Архив

Календар

юни 2011
П В С Ч П С Н
« май   юли »
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

До Европейския парламент и напред

На 11 юни 2011 година 36 ученици и 4 ръководители от Земеделската професионална гимназия „Климент Тимирязев” гр Сандански започнаха едно приключенско пътуване не до Чикаго, както пише Алеко Константинов, а до един от центровете на Европейския съюз – Брюксел.

Посещението на Европейския парламент беше по програма „ Посещения и мултиплициране на общественото мнение”, по която се одобряват само четири групи от България.  От цялото училище бяха избрани ученици, които са участвали активно в училищния живот, в различни олимпиади и състезания.

Целта на екскурзията беше самото посещение на Европейския парламент, запознаване с дейността му  и мултиплициране на информацията пред обществеността.

На четвъртия ден от пътуването групата имахме удоволствието да разгледаме Европейския парламент в Брюксел и да научим за неговите  дейност и функции. Там бяхме посрещнати от Георги Томов – завеждащ българската секция в отдел „Посещение и семинари“.

От  добре подготвена презентация научихме, че първите семена на Европейския съюз се посяват на 9 май 1950 като съюз между Франция и ФРГ за обединение на производството на въглища и стомана. От тази дата до днес всяка година се чества Денят на Европа.

Така през 1951 се присъединяват и Белгия, Холандия, Люксембург и Италия, като образуват ЕОВС. През 1957 се подписва договор за Европейска икономическа общност. Днес държавите членки са 27, а официалните езици – 23. Депутатите в парламента са 736, като са разпределени в 7 партии, а 28 депутати са независими.

Чувство на гордост се появи у всеки един от нас, когато видяхме, че първият език, на който пише „Европейски парламент“ при входа на сградат, е българският. Тогава г-н Томов ни обясни, че знамената и езиците в парламента са подредени по азбучен ред. Въпреки това ние се гордеехме, че България е част от европейския живот.

Предоставена ни бе възможността отблизо да видим пленарната зала, където заседават депутатите и вземат важни решения за европейската общност. Не присъствахме на заседание, защото целогодишно депутатите заседават в Страсбург, а само 4-5 пъти в годината в Брюксел.

Научихме още, че всеки един от депутатите може да изрази мнението си на родния си език, без да се притеснява, че няма да бъде разбран – всяка една седалка в залата бе оборудвана със слушалки, на които може да се проследява всичко, което се казва в превод на родния език.

По време на перестоя ни в парламента, за наше удоволствие, имахме планирана среща с един от българските депутати- Мария Неделчева. Разбрахме, че участва в четири от европейските комисии – за земеделието и селските региони, за петициите, за защита правата на жените и равенство на половете и за правосъдието.

Погледната през нашите очи, тя е „много амбициозен, целенасочен човек, който е готов да направи всичко, за да подпомогне и мотивира развитието на младото население на Европа“.

Българската евродепутатка ни разказа за трудния път, по който е минала, за да се превърне в това, което е днес. Каза ни, че тридесет пъти е искала да вземе думата в парламента и тридесет пъти и е било отказвано. Въпреки това тя е отстоявала своята позиция и е доказала себе си.

За нас, учениците, Мария Неделчева се превърна в лице-олицетворение на борбеността, вярата и стремежа, както и идол, на когото да подражаваме. Тя е жената, която ни напомни колко важно е да се борим и следваме мечтите си.

В Брюксел и Люксембург посетихме паметниците в чест на Робер Шуман- „бащата ” на Европейския съюз. Той е роден в Люксембург през 1886г., а през 1950г. прочита пред международните медии т.нар. Декларация Шуман и учредява първата европейска общност.

На път към България видяхме парламентите и на други европейски държави – Австрия/Виена/, Унгария/ Будапеща/, Сърбия/Белград/, както и кметствата на посетените още Загреб, Мюнхен и Люксенбург. По този начин получихме по-голяма представа за европейския  обществен живот.

Това пътешествие обогати всеки един от нас, извиси ни духовно. По време на екскурзията много от учениците наистина преоткриха себе си, разбраха с какво искат да се занимават  вбъдеще, изясниха си колко е трудно да станеш човек, от когото целият  свят да има нужда, и колко е важно да вярваш във възможностите си.

А учителите се изпълниха с надежда, че един ден, благодарение на знанията, които са ни дали, ние ще преуспеем в живота. Може би някой ден ние самите ще заемем своите места в Европейстия парламент!

Теменужка Траянова -9б клас

Катя Илиева -10б клас

Подобни публикации: