Архив

Календар

октомври 2011
П В С Ч П С Н
« сеп   ное »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

ИТ и Интернет сигурност

Проверявам дали има антивирусна програма и всички файлове свалени от интернет ги проверявам. На домашния компютър  проверявам флашки, дискове за зараза преди да ги използвам.

Винаги създавам парола с използването на букви, цифри и специални символи. Не давам на никой тази парола. Когато си свърша работата излизам от пощи, регистрации с бутона за изход.  Не оставям тези регистрации без надзор, отворени когато работя в училище. Никога не съхранявам паролите си на същите тези компютри.

Не предоставям никаква информация в непознати сайтове или лица, при съмнителни предложения в електронната поща. Или във социалните мрежи, където тя може да подпомогне за разкриване на паролите.

Тъй като данните могат да се повредят без сами да узнаем това, е възможно повредени данни неволно да се запишат върху работния файл и да не можем да ги върнем. Поради това, особено за важни данни, винаги работя с копие на последния вариант на файла.

Има различни начини за съхраняване на информацията, като за по-чувствителна информация и добре да се използват кодирани архиви с пароли или да се не се качва изобщо онлайн.

Съхранявам бекъп на файловете си на няколко места -  на домашния компютър, на флашка и в чекмеджето на пощата си.

Когато информацията се съхранява в интернет, винаги има опастност системата да блокира и да нямаш достъп до информацията, да спре завинаги да работи, най вече важи за безплатните пощи.

Когато работя на обществени компютри може да има програми за проследяване и записване на всеки клавиш и разпознаване на паролата по този начин. Ако се използва безжична мрежа и тя не е кодирана с парола също може да доведе до прихващане на информацията, която е ценна за нас.

Затова винаги използвам кодирани мрежи и избягвам да използвам чужди компютри. Никога не използам една и съща парола в различните регистрации като поща, фейсбук и т.н

Личната информация, която ми е ценна е архивирана с парола, за да не може друг да има достъп до нея при загуба на флашка или достъп по някакъв начин до пощата ми.

Спазвам правилата за авторското право и посочвам източниците на намерената и използваната от мен информация. Това се прави, защото собствениците имат право на материалите си и те казват какво може да се прави с тях. Ако никой не спазва това ,хората ще загубят мотивация да създават нови неща и още винаги има опасност да попаднете под ударите на закона.

Иван Сливков-12в клас

Подобни публикации: