Архив

Календар

ноември 2011
П В С Ч П С Н
« окт   дек »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

Колко са важни началните учители ?

Всеки ден за обяд съм в стола на училището и имам възможността да наблюдавам деца от 1 и 2 клас, хранещи се там. Това, което виждам е огромното значение на учителите за тези деца.  Виждам как в една ситуация имаме шумни деца, а в друга такива изпълняващи зададените правила.

Виждам как за всяко нещо се обръщат към госпожата и какъв авторитет има тя в очите им. Виждам как малкото усилие от тяхна страна дава резултат. Виждам как правилата влизат в сила и децата възприемат лесно всичко казано от тях.

Говорим за дисциплина и правила и знаем колко трудно се постигат те. В гимназиите работим с пораснали деца, от 14 до 18 години, тук вече нещата са отишли зад някаква граница и връщането назад е почти невъзможно.

КОЛКОТО И ДА СЕ ОПИТВАМЕ, няма как да се получи – 20 години преход, средата, липсата на родителите и куп други неща вече са си свършили работата. Резултатът определено не е в наша полза – правилата и дисциплината са само едни думи, които нямат стойност.

Дори тези опити да успеят,  те ще са в резултат на много повече усилия, отколкото ако назряващия проблем беше решен още в самото начало. Говоря за периода на първите години в училище, периода от 1 до 4 клас.

Това е времето, в което те попиват всичко, независимо от къде идва, децата са една огромна попивателна гъба и през нея в главите им влизат всякакви неща – лоши и добри. Училището е мястото, в което те прекарват доста време. Целодневния режим ще направи това място втори дом за децата.

Имаме уникалната възможност да започнем една промяна, трудна промяна, борба за тези деца. И тук на това бойно поле излизат началните учители. Не знам как да го обясня, но ако те спечелят тази битка много неща могат да се променят. Няма да е бързо, ще е трудно, но всяка трайна промяна настъпва бавно и постепенно.

В момента почти сме загубили битката и усещаме последствията, виждаме едно младо и объркано поколение, възпитано от ТВ екраните и улиците. Затова фигурата на началния учител ми се струва толкова важна.

Затова с всички сили е нужно да променим ситуацията в тази сфера. Държавата може да осигури условия – свобода, курсове, заплащане, техника, дори да влияе с наказания и конкуренция за тези места. Учителите трябва да са мотивирани да работят и да се раздават за каузата.

Винаги успехът зависи от точно определената цел и ако искаме след 20 години да променим тази ситуация няма друг начин, някой трябва да зададе тази цел. Битката ще се води точно тук в училище от началните учители и това е най-лесното решение .

Подобни публикации: