Архив

Календар

септември 2010
П В С Ч П С Н
« юли   окт »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

ЗНАНИЕ, ТРУДОЛЮБИЕ, ПРИЯТЕЛСТВО, ЛЮБОВ И ДОВЕРИЕ.

За 10 години в ЗПГ не си спомням по стилно, стегнато и идейно посрещане на учениците на 15 септември.

Традицията бе спазена – посрещане на знамето, химна, представяне на новите специалности, класни ръководители, слово на директора, предаването на ключа на знанието.

Но елемента, който привлече вниманието беше посрещането на огъня. Една страхотна композиция под звуците на въздействаща мелодия. Няколко минути на дълбоко съзерцание. В този момент всичко, което бе казано е влязло направо в душите на учениците.

А мотото беше точно в пет думи, но какви думи. Предават всичко нужно на едно училище за да бъде успешно :

ЗНАНИЕ, ТРУДОЛЮБИЕ, ПРИЯТЕЛСТВО, ЛЮБОВ И ДОВЕРИЕ.

„АЗ Мира 12 клас – запалвам огънят на знанието, защото чрез него разбираме, че всички искат да са на върха на планината, но знанието ни ни учи – истинското щастие се постига чрез начина по който изкачваш стръмният склон. „

Да знанието открива нови хоризонти пред всички, прави хората уверени в себе си, променя мирогледи, но казаното от Мирослава е най-важното послание :

Знанието не е самоцел, не бива да се превръща в безполезна фактология, притежанието му не ни дава нищо. По-важен е пътя, извървяният път, преживяното и добито от нас самите знание, непрекъснатият път на откривателството и стремеж към новото ни правят щастливи.

„Аз Мария 12 клас запалвам факела на трудолюбието, защото всичко е лесно за трудолюбивия. Това е нашата последна година в ЗПГ и нека да положим максимални усилия за да се сдобием с желаните резултати.”

Да трудолюбието прави нещата по-лесни и е единственият път към успеха :

Веднъж запален този факел променя човека – в живота му влизат такива дарове като дисциплината, реда и въздържанието. Трудолюбието е онова качество, което дава тласък по- пътя към съвършенството.

„Аз Елена 12 клас запалвам факела на приятелството, защото той е подкрепа, уважение и лоялност. Нека да бъдем приятели. „

Да приятелството е един от най-големите дарове,който можем да получим.

Знанието е основната цел, но в училище ние се учим да бъдем хора и да комуникираме. Да намерим тези хора е божествено. Споделеното знание е обогатено и пречистено. Споделените емоции, чувства са невероятен миг, заради който би отдал живота си.

Чувството, че можеш да бъдеш себе си, с всичките си недостатъци и въпреки това си обичан е неописуемо. Приятелството и споделянето създават щастливият човек.

„Аз Ива 8 клас – паля факела на любовта, защото тя дава сила за живот, тя прогонва мрака на самотата  и студа на душата. Тя ни опиянява, всички се стремим към нея.”

Да няма ли любов – нищо няма !

Всичко трябва да се прави с любов, навсякъде трябва да се излъчва любов, когато нея я има хората са различни, отношенията са различни. Когато човек има любов в душата си, той прави чудеса и дава всичко от себе си. Раздава се и е щастлив от това си поведение.

„Аз Кирил 10 клас запалвам огъня на доверието, защото ако той липсва живеем в страдание. „

Да доверието е важно, има ли го, я има и вярата. А никой не може да отклони от успеха, човек с вяра в сърцето си.

Доверието е в резултат на постоянството. То създава среда в която нещата са приятни, открити. Доверие в учител е гаранция за добро обучение.

Това е училището – тук можете да добивате знание, да се научите на труд и да преодолявате препятствията,да спечелите доверието на доста хора, да намерите най-добрите хора на света за вас и да се научите за бъдете приятели, място за любов и неочаквани трепети.

Това са няколко незабравими години от живота ви. Влизате с много страхове, неопитност и неизвестност, излизате с много знания, отговори и умения . Вие ще дължите толкова много на това място, всеки миг е уникален, наслаждавайте му се, защото той няма да се върне никога.

Подобни публикации: