Архив

Календар

август 2011
П В С Ч П С Н
« юли   сеп »
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  

Дългата опашка – голямата промяна ?

Хората не са се променили, те винаги са били фрагментирани. Променят се техните медийни навици. Те сега просто задоволяват фрагментираните си интереси, които винаги са имали.

Това изместване от общото към особеното не бележи края на съществуващата властова структура, то е просто промяна на баланса на това уравнение от една ИЛИ ера на хитове или ниши към И ерата.

Днешната култура е смесица от глава и опашка, от хитове и ниши, от институции и индивиди, от професионалисти и любители. Масовата култура ще стане по-малко масова , а културата на нишите ще е по-малко в сянка.

Когато масовата култура се разпадне, тя се превръща в милиони микрокултури, които имат съвместно съществуване и си взаимодействат по смайващо много начини.

Виждаме промяна от масова култура към масирано паралелна култура. Хората се прегрупират  в хиляди културни  племена по интереси. Навлизаме в ерата на микрокултурата, в която всички се занимаваме с различни неща.

Един свят на ниши наистина е свят на богат избор, но възходът на мощни пътеводители под формата на препоръки и други филтри служи да насърчи повече търсене и проучване, не по-малко.

Практиката да се свързваш с качествените идеи и информация, независимо откъде идват те, независимо дали са професионални или любителски е могъщата сила на разнообразието

Тъй като нищо в мрежата не е последна инстанция, от вас зависи да се консултирате с достатъчно източници, за да си оформите собствено мнение, една объркана мозайка от информация, която изисква и възнаграждава разследването.

Днес в интернет ние правим различни неща, но е по-вероятно да се срещнем с други хора или като четем написаното от тях, или като чатим, или просто следваме техния пример. Каквото сме загубили в общата култура, сме спечелили в увеличеното излагане на показ пред други хора.

Вместо да бъдем хлабаво свързани с голям брой хора благодарение на повърхностното препокриване на масовата култура, ние имаме възможност да бъдем по-силно свързани със също толкова , ако не и повече хора с афинитет към нишовата култура.

Преди културата беше местна, в бъдеще тя ще се основава н авлечението и ще е масирано паралелна. Масовата култура ще залезе, но не и общата. Ние ще споделяме културата си с други, но не с всеки.

цитати от книгата Дългата опашка на Крис Андерсън.

Подобни публикации: