Архив

Календар

юни 2010
П В С Ч П С Н
« май   юли »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

Изкушенията и силата да можем да ги преодолеем

Всеки човек някога е бил поставян пред дилемата дали да устои на изкушението или да му се отдаде.Дори и най-самоувереният и решителен човек , може да изпитва чувство на раздвоеност и безсилие , породено от невъзможността да вземе най-правилното решение.

Темпото, с което нашият живот се развива, определя и броя на изкушенията и съответно забраните, пред които се изправяме.Още в Библията-книгата която ни учи на нашия морал, се представя как да устоим на изкушението и да изберем правилния път в живота.Адам и Ева са имали право на избор-да се поддадат, реагирайки първосигнално или да се подчинят на забраната, отхвърляйки емоциите си.”

Винаги най-сладките неща са забранени „ – това проумяват и двамата, когато им се налага да напуснат Райската градина, като наказание, че не са спазили своето обещание и не са оценили напълно това, което Бог им е дал.

Тези сведения са от страна на религиозните ни познания.Но в нашия живот днес, броят на изкушенията на хората е все повече.От това дали да кажем истината на любимия човек или да го излъжем за негово добро, да се радваме за успехите на другите и да си даваме стимул, че ние също можем да бъдем преуспяващи.

Да обичаме с чиста и истинска любов, а не подла изградена за наша собствена сметка.В патриахалното общество изкушението е нещо греховно, немислимо и недостойно, присъщо само за хора с ниско достойнство и чест.

Но всеки човек е изживял поне за секунда пълноценно живота си, когато е усетил тръпката от предприетата рискована крачка.Изкушението е малко бягство от реалността, възможност да чувстваш всяко едно нещо със сетивата си.

Всеки има воля да му устои, има разум, който да го напътства в действията му.Въпросът е дали имаш собствена воля, за да достигнеш до една пълна вътрешна хармония, между това което нашепва сърцето и това което е в съзнанието.

Кристина Къркалова – 9б клас

Подобни публикации: