Архив

Календар

януари 2012
П В С Ч П С Н
« дек   фев »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Образованието може да бъде различно…

Всички започваме своята кариера в училище  с развихрено въображение, отворено съзнание и с готовност да поема рискове и да се казва каквото мисли. Завършва със задушени способности и креативно мислене. Нашите системи ценят високо единствения верен правилен отговор.

Училищата навсякъде насаждат ограничено разбиране на интелигентността и човешките възможности и надценяват някои таланти и способности, пренебрегвайки други.

Така предложения един размер за всички маргинализира всички, чийто начин на учене е различен. Набляга се на академичните умения, определени дисциплини и начини за оценяване.  Системата ограничава как да се преподава и как да учат учениците.

Образователната система се предполага, че ще развие нашите естествени способности и да ни подготви да извървим своя път напред в живота. Вместо това задушава талантите, способностите и мотивацията за учене.

Училището има три основни Елемента – учебна програма, педагогика и оценяване – какво учат, как ще го научат и проверка дали са го научили. И реформата на всеки поотделно не води до никаква реформа.

Образованието не се нуждае от реформа, а от трансформация от стандартизация към персонифициране, изграждане на възможности и откриване на таланти плюс нова околна среда.

Необходимо е първо да се премахне съществуващата йерархия между предметите, второ да има една по-широкообхватна система идея за дисциплините/ група от дисциплини, предмети/ и трето да се персонализира учебна програма . Една учебна година, основана на седмични и месечни проекти, ученици откриващи и създаващи хипотези, откриващи как да си сътрудничат .

Нужно е да се разбира прекрасно живота на учениците и истинските процеси, чрез които могат да бъдат накарани да учат с желание. А това може да стане с учители запалени по своя предмет и с дарба да общуват с учениците.

Залага се на социалните умения, общуването, въображението. Учителите преподават предмети, от които се интересуват децата, класни стаи превърнати в сцени, работилници и други различни възможности, където се общува и се решават проблеми.

Основното е окуражаване на децата да следват всяко нещо за което имат ентусиазъм. Учителите успяват най-добре да разпознаят талантите и да им помагат да се справят с предизвикателствата да ги развиват.

Учителите са изследователи, помагащи на учениците да изследват неща, които ги интересуват. Те придобиват знанията по-начин позволяващ разбирането на практическото им приложение и натрупват на личен опит.

Прекалено много реформи имат за цел да превърнат образованието в независимо от учителя. Най-успешните системи в света разчитат на обратния подход – те инвестират в учителите.

Кен Робинсън отговаря на въпроси, свързани с проблемите на образованието

Подобни публикации: