда на тийнейджърките от Клуб „Леб и вино” и мислещи за фолклора и българщината.

Катя Илиева: Искрено искаме да благодарим на тях и най-вече на нашите ръководители Яне и Елена Каменарови, без които Концерта нямаше да бъде осъществен!

Автори: Елена Ханджийска, Катя Илиева и Мария Бишкова IX б клас

Подобни публикации:

zpg казва:

Наблюдавах как организирахте концерта и се справихте с всичко почти сами. Правехте го с такъв ентусиазъм. Вие сте една много сплотена група. Трябва да се гордеете със себе си. Браво на вас !