Архив

Календар

октомври 2010
П В С Ч П С Н
« сеп   ное »
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Духът на българина.

Българският дух е непокорен и несломим.Той е доживял до днес и ще продължава да живее във всички онези българи,чиито сърца туптят за България.

Само силният дух на един народ може да създаде държава с толкова пагубни и победни моменти,издържала през петвековно османско робство,но запазила своята надежда.

Да, това е България.Страна, изживяла моменти от най-ниското стъпало на падението до върховните й мигове.

Българинът се е преборил и продължава да се бори с несгодите ,които му предлага животът и злото, което го следва ,но все пак запазва българското до край в себе си,рода и българщината .

Едно от нещата,което крепи народа освен силния дух е и любовта.Любовта към родината ,българския народ,семейството и обичта към живота.

Може би за много критици България е една бедна и малка страна,непредлагаща добър и охолен живот,претърпяла редица загуби, с един измъчен до болка народ и едно ново поколение , незнаещо своето място в големия Свят.

Сигурна съм,че за много хора България е целият свят.Тя е техният пристан и подслон,приятел,семейство,понякога тя е това единствено нещо от което човек се нуждае-да бъде на родна земя.

Мисля ,че не може да се говори за българския дух без хората , които го поддържат през всичките тези години. Паисий Хилендарски и неговата „История славянобългарска” показва на света миналото на българина .

Поети като Христо Ботев , написват едни от най-чувствените стихотворения в чест на българина .Герои като Васил Левски дават живота си за свободата на родината си.

Героите на Българското възраждане – Софроний Врачански, Георги Раковски, Петър Берон, Любен Каравелов,Иван Рилски са мислители и вдъхновители на ценностите на българската национална революция,на българското прераждане от етнос в нация,от средновековни хора в граждани.

Нашето превратно историческо битие носи в себе си много изпитания, възходи и падения. Тъмните килии на монасите, вярата им в силата на писмеността, на речта, успяват да съхранят мъждукащия български дух и да го изведат на светлия друм на Българското възраждане.

„Българите — това е народът, който имаше всичко, което е пожелавал, те вярваха, че светът е открит за тях, те никога не се съмняваха в победата си, това е народът, на който се учудваше светът“ – Магнус Феликс Енодий.

Патриотизмът, любовта ни към всичко българско и родно, гордостта ни от националните постижения, не са само празни приказки.

За да се съхраним като нация, ние трябва да опазим автентичната ни история,бит и култура,всички тъжни и щастливи моменти ,през които е минал българският род и дух ,оцелял през времето и пространството.

Кристина Къркалова – 10 б клас

Подобни публикации: