Архив

Календар

юни 2011
П В С Ч П С Н
« май   юли »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Доброволният труд – мост за изграждане на активна ученическа общност.

Няколко реда от доклада на Ваня Подгорска – учител по английски език в ЗПГ, посветен на резултатите от конкурса за нов дизайн на стаите в училището.Ефекта от работата на нейният клас наистина беше поразителен. На 2 юли 2011 тя ще участва в областната конференция на „Училището привлекателно за младите хора“

Гражданското образование е онази част от образователния процес, която е насочена към изграждане на социалната култура на учениците. Затова една от задачите на класния ръководител е да помогне за изграждане на знания за ценностите, институциите, механизмите и процедурите на демократичното общество, за изграждане на умения сред учениците за тяхното прилагане.

Той не само дава знания. Той създава човека. Неговата роля не се свежда само до ролята на доставчик на материали, помагащ само на свободното, естествено развитие  на ученика. Само обмисленото, сериозно, изпълнено със създаване на чувство за отговорност ръководство от страна на учителя ще  осигури овладяването на системата от знания, умения и навици. Такова ръководство ще помогне на учениците самостоятелно да си изработят възгледи и ще възпитава в тях стремеж към усъвършенстване.

*Чрез нея открихме таланти по изобразително изкуство, за които не подозирахме, че съществуват. Учениците получиха поле за изява, за доказване на способностите си. Съвместната работа спомогна за сплотяване на колектива и за доразвиване на умението за работа в екип.Отделните индивиди разбраха, че е много важно да се признава и цени таланта на другия. Надарените деца получиха признание и популярност на територията на училището. Това повиши самочувствието им значително.

*Положеният труд имаше възпитателен ефект. Учениците започнаха да показват загриженост за опазване на сътвореното. Това им помогна  да разберат, че за материалната база на училището трябва да се полагат грижи за съхранението и опазването й.

* Учениците ще имат смелостта да приемат и други предизвикателства за да покажат на какво са способни и какво може да постигне един сплотен колектив.

*На последно място, но не и по значение, е емоционалната удоволетвореност от постигнатото.Учениците развиват усет към красивото и естетичното, стават по-креативни и творчески натури.

Няма съмнение, че гражданското образование допринася много за усвояване на демократичните ценности. Но и няма съмнение, че е нужно едно по-специализирано образование, което да те научи да бъдеш човек, да помагаш лично като се включваш в доброволчески акции.

Когато ангажираме ученика с различни дейности като взаимопомощ, помощ, защита на околната среда, кампания за човешките права, инициатива за осигуряване на достоен живот на всеки развиваме неговите  умения за лидерство, комуникация, организаторски качества, даваме му възможност той да разшири кръга на своите социални контакти и след това да се реализира по-добре в живота .

Прочетете цялата история за перипетиите през които премина създаването на новият външен вид на кабинета по биология в ЗПГ през очите на класната на 9 б – Ваня Подгорска.

Подобни публикации: