Архив

Календар

ноември 2011
П В С Ч П С Н
« окт   дек »
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930  

ПРИКАЗКА ЗА ЕДИН НЕОБИКНОВЕН ГРАД.

Те са едно голямо семейство, работят заедно и не могат един без друг и живеят в най-необикновения град, който може да си представите.

Този град с всичките му пътища и сгради, прилича на обикновен град, но не съвсем . В него има три важни сгради – в едната живее кмета на града, а в другите сгради бързите и бавните братчета.

Едните са бавни и мудни, ако оставите на тях работата ще се върши цяла седмица и пак няма да се свърши, обаче те помнят като гении, нищо не може да им убегне ,помнят всичко и не го забравят. Другите  помнят малко,  но пък са големи бързаци, всичко правят за нула време, обаче по-някаква причина забравят, когато заспят, и на другия ден не помнят нищо.

Затова са решили да се сработят заедно и едните  вършат работата бързо докато са будни, а другите ще помнят всичко и няма да го забравят по-време на съня.

Тук се намесва шефа, той командва и  казва какво да се прави. Той е кмета на този приказен град. За да стане още по-сложно, шефа също забравя всичко когато заспи, а когато е буден може да помни толкова малко,  че използва бързото братче да помни вместо него. Шефа може да прави всичко, но трябва да му давате лесни и прости задачки, трудните са непосилни за него.

Странна работа нали – всичко забравя, помни малко, занимава се с лесни задачки,  пък е шеф. Да, но  знае как да свърши цялата работа, другите не го могат това. Та той шефа си знае, ако му потрябва нещо, бързото братче търчи до бавното дето помни всичко и му го носи.

За да стане още по-интересно шефа е и вундеркин, може да се занимава с няколко неща едновременно. Като работи малко върху едното и му омръзне започва да се занимава с другото и така докато свърши всичко.

Шефа си върши толкова бързо работата, по-бърз е и от най-бързото братче, колкото и да се опитват да го натоварят той почти винаги има свободно време и постоянно се чуди какво да прави.

Когато се наложи да се прави нещо, тогава той дава заповед, бързака взима всичко необходимо от  бавния , пази ги през цялото време, дава ги на малки порции на шефа, а той бързо решава задачките и връща резултата на бързото братче.

Винаги си играят на искане и даване, шефа казва какво иска, а бързото братче му го дава и така докато се реши проблема. Само шефа знае как да го реши. Другите му помагат.  Докато се решава задачата помни бързия, а след като се реши, ако нещата са важни бавния.

В този град всички работят за износ. Не са глупави тези братчета. Когато получат поръчката всички се задействат. И са много добри в работата си, не са мързеливи, обичат да работят, могат да го правят 24 часа, 7 дни във седмицата без да спират. Само трябва да се хранят редовно, ако някой им я спре веднага заспиват.

Всяка сутрин в този град всички са заспали, никой не е буден. Казахме, че шефа и бързия забравят всичко щом заспят, а бавния помни всичко и заради тях.

Интересно е това събуждане, всичките братя са големи сънливци и не могат да се събудят щом веднъж са заспали. Затова имат още едно малко братче събуждач, то няма проблем със събуждането, щом получи сигнал , че е време за ставане се събужда и започва да буди всички.

Когато се събуди първо проверява дали всичко си е на мястото, да не би някой крадец да е откраднал нещо през нощта, тогава всички спят и няма пазачи.

Представете си ги, всички се събуждат, но в главите им няма нищо, трябва някой да им го припомни . Та братчето събуждач взима всичко от бавното братче и  го вкарва в главата на бързото, освен това събужда шефа. После вече шефа поема управлението и знае какво да прави.

Събуждача се грижи за прехвърлянето само на най-важните работи в главата на бързото братче / тя е празна тогава/ . Бързачето помни всичко дето му трябва на шефа и му го дава когато получи заповед.

И не само това, бързото братче, може да помни много повече от шефа за да не се разкарва той постоянно до бавното братче, защото пътя до там не е магистрала, а обикновен път.

Голям проблем са пътищата, едните са като магистрали и позволяват висока скорост, а другите са обикновени пътища. Шефа е привилегирован, защото около него има само магистрали и всичко се върши много бързо.

В този град има още една важна сграда – тя храни всички жители. Те са много претенциозни към храната и в тази сграда тя се приготвя за всеки жител на града , според изискванията му .

И последно всички братя си говорят на някакъв свой странен език и за да успеят другите да ги разберат има няколко преводачи, които се грижат за превода и още няколко братчеди.  Преводачите помагат на братчедите да разберат този странен език, а те на онези, които не са от този град да видят и чуят за какво става въпрос.

Видяхме един необикновен град в който всеки си има определена функция и дори най-малкият в него изпълнява важна роля. Град, в който всички работят заедно и не могат един без друг. Град в който всички обичат да спят, но събудят ли се могат да работят безспирно.

И правят всичко по-бързо от всички други в целия свят. Никога не работят за себе си, умират си да помагат, не взимат пари за своята работа. И да тези градове може да се клонират много лесно..

Сега имам един малък въпрос … Разбрахте ли кой е този град и къде се намира той ?  Сигурно вече отдавна сте се сетили за какво говоря  …

Подобни публикации: