Архив

Календар

януари 2012
П В С Ч П С Н
« дек   фев »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

До лейди Ема Хамилтън

Моя скъпа Ема,

Всичките ти писма, са толкова забавни и всеки ред разкрива така пълно твоята същност, че ме даряват едновременно с най- голямото удоволствие и мъка. Те са най-близката ми връзка с теб .

Единственото ми желание, моя най-скъпа Ема, е винаги да вярваш, че Нелсън е само твой. Нелсън е алфата, Ема е омегата! Не мога да се изразя по друг начин – привързаността ми и любовта ми към теб излизат извън измеренията на този свят! Нищо не може да разклати тази любов освен ти самата, защото тя е в ръцете ти, а това дори не ще си позволя да си помисля и за миг, че е възможно.

Чувствам, че ти си истински спътник на моето сърце и си ми по – скъпа от живота; знам, че и с теб е така. Никога няма да позволя на баналностите на живота да те докоснат. Нито да се отдам на мисли за ревност и подозрения.

Ако го направя, това ще подложи на съмнение увереността ми в теб, а това би било оскърбление към твоята      чест. Радвам се, че си имала толкова приятно пътуване до Норфолк, и се надявам някой ден, когато и законът признае нашата близост и бъдем свързани е чрез него, а не само от силната си любов както сега, да те заведа отново там.

Лорд Нелсън

(1758-1805)

Легендарната любовна връзка между лорд Нелсън и красавицата Ема Хамилтън, някогашната дъщеря на беден ковач, пламва в Неапол през 1798г,.

Ема живее там със своя съпруг – сър Уилям Хамилтън, дипломат, повече от 30 години по-възрастен от нея. Преди брака си с благородния джентълмен Ема води бурния живот на момиче от низините – започва като продавачка в зеленчуков магазин, актриса, модел, любовница на богати мъже.

Един от известните донжуановци на Лондон – Чарлз Гревил, й обръща специално внимание и я издига в обществото, но когато затъва в дългове, я продава заедно с цялото си имущество на своя чичо Уилям Хамилтън, английски посланик в Неаполитанското кралство.Сър Уилям скандализира висшето общество, защото се влюбва искрено в младата Ема.

Той се отнася с нея като с произведение на изкуството, образова я, научава я на маниери и се жени за нея. Връзката им е пропита с взаимно уважение и доверие. През 1798 г. Неапол се появяват като герой след победата над Наполеон при Нил адмирал Хорацио Нелсън.

Между него и Ема пламва истинска любов – самоотвержена, предена, незачитаща мнението на околните. Сър Уилям се отнася толерантно към връзката на съпругата си и тримата живеят много спокойно като (managea-trois) завръщането на Хамилтън в Лондон през 1800 г.

Подобни публикации: