Архив

Календар

декември 2011
П В С Ч П С Н
« ное   яну »
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

Откъде се появиха толкова много табла в училище?

В последно време пред очите ми минаха няколко страхотно направени табла. Реших да ги снимам за да останат в архива на училището и останах изненадан каква е тяхната бройка. Със сигурност се е увеличила значително за последните няколко години.

Запитах се откъде идва това желание да се създават тези произведения на изкуството. Как ученици нямащи мотивация да учат  се хвърлят с голям хъс да режат, лепят, да откриват снимки, да рисуват върху някакви табла.

Кои са те, защо го правят, дали това е нетрайно явление или  се заражда нова мода. Не е ли това сигнал, че децата ни не са толкова апатични и незаинтересовани. Може би правенето на подобни нестандартни неща ще промени ситуацията в училище.

Отговора, е че те са открили тази част от себе си, харесало им е да я използват и при възможност винаги ще се обръщат към нея. Отскоро и учителите видяха тази черта у тях и започнаха да се възполват от нея.

Аз си мисля, че вина за положението в училище  има и учебната програма, опитваща се да вкара в главите на учениците купища безполезни неща. Според мен те са развили нещо като имунитет към стандартната система и вече открито я бойкотират.

През тези няколко седмици попадам на таланти , а много малко хора подозират за съществуването им. Дори учениците от слабите паралелки си имат своите интереси и хобита. Малкото отделено време в приятелски разговор открива тази различна част в тях.

Нея те рядко показват и предпочитат да играят ролята, определена им от нас. Те се чувстват добре в нея и нямат нищо против да потвърждават създадените от нас стереотипи. Те са лошите, изгубените и необразованите.

Имаме си нова порода, те са шумни, немирни, не могат да стоят на едно място и да бездействат продължително време. Но идеята да вършат разни неща, да сглобяват и да режат явно им харесва. Ако всичко това се съчетае с онова, което ги вълнува ситуацията се променя.

Много от таблата са изработка на едни и същи ученици, появили са се експерти  и всеки нов опит създава  увереност в мислите им.  Добавете и работата в екип и ще получите вашата печеливша формула.

Така, че защо да не им дадем това, което желаят, нека да разширим обхвата на действие  на схемата и да видим какво ще се получи.

Подобни публикации: