Архив

Календар

юни 2010
П В С Ч П С Н
« май   юли »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

Стойностното приятелство издържа на житейските изпитания

Приятелството е неповторимо нещо. То е съществувало, съществува и ще съществува, докато има добри и готови да помoгнат във всеки момент хора. Истинското и стойностно приятелство е едно от най-хубавите неща, които могат да ни се случат. То е едно от малкото неща в този живот, които отстояват на всички изпитания, предоставящи ни живота.

Понякога ни сполетява неочаквано, а друг път го достигаме след процес на дълго търсене. Независимо как сме стигнали до нашия приятел, с него ние ставаме по-сигурни в себе си и по-лесно преодоляваме и радости и мъки, защото когато имаме другар до себе си, ние сме щастливи от факта, че някой се е доверил и сближил именно с нас.

Много често смятаме повечето ни познати за приятели, но грешим и разбираме, че не е така. Едва когато това приятелство премине през някакво изпитание, ние можем да разберем дали е истинско, или не. Истинският приятел остава до теб и в радост, и в нещастие. Той винаги е готов да ти помогне с каквото може, дори и тази подкрепа да му коства някои важни за него неща!

А кой всъщност е нашият най – добър приятел? Човекът, който се откроява от другите със своите материални възможности, онзи, който е богат? Не! Приятелството не се купува! То се подарява!

И приятел ти е не онзи, който ти подарява скъпи подаръци, а този, който ти дава рамо, на което да излееш мъката си. Обикновено най-добри приятели стават хора, които се познават от по – дълго време, защото знаем, че: „Всичко е хубаво, когато е ново. Само приятелството е хубаво, когато е старо!”

Приятелството не значи просто събиране заедно, излизане, забавление. Приятелството е подкрепа. Когато имаш приятел знаеш, че дори и да изгубиш всичко, там, някъде от мрака винаги ще има една протегната ръка за теб, която ще ти помогне отново да стъпиш на крака след голяма загуба.

То е нещото, което отстоява и се опълчва на всички изпитания, които животът ни предоставя. Но пък само при стойностното приятелство е така. Ако даден човек само ти се „пише” приятел и не те оценява, много бързо приятелството ви ще се разпадне. А може би никога не го е и имало. Възможно да е било само заблуда.

За да създадем едно стойностно приятелство не стига само да помагаме на приятелите си материално. Трябва да ги подкрепяме духовно и да могат да споделят с нас проблемите си, радостите, болката, щастието. Да умеем да отстъпваме и да се поставяме в положението на приятеля ни.

Зоя Дукова – 8 б клас

Подобни публикации:

Даяна казва:

според мен това есе е чудесно.описво точно какво е приятелството и ни показва какъв е най-добрия приятел, който ощe нe си е намерил такъв нека прочете това есе и да разбере какъв трябва да е той!!!!!!!!!!!!!!!!! есето е стрхотно както казах вече също так е много поучително!!!!!!!!!!!!!!!!! :)

Даяна казва:

според мен това есе е чудесно.описво точно какво е приятелството и ни показва какъв е най-добрия приятел, който ощи ни си е намерил такъв нека прочете това есе и да разбере какъв трябва да е той!!!!!!!!!!!!!!!!! есето е стрхотно както казах вече също так е много поучително!!!!!!!!!!!!!!!!! :) :):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):)