Архив

Календар

октомври 2011
П В С Ч П С Н
« сеп   ное »
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Може ли да помогне кмета ?

Четох в една книга, че  средата може да повлияе доста върху хората, и че малките прояви на безнаказаност рушат цялата система.

Възможно ли е кметът да създаде тази среда,  да постави правила, които да се спазват  в Сандански, въпреки положението в останалата част на България.

Има ли начин да повлияе на директорите , да стимулира учителите, да работи за приучаване към норми на учениците, да накара родителите да помогнат ? В сътрудничество с общинския съвет и помощта на всички нас, сигурно да .

Въпроси трябва да се задават, предложения също – ето няколко малки и лесно осъществими с голям ефект :

1. Постоянно провеждане на всякакви конкурси на различна тематика, стимулиране да се участва във всички възможни такива в страната.

2. Постоянно търсене на таланти още от малките класове и насочването им в подходящите клубове. За целта да се създадат подходящи СИП или клубове за всички деца от Сандански.

3. Общински фонд за разработване на проекти от учителите в общината. Строго контролиране на изразходването на ЕС пари от проекти във всяко училище.

4. Организиране на спортни турнири  не веднъж в годината, а постоянно. Примерно първенство от 30 кръга за пълноценно запълване на времето на ученика. Раздаване на подходящи предметни награди.

5. Закупуване на общински велосипеди и предоставянето им при желание от училищата за ползване. Организиране на планински преходи.

6. Използване на общинските спортни бази  безплатно – салони, басейни.

7. Първи клас е най-важния за създаване на правила в поведението на учениците – за това строг контрол върху 1 клас в училище от всякакви институции.

8. Финансиране на закупуването на техника за всички училища /интерактивни дъски/ и обучение на всички учители/ задължително тези от 1 до 4 клас/ в технологията на създаването на интерактивни уроци.

9. Спазване на вечерния час – правилата са затова за да се спазват, ако има нулева толерантност към малките нарушения, това спазване на законите ще се пренесе и в други области

10.  Засилено присъствие на полиция по главната улица и в двора на училищата по време на голямото междучасие. Би имало голям ефект.

11.  Задължаване на докторите да издават копие на  амбулаторния лист – ще спре издаването на фалшиви бележки.

12.  Въвеждане на системата електронен дневник във всички училища, необходими са няколко компютъра, софтуера е безплатен. Резултатите за отсъствия и оценки във всяко училище да се публикуват месечно на сайта на общината.

13.  Общински пари срещу добри резултати за директорите на училищата.Санкции във вид на такси и данъци при лоши резултати.Човек на общината в училищните настоятелства.

14.  Поемане на допълнителното заплащане на най-добрите и инициативни учители в общината.

15.  Засилен контрол над селските училища, там резултатите постоянно спадат.

16.  Службите за работа с проблемни деца фактически не работят, необходимо е назначаване на подходящите хора със двойни или тройни заплати за да се предизвика интерес към тази тежка работа.

17.  Специален отдел в общината занимаващ се с образованието, хора с желание за работа, не на щат, постоянно предлагащи полезна информация към училищата за програми и инициативи. Създаващи стратегии.

18.  Активно подпомагане на BYF – младежкия фестивал и организиране целогодишно на подобни мероприятия, привличане на млади хора привнасящи  положителен опит.

19.  Активно огласяване на успехите на учители и ученици. Публично награждаване на родителите .

20.  Облекчаване на родителите с 1 % от общински данък при добри резултати на децата им.

Подобни публикации: