Архив

Календар

януари 2012
П В С Ч П С Н
« дек   фев »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

До моята Безсмъртна любима, 6 юли, сутринта…

Мой  ангел, мое всичко, мое аз… Днес само няколко думи, и при това с молив (с твоя). Едва утре ще ми бъде дадено постоянно жилище. Каква излишна и досадна загуба на време. Защо е тази дълбока скръб когато необходимостта говори?

Може ли нашата любов да устои, ако няма саможертви, ако не искаме всичко един от друг? Можеш ли да промениш факта, че ти не си изцяло моя и аз не съм изцяло твой? О, Господи, погледни красотата на природата и накарай сърцето си да приеме неизбежното.

Любовта изисква всичко – и при това справедливо -  от мен за теб и от теб за мен. Но ти така лесно забравяш, че аз трябва да живея и за себе си, и за тебе. Ако бяхме напълно свързани, нямаше да чувстваме такава болка…

Вероятно ще се срещнем скоро, още повече че днес не мога да споделя с теб мислите си от последните няколко дни, отнасящи се до моя живот. Ако нашите сърца бяха винаги близко едно до друго, нямаше да бъда спохождан от тях.

Сърцето ми е изпълнено с толкова много неща, които искам да ти кажа – ах, има моменти, когато чувствам, че думите само по себе си не значат нищо.

Усмихни се – остани мое вярно, мое единствено съкровище, изцяло моя, както и аз съм изцяло твой. Боговете трябва да ни дарят останалото, което ни е предопределено, и така ще стане.

Твой верен, Лудвиг

Лудвиг ван Бетовен

(1770 – 1829)

Лудвиг ван Бетовен прави революция в музиката и я издига от нивото на поклонничеството пред аристократичните покровители до творчеството само за себе си. Смятан за един от най-великите композитори в историята на музиката, той вдъхновява множество композитори, музиканти и слушатели поколения наред. Борбената му натура личи от историята на посвещението на „Третата симфония” („Еротика”), първоначално създадена в чест на Наполеон.

Голяма драма в живота на композитора е неговата прогресираща глухота – ужасяващо изживяване за един музикант, което го довежда до границата на самоубийството. Постепенно той става човек с труден характер – силно раздразнителен и груб. Бетовен никога не се жени, но често се влюбва, макар и краткотрайно; предимно в някоя от своите ученички аристократки.

Подобни публикации: