Архив

Календар

юни 2010
П В С Ч П С Н
« май   юли »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

Защо не спазваме законите

Защо не спазваме законите? Сам по себе си този въпрос изглежда лесен. Но думата, ключовата дума в това изречение е изглежда. Защото през доста главоблъсканици човек трябва да премине, докато намери удачен отговор.

За да отговорим на въпрос като този, е нужно първо да знаем що е право, законност.

Право – система от общозадължителни социални норми. Регулатор на общественото отношение, гарантиран със силата на държавата и израз на нейната власт.

А закон? Следва това да бъде формата, в която правото съществува в цивилизования свят.

Сега нека се замислим над гореспоменатия въпрос. Всички казват, че законите трябва да се спазват. Че така ще живеем по-спокойно. В безопасност. Тогава защо, бога ми, не се спазват?!

 Защо някои хора си създават безмислени неприятности? За адреналина? Възможно ли е само за едната тръпка от преследването да извършват престъпления?

Може и така да е. За жалост или не, но не всички са така. Някои хора са болни – душевно болни. Те изпитват много повече от обикновена тръпка. При тях се стига до голямо удоволствие – огромно, перверзно. С това престъпленията им стават и по-опасни, по-брутални.

Тук не може да се говори за здравомислещ човек. Това не е извинение, но е може би част от отговора ми. Не може обаче да се обясни защо останалите – вменяемите, не спазват законите. Нужди?

Вероятно за някои да. Вероятно това ги кара да престъпват закона – потребности, липса на здрав разум, нужда от тръпка.

Безмислено е да казвам, че тези хора са лоши и аз не съм като тях… точно аз, която обожавам да шофирам със скорост много над позволената.

И не само аз. Всеки е нарушавал закона поне веднъж. Законите са толкова много, че просто няма начин да не се издъниш някога – със или без да знаеш. ? ? ?

Изготвил: Данте, ХІ клас

Подобни публикации: